• Sonuç bulunamadı

K. Katılımcıların Sanatsal ve Kültürel Tercihlerinin Değerlendirilmesi

5. Katılımcıların Kültürel Etkinliklere Katılım Durumlarının

Kültürel etkinliklere katılımda katılımcıların farklı cevaplar verdiği gözlemlenmiĢtir. Katılımcılar, genel olarak konser, sinema, tiyatro gibi kültürel etkinliklere katılım gösterdiklerini dile getirmiĢlerdir. Bale, opera ve bienal gibi kültürel etkinliklere katılımın en az tercih edildiği görülmüĢtür. Kültürel etkinliklere katılımın az olduğu gruplarda; ekonomik durumlar, zamanın az olmasından ve iĢ yoğunluğu durumlarının etken olduğu dile getirilmiĢtir. Katılımcılar arasında en fazla tercih edilen kültürel etkinlik ise sinema olmuĢtur. Hemen hemen bütün katılımcılar etkinlikler arasında sinemayı dile getirmiĢlerdir. Film ve dizi platformlarının internet üzerinde yaygınlaĢmasından dolayı bu durumun ise evde yapılan kültürel etkinlik olarak lanse edildiği gözlemlenmiĢtir.

Erkek Öğretmen katılımcının hangi tür kültürel etkinliklere katılırsınız sorusuna bienal olarak dile getiren tek katılımcıdır. Bu durumun kültürel sermayesi ile doğru orantılı olduğu gözlemlenmektedir.

114

Öğretmen (E): “Bienal, fotoğraf sergileri, tiyatro, netflix çıktıktan sonra sinemaya gitmiyorum.

Kültürel ve ekonomik sermayesi düĢük olan kadın iĢçi katılımcının kültürel etkinliklere katılımının, halka açık, ücretsiz olan etkinliklerle sınırlı olduğu görülmektedir.

ĠĢçi (K) : “Ramazan şenlikleri olduğunda orucumuzu açtıktan sonra gidiyoruz konser filan oluyor gidip dinliyoruz.”

Erkek avukat katılımcının festival, konser, sinema, yerel derneklerin kültür ve dayanıĢma gecelerine katılımı gibi kültürel etkinliklerin yanında ekonomik durumu iyi olan bir grubun toplantılarına da kültürel etkinlikleri arasında iĢaret etmesi, Bourdieu‟nun ekonomik sermayenin kültürel sermayeyi besler tezini doğrular niteliktedir. Kültürel etkinliklere katılım oranın artıĢı ile gelir seviyesi arasında anlamlı bir iliĢki olduğu gözlemlenmektedir.

Avukat (E) : “Kitap evinde zaman geçirmek, festival, konser, sinema, yerel etkinlikler mesela dernek organizasyonlar. Mesela dün bizim köyün dernek gecesi vardı eğitime katkı gecesi ona gittim. Ayda bir balta limanı grubu toplantısı var ona katılırım. Belli bir entelektüel bir grubun 326 aydır toplanıyor. Kendi alanında bir uzman geliyor bir seminer sunuyor yemekli oluyor buna katırlım.”

Kültürel etkinlikler bazında daha çok üyelik gerektiren kurumların sunduğu sanatsal ve kültürel etkinlikleri tercih eden esnaf kadın katılımcının daha çok parasal anlamda pahalı etkinlikleri tercih etmesi, ekonomik sermayenin kültürel sermaye üzerindeki etkisine iĢaret etmektedir.

Esnaf (K): “İKSV üyeliğim vardır Oraya yıllık ciddi bir ödeme yaparım İKSV'nin bütün etkinliklerini giderim yurtdışında da konser opera ve tiyatroya giderim ben kültüre çok para harcadım.”

AraĢtırmaya katılanların kültürel etkinliklere katılımı, kendi yeteneklerine göre de Ģekilleniyor. Müzik ile içli dıĢlı olan bireyin, müzik aktivitelerini yakından takip ettiği gözlemlenmiĢtir.

Psikolog (E): “Festival filmleri veya müzik konserlerine katılırım. daha çok progressive rock veya metal konserleri hoşuma gider. Eğer fırsatını bulursam klasik

müzik konserlerine de giderim. Resim etkinlikleri bana yorucu gelmektedir. Ağırlıklı olarak müzik ile ilgili konserlere katılırım. Müzik hayatımın doğrudan içerisinde olduğu için müziğin olduğu aktiviteler beni tatmin etmektedir.”

AraĢtırmaya katılanlar, kültürel etkinliklere katılımlarda bütçelerini ön plana çıkararak hareket ettiklerini vurgulamıĢlardır. Ama gitmek istedikleri kültürel etkinlik olduğunda bütçelerini düĢünmeden gittiklerini dile getirmiĢlerdir.

