• Sonuç bulunamadı

3.6. Araştırma Bulgularının Değerlendirilmesi

3.6.1. Örnekleme İlişkin Tanıtıcı Bilgiler

3.6.1.2. Katılımcıların Konya Ziyaretine İlişkin Diğer Bilgiler

Bu başlık altında katılımcıların Konya kentine ilişkin sorulara vermiş oldukları cevapların değerlendirilmesine yer verilmiştir.

Aşağıda verilen Grafik-4’te ankete katılan cevaplayıcıların Konya’yı ziyaret etme sayılarına değinilmiştir.

Grafik-4: Katılımcıların Konya’yı Ziyaret Etme Sayıları

Yukarıdaki Grafik-4 incelendiğinde, araştırmaya katılan cevaplayıcıların “Konya’yı daha önce kaç kere ziyaret ettiniz?” sorusuna ilişkin verdikleri cevapların dağılımı % olarak ifade edilmiştir. Buna göre, katılımcıların %49’unun ilk ziyaretleri, %14’ünün 1 kez ziyaret ettiği, %21’inin 2 kez ziyaret ettiği ve %16’sının 3 ve üzeri ziyaret gerçekleştirdiği belirtilmiştir.

Aşağıda verilen Grafik-5’te ankete katılan cevaplayıcıların Konya’da kalma sürelerine değinilmiştir.

Grafik-5: Katılımcıların Tatil-Konya’da Kalma Süreleri

Yukarıdaki Grafik-5 incelendiğinde, katılımcıların Konya’da geçirmiş oldukları sürelere ilişkin verdikleri cevapların dağılımı % olarak ifade edilmiştir. Buna göre, katılımcıların %40’ının 7 günden az, %18’inin 7-10 gün, %14’ünün 11- 14 gün ve %28’inin 15 günden fazla kaldığı belirtilmiştir.

Aşağıda verilen Grafik-6’da ankete katılan cevaplayıcıların Konya’daki tatilini kimlerle geçirdiğine ilişkin bilgilere değinilmiştir.

Grafik-6: Katılımcıların Tatil Paydaşları

Yukarıdaki Grafik-6 incelendiğinde, katılımcıların Konya’ya kimlerle geldiklerine ilişkin verdikleri cevapların dağılımı % olarak ifade edilmiştir. Buna göre katılımcıların %15’inin yalnız, %45’inin arkadaşları ile, %24’ünün aile ile ve %16’sının tur ekibi ile geldiği belirtilmiştir.

Aşağıda verilen Grafik-7’de ankete katılan cevaplayıcıların Konya hakkında bilgi edindikleri kaynaklara değinilmiştir.

Grafik-7: Katılımcıların Seyahat İçin Bilgi Edindikleri Kaynaklar

Bu bölümde katılımcılardan altı kategori (arkadaş tavsiyesi, seyahat acentaları, internet reklamı, kongre-seminer vb. etkinlik, önceki ziyaret, turizm fuarları) şeklinde sunulan “Konya ile ilgili olarak hangi kaynak veya kaynaklardan

elde ettiğiniz bilgiler sizi bu seyahate yönlendirdi?” sorusuna en fazla üç seçenek işaretlemeleri istenmiştir. Yukarıdaki Grafik-7 incelendiğinde, katılımcıların cevaplarına ilişkin dağılım % olarak ifade edilmiştir. Buna göre, cevapların %32’sinin arkadaş tavsiyesi, %22’sinin kongre-seminer vb. etkinlikler, %18’inin seyahat acentaları, %12’sinin önceki ziyaret, %11’inin internet reklamı ve %5’inin turizm fuarları olduğu belirtilmiştir.

Aşağıda verilen Grafik-8’de ankete katılan cevaplayıcıların Konya’ya geliş amacına değinilmiştir.

