• Sonuç bulunamadı

KUVVET SPORLARI İÇİN ÖZEL UZMANLIK ROLLERİ (Ağırlık kaldırma)

3.4 İşlem Sürec

Araştırmada yer alan alt problemlere cevap olacak verileri toplamak amacı ile yapılan işlemler aşağıda sırasıyla verilmiştir:

1. Voleybol dersine ait belirtke tablosu oluşturulmuş, kontrol ve deney grubunda işlenecek olan voleybol derslerine yönelik planlar ve materyaller hazırlanmıştır.

2. Çalışmada kullanılacak olan veri toplama araçları hazırlandıktan sonra, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nun Beden Eğitimi Öğretmenliği ve Antrenörlük Eğitimi Bölüm Başkanlıklarından çalışmanın yapılabilmesi için gerekli izinler alınmıştır.

3. Çalışmaya başlamadan önce, kontrol ve deney grubu öğrencilerine başarı testi (bilişsel alan), voleybola karşı tutum ölçeği (duyuşsal alan) ve voleybol becerilerine ait gözlem formları (psikomotor alan) kullanılarak ön test verileri elde edilmiştir.

4. Kontrol ve deney grubundaki öğrencilerin oyun performanslarını belirlemek üzere, öğrencilere onar dakikalık voleybol maçı oynattırılmış ve maçlar kameraya çekilerek oyun performansı ön test verileri elde edilmiştir.

5. Ön test verileri elde edildikten sonra, kontrol grubunda doğrudan öğretim modeli, deney grubunda ise spor eğitimi modeli kullanılarak, her ders saati 50 dakika ve haftada 4 ders saati olmak üzere, yaklaşık olarak iki haftası ön test-son test uygulamaları ve 14 haftası uygulama olmak üzere, toplamda 16 hafta boyunca voleybol dersleri işlenmiştir.

6. Hem kontrol hem de deney grubundaki voleybol dersleri araştırmacı tarafından işlenmiştir.

7. Uygulama sonunda; kontrol ve deney grubu öğrencilerine başarı testi (bilişsel alan), voleybola karşı tutum ölçeği (duyuşsal alan) ve voleybol becerilerine ait gözlem formları (psikomotor alan) kullanılarak son test verileri elde edilmiştir.

8. Kontrol ve deney grubundaki öğrencilere onar dakikalık voleybol maçı oynattırılmış ve maçlar kameraya çekilerek oyun performansı son test verileri elde edilmiştir.

3.4.1 Deney Grubunda İşlem Süreci

Uygulama başlamadan önce deney grubu öğrencilerine başarı testi (bilişsel alan), voleybola karşı tutum ölçeği (duyuşsal alan) ve voleybol becerilerine ait gözlem formları (psikomotor alan) kullanılarak ön test verileri elde edilmiştir. Deney grubundaki öğrencilerin oyun performanslarını belirlemek üzere, öğrencilere onar dakikalık voleybol maçı oynattırılmış ve maçlar kameraya çekilerek oyun performansına ait ön test verileri elde edilmiştir.

Deney grubunda voleybol dersleri spor eğitimi modeli ile işlenmiştir. Derslere başlamadan önce araştırmacı tarafından deney grubundaki öğrencilere spor eğitimi modeli ile ilgili genel bilgiler verilmiş ve derslerin nasıl işleneceği konusunda açıklamalar yapılmıştır. Daha sonra sınıfın sezon boyunca değişmeden birlikte hareket

