• Sonuç bulunamadı

Kültür Dersi Öğretmenlerine İlişkin Verilen Cevapların Tanımlayıcı Özelliklere Göre Değerlendirme Sonuçları

SONUÇ ve ÖNERİLER

5.1.5. Kültür Dersi Öğretmenlerine İlişkin Verilen Cevapların Tanımlayıcı Özelliklere Göre Değerlendirme Sonuçları

“Cinsiyet” değişkenine göre;

Erkek öğrencilerin yüksek oranda katıldıkları sorular: 1. Bana ismimle hitap eder.

2. Kültür deri öğretmenim ben konuşurken sözümü kesmeden dinler.

3. Kültür dersi öğretmenim herhangi bir sorun yaşadığımda benimle ilgilenir. 4. Kültür dersi öğretmenim benim başarılarımı görmez ve önemsemez.

5. Kültür dersi öğretmenim derslerde uygulama çalışmalarına önem verir. 6. Kültür dersi öğretmenim ders anlatırken yalnız ön sıralara bakar.

7. Kültür dersi öğretmenim bana kızdığında arkadaşlarımın önünde beni aşağılar.

8. Kültür dersi öğretmenim derste soru sormamıza izin vermez.

9. Kültür dersi öğretmenim derslere girmeden önce hazırlık yapmaya gerek olmadığını söyler.

10. Kültür dersi öğretmenim köreldiğini söyler.

11. Kültür dersi öğretmenim derse geç girmek için bahaneler yaratır.

“Yaş” değişkenine göre;

16-18 yaş grubunda bulunan öğrencilerin en fazla katıldıkları soru: - Kültür dersi öğretmenim sınıfta espri yapar.

ifadesi olmuştur. Diğer sorularda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır.

“Sınıf” değişkenine göre;

10. sınıf öğrencilerinin en fazla katıldıkları sorular:

1. Kültür dersi öğretmenim ben konuşurken sözümü kesmeden dinler.

2. Kültür dersi öğretmenim herhangi bir sorun yaşadığımda benimle ilgilenir. 3. Kültür dersi öğretmenim yeni bilgiler vermekten mutlu olur.

4. Kültür dersi öğretmenim öğrencilerde öğrenme isteği yaratmak için çaba harcar.

5. Ders saatleri uzun olmasına rağmen hiç sıkılmam.

6. Kültür dersi öğretmenim çalışacak ideal bir okul olarak görür. 7. Kültür dersi öğretmenimi sınıf rehber öğretmeni olarak tercih ederim 11. sınıf öğrencilerinin en fazla katıldıkları sorular:

1. Kültür dersi öğretmenim beni notla tehdit eder.

2. Kültür dersi öğretmenim öğretmekten bıkmış gibi davranır.

3. Kültür dersi öğretmenim benim başarılarımı görmez ve önemsemez.

4. Kültür dersi öğretmenim derslere girmeden önce hazırlık yapmaya gerek olmadığını söyler.

6. Kültür dersi öğretmenim öğrencilerin derslerine karşı ilgisiz olduğunu söyler.

7. Kültür dersi öğretmenim başka bir okulda daha verimli çalışacağını söyler. 8. Kültür dersi öğretmenim okula gelmeyi istemediğini söyler.

“Okul Türü” değişkenine göre;

özel Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinin yüksek oranda katıldıkları sorular:

1. Kültür dersi öğretmenim bana ismimle hitap eder.

2. Kültür dersi öğretmenim ders anlatırken yalnız ön sıralara bakar 3. Kültür dersi öğretmenim öğrenciler arasında ayrım yapmaz.

4. Kültür dersi öğretmenim verdiği bilgilerin bu okulda bir işe yaramayacağını söyler.

5. Kültür dersi öğretmenim dersi güncel örnekler vererek anlatır.

Resmi Anadolu Sağlık Meslek Liseleri öğrencilerinin yüksek oranda katıldıkları sorular:

1. Kültür dersi öğretmenim öğrencilerin derslere karşı ilgisiz olduğunu söyler. 2. Kültür dersi öğretmenim çalışacak ideal okul olarak görür.

