• Sonuç bulunamadı

İLGİLİ SAYISAL BİLGİLER VE GELİŞMELER

6. İslam Konferansı

Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schäuble’nin girişimi ile Almanya’da 27 Eylül 2006 tarihinde Berlin’de ilk kez bir “İslam Konferansı” toplanmıştır.

Konferansa Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schäuble, Federal Adalet Bakanı Brigitte Zypries, Federal Aile Bakanı Ursula von der Leyen, Göç ve Uyumdan Sorumlu Federal Devlet Bakanı Maria Böhmer, bazı eyaletlerin İçişleri Bakanları (Bavyera-Beckstein ve Berlin-Körting) yanında çeşitli düzeyde Alman yetkililer ile Almanya’daki Müslümanları temsil ettiği düşünülen çeşitli cemaatlerin temsilcileri ve toplumda öne çıkmış bireyler çağrılmışlardır. Davet edilenler arasında DİTİB, Milli Görüş, İslam Kültür Merkezleri Birliği, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonui İslam Konseyi, Müslümanlar Merkez Konseyi, Avrupa Türk Toplumu (Kenan Kolat), Feridun Zaimoğlu (Yazar), Necla Kelek (Yazar), Seyran Ateş (Avukat), Prof. Havva Yakar bulunmuşlardır.

Berlin’de yapılan İslam Konferansı’nda aşağıda belirtilen dört çalışma grubunun oluşturulmasına karar verilmiştir :

• Alman toplum düzeni ve değerler uzlaşması

• Alman Anayasası ışığında dinsel sorunlara yaklaşım,

• Ekonomi ve medyanın köprü işlemi,

• Güvenlik ve İslam.

1.1.6.1.2. İş Hukuku ve Sosyal Hukuk Alanındaki Gelişmeler A. 2006 Yılındaki Gelişmeler:

1. Sağlık Reformu

2006 yılı boyunca toplumun hemen hemen tüm kesimlerinde yaşanan, uzun tartışmalardan sonra Hükümet ortakları tarafından üzerinde uzlaşılan ve

“Sağlık Reformu” olarak adlandırılan “Yasal Hastalık Kasasında Rekabetin Güçlendirilmesine İlişkin Yasa Tasarısı” (Gesetz zur Stärkung des Wettbewerbs in der gesetzlichen Krankenversicherung –GTV), her iki Federal Meclis’de de kabul edildikten sonra 01 Nisan 2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yapılan sağlık reformu, başta hastalık kasaları, hekimler, muhalefet ve toplumun bir çok kesiminin gösterdiği büyük tepkiye rağmen kabul edilmiştir.

Reform Kanununun amaçları:

1.

Maliyetlerin düşürülmesi ve finansmanın garanti altına alınması 2. Kamu üzerindeki yükün hafifletilmesi

3. Ücretler üzerindeki ek maliyetlerin azaltılarak rekabet güçlerinin artırılması

1. Sağlık sigortası finansmanını güvence altına almak üzere 2009 yılında uygulamaya girecek “Genel Sağlık Sigortası” fonu oluşturulacaktır. Tüm hastalık kasaları için geçerli olacak hastalık sigortası sabit prim oranları bir tüzük ile hükümet tarafından belirlenecektir. Fona, brimler dışında vergilerden de pay ayrılacaktır. Kasalar, masraflarını karşılamak üzere sözkonusu fondan pay alacaklardır. Vergilerden ayrılacak pay ile belirli kesimlerin, örneğin çocukların, emeklilerin, işsizlerin sigortalanması sağlanacaktır. Ekonomik durumu daha iyi olan hastalık kasalarından ve eyaletlerden diğerlerine kaynak aktarımı yapılacaktır, ancak sözkonusu aktarım hiçbir şekilde yıllık 100 Milyon Avro’yu aşmayacaktır. Fazla meblağ genel bütçeden karşılanacaktır. Ancak, kasalar tasarrufa azami riayet göstereceklerdir.

Devlet destekli sağlık kasalarında (gesetzliche Krankenkassen) sigorta primleri, yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte % 0,5 oranında artacaktır.

Ancak, işverenlerin prim oranı % 6,9 oranında sabitlenecek, artan kısım çalışanın payı olacaktır. Gelecekte yapılacak prim oranı zamlarından işverenler etkilenmeyecektir. Hastalık kasaları açık verdiğinde üyelerinden azami % 1 oranında ek prim talep edebilecektir. Sözkonusu meblağ asgari 8 Avro azami 36 Avro olacaktır. Daha yüksek prim için hastalık kasası talebi genel bütçe kapsamında incelenecektir. % 0,5 lik zam emeklileri de kapsamaktadır. Emeklilik kasası zammın yarısını karşılayacaktır.

