• Sonuç bulunamadı

1.4. İLGİLİ KONULAR HAKKINDA TARTIŞMA

1.4.3. İLETİŞİM

1.4.3.2. MÜŞTERİYLE İLETİŞİMDE KULLANILABİLECEK BAZI YOLLAR

1.4.3.2.4. İnternet ve Web Sayfaları

Dünyanın farklı coğrafi mekânlarında bilgisayarların birbirlerine bağlanarak oluşturdukları ve milyonlarca kullanıcının aynı anda ve değişik zamanlarda kullandığı bir iletişim ağı olarak İnternet’i tanımlamak mümkündür. Bu iletişim ağı sanıldığı kadar yeni bir gelişme değildir. Greenfield’in de belirttiği gibi, bu ağın ortaya çıkışı 1969 yılında askeri amaçlarla gerçekleştirilen Amerikan Savunma Bakanlığı’nın ARPA Net projesiyle (Advanced Research Project Agency Network) doğrudan ilgilidir. Şu anki anlamda serbest kullanımı 1980’lerin sonuna doğru olmuştur196.

C. Borys’a göre, 1992’de grafik web tarayıcısı “Mosaic” devreye girince, İnternet’in bir alt kümesi olan World Wide Web’in [WWW] yıllık büyüme hızı katlanarak artmaya başladı. Tüm dünyayı kaplayan bir ağ olan WWW, İnternette en hızlı gelişen çevrimiçi bilgi servisidir.

Ona göre İnternet, uluslararası ticaretin önündeki engelleri yıkmaktadır. Yeniliğe ve gelişmeye açık şirketler, büyüklük ve bulundukları yer gibi konuların yarattığı kısıtlamaları aşmak ve uluslar arası pazarlarda rekabet edebilmek için İnternet’i kullanabilmektedir197.

Internet en basitinden uluslararası, parçaları tüm dünyaya dağılmış, dinamik canlı büyük bir kütüphanedir. Bunun da ötesinde milyonlarca insanin katıldığı bir iletişim, dayanışma ve paylaşım ortamıdır. Internet, insan tecrübesinin en değerli bilim, düşünce, kültür ve sanat ürünlerinin çok önemli bir kısminin elektronik olarak, hızlı, dinamik ve olabildiğince uygar ve zahmetsiz bir şekilde paylaşılmasıdır. Tüm dünya üzerine dağılmış her tür elektronik nesneye hızlı ve kolay erişimi sağlayan Internet, geliştirilen web, gopher gibi yeni programlar sayesinde sadece bilgisayar uzmanlarının kullandığı bir araç olmaktan cıkmış, bilgisayardan korkmayan herkesin kolayca kullanabileceği araçlar silsilesi haline gelmiştir198.

İnsanlık tarihinde çok az sayıda teknolojik buluş insan yeteneklerini milyon kat artırmıştır. Bunlardan ilki, mesajların bir yerden bir yere daha önce bilinen tekniklerden milyon kat daha hızlı iletilmesine olanak veren iletişim teknolojisi, ikincisi nükleer teknoloji, sonuncusu ise bilgisayar teknolojisidir. Bilgisayar ve iletişim teknolojilerinin birleşmesiyle insan yetenekleri ilk kez milyon kere milyon (trilyon) kat artmaktadır199.

196

Cemal Yalçın, “Sosyolojik Bir Bakış Açısıyla İnternet”, C. Ü. Sosyal Bilimler Dergisi, 27, 1, Mayıs 2003, s. 77; Vehbi Bayhan, “Globalleşme ve İnternet Örneği”, (metin teksirdir), I. Türkiye’de İnternet

Konferansı (17–18 Kasım 1995 Bilkent Üniversitesi – Ankara), s. 5–7 ; Bkz. David Greenfield,

“Virtual Addiction: Help for Netheads, Cyberfreaks and Those Who Love Them, New Harbinger Publications” [Çevrimiçi] Elektronik Adres: http://www.virtualaddiction.com /chapter1.htm 07.04.2003. 197

Cynthia Borys, “İnternet: Kütüphaneciler ve Bilgi Profesyonelleri İçin Notlar”, Bilgi Dünyası, 1, 1, 2000, s. 161–162.

198

Mustafa Akgül, “İnternet: Olanaklar, Araçlar ve Yönetimi”, (metin teksirdir), Ankara: Bilkent Üniversitesi, 1995, s. 1–2.

199

Yaşar Tonta, “Türkiye’de Bilgi Hizmetleri ve İnternet: Temel Sorunlar ve Politika Geliştirme”, Türk

Türkiye’de kişisel bilgisayarlarla İnternet’e bağlanan yaklaşık 5 milyon kişi bulunduğu ve oransal olarak bunun yüzde 6,5’e tekabül ettiği haber verilmektedir. Türkiye’nin 2004 İnsani Gelişme Raporu’na dayanılarak verilen bilgiye göre Türkiye’nin yüzde 10’unda kişisel bilgisayar bulunuyor200.