“Branş” değişkenine göre ise sonuçları incelemeden önce şu bilgiyi vermek doğru olacaktır: Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan Anadolu Sağlık Meslek Liselerinde on bir farklı branş vardır. Araştırmaya konu olan okullarda ise şu branşlar bulunmaktadır: Hemşirelik, acil tıp teknisyenliği, radyoloji teknisyenliği, anestezi teknisyenliği.

“Branş” değişkenine göre katılım oranları incelendiğinde:

- “Kültür dersi öğretmenim bana ismimle hitap eder” ifadesine, hemşirelik bölümünde eğitim gören öğrencilerin, acil tıp teknisyenliği bölümü öğrencilerine göre daha fazla katıldıkları görülmektedir.

- “Kültür dersi öğretmenim bana ismimle hitap eder” ifadesine en fazla katılan bölümün anestezi teknisyenliği bölümünde eğitim gören öğrenciler olduğu görülmektedir.

- “Kültür dersi öğretmenim sınıfta espri yapar” ifadesine en fazla katılan bölümün hemşirelik olduğu görülmektedir. En az katılan bölümün ise acil tıp teknisyenliği olduğu görülmektedir.

- “Kültür dersi öğretmenim sınıfta bizimle ders dışı konularla ilgili olarak da konuşur” ifadesine, acil tıp teknisyenliği bölümünde eğitim gören öğrencilerin, hemşirelik ve diğer bölümlere göre daha fazla katıldıkları görülmektedir.

- “Kültür dersi öğretmenim sınıfta bizimle ders dışı konularla ilgili olarak da konuşur” ifadesine, en az katılan bölümün hemşirelik branşında eğitim gören öğrenciler olduğu görülmektedir.

- “Kültür dersi öğretmenim bana güven verir” ifadesine, acil tıp teknisyenliği bölümü öğrencilerinin, hemşirelik, radyoloji ve anestezi bölümü öğrencilerine göre daha az katıldıkları görülmektedir.

- “Kültür dersi öğretmenim ben konuşurken sözümü kesmeden dinler” ifadesine, acil tıp teknisyenliği bölümü öğrencilerinin, hemşirelik, radyoloji ve anestezi bölümü öğrencilerine göre daha az katıldıkları görülmektedir. - “Kültür dersi öğretmenim öğretmekten bıkmış gibi davranır” ifadesine, acil

tıp teknisyenliği bölümü öğrencilerinin, hemşirelik ve anestezi teknisyenliği branşlarına göre daha fazla katıldıkları görülmektedir.

- “Kültür dersi öğretmenim öğrencilerin derslerine karşı ilgisiz olduğunu söyler” ifadesine, hemşirelik bölümü öğrencilerinin, anestezi teknisyenliği öğrencilerine göre daha fazla katıldıkları görülmektedir.

- “Kültür dersi öğretmenim beni notla tehdit eder” ifadesine, en fazla katılan grubun acil tıp teknisyenliği bölümü öğrencileri olduğu görülmektedir. - “Kültür dersi öğretmenim ders anlatırken yalnız ön sıralara bakar”

ifadesine en fazla katılan bölümün acil tıp teknisyenliği bölümündeki öğrenciler olduğu görülmektedir.

- “Kültür ders öğretmenim herhangi bir sorun yaşadığımda benimle ilgilenir” ifadesine en az katılan bölümün acil tıp teknisyenliği bölümünde bulunan öğrenciler olduğu görülmektedir.

- “Kültür dersi öğretmenim bana kızdığında arkadaşlarımın önünde beni aşağılar” ifadesine en az katılan bölümün hemşirelik bölümü olduğu görülmektedir.