Grafik-8: Katılımcıların Konya’ya Geliş Amacı

Bu bölümde katılımcılardan on kategori (Mevlâna Celaleddin Rumi, kültürel, iş-toplantı-konferans, müzeler, doğal güzellikler, arkeolojik geziler, Konya yemekleri, eğlence-sosyal etkinlikler, yerleşmeyi düşünmek, sergi-fuar) şeklinde sunulan “Konya’ya geliş amacınız nedir?” sorusuna en fazla üç seçenek işaretlemeleri istenmiştir. Yukarıdaki Grafik-8 incelendiğinde, cevaplara ilişkin dağılım % olarak ifade edilmiştir. Buna göre, cevapların %27’sinin Mevlâna Celaleddin Rumi, %15’inin kültürel, %13’ünün iş-toplantı-konferans, %12’sinin müzeler, %10’unun doğal güzellikler, %10’unun arkeolojik geziler, %5’inin Konya

yemekleri, %4’ünün eğlence-sosyal etkinlikler, %2’sinin yerleşmeyi düşünmek ve yine %2’sinin sergi-fuar olduğu belirtilmiştir.

Aşağıda verilen Grafik-9’da Konya hakkında katılımcıların aklına ilk gelen sözcüğe ilişkin bilgilere değinilmiştir.

Grafik-9: Konya Hakkında Katılımcıların Aklına İlk Gelen Sözcük

Bu bölümde katılımcılardan dokuz kategori (ekonomik fiyatlar, cana yakın insanlar, huzur-güvenlik, kaliteli hizmet, Mevlâna Celaleddin Rumi, eğlence- alışveriş, doğal güzellikler, tarihi eserler, Şems Tebriz-i) şeklinde sunulan “Konya hakkında aklınıza ilk gelen sözcük / sözcükler nedir?” sorusuna en fazla üç seçenek işaretlemeleri istenmiştir. Yukarıdaki Grafik-9 incelendiğinde, cevaplara ilişkin dağılım % olarak ifade edilmiştir. Buna göre, cevapların %33’ünün Mevlâna Celaleddin Rumi, %19’unun ekonomik fiyatlar, %11’inin cana yakın insanlar, %11’inin huzur-güvenlik, %9’unun tarihi eserler, %7’sinin Şems Tebriz-i, %6’sının doğal güzellikler, %3’ünün kaliteli hizmet ve %1’inin eğlence-alışveriş olduğu belirtilmiştir.

Aşağıda verilen Grafik-10’da Konya’nın özdeşleştiği kavramlara ilişkin bilgilere değinilmiştir.

Grafik-10: Konya’nın Özdeşleştiği Kavramlar

Bu bölümde katılımcılardan yedi kategori (buluşma yeridir, yoğun iş-ticaret şehridir, bilgi şehridir, etkinlik şehridir, yaşanılabilir şehirdir, mimari şehirdir, alışveriş şehridir) şeklinde sunulan “Sizce Konya aşağıdakilerden hangisidir?” sorusuna en fazla üç seçenek işaretlemeleri istenmiştir. Yukarıdaki Grafik-10 incelendiğinde, cevaplara ilişkin dağılım % olarak ifade edilmiştir. Buna göre, cevapların %30’unun yaşanılabilir şehir, %17’sinin bilgi şehri, %16’sının mimari şehir, %13’ünün buluşma yeri, %13’ünün yoğun iş-ticaret şehri, %8’inin alışveriş şehri ve %3’ünün etkinlik şehri olduğu belirtilmiştir.

Aşağıda verilen Grafik-11’de Konya’nın taşıdığı değerlere ilişkin bilgilere değinilmiştir.

