• Sonuç bulunamadı

5.1. İç ve Dış Mekânda 10-12 Yaş Çocuk Resimlerinin Şema Renk

5.1.4. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Çocuk Resimleri Analizi

Şema: Dış mekânda Katalog 4 Resim 1’de kompozisyon ortasında bir yolla ayrılmış iki kısım, alt tarafta ip seken çocuklar, yolun üst kısmında düz damlı evler ve evlerin iç görünümü yansıtılmaktadır. Katalog 4 Resim 2’de dar yolla bölünmüş küçük pencereli evler, resmin alt bölümünde yoldan duvarla ayrılmış ev, yarım biçimde avlu resme yansıtılmaktadır. Katalog 4 Resim 3’te alt kısımda bölünmüş yol, önde karakterize edileler çizilmiş arabalar, düz damlı evler, yüzeye bitişik şekilde düzleme özelliği ile yansıtılmıştır. Katalog 4 Resim 4’de ön planda yol resmi kaplayan 3 tane ev, geride gökyüzü görülmektedir. Katalog 4 Resim 5’te dar yollar, ortada da bir ana yola bağlanmakta üzerinde karakterize edilmiş arabalar, tepeye doğru üst üste yükselen evler, alt kısımda şematize edilmiş evler, cami, hastane çizimi görülmektedir.

İç mekân da Katalog 4 Resim 6’da kompozisyon düz şekilde kağıda aktarılmıştır. Resimde, ön planda halılar üst kısımda yer minderleri ve kapaklarıyla çizilmiş dolap, iç kısmında tv, yan tarafında askılık görülmektedir. Katalog 4 Resim 7’de iç mekânda derinlik görülmez. Dolap, kapı, halı çizimi görülmektedir. Katalog 4 Resim 8’de büyük bir halı, kenarlarda minderler, halının ortasında sofra, düzleme aktarılmıştır.

Renk: Boyanmayan alanlar olsa da genelde sarı, kırmızı ve kahverengi tonları görülmektedir.

Uzam: Resimlerde perspektif görülmemektedir. Katalog 4 Resim 1, 2 ve 3’te yolla ayrılmış evler, katman şeklinde çizim ve düzleme özelliği görülmektedir. Katalog 4 Resim 1’de saydamlık özelliği görülmektedir. Katalog 4 Resim 2 ve 5’te aralarda küçülen evlerle çok az perspektif görülmektedir. Katalog 4 Resim 6, 7 ve 8’e iç mekânda görülen nesneler yüzeye direkt aktarılmıştır. Geometrik çizim görülse de derinlik, duvar, zemin ayrımı görülmemektedir.

Katalog 4 Resim 1 Katalog 4 Resim 2

Katalog 4 Resim 3 Katalog 4 Resim 4

Katalog 4 Resim 7

5.1.4.2. 11 Yaş Grubu Çocuk Resimleri

Şema: Katalog 4 Resim 9’da iç mekân çiziminde ev kroki görünümünde iç avlu, halı ayrıntıları, odalar arası geçiş görülmektedir. İç avluda ağaç, eve giden yol görülürken; iç mekânda eşyalar yöresel desenleriyle resmedilmektedir. Katalog 4 Resim 10’da çocuk odası eşyalar (halı, masa, sandalye, duvar süsü, kitaplık, perde) resim kağıdına bir düzlem olarak resmedilmektedir.

Katalog 4 Resim 11’de dikdörtgen mekân içerisine ortada halı, üzerleri yöresel motiflerle zenginleştirilmiş bir şekilde yanlarda minderler, kenarda kapı, askılık, bilgisayar masası görülmektedir. Katalog 4 Resim 12’de evin yemek pişirilen bölümü resmedilmiştir. İç mekânda kadın ve çocuk figürleri görmekteyiz. Işık, ön planda ise şema şekilde çizilmiş ağaçlar ve tavuk kulübesi, bahçe görülmektedir. Katalog 4 Resim13 de etrafı çitlerle çevrili yöresel yapıdaki ev çizimi (düz damlı) görülmektedir. Dış mekân çiziminde Katalog 4 Resim 14’te art arda araç çizimi ile hareketlilik sağlanmıştır. Ön planda şemanın çizimde ağaçlar, üst katmanında yan yana bitişik damlı evler, sonra çift şerit yol üzerinde araçlar, yolun diğer tarafında bitişik çizilmiş evler görülmektedir. Katalog 4 Resim 15’te ön planda köşedeki evden çıkan yol, ortada okul yapısı görülmektedir. Katalog 4 Resim 16’da yöresel yapıdaki ev tipi resme yansımaktadır. Dış cephede süslemeler sarkaç, kapı kolu, pencere çizimi, sembolik ifadeler çocuk yorumuyla resimde yerini almıştır. Katalog 4 Resim 17’de ön planda çeşme, seyyar satıcı, bakkal, ip atlayan çocuklar, arka planda iki katlı düz dam şeklinde resmedilmiş ev, iki yanında bulunan çatılı evler üzerinde çanak antenleri görülmektedir.

