• Sonuç bulunamadı

KUVVET SPORLARI İÇİN ÖZEL UZMANLIK ROLLERİ (Ağırlık kaldırma)

IV. BULGULAR VE YORUMLAR

4.2 İkinci Alt Probleme Ait Bulgular ve Yorumlar

Spor Eğitimi Modeli (deney grubu) ve Doğrudan Öğretim Modeli (kontrol grubu) ile voleybol derslerini işleyen öğrencilerin bilişsel erişi düzeyleri arasında anlamlı fark var mıdır?

Deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin voleybol dersine ait bilişsel alan erişi puanları arasında anlamlı fark olup olmadığının belirlenebilmesi için; son test puanlarından ön test puanları çıkarılmış ve erişi puanları elde edilmiştir. İki grubu oluşturan öğrencilerin erişi puanları arasında fark olup olmadığının tespiti için bağımsız gruplar t testi uygulanmış, elde edilen sonuçlar Tablo 24’te gösterilmiştir.

Tablo 24: Deney ve Kontrol Gruplarının Voleybol Dersine Ait Bilişsel Alan Erişi Değerleri BİLİŞSEL ALAN N (x + ss) t p Deney Grubu 35 9.57 + 3.57 2.095 .041* Kontrol Grubu 30 7.10 + 5.55 *p<0.05

Tablo 24’e göre; deney ve kontrol grupları için bilişsel alana ait başarı testi erişi değerleri incelendiğinde, deney grubunun erişi ortalaması x = 9.57 + 3.57 iken; kontrol

grubunun erişi ortalaması x = 7.10 + 5.55 olarak bulunmuştur. Deney ve kontrol

grupları için başarı testi erişi değerleri karşılaştırıldığında; deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur ( t (1, 63) = 2.095; p<0.05). Bu bulguya

göre, spor eğitimi modelinin uygulandığı deney grubu, doğrudan öğretim modelinin uygulandığı kontrol grubuna göre, bilişsel alana ait öğrenmelerde daha etkili sonuçlar elde etmiştir. Bu sonuç, spor eğitimi modelinin sporcu ya da öğrencileri daha bilgili yaptığı hususundaki görüşü desteklemektedir.

Araştırmanın bilişsel alana ait bulguları; Ormond ve diğerleri (2002) ve Mohr ve diğerleri (2006b)’nin yaptıkları çalışma bulguları ile paralellik gösterirken; Browne ve diğerleri (2004), Ormond, Demarco, Smith ve Fisher (1995) ve Pritchard ve diğerleri (2008)’nin yaptıkları çalışma bulguları ile farklılık göstermektedir.

Ormond ve diğerleri (2002), 10. sınıfta okuyan öğrenciler üzerinde basketbol ünitesinde, geleneksel yaklaşım ve spor eğitimi modelini karşılaştırmışlardır. Çalışma sonunda bilişsel alanda uygulanan basketbol ünitesindeki bilgi testleri karşılaştırıldığında; spor eğitimi modeli grubunda ders işleyen öğrencilerin bilgi seviyelerindeki artışın, geleneksel yaklaşımla ders işleyen öğrencilere oranla daha fazla olduğu görülmüştür.

Mohr ve diğerleri (2006b), ortaokul öğrencileri üzerinde spor eğitimi modelinin etkisini belirlemek amaçlı bir çalışma yapmışlardır. Her öğrenciye, sezonun başında, ortasında ve sonunda olmak üzere, üç defa basketbol bilgi testi uygulanmıştır. Araştırma bulgularına bakıldığında spor eğitimi grubu ve geleneksel yaklaşım grubundaki öğrencilerin bilgi puanları karşılaştırıldığında, spor eğitimi grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır.

