• Sonuç bulunamadı

Kültürel Nedenler ve Melez (Kitle) Kültürü

2.3. Psikolojik Yıldırmanın Ortaya Çıkmasına Neden Olan Faktörler

2.3.4. Kültürel Nedenler ve Melez (Kitle) Kültürü

Yaşam tarzındaki değişmeler, hukuk ve ahlak anlayışında aşınmalar, hızlı kültür değişmeleri, örgütlerin sadece ekonomik güçlerinin artması, değerlere bağlılığın azalması gibi toplumda yaşanan değişmeler sonucunda iş ortamları sosyal iklimle ilişkilendirildiğinde, değişen sosyal sistemin ve yeni yaşam değerlerinin davranış ile tutumları etkilediği görülmektedir. Artan sosyal bozulmanın örgüt içinde endişe ve belirsizliğe neden olduğu ve bunun da örgüt içi psikolojik yıldırma davranışlarını tetiklediği görülmektedir (www.mobbingturkiye.com, 2015).

Toplumların kaçınılmaz olarak geçirdikleri hızlı ve ani sosyal değişme, yoğun kentleşme ve özellikle de kitle iletişim araçlarının oynadığı önemli rol yüzünden modernleşme çabalarının zorunlu bir sonucu olarak "kitle" olgusu meydana gelmektedir. Meydana gelen bu kitlenin kendine has yaşam şekline de “kitle kültürü” denilmektedir (Howe, 1965: 496-503). Kitle kültürü özellikle 18. yüzyıl sonlarına doğru ve 19. yüzyıl başlarında ortaya çıkan sanayileşmeyle birlikte teknolojinin de etkisiyle ivme kazanan aşırı kentleşmenin bir ürünüdür. Sanayileşme ve teknolojinin getirdiği yeni imkânlar ve buluşlar her türlü teknolojik alet ve kitle iletişim araçlarının artması sonucunda toplumda büyük bir enformasyona neden olmuştur (Türkdoğan, 1988: 555). Bunun büyük enformasyon sonucunda hangi bilginin gerçek hangi bilginin yanlış ya da neyin iyi neyin kötü olduğu ayrımının yapılmasını dahi beceremeyen bir kitleye dönüştürmektedir.

Kitle kültürünün egemen insan tipini oluşturan davranış özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

Davranışlarda Sıradanlık Esastır: Kitle kültürü özelliği gösteren kişilerin,

"bireysel" yönlerinin az gelişir ya da zamanla yaşadığı sıradanlık içerisinde yok olup gider. Yani kendine has tutum ve davranışları sergilemek yerine içinde bulunduğu

kalabalığın içerisinde kendini gizleyerek "sıradanlaşır" ve hayatını "herkese" ya da "yığınların" gidişatına bırakmanın kolaycılığına ve rahatlığına yönelir. Bunun sonucunda her bir kişi, sıradan ve hayatının içgüdüsel tepkilerine indirgenmiş bir "bencillik" duygusunun ve tutkusunun esiri olur. Kitle kültürü içinde yer alan kişilerin aşırı bencilliklerini tahrik ederek, onları sıradanlaştırmaktadır. Toplum içindeki "bireyselleşmiş" birey, bağımsız ve serbest rollere sahip olmakla beraber, diğer insanların hakları ve hukuku konusunda azami derecede önem göstermektedir. Fakat "bencilleşen" kişi, diğer insanların hakkını hukukunu hiçe sayarak sadece kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmektedir. "Bencillik" , insanların sosyal ilişkilerini kopartır ve onları sıradanlaştırır. Bu bağlamda, kitle kültürü, sosyolojik anlamda "bireyselliği" öldürürken, genel bir "bencillik" tahrik etmesi ile toplumun daha fazla kitleleşmesine zemin hazırlar (Eroğlu, 2013: 204).

