• Sonuç bulunamadı

TED Üniversitesinin kuruluş ve gelişiminde kalite güvence sistemi, kurumsal gelişimin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Bu bağlamda; kurumun, Stratejik Planında yer alan temel değerlerinden birisi “kalite ve değerlendirme kültürü”dür. Öte yandan, TED Üniversitesi, kuruluşunun, Türkiye’de yükseköğretimde kalite güvencesi ve akreditasyon mekanizmalarının oluşturulmasıyla aynı zamana denk gelmesi nedeniyle, hem eğitim-öğretim modeli hem de kalite güvencesi alanlarında ulusal düzeyde örnek olmayı tasarlamıştır.

TED Üniversitesi yazılı bir kalite politika dokümanına sahiptir. Üniversite, İç kalite geliştirme ve güvence mekanizmalarının yapılanması ve işleyişine ilişkin olarak standart-kılavuz olarak sunduğu “TED Üniversitesi “Kalite Dokümanında”, üç temel işlevine de -eğitim-öğretim, araştırma ve hizmet- ayrıntılı bir biçimde yer vermiştir. Örneğin, eğitim-öğretim süreçlerinin planlanması, uygulanması, değerlendirilmesi ve iyileştirilmesiyle ilgili başlıca alanlar şunlardır:

Amaç, çıktı ve program geliştirme, ders düzeyinde izleme süreci, öğrenci geribildirim süreci, öğrenci merkezli yaklaşımlar, öğrenci izleme ve değerlendirme süreci, akademik danışmanlık, öğrencilerin yönetime katılımı, mezunlarla ilişkiler vb.

Kalite güvencesine ilişkin örgütsel yapılanmaya bakıldığında, doğrudan Rektöre bağlı

“Yükseköğretim Kalite Komisyonu” ile “Kalite Güvence ve Kurumsal Analiz Birimi”

bulunmaktadır. Kalite Komisyonunda her akademik birim ve başlıca idari birimler temsil edilmektedir. Ayrıca, kalite çalışmalarıyla yakından ilişkili olan “Stratejik Planlama Komisyonu”

bulunmaktadır. Yine, TEDÜ Kalite Politika Dokümanında öngörülen konuları öğretim üyelerinin etkili bir biçimde yerine getirebilmesi ve sürekli kalite geliştirme çabaları bağlamında “Öğrenme-Öğretme Merkezi” kurulmuştur. Merkez, eğitim-öğretimin ve araştırma faaliyetlerinin iyiletirilmesi bağlamında öğretim üyeleri ve öğrencilere sürekli destek sağlamaktadır.

Üniversite, ana “Kalite Politika Dokümanı” ve “kalite güvence sistemine” dayalı anlayışı doğrultusunda, üniversite düzeyinde farklı kurumsal değerlendirme süreçlerine başvurmuş ve dış değerlendirmeye tabi olmuştur. Bunlar:

- Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA): Üniversitenin Kurumsal Raporu ve EUA’nın Raporu.

- TED Üniversitesi Kurum İç Değerlendirme Raporu (2015, 2016 ve 2017):

Yükseköğretim Kalite Kurulu için hazırlanmış raporlar.

- Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun TED Üniversitesi Kurumsal Geri Bildirim Raporu (Nihai) (Aralık 2016): TED Üniversitesi, 2015 yılında başlatılan Kurum İç Değerlendirme Raporu (2015) ile Yükseköğretim Kalite Kuruluna başvuran ilk 30 üniversite arasında yer almıştır. Yükseköğretim Kalite Kurulu, TED Üniversitesi Kurum İç Değerlendirme Raporu’na ilişkin geri bildirimin sonuç bölümünde şu konulara yer vermiştir: de; “TED Üniversitesi’nin, yeni kurulmuş genç bir üniversite olarak kuruluş aşamasından itibaren benimsediği kalite güvencesi yaklaşımını, kurumsallaşma sürecinde de kararlılıkla sürdürme gayreti memnuniyet vericidir. Üniversite yönetimi, yükseköğretim kurumlarının hacimsel olarak hızla büyüyen ortamında, eğitim-öğretim, araştırma ve yönetsel süreçlerde içselleştirilen kalite güvencesi sisteminin, kurumun ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artıracağının farkında olduğunu hissettiren bir yönetim anlayışı sergilemektedir.”

