• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 3: BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNDEKİ İNSAN KAYNAKLARI

3.7. Nitel Verilerden Elde Edilen Bulgular

3.7.2. Soru Formundan Elde Edilen Bulgular

3.7.2.5. İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamalarının Kullanılma

Soru formunun ikinci kısmında yer alan 15 soru (9-23. sorular), ilgili büyükşehir belediyelerinde hangi İKY uygulamalarının yaygın bir şekilde kullanıldığını ve İKY uygulamalarının etkili bir şekilde kullanılmasının önündeki engelleri araştırmayı amaçlamaktadır.

3.7.2.5.1. Yazılı İnsan Kaynakları Politikası ve Çalışma Yönetmeliği

Belediyenin iç ve dış çevresi dikkate alınarak, gelişime açık ve katılımcı bir yaklaşımla belirlenmesi gereken İK politikası, personel ihtiyacının belirlenmesi, kadro ihdası, personel istihdamı, liderlik, hizmet içi eğitim, motivasyon ve örgüt içi iletişim gibi alanlarda genel ilkeleri belirleyen bir çerçevedir (Bozlağan ve Yaş, 2007: 134). İK politikalarının yazılı olarak yayınlanması yeterli değildir. Politikaların çalışanlar ve paydaşlar tarafından doğru anlaşılması, benimsenmesi ve işe yönelik eylemler ve kararlarda rehber olarak kullanılması gerekir (Yüksel, 2000: 65).

Büyükşehir belediyelerinin merkezi idareden ayrı, kendi İK politikalarını izlemeleri ve hayata geçirmeleri zordur. Bunun temel sebebi, Türkiye’de öteden beri belediyelerde uygulanan personel sisteminin, büyük ölçüde merkezi yönetimle bir örnek olması ve personel yönetimi bakımından merkezi düzeyde yapılan değişikliklerin belediye çalışanlarını da etkilemesidir (Sezen ve Karasu, 1999: 22). Bununla birlikte, yasal olarak zorunlu hale gelmesinin ardından, büyükşehir belediyeleri 5 yılda bir hazırladıkları stratejik planlar çerçevesinde personel sorunlarının çözümüne yönelik politika, strateji, amaç ve faaliyetler yürütmektedir. 16 büyükşehir belediyesinin stratejik planlarının incelendiği bir araştırmada (Erençin, 2017: 17), en fazla hedef ve faaliyet geliştirilen personel sorunları sırasıyla eğitim, kalite, etkinlik, sosyal gelişim ve performans olarak bulunmuştur.

Bu bağlamda, araştırmaya katılan İK yöneticilerine, yazılı bir İK politikalarının olup olmadığı25 sorulmuştur. Beklentilerin aksine, katılımcıların büyük kısmı kendi belediyelerinde yazılı bir İK politikasının bulunmadığını belirtmektedir. Bu soruya veilen cevaplar “var” ve “yok” olmak üzere iki kategoriden oluşmaktadır. Bunlar içinden sadece üç belediyenin (B14, B10, B7) yöneticisi yazılı bir İK politikasının var olduğu ifade etmiştir. Yazılı İK politikasına az sayıda belediyede rastlanması, literatürde ifade edilen (bkz. Zengin, 2013: 132; Bilgin ve Can, 2008: 1) belediyelerde İK

25 Belediyelerin personel veya İK politikalarına ilişkin fazla çalışma bulunmamaktadır. İzmir ilindeki belediyelerden toplanan verilere göre, belediye personel politikasında liyakat ilkesine uyma, kayırma işlemi yapmama, performansa dayalı ödüllendirme ve yükseltme gibi ilkelere dikkat edildiği tespit edilmiştir. Ancak belediyelerde pratikte liyakat ilkesini hayata geçirecek gerekli mekanizmaları geliştirme ve etkili bir bireysel performans değerlendirme sistemi kurma konularında ciddi sorunlar

planlamasının büyük ölçüde üst kademede oluşturulduğuna dair tespitleri güçlendirmektedir.

Büyükşehir belediyelerinde İK müdürlükleri, İKY sürecini Çalışma Yönetmeliği çerçevesinde takip etmektedir. Verilen cevaplara göre, tüm belediyelerde bir Çalışma Yönetmeliği bulunmakta ve etkin bir şekilde uygulanmaktadır.

