• Sonuç bulunamadı

Askı süreci içerisinde 1/5000 ölçekli plana ilgi (o) dilekçeler ile itiraz edilerek; 1/5000 ölçekli planda kısmen “Jeolojik Yapı ve Heyelan Açısından Riskli Alan”larda kısmen “Konut Alanı” (100k/ha)

kısmen 50-100 m sahil şeridi 2. Bölümde kalmakta olup plan notlarında bu alanlara ilişkin olarak;

3. Askı süreci içerisinde 1/5000 ölçekli plana ilgi (o) dilekçeler ile itiraz edilerek; 1/5000 ölçekli planda kısmen “Jeolojik Yapı ve Heyelan Açısından Riskli Alan”larda kısmen “Konut Alanı” (100k/ha)

Kısmen “Park Alanı”, Kısmen “Turizm Tesis Alanı” (Maks Emsal:0.30) kalan söz konusu parsellerin jeolojik yapı ve heyelan açısından riskli alanlarının iptal edilerek parsellerin Turizm+Konut Alanına veya Konut Alanı alınması; eski imar haklarının verilmesi ve/veya inşaat emsallerinin artırılması;

ayrıca kısmen 0-50 m sahil şeridi 1. Bölümde; kısmen 50-100 m sahil şeridi 2. Bölümde yer alan 1527 ada 25 ve 26; 1528 ada 9 ve 13 parsel, 1567 ada 15 numaralı parsellerin; sahil şeridinin eski mevzuata göre belirlenmesi talebi talebi değerlendirildiğinde;

Söz konusu itirazların Turizm Tesis Alanları’nın Turizm+Konut Alanına alınması değişikliği talebi açısından değerlendirildiğinde; söz konusu 1/5000 ölçekli plan, ilgili mevzuat çerçevesinde

şehircilik ilkeleri ve planlama esasları dâhilinde bütüncül bir planlama yaklaşımı ile değerlendirilerek hazırlanmıştır. Bu çerçevede; bölgedeki mevcut durum ve ihtiyaçlar incelenmiş, yetersiz olan donatı alanlarının karşılanması için ulaşım, erişilebilirlik, nüfus, alan büyüklüğü gibi yer seçim kriterleri göz önüne alınarak, arazi kullanım kararları çerçevesinde bölge halkı için gerekli olan donatı alanları ayrılmış olup Turizm Tesis Alanları ve Konut Alanları belirli bir plan stratejisi ve kurgusu ile planlanmıştır. Turizm Tesis Alanları Planlama alanın batısında sahil bölgesine yakın kısmında bölgenin doğal potansiyeli ve 1/5000 plandan önceki plan kararlarında bu alan Turizm+Konut alanı olarak planlandığı göz önünde bulundurularak ayrılmış, Konut Alanları ise; planlama stratejisi doğrultusunda semt ve mahalleler oluşturacak şekilde donatı alanları ile birlikte planlanmıştır.

1/5000 ölçekli planda Turizm Tesis Alanı olarak ayrılan alanın planlama alanının kıyı kısmına yakın olması, ayrıca Jeolojik Yapı ve Heyelan Açısından Riskli Alana bitişik olması ve siluet açısından yüksek yoğunluklu yapılaşmaya izin verilemeyeceği alan özelliğine sahip olduğundan ve bunun sonucu olarak düşük yoğunluklu (az katlı) yapılaşma olacağından bu alanlarda, Turizm+Konut fonksiyonu birlikte değerlendirilmemiş ve yalnızca Turizm Tesis Alanı olarak değerlendirilmiştir. İtiraza konu parsellerde

“Konut Alanı”nda kalan parsellerin ve Turizm Tesis Alanlarında kalan parsellerin “Turizm+Konut Alanı”na alınması talebi, 1/5000 ölçekli Planı’nın planlama ana ilkelerine aykırılık teşkil etmektedir.

