• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 2. VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VE YÖNETİMİNDEKİ VAKIF

2.4. İnşaat Yatırımları

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce, vakıfların hayır şartlarını yerine getirmek üzere akar nitelikli taşınmazların günün koşullarına göre değerlendirilmeleri ve hayrat nitelikli vakıf taşınmazların yaşatılması söz konusudur. Bu kapsamda yapılan

değerlendirmelerde Kat Karşılığı inşaat yaptırma yöntemi ile ya da Yap – İşlet – Devret ve Restore Et – İşlet – Devret olarak tanımlanan yapım veya onarım karşılığı kiralama modelleri ile taşınmazlar, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında ihale edilirler.

Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde bulunan akar niteliğindeki vakıf taşınmazların gelir getirmek üzere değerlendirilmeleri, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün üzerinde önemle durduğu bir alandır. Yukarıda anılan modeller çerçevesinde, vakıf taşınmazlarının Genel Müdürlük bütçesine dokunulmaksızın değerlendirmeleri yoluyla vakıfların sürekliliğinin sağlanması mümkün olmaktadır. Sözü edilen taşınmazların imar planlarında belirlenen kullanım biçimleri doğrultusunda değerlendirilerek yurt genelindeki 25 noktada konumlanan Vakıflar Bölge Müdürlükleri denetiminde inşaatların gerçekleştirilmesi, değerlendirmenin niteliğine göre çeşitli miktarlarda gelirleri elde edilmesi, ayrıca oluşan hareketlilikte ekonomik gelişme sağladığı düşünülmektedir. Bununla birlikte değerlendirilen alanlarda özellikle konut, ticaret, sağlık yapıları, özel okul gibi yapılarla canlanmanın sağlanacak olması Kat Karşılığı, Yap – İşlet – Devret veya Restore Et – İşlet – Devret modelleri sonucu ortaya çıkan gelişmelerdir. Yapılan değerlendirmeler; taşınmazların bulunduğu yerin özelliklerinin irdelendiği çalışmalar çerçevesinde Bölge Müdürlükleri nezdinde ve Vakıflar Genel Müdürlüğü gözetiminde gerçekleştirilir. Kısaca inşaat yatırımlarından bahsettikten sonra uygulanan modellerin uygulanma biçimi, elde edinilen gelirler her model başlığı altında aşağıda izah edilmektedir.

2.4.1. Restore Et İşlet Devret Modeli

Eski eser nitelikli han, kervansaray, bedesten, hamam gibi yapıların onarımlarını esas alan bu modelde eserler Restore Et – İşlet – Devret modeli olarak adlandırılan, onarım karşılığı kiralama yöntemi ile değerlendirilir. Bu yöntemde söz konusu eserlerin idare bütçesinden hiçbir ödenek ayrılmadan onarımlarının yapılması, ayrıca idareye gelir elde etmesi amaçlanmaktadır. Önemli bir kısmı tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan bu yapıların ipek Yolu’nun sürekliliğine ve işlerliğine benzer bir anlayışla, bir bütün olarak değerlendirilmesi söz konusudur.

Yapılan çalışmalarda daha çok şehir merkezlerine yakın konumlanmış eserler değerlendirilebilmiştir. Merkezlere görece uzak konumdaki eserler için arzulanan talep oluşamamaktadır. Söz konusu eserlerin bulunduğu yerin kente ve mekâna yönelik

niteliklerini ortaya çıkaran, o yerin yapısını olumlu yönde dönüştürecek ve alanın kamusal yasamı için de olanak sağlayacak olan bir onarım ve kullanım anlayışı önemsenir. Bu taşınmazları atıl vaziyetten kurtarılarak korunması, koruma ve kullanım ilişkisiyle eserlerin sürekliliğinin sağlanması ve idareye gelir getirmesi hedeflenir. Bu usul ile yapılan ihaleler 2886 sayılı Devlet ihale Kanunu kapsamında, taşınmazın bağlı bulunduğu Bölge Müdürlüklerinde yapılmaktadır.