Yapılan benzer araştırma sonuçlarını da bakılarak; spor eğitimi modeli ile işlenen derslerin, öğrencilerin bilişsel alana ait erişi düzeylerini arttırdığı söylenebilir. Spor eğitimi modeli ile işlenen derslerde, doğrudan öğretim modelinin işlendiği derslere oranla, öğrenciler etkinliklere daha aktif katılmışlardır. Bu aktif katılım; öğrencilerin

derslere karşı daha fazla ilgi duymasını ve daha fazla motive olmalarını sağlamıştır. Doğrudan öğretim modelinde ise öğrenciler, sürekli olarak öğretmen merkezli etkinliklere katılmışlardır. Bu durum öğrencilerde zaman zaman sıkılmalara yol açmış ve bu durumun sonucu olarak da öğrencilerin öğrenmeye karşı motivasyonları düşmüş olabilir. Ayrıca, her iki modelde de voleybola ait bilgiler öğretmen tarafından anlatılmasına rağmen, spor eğitimi modeli ile ders işleyen öğrenciler, doğrudan öğretim modeli ile ders işleyen öğrencilerle karşılaştırıldığında sezon boyunca daha fazla maç yapma imkânına sahip olmuşlar ve öğrendikleri bilgileri maç ortamlarında uygulama fırsatı bulmuşlardır. Böylelikle öğrenilen bilgiler sürekli olarak özgün ortamlarda tekrarlanmıştır. Bilişsel alana ait öğrenmelerin; spor eğitimi modeli grubunda, doğrudan öğretim modeli grubuna göre daha fazla olmasının nedeni; derslere karşı duyulan ilgiden ve daha fazla maç ortamları ile karşılaşılmasından kaynaklanıyor olabilir.

Browne ve diğerleri (2004), iki eğitimsel yaklaşımın (geleneksel yaklaşım ve spor eğitimi modeli), rugbi öğretimindeki etkilerini araştırdıkları çalışmalarında, kontrol ve deney gruplarındaki öğrencilerin bilgi testi puanlarında geleneksel öğretim ve spor eğitimi modeli grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulamamışlardır. Benzer şekilde, Ormond ve diğerleri (1995)’nin ortaokul öğrencileri üzerinde, 12 ders süren basketbol ünitesinde, spor eğitimi ve geleneksel yaklaşımı karşılaştırdıkları çalışmalarında, bilişsel alanda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (Akt: Pritchard ve diğerleri, 2008).

Pritchard ve diğerleri (2008), ortaokul seviyesinde, spor eğitimi modeli ve geleneksel öğretimin uygulandığı voleybol derslerindeki öğrencilerin bilişsel alandaki öğrenmelerini belirleyebilmek için; teknik, kural ve stratejiler ile ilgili konuları içeren 35 sorudan oluşan bir bilgi testi kullanmışlardır. Bilgi testi çalışmanın başında, ortasında ve sonunda olmak üzere üç kez uygulanmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde, kontrol ve deney gruplarında bulunan öğrencilerin başarı puanları karşılaştırıldığında, iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır.

Yapılan çalışma ile araştırmalar arasındaki bu farklığın nedenlerinden biri, sezon uzunluklarının farklı olmasından kaynaklanıyor olabilir. Yapılan araştırma; üniversite öğrencileri üzerinde, haftada 4 ders (bir ders süresi 50 dakika) olmak üzere 14 hafta

yaklaşık olarak diğer araştırmaların iki katı daha uzun sürmüştür. Bu süre boyunca, spor eğitimi modeli grubuna (deney grubu) katılan öğrenciler, modeli daha iyi tanımış, modele daha fazla alışmış ve daha fazla benimsemiş olabilirler. Spor eğitimi modeli ile işlenen derslerdeki öğrenciler bu uzun zaman sürecinde, bilişsel alandaki öğrenmelerinde kendi öğrenme sorumluluklarını alarak daha olumlu deneyimler geçirmiş olabilirler. Ayrıca, deney grubunda görev alan öğrencilerin beden eğitimi öğretmenliği bölümü öğrencilerinden oluşmuş olması ve bu öğrencilerin öğretmenlik bilgilerine (formasyonuna) sahip olmaları nedeniyle daha etkili işlenmiş olabilir. Bunun sonucunda da öğrenciler voleybol ile ilgili daha fazla bilgi kazanmış olabilirler.