• Sonuç bulunamadı

4. BİRLİKTE ÇALIABİLİRLİK VE AÇIK STANDARTLAR KONUSUNDA

4.1 Konu İle İlgili Araştırmalar

UNESCO, OECD ve EIU gibi kurumların, e-devlet uygulamaları konusunda yaptıkları durum değerlendirme çalışmaları, birlikte çalışabilirlik, çerçeve uyumu ve açık standartların kullanımı gibi kriterleri kapsamamaktadır. Gerek profesyonel, gerekse akademik literatürde özellikle açık standartların uygulamalardaki durumu ile ilgili araştırmaya rastlanmamıştır. Birlikte çalışabilirlik konusundaki araştırmalar ise genellikle belirli bir bölgede (çoğunlukla AB ve ABD) veya sınırlı sayıda ülkede yapılan anket çalışmaları veya BÇÇ’lerinin karşılaştırmalı analizleri şeklindedir. Bu çerçevelerde belirtilen ilke, standart ve yönergelerin ne şekilde uygulandığına yönelik bir değerlendirme çalışması henüz yapılmamıştır (bu gözlem DPT tarafından teyid edilmiştir). Ancak, AB tarafından bu yıl içerisinde NIFO adlı bir proje başlatılmış ve halen devam etmektedir. Aşağıda, bu proje ile çok yaygın atıfta bulunulan UNDP araştırmaları ve FLOSS-POLS anketi ile ilgili bilgiler verilmektedir.

4.1.1 NIFO

IDABC, eDevlet Servisleri programı kapsamında, Ulusal Birlikte Çalışabilirlik Çerçeveleri Gözlem Birimini (National Interoperability Frameworks Observatory - NIFO) oluşturarak, Avrupa ülkelerindeki ulusal BÇÇ’ini farklı açılardan karşılaştırma ve değerlendirmeyi hedeflemiştir. NIFO, AB alanında birlikte çalışabilirliğin önemine vurgu yaparak, üye ülkelerin vatandaş ve kuruluşlarına verilen elektronik hizmetlerin bu amaç ile aynı doğrultuda olması gerektiğini belirtmektedir. NIFO projesininin hedefleri şunlardır [34]:

• Analitik bir model ve metodoloji ile ulusal BÇÇ’lerini karşılaştırarak, farklı BÇÇ’lerinin yapısal durumunu keşfetmek.

• BÇÇ’lerinin, birlikte çalışabilirlik için potansiyel engel oluşturabilecek olası eksikliklerini giderecek bir takım öneriler sunmak.

Proje iki aşamalı olarak planlanmıştır:

1. Aşama: kavramsal çalışma, modelleme ve üç BÇÇ üzerinden test çalışması 2. Aşama: veri toplama, veri analizi ve mevcut BÇÇ üzerinden gözlem raporu Projenin 1. aşaması Nisan 2009 tarihinde tamamlanmıştır. Bu aşamada, öncelikle AB’ye üye olan, olmayan ve aday ülkeleri de kapsayan toplam 34 Avrupa ülkesinde BÇÇ’leri üzerine bir araştırma yapılarak, bir önizleme yapılmış ve çalışma alanı belirlenmiştir. Bu önizleme raporuna göre [34]:

• 14 ülkenin mevcut ve yayınlanmış bir BÇÇ vardır (Türkiye dahil)

• 15 ülkenin mevcut bir BÇÇ çerçevesi yoktur, ancak geliştirme aşamasındadır

• 3 ülke BÇÇ olmadığını ve bu konuda bir planları olmadığını belirtmiştir • 2 ülke bu konuda herhangi bir yanıt vermemiştir

Bu çalışmaya paralel olarak, BÇÇ’lerini kapsam ve ilkeler, birlikte çalışabilirlik ve hizmet desteği olmak üzere 3 boyutta inceleyen bir analitik model geliştirilmiştir. Her boyut, alt kategorilere ayrılarak toplam 98 değerlendirme kriteri belirlenmiştir. Ayrıca, 3 tip nitel ölçüt belirlenerek, her kriterin hangi tip ölçüt ile analiz edileceği belirlenmiştir. Bu aşamada son olarak, sonuçların karşılaştırma ve değerlendirme için ne şekilde sunulacağı konusunda bir sunum modeli üzerinde çalışılmıştır [34].