edecekleri takımlara ayrılma aşamasında; tüm sınıfa (35 öğrenci) birbiri ile denk olacak şekilde dört eşit takım oluşturmaları için kağıtlar verilmiş ve her öğrenciden kendi düşünceleri doğrultusunda dört takım oluşturarak kağıtlara yazmaları istenmiştir. Öğrencilere takım oluşturma aşamasında her takım için kullanılacak oyunculuk dışı görevler ile ilgili bilgi verilmiş ve takımları oluştururken kız-erkek sayısının eşit olmasına, takımlardaki oyuncuların bilgi ve beceri yönünden yaklaşık olarak denk olmasına dikkat etmeleri gerektiği anlatılmıştır. Daha sonra bu kâğıtlar toplanmış ve öğrencilerin çoğunun benzer olarak yazdıkları üçü dokuzar kişiden, biri de sekiz kişiden oluşan dört takım oluşturulmuştur. Takım oluşturma çabalarında ortaya çıkan çatışmalar, öğrenciler arasında tartışma ortamı yaratılarak çözülmüştür. Spor eğitimi modeli gereğince oyunculuk dışında alınması gereken roller paylaştırılmıştır. Spor eğitimi modelinde oyunculuk dışında alınacak roller araştırmacı tarafından; takım idarecisi, antrenör (baş antrenör ve yardımcı antrenör), kondisyoner, takım kaptanı, hakem ve istatistikçi olarak belirlenmiştir. Öğrencilere rollerin paylaştırılması aşamasında; oluşturulan her takımın kendi aralarında karar vermeleri istenmiş ve takım olarak belirlenen rollere öğrencilerin atanmaları sağlanmıştır. Her dört takımda da; daha becerili olan öğrenciler antrenör ve takım kaptanı, iletişimi daha etkili olan öğrenciler ise takım idareciliği görevine seçilmiştir. Diğer öğrenciler ise, kalan rolleri almışlardır. Rol paylaşımı sonunda spor eğitimi modeline katılacak öğrencilerden sekiz tanesi antrenörlük, sekiz tanesi hakemlik, dört tanesi takım idareciliği, dört tanesi kondisyoner, dört tanesi takım kaptanlığı ve yedi tanesi ise istatistikçi rolünü üstlenmiştir. Öğretmen takım idareciliği görevi alan öğrencilerle ders dışında bir toplantı düzenlemiş ve takım idarecileri ile birlikte sezon planı oluşturulmuştur. Öğretmen tarafından daha önceden belirlenen hedeflere ve konulara bağlı kalınarak, tüm sezonun planlaması yapılmıştır.

Takımlar oluşturulduktan ve öğrenciler oyunculuk dışı rollere atandıktan sonra, araştırmacı tarafından ilk olarak oyun kuralları anlatılmıştır. Öğretmen takımların idarecileri, antrenörleri ve kondisyonerleri ile haftada bir saat olmak üzere her hafta ders dışı toplantılar yapmış ve onlara sezon içerisinde yapılabilecek etkinlikler, hazırlamaları gereken materyaller, takımlarının ve kendilerinin bilgi ve becerilerini geliştirmeye olanak sağlayan çalışma örnekleri sunmuştur. Daha sonra ilerleyen derslerde takımların ısınmaları takım kondisyonerleri tarafından yaptırılmıştır. Voleybol dersi kapsamında işlenecek olan tüm beceriler (parmak pas, manşet pas, servis, plonjon, smaç ve blok) ile ilgili giriş bilgileri ve gösterimler öğretmen tarafından yapılmıştır. Öğretmen beceri

anlatımını ve gösterimini yaptıktan sonra her takım kendi antrenörleri aracılığı ile çalışmaya devam etmiştir. Öğretmenin; antrenörlük rolü alan öğrencilere sunmuş olduğu çalışma örnekleri ve antrenörlük rolünü alan öğrencilerin kendi hazırlıkları doğrultusunda her takım farklı alıştırmalar yaparak resmi yarışmalar ve festival dönemine hazırlanmışlardır.

Beceri uygulamalarında olduğu gibi, voleybolun taktik bölümünün öğretiminde yine giriş bilgilerini tüm sınıfa öğretmen anlatmış ve daha sonra antrenör ve takım kaptanları rehberliğinde takımların çalışmaları devam etmiştir.

Spor eğitimi sezonunda kullanılan diğer rollerden hakem ve istatistikçi rolünü alan öğrencilerle yine ders dışında toplantılar düzenlenmiş ve öğretmen tarafından rollerini uygularken gerekli olan bilgi ve beceriler, hakem ve istatistikçi rolünü alan öğrencilere aktarılmıştır. Hakem ve istatistikçi rolünü alan öğrenciler, derslerde yapılan uyarlanmış oyunlarda ve maçlarda görev yaparak, rollerini uygulama fırsatı bulmuşlardır. Ayrıca; sezon planlaması, öğretmen ve takımlar arasındaki her türlü iletişimin sağlanması, malzemelerin oyun alanına getirilmesi ve geri götürülmesi, takımın her türlü ihtiyacının karşılanmasında, festival ortamının hazırlanması gibi konularda takım idareciliği rolünü alan öğrenciler görev yapmışlardır.