3.7.2.5.2. İş Analizi ve Görev Tanımları

İş analizi, işleri tanımlayıp kayıt altına alarak, işi yerine getirmek için zorunlu olan becerileri, yetkinlikleri ve diğer gerekleri belirleme sürecidir. İş analizi örgütteki her işin doğru ve etkin bir şekilde değerlendirilmesi için yürütülen tüm işlerin niteliği, niceliği, gerekleri, sorumlulukları ve çalışma koşullarının bilimsel yöntemlerle incelendiği bir tekniktir. İş analizi sonucunda ortaya çıkan bilgi personel seçimi, ücretlendirme, iş değerlemesi, eğitim ve performans değerlendirmesi gibi süreçlerin yürütülmesinde kullanılır. Bu yönüyle iş analizi, İKY’ye temel oluşturur (Bingöl, 2014: 77). Özellikle toplam kalite yönetimi uygulanan ve daha önceden norm kadro uygulamasını kendi imkânlarıyla yapmış olan belediyelerde iş analizleri, görev tanımları, personel el kitapları, süreç yönetimi gibi modern İKY tekniklerine rastlamak mümkündür.

Araştırma kapsamında belediyede çalışanların ve idari birimlerin iş analizi ve görev tanımlarının yapılıp yapılmadığı sorusuna verilen yanıtlara göre, büyükşehir belediyelerinden birisi hariç tamamında iş analizleri ve görev tanımları yapılmıştır. Sadece B12 büyükşehir belediyesinde devam eden İKY projesinin tamamlanması durumunda iş analizi ve görev tanımlarının hazırlanacağı belirtilmiştir. B4 büyükşehir belediyesinde ise iş analizi ve görev tanımları İKY birimi tarafından değil, Strateji Geliştirme Şube Müdürlüğünce hazırlanmıştır. Ayrıca üç belediyedeki (B14, B4 ve B3) İK yöneticileri, kalite yönetim sistemleri çerçevesinde iş analiz ve görev tanımlarının oluşturulduğunu belirtmiştir.

Yeni idari birimlerin kurulması, kapatılması, yeni personel istihdamı, yeni görev alanlarının çıkması ve personelin görev ve yer değişiklikleri gibi sebeplerle iş analizi ve görev tanımlarının belirli aralıklarla yenilenmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Ancak katılımcıların verdikleri cevaplardan, büyükşehir belediyelerinde var olan iş analizi ve

görev tanımlarının ne kadar sıklıkla güncellendiğini ve aktif olarak kullanılıp kullanılmadığını anlamak zordur.

3.7.2.5.3. Eğitim Yönetim Sistemi

İKY, geleneksel hizmet içi eğitimden farklı olarak çalışanların eğitimini yetiştirme ve geliştirme bağlamında değerlendirmektedir. Yetiştirme, işin gerektirdiği nitelik ve yeteneklerin bireye kazandırılmasıyla ilgili eğitsel faaliyettir. Daha geniş bir kavram olan geliştirme ise, kişinin bilgi ve yetenekleri mevcut iş için yeterli olsa bile, bireyin daha verimli çalışması ve farklı pozisyonlarda istihdamının sağlanması için yeni bilgi ve yeteneklerin kazandırılması ya da mevcut olanların yenilenmesidir (Özçelik, 2009: 164).

Belediyelerde eğitime ilişkin ne 5393 sayılı Belediye Kanununda ne de 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununda herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Belediyelerde hizmet içi eğitim, merkezi yönetim kuruluşlarının düzenlemelerine ve DMK’da yer alan ilgili hükümlere dayalı olarak yürütülmektedir (Bozlağan ve Yaş, 2007: 133). Belediyelerin özerk olması ve kamu tüzel kişiliğinin bulunması nedeniyle kendi hizmet içi eğitim yönetmeliklerini çıkarmaları mümkündür. Ancak kendi hizmet içi eğitim yönetmeliği bulunan belediyelerde, hizmet içi eğitimin amaçları, yasal dayanakları, ilkeleri, eğitim planları, programlar ve uygulanacak sınavlara ilişkin hükümlerin yer almadığı tespit edilmiştir (Zengin, 2013: 124; Genç, 2007: 62-63). Bu durum, belediyelerin genel kurumsal kapasitelerine ve İKY birimlerinin becerilerine dayalı olarak hizmet içi eğitim uygulamaları ve eğitimlerden elde edilen sonuçlar açısından ciddi farklılıkların oluşmasına neden olmaktadır.

