• Sonuç bulunamadı

Kış Turizmi, Yüksek İrtifa Spor Turizmi ve Dağcılık

1. KAYSERİ İLİ EKONOMİK VE SOSYAL DURUM PROFİLİ

2.3. İktisadi Yapı 1. Tarım

2.3.3. Hizmetler Sektörü

2.3.3.3. Hizmetler Sektöründe Kümelenme

2.3.3.2.3. Kış Turizmi, Yüksek İrtifa Spor Turizmi ve Dağcılık

Adını Roma İmparatorluğu zamanında eski Yunanca “Argeos” kelimesinden alan Erciyes Dağı Kayseri’nin 25 km güneyinde bulunan Türkiye’nin en görkemli dağlarından birisidir.

Kayseri’nin MÖ 4000’lere uzanan tarihi içerisinde hüküm süren Hitit, Frig, Pers, Kapadokya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorlukları’nın tamamında Erciyes şehrin ve bölgenin sembolü olmuştur. Sönmüş bir küme “volkan” olan dağdaki volkanik patlamalar 30 milyon yıl önce başlamış, Erciyes’ten çıkan küller patlamanın şiddetiyle kilometrelerce uzaklara taşınarak, Hasan Dağı ile birlikte Kapadokya bölgesindeki jeolojik yapıyı ve peri bacalarını oluşturmuştur.

144 Yüksek kısımları her mevsim karla kaplı olan Erciyes’in kuzeyinde bir kilometre uzunluğunda dağ buzulu vardır. Ayrıca dağın zirve kısmında bulunan, Bizans rahiplerinin inzivaya çekildiği mağaralar ve tapınaklar kötü hava şartlarında hala dağcılar için sığınak olmaktadır.

İç Anadolu Bölgesi’nin birinci, Türkiye’nin beşinci büyük dağı unvanına sahip olan Erciyes Dağı, hem kış turizmi, hem dağ tırmanışı hem de yayla turizmi bakımından yılın her döneminde önemini korumakta ve ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Kış Turizmi

Erciyes Kayak Merkezi

Kayak için en uygun zamanın Aralık Nisan ayları arası olduğu Erciyes Kayak Merkezi’nde hakim rüzgar güneybatıdan esmektedir. Mevcut pistlerin %75’inde suni karlama ağı kurulduğundan sezon süresi daha uzun olabilmekte ve yılın 150 günü kayak yapılabilmektedir. 2100 ile 3400 metre arasındaki yüksekliklere yayılan kayak pistlerinin eğimleri %10 ile %50 arasında değişmektedir. Nitelikli konaklama tesislerinin yer aldığı alanda toplam 16 teleferik ve lift hattı bulunmaktadır. Kayak severler bölgede Alp disiplini, snowboard, snowkite ( kar uçurtması), kızak, heliski gibi etkinlikleri gerçekleştirebilmektedirler.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Erciyes A.Ş’nin geçtiğimiz yıllarda uygulamaya koyduğu Erciyes Master Planı çerçevesinde, kayak merkezi yeni bir çehre kazanarak gelecek yıllarda kış turizminin önemli adreslerinden biri olma potansiyelini taşımaktadır.

Yüksek İrtifa Spor Turizmi

Yükseklik hipoksiyasının organizmada meydana getirdiği avantaj sağlayıcı fizyolojik uyumlardan sportif performans elde edilmesine, yüksek irtifa antrenmanı denir. Bu alanda ilk ciddi çalışmalar 1968 Meksika Olimpiyatları ile başlamıştır. Mexico City Olimpiyatları’ndan sonra yüksek irtifada yaşayan atletlerin özellikle dayanıklılık sporlarında daha yüksek performans göstermeleri, insanların yüksek irtifa antrenmanı ile performans arasındaki ilişkiyi kurmalarına yardımcı olmuştur.

Yapılan çalışmalar yüksek irtifanın sağladığı oksijeni az alanlarda yapılan hipoksik (az oksijen) egzersizlerin sporcularda performans ve dayanıklılığı artırıcı yönde etki yaptığını ortaya

145 koymaktadır. İnsan vücudu; irtifası yüksek alanlarda bu yüksekliğe uyum sağlamak adına hemoglobinin artması, alyuvarların çoğalması ve yüksek solunum hızı gibi göstergeleri içeren bir dize değişikliğe gitmektedir. Başta alyuvar üretiminin artması ile yüksek irtifada vücut oksijen taşıyabilme kapasitesini artırmaktadır.

Yüksek irtifa antrenmanının faydalarından yararlanabilmek için ideal yükseklikler 1800-2300 metre aralığıdır.