Grafik-11: Konya’nın Taşıdığı Değerler

Bu bölümde katılımcılardan sekiz kategori (dini-manevi merkezler, tarihi eserler, doğal varlık-güzellikler, tarihi-manevi ünlü kişiler, yöresel mutfak, arkeolojik eserler, yöresel el sanatları atölyeleri, festival-etkinlikler) şeklinde sunulan “Sizce Konya taşıdığı değerler ve sahip olduğu varlıkların hangisi veya hangileri ile öne çıkmaktadır?” sorusuna en fazla üç seçenek işaretlemeleri istenmiştir. Yukarıdaki Grafik-11 incelendiğinde, cevaplara ilişkin dağılım % olarak belirtilmiştir. Buna göre, cevapların %31’inin dini-manevi merkezler, %25’inin tarihi eserler, %10’unun doğal varlık-güzellikler, %10’unun tarihi-manevi ünlü kişiler, %10’unun yöresel mutfak, %8’inin arkeolojik eserler, %4’ünün yöresel el sanatları atölyeleri ve %2’sinin festivaller-etkinlikler şeklinde olduğu belirtilmektedir.

Aşağıda verilen Tablo-11’de Konya’nın sahip olduğu en ünlü varlıklarına ilişkin bilgilere değinilmiştir.

Tablo-11: Konya Varlıklarının En Ünlüleri Konya Varlıklarının En Ünlüleri Yüzde (%)

Nasreddin Hoca 7 Konya Yemekleri 4 Kilistra 1 Eşrefoğlu Camii 1 Sille 5 Alaaddin Tepesi 17

Aya Elena Kilisesi 8

Meke Gölü 1

Aziziye Camii 3

Çatalhöyük 6

Mevlâna Celaleddin Rumi Müzesi 40 Şems Tebriz-i cami ve türbesi 7

Toplam 100

Bu bölümde katılımcılardan 12 kategori ( Nasreddin Hoca, Konya Yemekleri, Kilistra, Eşrefoğlu Camii, Sille, Alaaddin Tepesi, Aya Elena Kilisesi, Meke Gölü, Aziziye Camii, Çatalhöyük, Mevlâna Celaleddin Rumi Müzesi, Şems Tebriz-i cami- türbesi) şeklinde sunulan “Sizce aşağıdaki Konya varlıklarının en ünlüleri hangileridir?” sorusuna en fazla üç seçenek işaretlemeleri istenmiştir. Yukarıdaki Tablo-11 incelendiğinde, cevaplara ilişkin dağılım % olarak ifade edilmiştir. Buna göre, cevapların %40’ının Mevlâna Celaleddin Rumi Müzesi, %17’sinin Alaaddin tepesi, %8’sinin Aya Elena Kilisesi, %7’sinin Şems Tebriz-i cami-türbesi, %7’sinin Nasreddin Hoca, %6’sının Çatalhöyük, %5’inin Sille, %4’ünün Konya yemekleri, %3’ünün Aziziye Camii, %1’inin Kilistra, %1’inin Meke Gölü ve %1’inin Eşrefoğlu Camii olduğu belirtilmiştir.

Aşağıda verilen Grafik-12’de Konya’nın nasıl tarif edildiği hakkında cevaplayıcıların görüşlerine ilişkin bilgilere değinilmiştir.

Grafik-12: Katılımcıların Konya’yı Tarif Edişi

Bu bölümde katılımcılardan beş kategori (hoşgörü şehri, gerçek bir dünya markası, ucuz tatilin en iyi adresi, yaşanılabilir şehir, sanayi şehri) şeklinde sunulan “Konya’yı daha önce görmemiş ya da duymamış birisine nasıl tarif edersiniz?” sorusuna cevap vermeleri istenmiştir. Yukarıdaki Grafik-12 incelendiğinde, cevaplara ilişkin dağılım % olarak ifade edilmiştir. Buna göre, cevapların %29’unun hoşgörü şehri, %25’inin yaşanılabilir şehir, %25’inin sanayi şehri, %19’unun ucuz tatilin en iyi adresi ve %2’sinin gerçek bir dünya markası olduğu belirtilmiştir.

Aşağıda verilen Şekil-8’de Konya’nın, Avrupa’nın marka kentleri arasında konumlandırılmasına ilişkin bilgilere değinilmiştir.