Büyükşehir belediyeleri kendi olanaklarıyla ya kendi uzman personeli eliyle ya da dış kaynak kullanarak hizmet içi eğitim faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. İlgili belediyede ihtiyaç duyulan eğitim alanında uzman personelin bulunması durumunda, o kişilerden yararlanılarak hizmet içi eğitimler yürütlmektedir. Bu şekilde uygulanması mümkün olmayan durumlarda ise genellikle özel danışmanlık firmalarından eğitim desteği alınması tercih edilmektedir. Belediyelere yönelik dışarıdan hizmet içi eğitim başta TBB, Marmara Belediyeler Birliği gibi bölgesel belediye birlikleri ve üniversiteler olmak üzere farklı kurum ve kuruluşlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu tür

eğitimlerin konuları, kapsamları ve verildiği yerler belediyelerin ihtiyacına göre çeşitlenmektedir.

Türkiye’de bir il içindeki 6 orta ölçekli belediyede yapılan bir saha araştırmasında hiçbir belediyede hizmet içi eğitim birimi bulunmadığı gibi, personelin ancak %42’sinin belediyede hizmet içi eğitim aldığı tespit edilmiştir (Genç, 2007). Sadioğlu ve Ömürgönülşen’in (2013) ölçeği daha geniş olan il belediyeleri ve Erençin’in (2017) ölçeği ilin tamamına eşitlenen büyükşehir belediyelerinin stratejik planlarını inceledikleri araştırmalarında hizmet içi eğitimin personel sorunları arasında en üst sıralarda yer almadığı anlaşılmaktadır. Bu veriler, belediye ölçeği büyüdükçe hizmet içi eğitimin de daha profesyonelce yönetildiğini göstermektedir.

Büyükşehir belediyeleri düzeyinde, personel politikalarının geliştirilebilmesi ve eğitim süreçlerini yönlendiren bir idari birimin bulunması nedeniyle hizmet içi eğitimin bir noktaya kadar diğer yerel yönetim kuruluşlarına göre daha profesyonelce yürütüldüğü söylenebilir. Yine de hizmet içi eğitimin ne kadar sistematik yapıldığını anlamak için, büyükşehir belediyelerinde “eğitim yönetim sisteminin” var olup olmadığı ve bu kapsamda ne tür çalışmaların yapıldığı soruları katılımcılara yöneltilmiştir. Verilen yanıtlara göre, eğitim yönetim sisteminin sadece B2 büyükşehir belediyesinde bulunmadığı, onun haricindeki tüm büyükşehir belediyelerinde eğitim yönetim sisteminin var olduğu anlaşılmaktadır.

Eğitim sistemine ilişkin; hizmet içi eğitim yönetmeliği (B15), eğitim talepleri ve eğitim memnuniyetlerinin anketle ölçülmesi (B15, B4), eğitimlerin otomasyonla takip edilmesi (B15, B12, B3), eğitim şube müdürlüğü (B) ve eğitim kurulu tarafından eğitimlerin planlanması (B13) uygulamaları mevcuttur.

Hizmet içi eğitimle ilgili olması bakımından oryantasyon programı uygulayıp uygulamadıkları da katılımcılara sorulmuştur. Bu soruyu 8 İK yöneticisi cevaplandırmış olup verilen cevaplar “evet” ve “kısmen” şeklinde kodlanmıştır. Cevap verenler arasından B12 ve B4 belediyelerinin İK yöneticileri “kısmen” yanıtını vermiştir. Belediyelerde, özellikle aday memurluk sürecinde yasal olarak verilmesi gereken eğitimler var olup, bu eğitimlerde gösterdikleri başarı ilgili memurun asaleten atanmasında etkili olmaktadır. Bu nedenle, büyükşehir belediyelerinde oryantasyon amacıyla eğitim verilmesine İK yöneticilerinin olumlu cevap vermesi normal

karşılanmalıdır. Ancak bazı belediyelerde nakil ile gelen personele (B15) ve birimlerin isteklerine göre çalışanları iş monotonluğundan uzaklaştırmak ve motivasyonlarını artırmak (B4) için de oryantasyon programının uygulandığı anlaşılmaktadır.