Yüksek irtifa antrenmanı için en uygun süre 3-4 haftadır. Antrenmanlar ne kadar sık tekrarlanırsa adaptasyon o kadar çabuklaşır. Bir sezonda birkaç defa tekrarlanabilir. Bu antrenmanlarda 10 günlük bir süre bile etkili olmaktadır.

Erciyes Yüksek İrtifa Kamp Merkezi

Erciyes Dağı’nda yaklaşık 16.000 m² kapalı inşaat alanı üzerine yapılması planlanan yüksek irtifa antrenman tesisinde profesyonel sporculara yönelik 3 adet nizami futbol sahası, spa ve kongre merkezi, kapalı tam olimpik yüzme havuzu, kapalı spor salonu bulunmaktadır.

Yapımı planlanan yüksek irtifa kamp merkezi gerekli olan fiziksel koşulları sağlamasına ek olarak geniş yolları ve uzun mesafeli bisiklet parkurlarıyla yüksek irtifada bisiklet takımlarına en iyi rota imkânlarını sunacak potansiyeldedir.

Hâlihazırda farklı dallarda yüksek irtifa antrenmanı yapmak isteyen sporcuları ağırlayan Erciyes önümüzdeki dönemde yapılacak yatırımlar ile birlikte bu sektörde daha da ilerlemeyi ve dünya çapında bir merkez olmayı hedeflemektedir.

Yüksek irtifa antrenmanı, sporculardan gelen talebin artmasıyla Erciyes’te sezon bittikten sonra da otellerin doluluk oranlarının yeterli seviyede kalması açısından önemli olacaktır.

Kayseri Erciyes Yüksek İrtifa Kamp Merkezi proje raporuna göre kamp merkezini, 4 ayrı fonksiyondan oluşan yapı kompleksi oluşturmaktadır. Bunlar ana başlıklar itibarıyla kongre salonu, sporcu SPA merkezi ve kafeterya, kapalı olimpik yüzme havuzu, kapalı karma spor salonu (basketbol ve hentbol)’dur.

Yapıların dışında, birinde atletizm parkuru olan üç ayrı açık futbol sahası bulunmaktadır. Bu sahaların kullanımında özel ve kafile otobüsleri için iki ayrı açık otopark tasarlanmıştır.

Ayrıca saha kenarlarında her iki takım için çalıştırıcı ve sporcu kulübeleri ile hakem kulübeleri ayrılmıştır.

146 Kamp merkezinin toplam proje alanı 132.177 m2, inşaat alanı ise 15.718 m2’dir (kongre salonu 2.112 m2, SPA merkezi ve kafeterya 4.911 m2, kapalı olimpik yüzme havuzu 5.801 m2, kapalı spor salonu, 2,894 m2).

Kamp merkezinin tam faaliyete geçmesi ile birlikte hem İl’de doğruda turizm sektöründe hem de turizm sektörü ile bağlantılı olan sektörlerde hizmet/üretim artırıcı etkisi olacaktır.

Dağcılık

Erciyes’in Doruğuna Tırmanış

Erciyes Dağı’na en emin tırmanış, Tekir Yaylasından, Erciyes için biraz güç, fakat daha zevkli tırmanış ise kuzeybatı yüzünden yapılmaktadır.

Tekir Yaylasından Tırmanış

Kayseri’ye 25 km. uzaklıkta bulunan Dağ evine (Tekir Yaylası), Şehir merkezindeki Han Cami yakınında ki Develi dolmuşları ile ulaşmak mümkündür.

Doruk tırmanışına Dağ evinden başlanır. 4 saatlik bir yürüyüşten sonra, Şeytan Deresi adı verilen vadiye varılır. Bozkırlarla kaplı vadi tabanın sağ kenarından tırmanışa devam edilir.

İki saatlik bir yürüyüş ve tırmanıştan sonra Erciyes’in doruğuna ulaşılır. Bu noktaya varan dağcı, batı kesimde yükselen ana doruğu rahatlıkla görür. Aralıktaki boyun geçilerek ana doruğa varılır. Kuzey taraftaki kaya çatlağından çıkılır. Doğu yüzünden iple inilir. Dağ evinden, doruğa çıkış ve dönüş normal hava koşulları altında 8-10 saatlik bir zaman alır.

Kuzeybatıdan Tırmanış: Kayseri’den otobüs veya otomobil ile Hacılar İlçesine gidilir.

Hacılar’dan sonra Aksu Yurdu üzerinden geçilerek Sütdonduran Yaylasına (2950 m.) kamp kurulur. Hacılar-kamp yeri 5 saattir. Doruk tırmanışı için kamp yerinden hareket edilir. Buzul üzerinden tırmanışa devam edilerek önce doğu zirvesine ulaşılır. Eğer buzulun sathı yumuşak kar ise iniş aynı yerden yapılır. Değilse, dağın batı yüzünden inilerek, kamp yerine gelinir.