• Sonuç bulunamadı

5.1. İç ve Dış Mekânda 10-12 Yaş Çocuk Resimlerinin Şema Renk

5.1.3. Karadeniz Bölgesi Çocuk Resimleri Analizi

Şema: Katalog 3 Resim 1’de ön planda yeşil zemin üzerinde ağaçlar, üzerine kurulmuş hamak, etrafta kelebekler, geriden gelen dere, dış mekân içinde bir tane ev, arka planda dağ sıraları görülmektedir. Katalog 3 Resim 2’de sahne platformu, sahnede horon oynayan ve kenarda kemençe çalan insan figürleri görülmektedir. Sahne perdesi ve yanlardan çıkan merdivenler, ön planda seyirci koltukları resmettiğini görülmektedir. Katalog 3 Resim 5’de aynı şekilde yöresel kıyafetler giymiş horon ekibi görülmektedir. Katalog 3 Resim 6’da kolbastı oynayan çocukları, Katalog 3 Resim 10’da geride dağ sıraları, ara ara yerleştirilmiş ahşap evler, ön planda horon oynayan 10 figür, kenarda kemençe çalan figür çizimiyle bu resimlerde yayla şenlikleri konusuna değinildiği görülmektedir. Katalog 3 Resim( 3, 4, 8)de deniz görmekteyiz. Katalog 3 Resim 3’te balıkçı teknesi, balıklarla dolu ağ, teknede üzerinde iki figür görülmektedir. Katalog 3 Resim 8’de dalgalı deniz çizimi içinde görünen balıklar, üzeri fındık koçanı motifli tekne, üzerinde bayrak rüzgâr etkisi verilerek resmedilmektedir. Katalog 3 Resim 9’da ön planda ağaçlar kökleriyle beraber, yaprakları tek tek ayrıntılı yansıtılırken, yüksekte yokuşta çizilmiş ev ve yukardan aşağı doğru çizilmiş dere görülmektedir. Gökyüzü ve yağmur resimde tasvir edilmektedir. Katalog 3 Resim 11’de kompozisyonda ev, araba yukarısından geçen eğimli yol üzerinde ağaçlar, bisikletli figürler görülmektedir. Katalog 3 Resim 7’de kağıdın ortası kenar kısımları ve alt köşeye dağıtılarak birbirine yollarla bağlı alçaklı yüksekli konumda evler, yollar üzerinde araçlar yolun altında geçen dere resimde tasvir edilir.

İç mekân çiziminde Katalog 3 Resim 12’de ev içindeki eşyalar (halı, kanepe, koltuk, çalışma masası, soba) görülmektedir. Mekân içinde insan figürleri de görülmektedir. Katalog 3 Resim 13’de kenarda soba, TV masası, tavandan aşağı sarkan lamba, halı üzerinde yer sofrası, yerde oturur şekilde yemek yiyen insanların tasvir edildiği görülmektedir. Katalog 3 Resim 14’te bir masa etrafında çocuk figürlerini taburelerde oturan çocuk figürlerini arka planda kapı, kadın figürü, dolap görülmektedir.

Renk: Yeşil ve mavi tonları ağırlıkta görülürken, resimde boyanmadan bırakılan kısımlarda görülmektedir.

Uzam: İç mekân çiziminde düzleme özelliği görülmektedir. Katalog 3 Resim (12, 13) te kuşbakışı izlenimi vermektedir. Katalog 3 Resim 14’de gördüğünü yüzeye düz bir şekilde aktarmıştır.

Dış mekân da genel olarak yaşadıkları çevrenin atmosferini; gerek deniz çizimlerinde gerek dağınık folklorik özellikte horon oynayan, kolbastı oynayan mekân içindeki hareketli figür resimlemelerinden anlamaktayız. Perspektif kısmen görülmektedir. Oran-orantı tam anlamıyla görüldüğü söylenemez. Katalog 3 Resim 8’de denizdeki balıkların çiziminde saydamlık görülebilir.

Katalog 3 Resim 1 Katalog 3 Resim 2

Katalog 3 Resim 5 Katalog 3 Resim 6

Katalog 3 Resim 7 Katalog 3 Resim 8

Katalog 3 Resim 10

Katalog 3 Resim 11 Katalog 3 Resim 12

5.1.3.2. 11 Yaş Grubu Çocuk Resimleri

Şema: Denizde balık tutan insanlar Katalog 3 (Resim 15, 16, 17, 18 ve 23’te) görülmektedir. Katalog 3 Resim 15’de balıkçı teknesi, üzerinde ağla balık tutan insan figürü ve tekneyi kullanan bir figür görülmektedir. Katalog 3 Resim 16’da denizde teknelerle ve takayla balık avlayan beş erkek bir kadın figürü görmektedir. Katalog 3 Resim 19’da balıkçı teknesi, balıkları ağla çeken figür, limanda kolları yukarda çizilerek hareket sağlanan tekneye dönük bir figür görülmektedir. Katalog 3 Resim 18’de sahilde balık tutan insan figürü görülmektedir. Deniz içinde balıklar görülmekte ve sahilde dağınık planda ev çizimleri görülmektedir. Katalog 3 Resim 17’de ön planda 2 ahşap ev, bahçesiyle birlikte geriye doğru yol ve mekâna dağınık şekilde tasvir edilmiş dört ev ve camii görmekteyiz. Katalog 3 Resim 20’de ön planda deniz üzerinde taka ve yönü karaya dönük kolları gövdeden yanlara doğru çizilmiş figür ve karada yedi figür horon oynarken, yeşil zemin üzerinde kahverengi ile belirtilmiş küfeler resmedilmektedir. Katalog 3 Resim 21 de kenarda evler, iki bölümü birbirine bağlayan köprü çizimi dikkat çekmektedir. Katalog 3 Resim 22’de ön planda evleri birbirine bağlayan yollar, halı saha, bahçe, geride ormanlık alan, tek tek ağaç çizimleri ile köşede evler görülmektedir.