Çeşitli ampirik araştırmalarda belediyelerde yürütülen hizmet içi eğitim süreçlerinin etkinliği ölçülmektedir. Örneğin, 69 belediyeden 400’e yakın belediye yöneticileri grubu üzerinde yapılan bir anket çalışmasında katılımcıların %84’ü en az bir hizmet içi eğitime katılmış, bunların %51’i ise 4 ve daha fazla sayıda hizmet içi eğitime katıldığını beyan etmiştir (Negiz, 2007: 202). Yani belediyelerde yöneticiler ve çalışanlar düzeyinde hizmet içi eğitime katılım düzeyi yüksektir. Bununla birlikte, belediyelerdeki İK ve eğitim müdürlüklerinin hizmet içi eğitimin planlanması, organizasyonu ve yürütülmesi yerine personel özlük işleriyle ilgilenmeleri, bazı belediyelerde kurumsallaşmış bir İK politikası oluşturulamadığından eğitim taleplerinin genelde belediye başkanlarından gelmesi, personelin ise eğitimleri yasal zorunluluk olarak ya da çalışma sürecine ara verme şeklinde algılaması ve verilen eğitimlerin ardından ölçme ve değerlendirme çalışmalarına fazla önem verilmemesi gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır (Zengin, 2013: 132).

Her ne kadar yukarıdaki sorunların çözümü için literatürde hizmet içi eğitimin tüm belediyeler için tek bir merkezden planlanarak yürütülmesine ilişkin öneriler (Zengin, 2013; Nergis, 2007) dile getirilse de, hizmet içi eğitimlerin tek elden, merkezi bir kurum tarafından yönetilmesi de beraberinde eğitimin organizasyonu, işbaşında öğrenmenin aktarılamaması, eğitimin planlanması ve iş kayıpları gibi bir takım sorunlar getirecektir.

3.7.2.5.4. Kariyer Yönetimi ve Planlaması

2016 yılı itibariyle büyükşehir belediyelerinde 2.218, il belediyelerinde 845, büyükşehir ilçe belediyelerinde 4.884, ilçe belediyelerinde 903 ve belde belediyelerinde 255 yönetici ve nitelikli personel bulunmaktadır (İçişleri Bakanlığı, 2017: 58). Bu bağlamda, katılımcılara kariyer yönetimi ile ilgili plan ve uygulamalarının neler olduğu sorulmuştur. Katılımcıların tamamı, görevde yükselme yönetmeliği çerçevesinde işlem yaptıklarını, bunun dışında kariyer planlaması yapılmadığını belirtmiştir. Belediyelerde görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları yalnızca memurlar için yapılmakta, işçi ve sözleşmeli personel gibi diğer çalışanlar için herhangi bir kariyer planlaması faaliyeti

yürütülmemektedir. Katılımcı İK yöneticileri, kariyer yönetimi ve planlamanın gerçekleştirilebilmesi için mevzuat değişikliğinin gerektiğini vurgulamaktadır.

Kariyer planlaması örgütlerde çalışanların yetenek ve isteklerine göre en uygun pozisyonda görevlendirilerek insan kaynaklarının etkin kullanımının sağlanması, yükselme ya da yeni bir alanda çalışma gibi nedenlerle çalışanların değerlendirilmesi, çalışanların sunulan kariyer geliştirme olanaklarından yararlandırılması, personelin iş tatmini, sadakati ve işe bağlılığının temin edilmesi, bireysel eğitim ve gelişme ihtiyaçlarının daha iyi belirlenmesi gibi işlevleri yerine getirmektedir (Uzun, 2003: 395-396). Ancak büyükşehir belediyelerinde sistematik kariyer planlama olanaklarının kısıtlı olması, yukarıda sayılan fonksiyonların yerine getirilmesini de engellemektedir.