İnternet, müşteri ilişkilerinin yürütülebilmesi için gerekli iletişim imkânlarına sahiptir201. Onuncu gezegen olarak gösterilen ve kısa zamanda hayatımızın önemli bir parçası haline gelen, uygun donanım sağlandığında yer ve zamandan bağımsız olarak erişilebildiğimiz, aynı zamanda da bize erişilebilen devrimsel bir gelişmeye dönüşen İnternet, vazgeçilmez bir iletişim aracı konumundadır. Bu konumunu sarsacak bir gelişme de kısa vadede görünmemektedir. O halde her insanın bu araçtan azami ölçüde faydalanması gerekmektedir. Konumuzla ilgili olarak işletme ve onun varlık nedeni olan müşterileri de bu aracı karşılıklı olarak kullanmaktadır. Gerek yeni ürünlerin ve hizmetlerin üretilmesinde gerekse pazarlanmasında İnternet önemli bir alan kaplamaktadır.

Web geleneksel pazarlama kanallarından farklı olarak satış işlemini yapmak isteyenle alıcı arasında tek yönlü bir iletişimin dışında daha detaylı ve kişisel bir iletişime olanak sağlamakta, içerdiği hipermedya özellikleriyle pazarlama açısından elverişli bir ortam sunmaktadır202.

Web sayfaları ise bir işletme ile hedef kitle arasında iletişim sağlayan bir araçtır. Bu nedenle, etkili bir iletişim sağlamak amacıyla, bir yandan görsel olarak renk, ses, grafik kullanımı gibi özelliklere; teknik açıdan ise erişilebilirlik hızı, sayfalar içinde aradığını kolay bulabilme ve ilgili diğer sayfalara kolay bağlanabilme gibi özelliklere dikkat edilmelidir. Görsel açıdan çok güzel görüntüler içeren, ancak geliş hızı çok yavaş olan bir sayfa başarılı bir uygulama değildir. Ayrıca web sayfasının sürekli güncel bilgiler ile donatılması, eskiyen bilgilerin değiştirilmesi, aynı konulardaki web sayfaları ile ilişkilendirmeyi sağlamak için gerekli duyurular gibi çalışmaların da yapılması gerekmektedir203. İnternetin önemli bir bölümünü teşkil eden web sayfaları, yaratıcılık ve tasarım kalitesiyle işletme kar ve / veya yarar mantığının birleştiği noktalardır. Günümüzde gelişen teknolojinin sunduğu pazarlama nimetlerinden biri olarak değerlendirilen web sayfalarından amaca uygun olarak yararlanılması için birçok unsurun göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Web sayfaları sihirli asa değildir. Bu nedenle de onlara yapılan yatırım oranında çıktı alınabileceği belirtilmelidir.

200

“Türkiye’de İnternet Kullanımı Düşük”, [Çevrimiçi] Elektronik Adres:

http://libpark.com/modules.php?name=News&file=article&sid=657 08.07.2005. 201

Veli Uluçam, “Elektronik Ticaret: Web Sayfaları İle İlgili Bir Uygulama” (Basılmamış yüksek lisans tezi), İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalı, Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı, 2001, s. 45.

202

Umut Al, “Üniversite Kütüphanelerinde Bilgi Hizmetlerinin İnternet Aracılığıyla Pazarlanması”, Bilgi

Dünyası, 3, 1, 2002, s. 2.

203

Kaynaklarda sermaye şirketlerine web sayfası zorunluluğu getirildiği belirtilmektedir. Buna göre, Türk Ticaret Kanunu’nda değişiklik öngören tasarıya göre internet sitesinde yayınlanacak bilgilerin gerçekliği, şirket sorumluluğu ile garanti altına alınmaktadır204.

Web sayfaları, İnternetin metin-esaslı kısımlarından daha fazla eğlendirici ve daha fazla çekici olabilir. Aynı zamanda web, bir işletme ve ürünleri hakkında güncel bilgiler dağıtmanın düşük maliyetli bir yoludur. Ürün demoları online olarak dağıtılabilir. İşletmeler, Web’i kullanarak müşteri hizmetlerini geliştirebilirler. Online anketler ile müşterileri hakkında bilgiler elde edebilirler205. Bu bilgilerden yola çıkarak, web sayfalarının Müşteri İlişkileri Yönetimi için ne kadar önemli bir araç olduğu anlaşılabilir. Gerek ürünlerin veya hizmetlerin üretilmesi sırasında, gerekse tanıtımı ve geliştirilmesi sırasında yarattıkları etkileşimle inanılmaz etkili olabilmektedirler.