Aşırı Duygusallık Yaygındır: Kitle kültüründe tutum ve davranışlarda

rasyonelliğin az abartılmış duygu ve heyecanlar ise yüksek seviyededir. Ayrıca, içgüdülerin tetiklediği davranışların hâkim olduğu bir hayat sürdürme eğilimi güçlü ve yaygındır. Aklın yerini, büyük ölçüde duygu ve heyecanların almasıyla, rasyonel davranışlar yerine, genelde düşünülmeden gerçekleştirilen rastgele ve akla uygun olmayan davranışlar ikame edilmektedir. Kitle toplumunu oluşturan kişilerin, bireysel zekâ düzeyleri daha yüksek olsa bile, kitleyi meydana getiren kalabalıkların zekâ ortalamasını geçmeyen tutum ve davranışlar göstermektedirler (Türkdoğan 1988: 557).

Kişisel Sorumluluk ve İnisiyatif Gelişmemiştir: Kitle kültürünün, geleneğin

ve diğer toplumsal değerlerin insanlar üzerindeki etkilerini azaltmasına, geleneğin giderek bozulmasına, insanların giderek bencilleşmelerine ve çocuklaşmalarına kültürel ortam hazırlamıştır (Shils, 2002: 145-179). Kitle kültürü, kişiliğin oluşumu açısından son derece önemli olan, orta yaşlardan itibaren oluşmaya başlayan "olgunlaşma" sürecine çok büyük bir ket oluşturmaktadır. Kişiliğin çocukluk ve ergenlik dönemine ait hâkim davranış kalıpları, orta yaştan sonraki dönemde, yaşın biyolojik olarak ilerlemesine rağmen, etkisi altında olunan kitle kültürü yüzünden, yeterince olgunlaşma sağlanamamaktadır (Eroğlu, 2013: 206).

Kitle kültürü taşıyıcısı kişiler, kısmi ve yasal olarak temyiz kabiliyet ve gücüne sahip olsalar ve yaş olarak büyüseler bile, şahsiyet bakımından olgunlaşmaları gecikmekte ve yetersiz kalmaktadır. Bu yüzden, kitle kültürü taşıyıcısı kişiler, yaşları,

mevkileri, statüleri ve rolleri ne olursa olsun, sanki küçük çocuklar ve ergenler gibi davranışlar sergilemektedir (Kurtkan, 1989: 206).

İletişimde Tutarsızlık ve İki Yüzlülük Egemendir: Etkili iletişim, iletişim

sürecinin aktörlerinden "kaynağın" gönderdiği mesajın içeriğinin belirli bir "anlamla" yüklenmesi, buna karşılık "alıcı" veya "alıcılar" tarafından ise bu anlamların amaca ve niyete göre uygun bir biçimde anlaşılmasıdır. Ayrıca, kaynağın gönderdiği mesaja yüklenmiş bulunan "ötekilerden" beklenen davranışların da onlar tarafından sergilenmesidir (Erdoğan, 1991: 280-281). Kitle kültürü, bütün beşeri ve sosyal organizasyonların temel aktörü olan bireylerin etkili iletişim potansiyellerini bozarak, tutumlarda aşırı bir tutarsızlık ve hatta ikiyüzlülük yaşatarak insanların ve sosyal ilişkilerin "güvenilirlik" özelliğinin yok olmasına neden olur. Böylece, kitle kültürü içerisinde sosyal ilişkileri düzenleyen iletişim süreci, tam bir "yanılsamaya" dönüşmekte; insanların söylemleri ve davranışları çelişmekte, her şey bir gösterişe dönüşmekte, namuslu olmak yerine namusluymuş gibi görünmek, bilgili olmak yerine bilgiliymiş gibi görünmek şeklinde, "asıl kişiliklerin" gölgesi durumunda, yapay ya da yanılsatıcı bir kişilik meydana gelmektedir. Kitle kültürü, hayatın her alanında, "ikiyüzlülük" ve "tutarsızlıkları" arttırmaktadır (Topçu, 2004: 141).