3.7.2.5.5. Çalışanların Yönetime Katılımı

İKY’nin geleneksel personel yönetiminden en önemli farklarından birisi, çalışanların görüş ve önerilerine önem verilerek onların farklı yollarla yönetime katılımının sağlanmasıdır. Belediyelerde son yıllarda işçi ve memur temsilcilerinin hasar-zarar tespit komisyonları, iş sağlığı ve güvenliği kurulları ile izin ve disiplin kurullarında üye olarak bulunmaları katılım olanaklarını genişletmiştir (Çöpoğlu, 2015: 169). Ayrıca nüfusu 50.000’in üzerinde olan tüm belediyelerde yerel seçimlerin ardından 6 ay içinde hazırlanması zorunlu olan stratejik planların oluşturulması ve uygulanması süreçlerine “iç paydaş” olarak belediye çalışanlarının katılımının sağlanması beklenmektedir (Yaylı, 2012: 79).

Bunun yanında kalite yönetim sistemlerinin uygulandığı belediyelerde, belediye çalışanlarının kalite kurulları, kalite çemberleri ile çeşitli koordinasyon ve istişare toplantılarına katılmalarına olanak sağlanmaktadır. Gerçekten de araştırmaya katılan İK yöneticilerinin verdiği cevaplara göre, kalite yönetim sisteminin uygulandığı belediyelerde öneri sistemi ve anket uygulamaları çalışanların katılımını sağlamanın araçları olarak görülmektedir.

İKY’nin de önem verdiği personel güçlendirmenin önemli unsurlarından birisi olan çalışanların yönetime katılımının tüm büyükşehir belediyelerinde farklı yol ve yöntemlerle de olsa sağlandığı anlaşılmaktadır. Verilen cevaplar kodlandığında soru formu temin edilebilen büyükşehir belediyelerinde çalışanların katılım yolları üç

kategoride toplanabilir: Rutin veya anlık toplantılar yapmak (B15, B12, B10, B7, B2), toplam kalite yönetimi çerçevesinde görüş, öneri veya şikayet toplamak (B15, B3) ve anketler (B15, B13).

3.7.2.5.6. Çalışan Memnuniyetinin Ölçümü

Belediyelerde çalışanların memnuniyetlerinin ölçülmesi son yıllarda yaygın olarak kullanılan İKY uygulamalarından birisidir. Büyükşehir belediyelerinde stratejik planlamanın zorunlu olması, bazı belediyelerin toplam kalite yönetimini uygulaması ve İKY anlayışının belediyeler arasında yayılmasıyla birlikte son yıllarda belediye personelinin memnuniyet düzeyinin ölçülmesine verilen önem de artmıştır. Stratejik planlar hazırlanırken, özellikle SWOT analizi ve durum analizi çalışmalarında personelin memnuniyeti analiz edilmektedir. Toplam kalite yönetimi sürecinde ise personel memnuniyetinin artırılması hususunda somut hedefler belirlenmekte ve düzenli olarak memnuniyet ölçümleri yapılmaktadır.

Araştırma kapsamında çalışanların memnuniyet ölçümlerinin yapılıp yapılmadığı ya da ne sıklıkta yapıldığına ilişkin sorulan soruya verilen cevaplar üç kategoride toplanabilir: Çalışan memnuniyet anketlerinin yapılması (B14, B13, B12, B10, B4, B3), memnuniyet ölçümü yapılmaması (B2) ve birim amirlerinin değerlendirmesi (B7). Görüldüğü gibi belediyelerin neredeyse tamamında çalışan memnuniyeti izlenmektedir. Memnuniyet ölçümleri, ağırlıklı olarak düzenli ya da düzensiz yapılan anketlerle sağlanmaktadır. Ancak elde edilen sonuçların ne kadarının iyileştirme ve çalışan taleplerini karşılamada kullanıldığı belirsizdir. Bu konuda daha kapsamlı araştırmaların yürütülmesine ihtiyaç bulunmaktadır.

3.7.2.5.7. Performans Değerlendirme Sistemi

İKY’nin personel yönetiminden farklı bir yönünü oluşturan fonksiyonlarından birisi performans değerlendirmedir. Örgütlerde performans değerlendirme, çalışanların belirli bir dönemdeki başarı durumlarını ve geleceğe ilişkin gelişme potansiyellerini belirlemeye yönelik çalışmalar bütünüdür. Bir süreç olarak performans değerlendirme, performans hedeflerinin belirlenmesi, performansa dayalı ücretlendirme, personelin eğitimi ve geliştirilmesi, başarısız personelin durumuna karar verme gibi çeşitli süreçleri

içerdiğinden günümüzde “performans yönetim sistemi” olarak adlandırılmaktadır (Uyargil, 2009: 210-211).