Bir eserin Restore Et – İşlet – Devret modeli olarak şekilde değerlendirilip değerlendirilmeyeceğinin tespitinde; eserin kent ya da kasaba içinde veya mücavir alan sınırları dışındaki konumu, yapılış amacı, bugün için önerilen kullanım biçimi, eserin gelir getirmeye ve çevresindeki değer artısına yönelik özellikleri, ilgili koruma kurulu kararıyla birlikte değerlendirilir. Buna göre yapılan röleve, restorasyon ve gerekirse restitüsyon çalışmalarıyla elde edilen projelere göre hazırlanan ekspertiz raporları çerçevesinde, idare yararını gözeten değerlendirme önerisine göre koşullar belirlenerek Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce karar alınır. Söz konusu karara esas koşullar; elde edilen projelere göre eserin onarımına yönelik teknik özellikleri, ayrıca kiralama süresini ve yıllara göre kira miktarını içerir. Söz konusu işler belirlenen koşullara göre, yapılan ihaleler sonucunda yüklenicisi tarafından gerçekleştirilir Böylelikle eserin atıl vaziyetten kurtarılarak alanın canlandırılması, yıllara göre belli miktarlarda kira geliri ve esasen mülkiyeti Vakıflara ait eski eser nitelikli yapıların onarımlarının sağlanması amacı gerçekleştirilir. Bu yöntemle değerlendirilen taşınmazlar Yap – İşlet – Devret modelindeki gibi belirlenen süre çerçevesinde 2886 Sayılı Devlet ihale Kanunu’na göre ihale edilir. Kiralama ile ilgili yöntem de aynıdır.

2.4.2. Yap İşlet Devret Modeli

Vakıflar Genel Müdürlüğü bütçesinden hiçbir ödenek ayrılmadan İdareye gelir getirmesi maksadıyla yaptırılan ve yapıldığı yeri canlandırmaya dönük bir olanak alanı haline düşünülen taşınmazlar bu modelle değerlendirilir. Yap – İşlet – Devret modeli olarak adlandırılan yapım karşılığı kiralama yöntemi ile değerlendirilen ihaleler; 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında, taşınmazın bağlı bulunduğu Bölge Müdürlüklerinde yapılmaktadır.

Bir arsanın Yap – İşlet – Devret modeli olarak tanımlanan şekilde değerlendirilip değerlendirilmeyeceğinin tespitinde; alanın kent ya da kasaba içinde veya mücavir alan

sınırları dışındaki konumu, kullanım biçimi için imar durumu, alanın gelir getirmeye yönelik özellikleri ve çevresindeki değer artışı göz önünde bulundurulur. Buna göre yapılan projelendirme, ekspertiz raporları hazırlama gibi etaplar başta olmak üzere belirlenen özellikler nezdinde ve idare yararını gözeten değerlendirme önerisine göre koşullar belirlenerek Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce karar alınır. Söz konusu karara esas koşullar; elde edilen avan projesine göre inşaatın tamamlanmasına yönelik teknik özellikleri, ayrıca kiralama süresini ve yıllara göre kira miktarını içerir. Belirlenen koşullara göre söz konusu isler yapılan ihaleler sonucunda yüklenicisi tarafından gerçekleştirilir. Böylelikle taşınmazın atıl vaziyetten kurtarılarak alanın canlandırılması, yıllara göre belli miktarlarda kira geliri ve belirli bir süre sonunda Vakıflar Genel Müdürlüğüne kalacak olan mülklerin elde edilmesi amacı gerçekleştirilir. Bu yöntemle değerlendirilen taşınmazlar belirlenen süre çerçevesinde 2886 Sayılı Devlet ihale Kanunu’na göre ihale edilir. Sözleşme süresi sonunda Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün günün şartlarına göre yeniden belirleyeceği rayiç yıllık kira bedelinin kabul edilmesi halinde isletmecisine kiralanır. İşletmecisinin kabul etmemesi halinde, belirlenen rayiç kira bedeli üzerinden tesisin ihalesi yapılarak tekrar kiraya verilir.