Renk: Doğaya bağlı renklerin yanında isteğe bağlı kullanımlar da görülmektedir. Halı üzerindeki motiflerde bordo, yeşil, pembe, turuncu, kahverengi görülmektedir.

Uzam: Katalog 4 Resim 9’da kroki çizimi görülürken Katalog 4 Resim 10’da düzleme özelliği masanın çiziminde görülmektedir. Fakat perspektif görülmemektedir. Odadaki boyut, derinlik, tek yüzeye düz bir şekilde aktarılmıştır. Katalog 4 Resim 11’de kuş bakışı görünüm ve düzleme özelliği görülmektedir. Katalog 4 Resim 12’de iç ve dış mekânı bir arada görmekteyiz. Perspektife dikkat

edilmemiştir. Katalog 4 Resim 14’te ikiye bölünmüş zemin katmanlar şeklinde resmedilmektedir. Katalog 4 Resim 13’te geometrik çizim görülmekte, Katalog 4 Resim 15’te ayrıntılı çizim görülürken, Katalog 4 Resim 17’de perspektif görülmektedir. Resimlerde genel olarak atmosfer görülmektedir.

Katalog 4 Resim 9 Katalog 4 Resim10

Katalog 4 Resim 13 Katalog 4 Resim 14

Katalog 4 Resim 15 Katalog 4 Resim 16

5.1.4.3. 12 Yaş Grubu Çocuk Resimleri

Şema: İç mekân çiziminde soba, yöreye ait yer minderleri, sarkaçlar, motifler ayrıntılı çizim, halı üzerinde görülmektedir (Katalog 4 Resim 18, 19, 20, 21). Katalog 4 Resim 18’de ayrıntılı şekilde duvar halısı, televizyon, ön planda halı, Katalog 4 Resim 19’da perde, pencere, tavanda asılı duran sarkaçlar, yöresel özellikte ayrıntılı yer minderleri ve halı motifleri görülmektedir. Katalog 4 Resim 20’de ön planda halı motifi, soba üzerinde çaydanlık, yer minderleri, karşıda büyük kapı ve yanlarda duvar üzerinde dikdörtgen pencereleri çevreleyen kemer, duvarda çerçeveli kapının yanındaki saksıda çiçek ayrıntılı bir şekilde görülmektedir.

Dış mekân çiziminde; Katalog 4 Resim 22’de ön planda yol, orta ve arka planda birbirine bitişik, düz damlı evler, evlerin dam kısmında çamaşır ipi ve üzerinde çamaşırlar, elektrik direği, en arkada gökyüzü görülmektedir. Katalog 4 Resim 23’te okul ve civarı resmedilmiştir. Ön planda; iç içe geçmiş evler, mağazalar, depo, çöp kutusu, orta planda; karakterize edilmiş camii ve minaresi, sol tarafta okul, bayrak, arka planda; ağaçlar ve gökyüzü görülmektedir. Katalog 4 Resim 24’te yol çizimi ile evler birbirine karşılıklı yan yana resmedilmiştir. Katalog 4 Resim 25’te ön planda büyük bir yol, arka planda duvarlar ve arkasında kalan evlerin ön yüzeyleri, kapıları, çanak anteni ve çamaşır teli, ön planda elinde oyuncak olan erkek figürü ve yanında şema çiziminde köpek görülmektedir.