Güçlü ve Egemen Olanlara Aşırı Bağımlılık: Kitle kültürü gölgesi altında

yaşayan toplumlarda, geleneksel hayat ile modernleşme süreçlerinin çelişmesinden doğan gerilim ve uyumsuzluklar sebebiyle çoğunlukla geleneksel bağlılıkların çözüldüğü ve modern süreçlerin yerleştirmeye çalıştığı bağlılıkların da tam olarak içselleştirilemediği görülmektedir. Bu bağlamda, kitle kültürü taşıyıcısı kişiler, kendi geleneksel bağlılıkların, ne de modern bağlılıkların yeterince tatmin edilememesiyle, toplumun önemli bir kesiminin, aidiyet ve bağlılık duyguları karşılık bulamamakta ve bu konuda toplum bir anlamda sığınacak liman aramaktadır. Kitle kültürü taşıyıcısı kişilerin bağlılık duygularında, ne bir geleneksel değer kaygısı ne de rasyonel düşünceye dayalı bir mantık dokusu bulunmaktadır. Kitle kültürü mensuplarının, içinde bulunmayı bilinçli olarak seçmelerinden çok bu kalabalıkların onları, kendi içlerine bir vakum gibi çekmelerinden ileri gelmektedir. Bunun nedeni görünür birçok unsur olabilir. Fakat yığınlaşma ve sürüleşmede değişmeyen ana faktör "kuvvet eksenidir". Kitle kültürü mensubu kişiler, bir anlamda mıknatısın etrafındaki demir tozları misali çekilmesi gibi güç ve egemenlik merkezlerine çekilirler. Kitleleri kendine doğru çeken bu güç ve çekim merkezinin ne derecede doğru ya da yanlış, iyi ya da kötü, güzel ya da

çirkin olup olmadıkları çok önem arz etmemektedir. Çünkü kitle kültüründe, değer ölçülerinin içi boşaltılmıştır. Bu yüzden kitle kültürü kişilerinin "güç sahibi olmak adına", para, unvan, statü, mevki-makam, şöhret sahibi olmak için vazgeçmeyecekleri hiç bir değer yoktur. Eğer, kendileri bu güç ve egemenlik araçlarına sahip değillerse, bu güç ve egemenlik araçlarına sahip olanlara yakın olmak, onları desteklemek ve alkışlamak, kitle kültürü mensupları için ibadet derecesinde haz verici davranışlardır (Eroğlu, 2013: 209).

Bizatihi kitle kültürü, bir tür “yıldırma” ve baskı kültürüdür. Yani, insanların diğer canlılar gibi kuralsız, nizamsız, hukuksuz ve ahlaksız yaşamalarıdır.

Kitle kültürü güce tapınmaca eğilimleri başladığı için kuvvetli olanın zayıf olanı ezme tutkusunun destekler. Gücü yeten gücünün yettiğine, zincirleme baskı ve zulüm yapar. “Ar yılı değil, kâr yılı” anlayışıyla ahlaki ilke ve değerlerin yok olmasına olanak tanıyan, ahlaki değer ve standartların düşmesine göz yumanlardır. Psikolojik yıldırma tavır ve davranışlarının giderek artmasında en önemli faktörlerden birini ahlaki ilke ve değer kaybı oluşturmaktadır. Kapitalist liberal anlayış, aşırı kâr anlayışına dayalı verimliliği yükseltme yönünde baskı yapmakta ve bu baskıyla örgütte bulunanlar çok çalışmaya mecbur edilerek aşırı iş yüküyle psikolojik yıldırılmaya maruz kalmaktadırlar. Başka bir deyişle, örgüt-çevre etkileşimi içerisinde değişen sosyal sistemin ve yeni yaşam değerlerinin yıldırma davranışlarını besleyen bir zemini oluşturduğu görülmektedir. Bu anlamda kapitalist kültürün egemen kıldığı bazı değerler psikolojik yıldırmayı tetiklemekte ve artan oranda fiziksel ve duygusal tahribat meydana getirmektedir (Bayrak, 2001: 18-25).