Spor eğitimi modeli ile ders işleyen deney grubu öğrencileri, öğrenilen her beceri ile ilgili uyarlanmış voleybol oyunları oynamışlar ve öğrenilen becerileri uyarlanmış oyun ortamlarında tekrarlamışlardır. Ayrıca deney grubu öğrencileri sezon içerisinde yaptıkları maçların yanı sıra, sezon sonuna doğru yapılmış olan festivale katılmışlar ve çok sayıda maç yapma imkânına sahip olmuşlardır.

Festivalden sonra sezon sonlandırılmış ve deney grubu öğrencilerine başarı testi (bilişsel alan), voleybola karşı tutum ölçeği (duyuşsal alan) ve voleybol becerilerine ait gözlem formları (psikomotor alan) kullanılarak son test verileri elde edilmiştir. Deney grubundaki öğrencilerin oyun performanslarını belirlemek üzere, öğrencilerin festival sırasında yaptıkları maçlardan birinde gösterdikleri performans on dakika süresince izlenmiş ve oyun performansına ait son test verileri elde edilmiştir. Ayrıca, öğrencilere oyunculuk dışı aldıkları roller ile ilgili öz değerlendirme formları (Ek 3) ve takımları ile

4). Ayrıca deney grubunda işlenen spor eğitimi modeli sezon planı haftalar halinde Ek 5’te sunulmuştur.

3.4.2 Kontrol Grubunda İşlem Süreci

Uygulama başlamadan önce kontrol grubu öğrencilerine başarı testi (bilişsel alan), voleybola karşı tutum ölçeği (duyuşsal alan) ve voleybol becerilerine ait gözlem formları (psikomotor alan) kullanılarak ön test verileri elde edilmiştir. Kontrol grubundaki öğrencilerin oyun performanslarını belirlemek üzere, öğrencilere onar dakikalık voleybol maçı oynattırılmış ve maçlar kameraya çekilerek oyun performansına ait ön test verileri elde edilmiştir.

Kontrol grubunda voleybol dersleri doğrudan öğretim modeli ile işlenmiştir. Derslere başlamadan önce araştırmacı tarafından kontrol grubundaki öğrencilere doğrudan öğretim modeli ile ilgili genel bilgiler verilmiş ve derslerin nasıl işleneceği konusunda açıklamalar yapılmıştır.

Kontrol grubu öğrencilerine doğrudan öğretim modelinde kullanılabilecek yöntemlerden olan anlatma yöntemi ile ilk olarak oyun kuralları öğretmen tarafından anlatılmıştır. Voleybol dersi kapsamında işlenecek olan tüm becerilerin (parmak pas, manşet pas, servis, plonjon, smaç ve blok) öğretimi, anlatım ve demonstrasyon tekniği kullanılarak öğretmen tarafından yapılmıştır. Öğrencilerin uygulama derslerindeki ısınma aktiviteleri yine öğretmen önderliğinde yapılmış ve daha sonra komut yöntemi kullanılarak öğrenilen becerilerin fazla sayıda tekrarının yapılması sağlanmıştır.

Beceri uygulamalarında olduğu gibi, voleybolun taktik bölümünün öğretiminde yine öğretmen tarafından anlatım yöntemi, komut yöntemi, soru-cevap tekniği ve demonstrasyon tekniği kullanılmıştır.

Deney grubu öğrencileri sadece dönemin sonuna doğru maç yapmış ve takımların oyuncuları sürekli olarak değişmiştir. Ayrıca dönemin sonuna doğru spor eğitimi modeli ile ders işleyen öğrenciler tarafından organize edilen festivale katılıp festival süresince maç yapma imkânı bulmuşlardır.

Dönem sonunda başarı testi (bilişsel alan), voleybola karşı tutum ölçeği (duyuşsal alan) ve voleybol becerilerine ait gözlem formları (psikomotor alan) kullanılarak son test verileri elde edilmiştir. Kontrol grubundaki öğrencilerin oyun performanslarını belirlemek üzere, öğrencilerin festival sırasında yaptıkları maçlardan birinde gösterdikleri performans on dakika süresince izlenmiş ve oyun performansına ait son test verileri elde edilmiştir. Ayrıca kontrol grubunda doğrudan öğretim modeli ile işlenen voleybol derslerinin planı haftalar halinde Ek 6’da sunulmuştur.