Katalog 4 Resim 26’da diğerlerinden farklı olarak ayrıntılı araba çizimi dikkat çekmektedir. Arka planda elektrik direkleri ve düz damlı yan yana 2 katlı evler resmedilmiştir. Katalog 4 Resim 27’de yörenin tarihi Kızıltepe köprüsü, üzerinde bir erkek figürü, arka planda yan yana bitişik düz damlı evler ve arada ağaçlar görülmektedir. Katalog 4 Resim 28’de ön cepheleri, yolla ikiye ayrılmış duvarla çevrili evlerin kapıları ve basamakları, dam kısmı üzerinde bacaların çizimi görülmektedir. Resimde, ön cephesinden, duvarın ön cephesinde kalan evlerin avlusu, içeri açılan kapı ve fidanlar görülmektedir. Katalog 4 Resim 29’da şehir yapısı; ön planda camii ve minaresi ayrıntılı bir şekilde resmedildiği görülmektedir.

Renk: Halılarda, yer minderlerinde, süslemelerinde ve motif ayrıntılarını çizerken renklerin kullanımında çeşitlilik görülmektedir. Kırmızı, mavi, sarı, yeşil

ağırlıktadır (Katalog 4 Resim 18, 19, 20, 21). Bu çeşitlilik dış mekânda da görülmektedir. Mekânların taş yüzeylerini ifade ederken kara kalem kullanılmakta, diğer kısımlarda toprak, kahverengi tonları, sarı tonları yer yer mavi ve yeşil renkler görülürken bazı kısımlar da boyanmayıp boş bırakılmıştır (Katalog 4 Resim 19, 22, 23, 26, 27, 28, 29).

Uzam: Genel olarak iç mekân çiziminde perspektif görmekteyiz (Katalog 4 Resim 18, 19, 20, 21). Katalog 4 Resim 20’de tavan, yer, duvar çiziminde derinlik görülmektedir Çizgilerle ve renkle perspektifle bu ayrım sağlanmıştır. Geometrik çizgiler, büyük kapıda, üzerinde ve yan tarafında, dikdörtgenlerle bölünmüş pencerelerde ve oval kemerde görülmektedir. Yer minderleri, halı ve duvar halısı, mekân içerisinde televizyon çiziminde, motif çizimlerinde geometrik ayrıntılara yer verilmiştir (Katalog 4 Resim 18, 19, 20, 21). Katalog 4 Resim 23’de üst üste bitişik çizilmiş evler minyatürize tarzda yüzeye yansıtılmıştır.

Katalog 4 Resim( 28, 22, 28, 25’te) yan yana çizilmiş evler yatay çizgiyle ikiye ayrılarak kat ifadesi verilmiş, yatay ve dikey kareleme çizgilerle duvarların taş yüzeyleri ifade edilmiştir. Katalog 4 Resim 25’te mekân çizilirken yol çizimi ile boşluğu ön plana verilmiştir. Kâğıdın üst kısmını kapsayacak şekilde evlerin yüzeyleri, bitişik, dikey ve yatay çizgilerle resmedilmiş, yoğunluğu arka plana toplamıştır. Resimde atmosferi evlerin arkasından küçük bir boşlukta görmekteyiz. Katalog 4 Resim 29’da tamamıyla geometrik çizim, zemin çizimi ve cami yüzeyinde ayrıntılar görülmektedir.

Katalog 4 Resim 7’de ön planda yarım biçimde çizilmiş evleri, ortada büyük bir boşluğu kapsayan yolu ve onun üzerinde yükselen ev sırlarını görmekteyiz. Evlerin dam kısmını çizerken bazılarında orantıda bozukluk görülürken geride atmosfer görülmektedir.

Genel olarak resimlerde taban çizgisi, ortadan geçen yollar, atmosfer, minyatürize edilmiş halılarda ve yüzeylerde ayrıntılar ve bunları resmederken yöresel yapının özellikleri ve renkli dokusu evlerin yapı, düz damlı yöresel yapı şekli ve teknolojinin izlerini görmekteyiz.

Katalog 4 Resim 18 Katalog 4 Resim 19

Katalog 4 Resim 20 Katalog 4 Resim 21

Katalog 4 Resim 24 Katalog 4 Resim 25

Katalog 4 Resim 26 Katalog 4 Resim 27

5.2. Bölgelerde İç ve Dış Mekân Olgusuna Göre 10 – 12 Yaş Grubu