İç mekân da Katalog 3 Resim 24’te ön planda halı, mutfak çizimi görülmektedir. Mutfak yörede çok amaçlı kullanıldığı bilinmektedir. Bu özelliği Katalog 3 Resim 24’de görülmektedir. Ön planda halı, tv, masa, mutfak üzeri desenli örtüyle çevrili dolap çizimini, duvarda terek içinde tabaklar, tencereler, süslü örtüler kapıda anne ve kız figürü görülmektedir. Katalog 3 Resim 25’de çocuk figürü ve odası görülmektedir. Ön planda yatak altında çamaşır sepeti, duvarda pencere, kitaplık, ayrıntılı şekilde resmedilmiştir. Katalog 3 Resim 26 da sadece yemek masası üzerinde yöresel yemekler (balık, pide) kenarda sandalyeler görülmektedir.

Renk: Mavinin tonları, yeşilin tonları ve karışık renk armonisi görülmektedir.

Uzam: Katalog 3 Resim 17’de geriye giden evlerle perspektif bir nebze yakalanmaya çalışılmaktadır. Resimde evler eğimli yapıya dağınık biçimde

yerleştirilmiştir. Resim 22’de geri planda küçülen evlerle perspektif görülmektedir. Katalog 3 Resim 18’de deniz ve kara birbirinden ayrılmaktadır. Geride dağınık yerleşimde evler görülmektedir. Katalog 3 Resim 21’de düzleme ve kuşbakışı özellikleri görülmektedir. İç mekânda Katalog 3 Resim 25’de derinlik duvar çizgisi ve zemin çizgisi ayrımlarıyla sağlanmaktadır. Katalog 3 Resim 24’de duvar çizgisi görülmese de iç mekân ayrımı kapı ve duvara terek çizimiyle verilmeye çalışılmıştır.

Katalog 3 Resim 15 Katalog 3 Resim 16

Katalog 3 Resim 17 Katalog 3 Resim18

Katalog 3 Resim 21 Katalog 3 Resim 22

Katalog 3 Resim 23 Katalog 3 Resim 24

Katalog 3 Resim 25 Katalog 3 Resim 26

5.1.3.3. 12 Yaş Grubu Çocuk Resimleri

Şema: Katalog 3 Resim 27’dekompozisyonda zeminde yeşil ağaçlarla kaplı alanda dağınık şekilde yerleştirdiği evlerden çıkan yollar ortada bir ana yol güzergâhında birleşmektedir. Katalog 3 Resim 28’de ön planda kıyıda balık tutan insan figürü, deniz, geride deniz kenarında yapılanmış binalar, arada yeşil ağaçlar görülmektedir. Katalog 3 Resim 29’da ön planda ağaçlar, evler, yeşil zeminde, insan figürleri, kenarda çevrili ahşap evler görülmektedir. Katalog 3 Resim 30’da yeşil sık ağaçlar içinde köy çeşmesi, ön planda iki kız çocuğu figürü görülmektedir. Katalog 3 Resim 31’de çay bahçesi ön planda çay toplayan, yöresel kıyafetli 4 kadın figürü, çay bahçesi, sırtında çay sepeti olan 4 figür, kenarlarda çay balyaları bulunmaktadır. Katalog 3 Resim 32’de kompozisyonda köşede mısır tarlası, ortadan geçen ırmak ve üzerinden geçen yol, mekânda ağaç kesen insan figürü, top oynayan, sallanan çocukları, üst köşede ağaçları ve ahşap ev çizimi resimde tasvir edilmektedir. Katalog 3 Resim 33’de okul, horon oynayan çocukları, geri planda dağ sıraları görülmektedir. Katalog 3 Resim 34’de mısır tarlası, yeşillikler, tarlada çalışan anne ve çocuk figürü, geride su çeşmesi ev ve dağ sıraları görülmektedir.

İç mekânda Katalog 3(Resim 35 ve 36) da kompozisyonlarda ahşap ev, içinde ahşap yapılı eşyaları (kanepeler, dolaplar) görmekteyiz.

Renk: Doğanın renkleri ayrıntılı şekilde görülmektedir. Yeşil alanlar yer yer tonlamalarla resmedilmektedir.

Uzam: Genel olarak perspektif görülmektedir. Katalog 3 Resim 27’de engebeli yapı içinde dağınık ev yerleşimlerini görmekteyiz. Resimlerde genel olarak deniz çizimi görmekteyiz. Engebeli yüzey çizgileri içinde dağınık planda resmedilmiş ev yerleşimlerini görmekteyiz. İnsanların uğraş alanları; çay bahçeleri, mısır tarlası yeşil sık ağaçlar resimlerde tasvir edildiği görülmektedir. İç mekânda da ahşap yapılanmayı eşyaların çiziminde görmekteyiz (Katalog 3 Resim 35, 36).

Katalog 3 Resim 27 Katalog 3 Resim 28

Katalog 3 Resim 29 Katalog 3 Resim 30

Katalog 3 Resim 32

Katalog 3 Resim 33 Katalog 3 Resim 34

5.1.4. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Çocuk Resimleri Analizi