• Sonuç bulunamadı

Ülkemizde öğretmen tutumlarıyla ilgili birçok çalışma yapılmıştır. Bu bölümde konu ile ilgili araştırmalara aşağıda yer verilmiştir.

Aşkar ve Erden (1986) “Öğretmen Adaylarının Mesleğe Yönelik Tutumları” konulu çalışmalarında, evren olarak Hacettepe ve O.D.T.Ü. Eğitim Fakültesi, Fen Bilimleri Eğitim Bölümü’ndeki öğrencileri almışlardır. Araştırma sonucunda, öğretmen adaylarının tutumlarının, bulundukları üniversiteye ve sınıfa göre farklılık göstermediği, Ö.S.Y.S’ deki tercih sırası ile cinsiyete göre farklılaştığı bulunmuştur. Aynı zamanda öğretmen yetiştiren kurumların, öğrencilerin tutumlarını olumlu yönde değiştirmede çok etkili olmadığı belirlenmiştir. Fakat öğrencilerin tutumlarının daha çok kararsızlık biçiminde kendini

göstermesi, öğrencilerin tutumlarının olumlu yönde değiştirilebileceğini düşündürtmüştür. Bu açıdan öğretmen yetiştiren kurumlara önemli görevler düştüğü sonucuna varılmıştır.

(Hoşgörür ve Dündar, 2002). “Kırıkkale Üniversitesi sınıf öğretmenliği programı öğrencilerin öğretmenlik mesleğine karşı tutumları” adlı yayında meslek tutumları ile ilgili olarak aşağıdaki görüşlere yer vermiştir:

1-Öğretmen adayların mesleğe karşı olan tutum geliştirdikleri,

2-Mesleğini seven mesleğinde kendini geliştirmek isteyen öğretmen adayların olduğu, 3-Öğretmen adayların üniversiteye giriş sınavında sınıf öğretmenliği programını ilk dört sırada tercih ettikleri,

4-Öğretmen adaylarının %51’nin bu mesleği ideal bir meslek olarak gördüğü,

5-Öğretmen adaylarının %56’sının bu mesleği öğretmen olmak istediği için seçtikleri, 6-Öğretmen adayların önemli çoğunluğunun bu mesleği sevdikleri ortaya çıktığı, Sonuç olarak öğretmen adayları mesleğe karşı olumlu tutum geliştirdikleri, mesleği sevdikleri ve mesleğinde kendilerini geliştirmek istedikleri sonucu ortaya çıkmıştır.

(Ekiz, 2006) “Sınıf öğretmenliği mesleğe yönelen adayların profilleri ve geleceğe yönelik beklentilerinin incelenmesi” adlı yayında meslek tutumları ile ilgili olarak aşağıdaki görüşlere yer verilmiştir:

1-Mezun oluna lise türüne göre Anadolu öğretmen liselerinde mezun olan öğrencilerin meslek tutumların düşük olduğu bu liselerin amaca hizmet etmedikleri görülmüş.

2-Öğretmen adaylarının çoğunluğu kırsal kesimden gelen bireyler oluşturmaktadır. 3-Öğretmen adaylarının cinsiyete göre meslek tutumları arasında pek farklılığın olmadığı görülmekte. Bu mesleğin kız mesleği kanısını yavaş yavaş ortadan kaldırmaktadır.

4-Öğretmen adayların sınıf öğretmenliği programına iş bulma nedeniyle geldiklerini göstermektedir.

5-Bu mesleği sevdikleri için değil de iş bulma olanağının çok yüksek olması nedeniyle tercih ettikleri görülmüştür.

6-Sınıf öğretmenliği adaylarının baba eğitim durumunun çoğunlukla ilkokul ve orta okul seviyesinde oldukları görülmüştür.

7-Anne eğitim durumları incelendiğinde öğretmen adaylarının çoğunluğunun anne öğrenim durumlarının ilkokul mezunu olduğu ve bir kısmının da okur yazar olmadığı görülmüştür.