Şekil-8: Avrupa’nın Marka Kentleri Sıralaması Ölçeğinde2 Konya Marka Değerinin Konumlandırılması

(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) (11)

(Düşük marka değeri) (Yüksek marka değeri) Kaynak: www.citymayors.com

Bu bölümde yukarıdaki Şekil-8’deki ölçeğe göre katılımcılardan 11 kategori (marka kent sılaması)3; “1.aralık: …-Bradford; 2.aralık: Bradford-Sofya; 3.aralık: Sofya-Belgrad; 4.aralık: Belgrad-Amsterdam; 5.aralık: Amsterdam-Varşova; 6.aralık: Varşova-Valencia; 7.aralık: Valencia-Edinburgh; 8.aralık: Edinburgh- Stockholm; 9.aralık: Stockholm-Roma; 10.aralık: Roma-Paris; 11.aralık: Paris-…” şeklinde sunulan “Sizce Konya marka değeri açısından verilen ölçekte hangi aralıkta yer almalıdır?” sorusuna cevap vermeleri istenmiştir. Katılımcıların bu ölçeğe göre vermiş oldukları cevapların dağılımı aşağıda Tablo-12’de gösterilmektedir.

2

Bu ölçek, M. W. Jensen (2009) yüksek lisans tezi ölçeğinden alınan marka kent örneklerinin, internet kaynağından elde edilen EK-3’te verilen Tablo-28’deki Avrupa’nın marka kentleri ile karşılaştırılarak hazırlanmıştır.

3

Bu soruda verilen cevapların aralık bazında ne ifade ettiğine ilişkin bilgiler aşağıda verilmiştir. Katılımcılar Konya’nın marka değerini en çok ilk iki aralıkta konumlandırmıştır. Bu nedenle bu iki aralıktaki içeriklere ilişkin bilgiler aşağıda yer almaktadır.

1. aralık: (…-Bradford): Bradford’dan düşük marka değerine sahip kentler veya Bradford marka değeriyle eşdeğer bir kenttir.

2. aralık: (Bradford-Sofya): Sıralamada Bradford ve Sofya kentleri arasında kalan kentlerle eşdeğerdir şeklinde verilmiştir. Diğer aralıklarda hangi kentlerin yer aldığı EK-3’teki Tablo-28’de mevcuttur.

Br ad fo r d S ofya Be lg r ad A ms te r d am V ar şova V al e n ci a Ed in b u r gh S toc k h ol m R oma P ar is

Tablo-12: Avrupa’nın Marka Kentleri Sıralaması Ölçeğinde Konya Marka Değerinin Konumlandırılması

Ölçek Aralığı Kent Sıralaması Yüzde

1. aralık …-Bradford 22 2. aralık Bradford-Sofya 19 3. aralık Sofya-Belgrad 14 4. aralık Belgrad-Amsterdam 9 5. aralık Amsterdam-Varşova 11 6. aralık Varşova-Valencia 6 7. aralık Valencia-Edinburgh 4 8. aralık Edinburgh-Stockholm 7 9. aralık Stockholm-Roma 3 10. aralık Roma-Paris 3 11. aralık Paris-… 2 Toplam 100

Yukarıdaki Tablo-12 incelendiğinde, katılımcıların vermiş olduğu cevaplara ilişkin dağılım % olarak belirtilmiştir. Buna göre, Konya marka değerine ilişkin verilen cevapların %22’sinin 1. aralıkta (…-Bradford), %19’unun 2. aralıkta (Bradford-Sofya), %14’ünün 3. aralıkta (Sofya-Belgrad), %9’unun 4. aralıkta (Belgrad-Amsterdam), %11’inin 5. aralıkta (Amsterdam-Varşova), %6’sının 6. aralıkta (Varşova-Valencia), %4’ünün 7. aralıkta (Valencia-Edinburgh), %7’sinin 8. aralıkta (Edinburgh-Stockholm) olduğu belirtilmiştir. Grafikteki bilgilerden, cevapların %3’ünün 9. aralıkta (Stockholm-Roma), %3’ünün 10. aralıkta (Roma- Paris) ve %2’sinin 11. aralıkta (Paris-…) düşük düzeyde olduğu görülmektedir.

Benzer Belgeler