Geliştirilen modellerin kalite ve uygulanabilirliğini test etmek üzere, farklı yapı ve büyüklükte 3 ülke üzerinde uygulama yapılmıştır: Yeterli gelişkinlikte BÇÇ’leri olan Danimarka ve Almanya ile BÇÇ geliştirme aşamasında olan Malta (ekil 4.1). Bu uygulama üzerinden model üzerinde gerekli iyileştirmeler yapılmış ve ana çalışma için öneriler getirilmiştir [34].

NIFO projesinin 2. aşaması, Ağustos 2009 tarihinde başlamış ve Ocak 2010 tarihinde tamamlanması hedeflenmektedir. Aralarında Türkiye’nin de olduğu, mevcut bir BÇÇ olan 14 ülke için analitik model üzerinden kapsamlı bir çalışma yapılacaktır. BÇÇ’lerini geliştirme aşamasında olan ülkeler için özellikle birlikte çalışabilirlik boyutunu inceleyen kısa bir analiz gerçekleştirilecek ve raporun bir parçası olarak sunulacaktır.

4.1.2 FLOSS-POLS

Maastricht Üniversitesinin, İnovasyon ve Teknolojide Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar ve Eğitim Merkezi (Economic and Social Research and Training Centre on Innovation and Technology) tarafından yürütülen FLOSS-POLS (Free/Libre/Open Source Software: Policy Support – Özgür/Ücretsiz/Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar: Politika Desteği) projesi [33] kapsamında bir anket çalışması yapılmıştır. Bu anket, çok kapsamlı bir çalışma olmakla birlikte durum değerlendirme veya performans ölçümüne yönelik değildir; ana amacı Avrupa genelindeki kamu sektöründe -özellikle devlet birimlerinde- Ö/AKKY kullanımı konusundaki eğilimleri belirlemek olsa da, açık standartlar, birlikte çalışabilirlik, satınalma tercihleri ve tedarikçi bağımlılığı gibi konulara geniş yer vermiştir.

Bu tez kapsamında yaptığımız anket için de yararlandığımız söz konusu çalışma ile ilgili daha detaylı bilgi Bölüm 5’de verilmektedir. Bu anket çalışmasının bulgularından biri, kurumların satınalma tercihlerinde %65 oranında birlikte çalışabilirliği dikkate aldığını göstermektedir (ekil 4.2). İsveç, Fransa ve İtalya, diğer ülkelere göre birlikte çalışabilirliğe daha fazla önem vermektedir. Yunanistan’da ise tersine uyumluluk konusuna büyük önem verildiği gözlemlenmektedir. Bu durum, ülkedeki kamu sistemlerinde çok fazla tedarikçi bağımlılığı olduğu veya birlikte çalışabilirlik konusunda farkındalık olmadığı şeklinde yorumlanabilir. [33]

4.1.3 UNDP

Birleşmiş Milletler Gelişim Programı (United Nations Development Program-UNDP), Birleşmiş Milletler Genel Konseyine bağlı bir Uygulama Komitesidir. “BİT sistemlerinin, sağladığı teknolojik araçlar ile az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere yoksullukla mücade, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi ve evrensel düzeyde eğitim sağlama konusunda sayısız olanaklar sağlayacağı” [16] görüşünde olan komite, e- devlet hizmetlerinin söz konusu ülkelerde doğru bir strateji ve uygun hedeflerle geliştirilmesi konusunda özel bir gayret göstermektedir.