8-Öğretmen adaylarının aile gelir durumları incelendiğinde ekonomik düzeylerinin orta seviyede olduğu görülüyor.

Sonuç olarak sınıf öğretmeni adaylarının çoğunluğun toplumun alt ve orta kesimlerini oluşturan ailelerden geldiği görülür.

(Semerci ve diğerleri, 2008) “Anadolu öğretmen lisesi öğrencileri öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumları “adlı yayında öğretmenlik mesleği tutumu ile ilgili sonuçlar aşağıda verilmiş:

1-Öğrencilerin öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumlarında ailelerin gelir dizeyine göre anlamlı bir farklılık yoktur.

2-Öğrencilerin öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumlarına genel olarak bakıldığında, öğrencilerin tutum ölçeğindeki maddelere orta düzeyde katıldıkları görülür.

3-Öğrencilerin öğretmenlik mesleğini onurlu ve kutsal bir meslek olarak gördükleri, 4-Öğrencilerin bulundukları alanlarda meslek tutumları arasında anlamlı farklılık bulunmuş. Dil bölümü öğrencilerin öğretmenlik mesleğine tutumlarının yüksek olduğu sayısal bölüm öğrencilerin tutumların en düşük tutum seviyesinde olduğu görülmüş.

5-Öğrencilerin bu mesleği seçmek isteme nedenlerinin iş garantisi olması olduğu görülür.

6-Öğretmenlik mesleğini seçenlerin çoğunlukta toplumun ekonomik olarak alt sınıflardan gelen bireylerden olduğu tespit edilmiş.

7-Anadolu öğretmen liselerin öğretmenlik meslek tutumların yüksek olmadığı kararsız davrandıkları görülür.

Sonuç olarak öğretmen eğitimine önemli kaynak teşkil eden öğretmen liselerin öğrencilerin meslek tutumların orta düzeyde oldukları görülmüş.

(Çapri ve Çelikkaleli, 2008) “Öğretmen adaylarının öğretmenliğe ilişkin tutum ve mesleki yeterlilik inançlarının cinsiyet, program ve fakültelerine göre incelenmesi” adlı yayında meslek tutumları ile ilgili olarak aşağıdaki görüşlere yer verilmiş:

Öğretmen adayların cinsiyete göre meslek tutumları arasında anlamlı bir fark olduğu görülmüş. Kızların erkek öğretmen adaylara göre meslek tutumları ve mesleki yeterlilik inançları üzerinde orta büyüklükte etkiye sahip olduğu görülmekte.

(Güdek, 2007)” Eğitim fakültesi müzik eğitimi anabilim dalı 1.ve 4.sınıf öğrencilerin müzik öğretmenliği mesleğine yönelik tutumların öğrenciye ait farklı değişken açısından incelenmesi” adlı doktora tezinde meslek tutumları ile ilgili olarak aşağıdaki görüşlere yer vermiştir:

1-Öğretmen adayların öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları olumlu olduğu, 2-Meslek tutumları cinsiyete göre farklılaştığı kızların erkeklere oranla daha olumlu tutumlara sahip oldukları görülmektedir.

3-Öğretmen adayların mesleğe yönelik tutumların mezun olunan liseye göre anlamlı fark oluşturmadığı anlaşılmaktadır.

4-Öğrencilerin anne ve baba eğitim seviyelerinin meslek tutumunda anlamlı etkisi olmadığı görülür.

5-Öğrencilerin müzik öğretmenliği mesleğine yönelik tutumlarının ailede müzik öğretmeni bulunma durumlarına göre farklılaşmadığı görülmüş.

(Gerek, 2006) “Düziçi Anadolu öğretmen lisesi öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları” adlı yüksek lisans tezinde meslek tutumları ile ilgili olarak aşağıdaki görüşlere yer vermiş:

1-Anadolu öğretmen lisesi öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları istenilen seviyede olmadığı.