5018 sayılı Kanun ile birlikte düşünüldüğünde 5393 sayılı Belediye Kanunu belediyelerde performans yönetimini stratejik planlama, performans programı oluşturma ve performansa dayalı bütçeleme gibi yönetim süreçlerinin bir parçası olarak görmektedir. Nitekim Kanunun 38. maddesine göre belediye başkanı, belediyenin stratejik planını oluşturmak, belirlenen kurumsal stratejilere uygun olarak bütçeyi hazırlamak, belediye faaliyetleri ve personelinin performans ölçütlerini belirlemek, uygulamak, izlemek ve değerlendirmekle yetkilendirilmiştir. Böylece belediyelerde kurumsal ve bireysel performans değerlendirme sisteminin birbirini tamamlayacak şekilde kurulmasının önü açılmıştır. Belediye Kanunu açıkça bir performans değerlendirme modeli tanımlamamıştır. Merkezi yönetim kurumları belediyelerin hangi performans değerlendirme modeli veya yöntemlerini kullanacağına ilişkin bir politika veya program da ortaya koymamıştır. Bu nedenle, belediyelere kurumsal ve bireysel performans değerlendirme konusunda nispeten esneklik sağlandığı söylenebilir.

Performansa dayalı ücretlendirme konusunda ise 5393 sayılı Belediye Kanunu, tüm belediyelerde uygulanmak üzere, sadece memurların bireysel performanslarına göre yılda iki kez ikramiye ile ödüllendirilmesine imkân vermektedir. Belediye Kanununa göre (md. 49), sözleşmeli personele, sözleşme ücreti dışında herhangi bir ek ödeme yapılması mümkün değildir. İşçi personel ise toplu iş sözleşmesi kapsamında ek ödemeler alabilmektedir. Bu nedenle, belediyelerin asli ve sürekli hizmetlerini yerine getirmesi gereken memurların %10’una, önceden belirlenen performans ölçütlerine dayalı olarak yapılacak değerlendirmeler neticesinde, çalışma isteği, işe bağlılık ve motivasyonun yükseltilmesi için belirli oranda ikramiye ödenebilmektedir.

Bununla birlikte, performansın nasıl değerlendirileceği, ödüllendirmenin nasıl yapılacağı, başarısız performans gösteren memurlar için ne gibi tedbirler uygulanabileceği konuları mevzuatta açıkça düzenlenmemiştir. Performans değerlendirme sisteminin kurulması ve uygulanması belediyelerin yapacağı iç düzenlemelere bırakılmıştır. Ancak memurlarla ilgili temel kanun olan DMK’da gerekli değişiklikler yapılmadığından performans sistemlerinin işletilmesinde sorunlarla karşılaşılmaktadır.

Bu araştırma kapsamında büyükşehir belediyelerinde hangi sisteme ve yöntemlere dayalı olarak çalışanların performanslarının değerlendirildiği sorusu İK yöneticilerine yöneltilmiştir. Soru formunu cevaplandıran katılımcıların ifadelerine göre, 5 büyükşehir belediyesinde (B12, B10, B4, B3, B2) bireysel performans değerlendirme sisteminin bulunmadığı, B4 ve B12’de ise performans ölçüm sisteminin kurulacağı belirtilmiştir. Performans değerlendirme uygulandığını ifade eden belediyelerin ikisinde (B14 ve B13) performans değerlendirme yönetmeliği çerçevesinde, diğer ikisinde ise (B15 ve B7) birim amirleri tarafından değerlendirmelerin yapıldığı anlaşılmaktadır. Katılımcılar hangi performans değerlendirme yöntemlerinin kullanıldığı konusunda ise bilgi vermemiştir.