- “Kültür dersi öğretmenimiz ders katılım için bizi cesaretlendirir” ifadesine en az katılan bölümün acil tıp teknisyenliği bölümünde bulunan öğrenciler olduğu görülmektedir.

- “Kültür dersi öğretmenimiz derste soru sormamıza izin vermez” ifadesine en fazla katılan bölümün acil tıp teknisyenliği bölümünde bulunan öğrencilerin olduğu görülmektedir.

- “Kültür dersi öğretmenim köreldiğini söyler” ifadesine en fazla katılan bölümün acil tıp teknisyenliği bölümünde bulunan öğrenciler olduğu görülmektedir.

- “Kültür dersi öğretmenim ders geç girmek için bahaneler yaratır” ifadesine en fazla katılan bölümün acil tıp teknisyenliği bölümünde bulunan öğrenciler olduğu görülmektedir.

- “Kültür dersi öğretmenim öğrencilerde öğrenme isteği yaratmak için çaba harcar" ifadesine en fazla katılan bölümün hemşirelik branşında bulunan öğrenciler olduğu görülmektedir.

- “Kültür dersi öğretmenim başka bir okulda daha verimli çalışacağını söyler” ifadesine en fazla katılan bölümün acil tıp teknisyenliği bölümünde bulunan öğrenciler olduğu görülmektedir.

- “Kültür dersi öğretmenim verdiği bilgilerin bu okulda bir işe yaramayacağını sık sık tekrar eder” ifadesine en az katılan bölümün hemşirelik olduğu görülmektedir.

- “Kültür dersi öğretmenimi sınıf rehber öğretmeni olarak tercih ederim” ifadesine hemşirelik bölümü öğrencilerinin diğer bölümlere oranla daha fazla katıldıkları görülmektedir.

“Sınıf Mevcudu” değişkenine göre katılım oranları incelendiğinde;

- “Kültür dersi öğretmenim ben konuşurken sözümü kesmeden dinler” ifadesine sınıf mevcudu 21 ve daha fazla olan öğrencilerin katılma oranlarının yüksek olduğu görülmektedir.

- “Kültür dersi öğretmenim ders anlatırken yalnız ön sıralara bakar” ifadesine sınıf mevcudu 21 ve üzeri olan öğrencilerin daha fazla katıldıkları görülmektedir.

- “Kültür dersi öğretmenim ders dışındaki konularla ilgili de soru sormamıza izin verir” ifadesine sınıf mevcudu 21 ve üzeri olan öğrencilerin daha fazla katıldıkları görülmektedir.

- “Kültür dersi öğretmenim derste uygulama çalışmalarına önem verir” ifadesine sınıf mevcudu 21 ve üzeri olan öğrencilerin daha fazla katıldıkları görülmektedir.

- “Kültür dersi öğretmenim yeni bilgiler vermekten mutlu olur” ifadesine sınıf mevcudu 21 ve üzeri olan öğrencilerin daha fazla katıldıkları görülmektedir.

- “Kültür dersi öğretmenim iş hayatı hakkında bilgiler verir” ifadesine sınıf mevcudu 21 ve üzeri olan öğrencilerin daha fazla katıldıkları görülmektedir.

- “Kültür dersi öğretmenim okula gelmeyi istemediğini söyler” ifadesine sınıf mevcudu 21 ve üzeri olan öğrencilerin daha fazla katıldıkları görülmektedir.

- “Kültür dersi öğretmenim ders saatleri uzun olmasına rağmen hiç sıkılmam” ifadesine sınıf mevcudu 21 ve üzeri olan öğrencilerin daha fazla katıldıkları görülmektedir.

- “Kültür dersi öğretmenim çalışacak ideal okul olarak görür” ifadesine sınıf mevcudu 21 ve üzeri olan öğrencilerin daha fazla katıldıkları görülmektedir.

5.1.6. Meslek Dersi Öğretmenlerine İlişkin Verilen Cevapların Tanımlayıcı