Muhasebeci (K) : “Tiyatro, bütçem de çok yer kaplamıyor. Özel oyunları fırsatlarını takip ediyorum. İstediğim bir oyun varsa acımam, bu sene henüz açılış yapamasam da devlet tiyatrolarını takip ediyorum genel de”

Erkek yazılım uzmanı katılımcı, kültürel etkinliklerin kiĢisel geliĢimine de katkıda bulunduğunu dile getirmiĢtir. YurtdıĢı seyahatlerinde, gittiği yerde ki kültürel etkinlikleri takip ettiği ve bunlara katılarak kendini geliĢtirdiğini ifade etmiĢtir.

Yazılım Uzmanı (E): “Sinema ve tiyatro ilk sırada. Kendimi geliştirmek için seyahat ettiğim sıralarda o bölgenin kültürel etkinliklerine de katılıyorum.”

Bourdieu‟nun Ayrım eserinde, beğeniler ve pratikler analizinde kültürel alanın, ekonomik sermaye ve kültürel sermayeye göre daha çok yapılandığını dile getirmiĢti. Bourdieu, kültürel alanın içerisine girmede sınıf temelli yönelimlerin olduğuna iĢaret eder. ĠĢçi kadının kültürel alanına baktığımızda, belediyeler tarafından sağlanan ücretsiz ramazan Ģenlikleri olduğu görülmüĢtür. Bu durum kültürel sınıf analizinin, kiĢinin sınıfıyla bütünleĢtiğinin ifadesidir. Sermayenin dağılımı ile kültürel etkinliklere katılım arasında anlamlı bir farklılık vardır. Sermaye her oyuncuya eĢit Ģekilde dağıtılmadığı gibi her oyuncuda bu sermayenin dağılımını farklı durumlara göre harcayacağı kaçınılmazdır. Bir kültürel etkinliğe katılmak için belli bir miktarda paranız olması gerekir. Parası olan her oyuncu kültürel etkinlikler içerisinde kendini dâhil etmek için niyetlenebilir, ancak burada paranın niceliği tek baĢına kültürel etkinliğe katılmak için yeterli değildir. Hemen hemen herkes tarafından tercih edilen sinema bileti fiyatı ile kimse konsere girmenize izin verilmez.

116

Erkek mimar katılımcı kültürel etkinlik olarak, seyahatleri tercih ettiğini söyleyerek katılımcıların kendine özgü kültürel etkinlik alanını çerçevelediği görülmüĢtür.

Mimar(E): “Ben daha çok kültürel gezilere katılıyorum, konser ve tiyatrodan çok bu tür geziler beni daha çok etkiliyor. Tek başıma Yeni yerler görüp ve tarihi yerleri gezip onlar hakkında yeni bilgiler öğrenmek beni daha çok mutlu ediyor.”

Erkek kuaför katılımcı hiç etkinliğe katılmadım diyerek, çalıĢma saatlerinin ve iĢ yoğunluğunun bu tür etkinliklere katılımda önünde engel olduğunu dile getirmektedir. Erkek kuaför katılımcının kültürel üretim alanın içerisinde bir oyuncu olmayı tercih etmemesinin arka planında bu duruma para harcayacak artı bir parasının olmaması yatar. Öncelikli durumu yatırım yapma hevesi, ekonomik sermayesini güçlendirmeye çalıĢması bulunduğu alanda iĢgal ettiği konumdan kaynaklanmaktadır.

Kuaför (E): “Hiç etkinliğe katılmadım. Niye katılmadım ondan daha önemli işlerim vardı mesela ailemle vakit geçirmek kuaförlük mesleği zor ailemle çok vakit geçiremiyorum. Mesela 8 saat çalışsaydım gidebilirdim.”

Meslek grupları arasında oluĢan kültürel etkinliklere katılım farklılıkları, kültürel sermaye birikiminde en önemli koĢulun ekonomik sermayeye sahip olmak olduğunu göstermektedir. Farklılık gösteren beğeni ve pratiklerin temel noktası gelir düzeyi ile açıklanmaktadır. ĠĢçi bir katılımcının ücretsiz etkinliklere katılımı ile avukat bir katılımcının tiyatro, sinema, konser, kültürel etkinliklere katılım durumları arasındaki farkın temel sebebi ekonomidir. Alt gelir düzeyine sahip bir birey kültürel etkinliklere ancak zorunlu ihtiyaçlarından arta kalan parası var ise katılır. Gelir seviyesi yüksek olan katılımcılar ise katılmak istedikleri kültürel etkinliklerin ekonomik boyutunu nadiren düĢünür. Çünkü bu grubun zorunlu ihtiyaçları dıĢında bu etkinliklere ayıracakları parasal gücü vardır.

6. Sanatsal ve Kültürel Etkinliklere Katılımda Meslek Etkisinin