Bu konuyla ilgili diğer ampirik araştırma sonuçlarına bakıldığında, örneğin, İzmir ilindeki belediyelerin katılımıyla yapılan bir araştırma sonuçlarına göre, belediyelerde işçi (n=26, %87) ve sözleşmeli personelin (n=23, %82) performansının değerlendirilmesi için bir sistem bulunmadığı gibi, memurlar (n=27, %90) için de ilave bir performans değerlendirme işlemi yapılmamaktadır (Coşkun ve Şekercioğlu, 2011: 56-59). Benzer sonuçlar 2012 yılında kabul edilen 6360 sayılı Kanun ile birlikte büyükşehir belediyesi olan kurumlar için de geçerlidir. Hatay ilinde büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyesinin de dâhil olduğu bir dizi kurumda yapılan bir araştırmada, 297 katılımcının %19’u kurum içinde çalışanların motivasyon ve performanslarını artırıcı çalışmalar yapıldığını, %17’si verimli bir ödüllendirme sisteminin olduğunu ve sadece %26’sı çalışanların performansının objektif ve adil bir şekilde değerlendirildiğini ifade etmiştir (Bulut ve diğerleri, 2016: 13-14). Katılımcıların verdikleri cevaplar, ampirik verilerle birlikte değerlendirildiğinde, büyükşehir belediyelerinde İKY’nin önemli bir unsuru olan performans değerlendirmenin belirli tekniklere dayalı olarak sistematik bir biçimde yapıldığını söylemek zordur.

3.7.2.5.8. Kurumsal Bağlılık ve Aidiyetin Sağlanması

Belediyelerin önemli sorunlarından birisi, yetenekli personelin kurumda uzun yıllar çalışmaması ve personel devir hızının genelde yüksek olmasıdır. Bu durum, çeşitli birimlerde yönetimin kurumsallaşmasını önlemektedir. Araştırmaya katılan İK

olduğu sorulmuştur. Bu kapsamda belediyelerin üç politikaya yöneldikleri anlaşılmaktadır: Hizmet içi eğitimler (B13, B14), görevde yükselme sınavları (B14, B10, B7) ve ödüllendirme ve ikramiye (B2, B4). Katılımcı İK yöneticilerinden ikisi (B15, B3) yetenekli personeli kurumda tutmak için bir politika izlenmediğini belirtmiştir.

Belirtmek gerekir ki, yetenekli personelin kurumsal aidiyet hislerini artırma için öngörülen görevde yükselme sınavları ve hizmet içi eğitim zaten yasal olarak düzenlenmiş ve rutin olarak yapılan faaliyetlerdir. Bu nedenle, belediyelerin personel devir oranlarının düşürülmesi ve yetenekli çalışanların kurumda kalmasını teşvik edici politikalar oluşturmakta zorlandıkları anlaşılmaktadır.

3.7.2.5.9. Kullanılan Motivasyon Araçları

İKY’nin odaklandığı önemli konulardan birisi de çalışanların motivasyonunu artırarak onları daha verimli kılmaktır. Bu kapsamda belediyelerin İK yöneticilerine hangi motivasyon araçlarını yaygın olarak kullandıkları sorulmuştur. Verilen cevaplar kodlanarak kategorilere ayrıştırılmıştır. Bir büyükşehir belediyesinin İK yöneticisi (B3) motivasyonu artırıcı uygulamalarının bulunmadığını belirtirken, diğer bir belediye yöneticisi (B2) ise soruyu yanıtsız bırakmıştır. Verilen cevaplardan beş farklı uygulama kullanıldığı anlaşılmaktadır. Kullanım sıklıklarına göre bu uygulamalar sırasıyla sosyal etkinlikler (5 kez), kültürel aktiviteler (4 kez), motivasyon eğitimleri (4 kez), çalışma koşullarının iyileştirilmesi (3 kez) ve ödüllendirme (2 kez). Bu sonuçlar, belediyelerde sadece fiziki çalışma koşullarının düzeltilmesi ve ikramiye gibi maddi motivasyon araçlarının yanında; sosyal, kültürel ve eğitsel motivasyon uygulamalarının da kullanıldığını göstermektedir.

3.7.2.5.10. İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları

Dünyada İKY’ye geçişle birlikte gündeme gelen iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları, Türkiye’de son yıllarda yaşanan iş kazalarındaki artışla birlikte önem kazanmıştır. Riskli işlerin sayısındaki artış, meslek hastalığı ve iş kazalarının sayısındaki yükselme, çalışma kültürü ve güvenli çalışma ortamlarının sağlanması ihtiyacı, sendikalar, medya ve sivil toplum kuruluşlarının baskı ve talepleri özel sektörde olduğu kadar, kamu kurumlarında da iş sağlığı ve güvenliği konusunun önem kazanmasına neden olmuştur.