Yasa, aşağıdaki yenilikleri getirmektedir:

• Almanya genelinde geçerli olacak bir hekim tarifesi tüm hastalık kasaları hekimleri için geçerli olacaktır.

• Özel hastalık kasalarına üye olanlar, sigortalarını değiştirdikleri takdirde, bugüne kadar sigorta ilişkilerinden doğan haklarını yeni sigortalarına aktarabileceklerdir. (Eski uygulamada aktarma yapılmasına izin verilmemekteydi.)

Sigortasız kimse kalmayacak

Almanya’da hastalık sigortası olmayan kimse kalmayacak, primlerini ödemediği gerekçesiyle özel sağlık sigortasından çıkarılan üyeler, aynı kasa tarafından asgari tarife üzerinden sigortalanacaktır. Sigortasını kaybeden her kişi, özel yada resmi kasa olsun, daha önceki hastalık kasasına dönme hakkına sahip olacaktır. Onbinlerce sigortasız kişi (örneğin, kendi işyerini çalıştıranların bilahere işsiz kalmaları halinde) kendilerini asgari barem üzerinden hastalık sigortası kapsamında sigortalamak zorunda olacaktır.

Dileyenler, primleri daha düşük hastalık kasalarına yatay geçiş yapabilecek ve geçerken bir önceki kasada onlar adına birikmiş (ileri yaşlarda sigorta primi artmaması için üyeler adına sigorta tarafından yapılan) tasarruflar da yatay geçiş yapılan hastalık kasasına aktarılabilecektir. İlaçlar daha ekonomik kullanılacaktır. Örneğin, reçeteye yazılan yeni ve daha pahalı ilaç konusunda ikinci bir doktorun görüşü alınacaktır.

Bu şekilde, çok küçük bir değişiklikle yeni ilaç adı altında piyasaya sürülen ilaçların bedeli topluma yansıtılmamış olacaktır. Kasalar, ilaç üreticileriyle daha uygun fiyat konusunda görüşebileceklerdir.

Organizasyon

Hastalık kasaları için şimdiye kadarki yedi çatı kuruluşu yerine federal düzeyde tek çatı kuruluşu olacaktır. Farklı kasalar arasında birleşmeler mümkün olacaktır.

Artan rekabet ortamına ayak uyduramayan özel veya devlet destekli kasalar kapanma rizikosuyla karşı karşıya kalacaktır. Kasalar, bundan böyle daha yüksek gelirli üyeler kazanmak yerine mevcut üyelerinin daha sağlıklı olmaları ve hastaların bakım maliyetlerini düşürmek yönünde strateji belirleyecektir. Sözkonusu stratejiyi belirlemeyen küçük sağlık kasalarının yaşama şansı kalmayacaktır. Maliyetlerini karşılamak için prime zam yapan kasalar, özellikle yüksek gelirli üyelerini daha düşük prim oranı olan kasalara hemen kaptıracakları için, daha çok sayıda üye sahibi olmak için esas olan prim oranını düşük tutabilmek olacaktır.

Yasanın getirileri

Belirtilen gelişmeler sonucu yasal hastalık kasalarının yükü yılda 1,8 Milyar Avro azalacaktır. Yasa 1 Nisan 2007 tarihinde yürürlüğe gireceğinden, tasarruf 2007 yılı için 1,4 Milyar Avro olarak gerçekleşecektir.

2. Emeklilik Yaşı

Hükümet ortakları arasında Almanya’da emeklilik yaşınının 67’ye yükseltilmesi hakkında uzlaşma sağlanmış ve böylece emeklilik yaşı 2012 yılından itibaren kademeli olarak 67’ye yükseltilmiştir. Alınan karara göre, 2012 yılı itibarıyla 1947 ve daha sonraki yıllarda doğanların emeklilik yaşı

2024 yılına kadar yılda bir ay, daha sonra da iki ay yükseltilecek ve 2029 yılından itibaren en erken 67 yaşında emekli olunacaktır. Ancak, 45 yıl sigortası olanlar 65 yaşında kesintisiz emekli olabilecektir. Bu düzenleme ile yaşlılık sigortası prim oranının gelir ve kazancın yüzde 20’sini aşmasının engellenmesi hedeflenmektedir. Diğer taraftan yaşlılık-maluliyet-ölüm sigortası prim oranı 2007 yılı itibarıyla % 19,5’den % 19,9’a yükseltilmiştir.