Yap – İşlet – Devret modeli olarak adlandırılan yapım karşılığı kiralama yöntemine ait çalışmaların son 4 yılına gelindiğinde, 2003 – 2004 – 2005 ve 2006 yılları itibariyle 50 adet taşınmaz yap islet devret modeli ile değerlendirilmiştir. 2002 – 2006 yıllarında 50 adet taşınmaz Yap –İşlet – Devret modeli ile değerlendirilmiş olup, bu modelle 2007 yılında değerlendirilen taşınmaz sayısı ise 20 adet artışla 70 adet olmuştur. Bu inşaatların tamamlanması sonucunda iş merkezi, iş yeri, otel, akaryakıt istasyonu, apart otel, günübirlik tesis, hastane, sosyal tesis, Formula – 1 tesisi, özel okul, dershane, kreş, yurt, otopark ve spor tesisi olarak yapılacak taşınmazlar Vakıflar Genel Müdürlüğünde kalacaktır.

2.4.3. Kat Karşılığı Modeli

Kat karşılığı inşaat; mülkiyeti Genel Müdürlük mazbut veya mülhak vakıflara ait taşınmazların; belirlenen ve ihale sonucunda kabul edilecek oranlarda mülkiyetin devrine karşılık olarak taşınmaz üzerine yapı yaptırılması isidir. Bu usul ile yapılan ihaleler, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında, taşınmazın bağlı bulunduğu Bölge Müdürlüklerinde yapılmaktadır.

Bir arsanın kat karşılığı olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceğinin tespitinde alanın kent ya da kasaba içinde veya mücavir alan sınırları dışındaki konumu, imar durumu, alanın gelir getirmeye yönelik özellikleri ve çevresindeki değer artısı göz önünde bulundurulur. Bu kapsamda yapılan projelendirme, ekspertiz raporları gibi hazırlık aşamalarında belirlenen özelliklere göre varılan sonuçlarla idare yararını gözeten değerlendirme önerisine göre Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce karar alınır. Söz konusu işler; bu kararlar doğrultusunda belirlenen koşullarla yapılan ihaleler sonucunda yüklenicisi tarafından gerçekleştirilir. Bu yöntemle İdare eline geçen taşınmazlardan konut kullanımında olanlar serbest kira yöntemi ile değerlendirilir veya gereksinim olması halinde Vakıflar Meclisi kararı ile lojman statüsünde değerlendirilir. Ticari kullanıma yönelik taşınmazlar ise serbest kira yöntemi ile 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu çerçevesinde ihale edilerek kiraya verilir.

Kat karşılığı inşaat yaptırma yöntemi ile yapılan çalışmalara 2002 yılından itibaren bakıldığında genel olarak bir artısın olduğu söz konusudur. 2002 – 2006-2007 yılları itibariyle; 155 adet taşınmaz kat karşılığı inşaat yaptırılmak üzere değerlendirilmiş olup, 2008 yılı itibariyle 58 adet artımla 213 adete ulaşmıştır. Bu inşaatların tamamlanması sonucunda daire, dükkân, büro, villa ve apart otel olmak üzere toplam 2031 taşınmaz Vakıflar Genel Müdürlüğüne geçecektir. Kat karşılığı modeli vakıf kültürü ve ruhuna aykırı bir uygulama şeklidir. Burada mülkiyet devri söz konusudur. Buda hayır şartı olarak bırakılmış yerlerin, hiçbir hakkı olmadan başkalarına devredilmesidir. Asıl olan bu yerlerin Vakıflar Genel Müdürlüğünün kendi bütçe imkanları ile yatırıma kavuşturulmasıdır. Buradan sağlanacak sermaye ile senette yazılı olan hayır şartı yerine getirilebilir.

2.5.Vakıflar Genel Müdürlüğünün Sosyal Amaçlı Hizmetleri