Üniversitenin, özellikle eğitim-öğretim süreçlerinin etkinliğinin izlenmesi ve değerlendirilmesine ilişkin olarak geliştirdiği ve uyguladığı başlıca araçlar şunlardır (TED Üniversitesi Kalite Politikası Dokümanı ekleri:

- EK 1.4 Öğretim Üyesi Ders Sonu Raporu - EK 1.5 Bölüm Ders Değerlendirme Tutanağı

- EK 1.10 Ders ve Öğretim Elemanı Değerlendirme Formu - EK 1.14 Öğrenci Memnuniyet Formu

- Akademik Danışmanlık Anketi (Çevrimiçi)

TED Üniversitesi Özdeğerlendirme Raporları: Bu raporlar, bireysel (öğretim elemanı) ve bölüm düzeyi için öngörülen amaçların / hedeflerin ne ölçüde gerçekleştirilebildiğini saptamaya ve bunlara dayalı olarak iyileştirmeye yönelik önlemlerin alınmasına fırsat sağlayan yıllık performans veri toplama araçlarıdır.

- TEDÜ Kalite Politika Dokümanı EK 2.1 Kişisel Yıllık Faaliyet Raporu (Annual Faculty Report - AFR)

- TEDÜ Kalite Politika Dokümanı EK 2.2 Bölüm Özdeğerlendirme Raporu Formatı

Öğretim üyeliğine atanma ve yükseltilme: YÖK tarafından onaylanmış, TED Üniversitesi Akademik Yükseltme ve Atama Esasları bulumaktadır. Öğretim üyeleriyle ilgili tüm atama ve yükseltme işlemleri bu esaslar doğrultusunda yürütülmektedir. Akademik atama ve yükseltmelerde temel strateji, nitelik açısından çıtayı sürekli olarak yükseltmektir.

Öğrenci başarılarının izlenmesi ve değerlendirilmesi: Öğrenci başarılarına ilişkin veriler TEDÜ Portal içinde “öğrenci not giriş sistemi” üzerinden güncel olarak tutulmakta ve zaman serisi ya da istenilen parametrelere göre analiz edilebilmektedir. Öte yandan, herhangi bir dersle ilgili öğrenci başarıları esas itibariyle “Öğretim Üyesi Ders Sonu Raporu”nda (TEDÜ Kalite Politika Dokümanı, EK 1.4) analiz edilmekte ve raporlanmaktadır.

Sistematik veri derleme ve değerlendirme: Her şeyden önce üniversite, güçlü bilişim altyapısı ve hemen her sürecin otomasyonla yürütülmesine bağlı olarak zengin veri tabanlarına sahiptir.

Fakülteye ilişkin sistematik veri derlemeleri, ağırlıklı olarak TEDÜ Portal (sınıflar, öğrenci devam durumları, öğrenci notları, akademik danışmanlıklar vb) ve SAP (ders ve öğretim

26

elemanı değerlendirme, öğrenci memnuniyeti vb) üzerinden sağlanmaktadır. Zaman zaman Öğrenci İşleri Birimi ve Mali İşlerden veri isteklerimiz de olabilmektedir. Ayrıca, kontenjanlar ve kayıtlarla ilgili olarak ÖSYM ve Öğrenci İşleri üzerinden veri sağlanmaktadır.

7.2. Bölüm 7 hakkında Değerlendirme

TED Üniversitesi (dolayısıyla Eğitim Fakültesi), kuruluşundan bu yana kalite kültürünü kurumsal faaliyetlerinin ayrılmaz bir parçası olarak görmüş ve uygulamıştır. Bu bağlamda, kurum, yazılı bir “Kalite Politika Dokümanına” sahiptir ve yönetimini “Stratejik Planlama”

çerçevesinde sağlamaktadır. Bunlar, kurumun kalite güvencesine ilişkin en güçlü araçlarıdır.

Diğer güçlü yanlar ise şöyledir: ÖSYS giriş puanlarının izlenmesi ve tartışılması, öğretim üyeliğine atama ve yükseltme esaslarının uygulanması, Öğretim Üyeleri Yıllık Faaliyet Raporlarının (AFR) izlenmesi ve değerlendirilmesi, sistematik veri sağlama tabanlarının zenginliği ve sürekli iyileştirilmesi, ders ve öğretim elemanı değerlendirme formlarının ve öğrenci memnuniyet araştırması formlarının düzenli olarak uygulanması, analiz edilmesi, raporlanması, Öğretim Üyesi Ders Değerlendirme Raporu ve Bölüm Ders Değerlendirme Tutanaklarının düzenli olarak yürütülmesi.

Buna karşılık, fakültemiz kalite güvence sisteminin iyileştirilmeye açık yanları ise şöyle vurgulanabilir: Öğretim Üyesi Ders Değerlendirme Raporu, Bölüm Ders Değerlendirme Tutanağı, Ders ve Öğretim Elemanı Değerlendirme Formu ve Öğrenci Memnuniyet Formu sonuçlarının tartışılması ve öğretimi geliştirmede daha etkili kullanılması, öğrenci başarıları izleme sonuçlarının tartışılması ve önlem alınması, mezun izleme sisteminden elde edilen sonuçların öğretme-öğrenme süreçlerine yansıtılması.