2-Öğrencilerin aylık gelirleri 250-100 TL arasında olan alt ve orta sınıf ailelerden geldiği görülür.

3-Babası öğretmen ve memur olan öğrencilerin Anadolu öğretmen liselerini daha çok tercih ettiği.

4-Öğrencilerin baba eğitim durumlarının daha çok genel lise ve üniversite etrafında toplandığı görülür.

5-Öğrencilerin anne mesleğinin daha çok ev hanımı olarak ağırlık gösterdiği ve anne eğitim düzeylerinin daha çok ilkokul düzeyinde olduğu görülür.

6-Öğrencilerin çoğunluğunun ilçelerden geldiği görülür.

7-Öğrencilerin öğretmenlik mesleğini sevgi, saygı, onur tutumlarının orta düzeyde olduğu görülür.

8-Kız öğrencilerin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının erkek öğrencilere göre daha olumlu olduğu belirlenmiş.

9-Öğrencilerin anne ve babalarının eğitim seviyeleri yükseldikçe öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarında olumluluk bakımından azalma olduğu belirlenmiştir.

(Oral, 2007) “Eğitim fakültesi öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumları” adlı yayında meslek tutumları ile ilgili görüşler aşağıda verilmiştir.

1-Kız sınıf öğretmeni adaylarının erkek sınıf öğretmeni adaylarına göre tutumları daha yüksektir.

2-Öğretmenlik mesleğini Öss’de ilk sıralarda tercih eden öğrencilerin öğretmenlik mesleğine yönelik olumlu tutumlarının daha yüksek olduğu görülür.

3-Sınıf öğretmenliği bölümündeki öğretmen adaylarının öğretmenlik meslek tutumlarının diğer bölümlere göre düşük olduğu görülür.

4-Öğretmen adaylarının mesleğe yönelik tutumları genel olarak incelendiğinde tutumlarının kısmen katılıyorum derecesinde olduğu görülür.

Çelenk (1988), ilkokula öğretmen yetiştiren eğitim yüksek okulu öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumları konusunda Bursa, Ağrı, ve Niğde’deki yüksekokullarda okumakta olan 354 öğrenci üzerinde bir çalışma yapmıştır. Çalışmada, Aşkar ve Erden tarafından geliştirilen “Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, eğitim yüksek okullarını tercih eden öğrencilerin dar gelirli ailelerden gelen gençler olduğu görülmüştür. Ailesinde öğretmen bulunup bulunmamasına göre tutumların değişmediği, ama öğretmen lisesi çıkışların tutum puanlarının, diğer öğretim kurumlarından gelen adaylardan daha yüksek olduğu tespit

edilmiştir. Cinsiyete göre tutum puanları incelendiğinde, kızların tutum puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Tutum puanları, öğretmen adaylarının bu okulları ÖSYS’ deki tercih sırasına göre değişmektedir.

Kılınç (1997), sınıf öğretmeni yetiştiren eğitim fakültelerinin sınıf öğretmenliği bölümü öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarını Kırşehir İli örneği ile araştırmıştır. Veriler Aşkar ve Erden tarafından geliştirilen tutum ölçeği ile araştırmaya konu olan bölümün 557 öğrencisinden elde edilmiştir. Araştırma sonucuna göre, sınıf öğretmenliğini tercih edenlerin genelinin, ilçe merkezlerinden gelen öğrenciler ve orta gelir düzeyindeki ailelerin çocukları olduğu belirlenmiştir. Göreve başlamadan önce bakanlıkça öğretmen adaylarının niteliklerinin yeterlilik sınavı ile kontrol edilmesi gerektiği, sınıf öğretmenlerinin ekonomik gelirlerinin iyileştirilmesi, hizmet içi eğitime daha fazla önem verilmesi ve yeni mezun sınıf öğretmenlerinin en az bir yıl deneyimli öğretmenlerin yanında stajyer olarak görev yapmalarının sağlanması gerektiği konuları üzerinde durulmuştur.