UNDP, 2007 yılında, 14 ülkeden kamu çalışanları ve bazı sektörel kuruluşların desteği ile bir çalışma grubu oluşturarak, 8 ülkenin (AB, Almanya, Avustralya, Brezilya, Danimarka, İngiltere, Malezya ve Yeni Zelanda) BÇÇ’lerini, birlikte çalışabilirliğin uygulanabilirliği, açık standart ilke ve politikaları, organizasyonel yapı ve çerçevelere uyum koşulları doğrultusunda incelemiş ve bu çalışmalar sonucunda çeşitli rapor ve uygulama rehberleri yayınlamıştır.

Çizelge 4.1 Bazı ülkelerdeki BÇÇ içerikleri

Kapsam Teknik İçerik

Geliştirme Süreci Gerçekleştirim ve Uyum Koşulu AB       Almanya    Avustralya    Brezilya     Danimarka       Malezya     Yeni Zelenda      

UNDP raporunda, BÇÇ’lerinin incelenen ülkelerdeki durumu Çizelge 4.1’deki gibi özetlenmiştir. Almanya, Danimarka ve İngiltere BÇÇ’lerinin en kapsamlı çalışmalar olduğu ayrıca vurgulanmıştır. Brezilya, İngiltere, Malezya ve Yeni Zelanda’da BÇÇ’lerinin yasal zorunluluk olduğu, diğer 4 ülkede rehber niteliğinde olduğu belirtilmiştir.

Yukarıda sözü edilen NIFO projesinde de analitik modelin geliştirilmesi aşamasında, UNDP çalışmasının şu bulgularından yararlanılmıştır [34]:

• İlkeler – BÇÇ’leri, yapısal mimari ve hizmet bazlı uygulamalar şu ilkelere dayanmaktadır: Ölçeklenebilirlik, Yeniden Kullanım, Esneklik (Birlikte Çalışabilirlik), Açıklık ve Güvenlik.

• Kamu hizmetleri ve yönetimi – BÇÇ’lerinin ve ulusal yapısal mimarilerinin başarısı, ne derece sağlam bir teknik içeriği olduğu ile değil, en üst düzeyde yer alan daha esnek kamu hizmetleri ve daha iyi yönetim hedeflerini, ne oranda karşıladığı ile ölçülür.

UNDP raporunda, yukarıda vurgulanan ilkeler doğrultusunda bazı ülkelerdeki durum Çizelge 4.2’deki gibi özetlenmiştir.

Çizelge 4.2 Bazı ülkelerin BÇÇ - standart seçim ilkeleri

Çalışabilirlik Birlikte Ölçeklenebilirlik Kullanılabilirlik Yeniden Açıklık Güvenlik

AB      Almanya        Avustralya       Brezilya    Danimarka       İngiltere    Malezya  

Çalışmada, katman modelini uygulayan ülkeler açısından, BÇÇ’lerinin teknik içeriği kapsamında hangi katmanlara ilişkin standartlara yer verildiği incelenmiştir (Çizelge 4.3). Ayrıca, bu standartların kullanım vadeleri, “Geliştirilen”, “Güncel” ve “Değiştirilmesi Gereken” kategorilerinde sınıflandırılmıştır.

Çizelge 4.3 Bazı ülkelerin BÇÇ – standartların yer aldığı katmanlar Ba ğ lan V er i E n teg rasyo n u M et ad at a Bilg i E ri ş im i ve S u n u m u T icar i Al an S ta n d ar tlar ı Web S er visler i ven lik Avustralya       Brezilya       Danimarka         İngiltere       Malezya       Yeni Zelenda        

Daha önce belirtildiği gibi; UNDP, BÇÇ’leri bazında bir durum değerlendirmesi yapmıştır. Özel vaka çalışmaları dışında, uygulamalardaki durum ve gerçekleştirimi ölçmeye veya karşılaştırma analizlerine yönelik bir çalışması henüz yoktur.