Söz konusu itirazların Donatı Alanlarının iptal edilmesi talebi açısından değerlendirildiğinde;

1/5000 ölçekli Pınartepe Mahallesi Nazım İmar Planı çalışması planlama yaklaşımına göre planlama alt bölgeleri olan semtler oluşturulmuş, bu bölgelerin kendi içinde ulaşım ilişkisine ve topografik yapısına bağlı olarak oluşturulacak 10.000-15.000 kişi arası nüfusa sahip alt bölgeler belirlenmiştir. Semtler altında gelişen mahalleler kurgulanmış ve bu mahallelerin birbirleriyle ve kendi içlerinde ulaşım ilişkileri oluşturulmuştur.

Son aşamada her semt ve mahallenin gerektirdiği donatı alanları mümkün olduğunca standartlar ölçüsünde yine bütüncül anlamda eşiklerle olan bağlantıları da göz önüne alınarak yerleştirilmiş olup, söz konusu donatı alanları bu amaç doğrultusunda planda ayrılmıştır.

Söz konusu itirazların eklerinde bulunan imar durumları gerekçe gösterilen yapılaşma şartlarının arttırılması talebi açısından değerlendirildiğinde; 1/5000 ölçekli planda Turizm Tesis Alanlarında yapılaşma şartlarının arttırılması talebi incelendiğinde;

1/5000 ölçekli Pınartepe Mahallesi Nazım İmar Planı ilgi (b) ve ilgi (c) kurum görüşlerinin değerlendirilmesi sonucunda; planlama alanında “Jeolojik Yapı Açısından Yüksek Riskli Alanlar” ve heyelan etkilenme alanları olmak üzere planlama alanının tamamının jeolojik yapı itibari ile riskler içerdiğinden bahsi geçen alanların, ilgili mevzuatta belirtilen esaslardaki araştırmaları içeren “Gerekli Jeolojik İncelemeler Yapılıncaya Kadar Yerleşime Sakıncalı Alanlar” olarak planlanması ve bu alanların dışında kalan alanların ise söz konusu kurum görüş yazılarında tarafımıza iletilen mevcut jeolojik etüt raporları doğrultusunda bölge şartlarına uygun olarak planlanması gerektiği tespit edilmiş olup bu kurum görüşleri doğrultusunda, Turizm Tesis Alanları ve bu alanlardaki yapılaşma şartları belirlenmiştir. Ayrıca, bu alanlarda getirilen h.maks değerleri onaylı jeolojik-jeoteknik etüt raporlarına göre getirilen sınırlandırmalar ve koşullar çerçevesinde belirlenmiştir.

Söz konusu parselleri de kapsayan 03.06.2011 t.t.’li 1/5000 ölçekli Pınartepe Mahallesi Nazım İmar Planı’ndan önce onaylanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli plan ve/veya plan tadilatları; Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü’nün ilgi (b) ve ilgi (c) kurum görüş yazılarında belirtilen jeolojik etüt hazırlanmasına ilişkin yasal mevzuata aykırı olarak hazırlanmıştır. Buna göre; söz konusu alanda 1/1000 ölçekli uygulama imar planları ile 1/5000 ölçekli nazım imar planlarına esas tüm bölgeyi kapsayan yerleşime uygunluk verileri bulunmadan hazırlanmıştır. Parsel ölçeğinde hazırlanan jeolojik – jeoteknik etüdler ile münferit uygulamaya imkan verecek şekilde plan notları düzenlenmiştir.

İtiraza konu parsellerin de bulunduğu bölge ve çevresinde Deprem ve Zemin Müdürlüğü’nün 2007 yılında hazırlamış olduğu Afet İşleri Genel Müdürlüğünce onaylanan, Yerleşime Uygunluk Etütlerinde bulunan “Sakıncalı Alan”lar imara kapatılmış, yapılacak etüt çalışmalarının “havza bazında, 1/5000 ölçekli plan sınırlarını kapsayan alanda heyelan riski taşıyan alanların mevcut olduğu heyelan bölgesine ait sınırların ve etkilenme alanlarının belirlenmesi için yapılacak çalışmaların parça parça değil tüm bölgeyi kapsayacak şekilde ve tek seferde yapılması gerektiği” belirtilerek diğer türlü bir çalışmanın plan ve uygulama yönünden sağlıklı kararlar alınmasına engel olduğu ifade edilmektedir.

Söz konusu parseller, heyelan riski taşıyan alanların etkilenme alanlarında yer almakta olup Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü’nün ilgi (b) ve ilgi (c) kurum görüş yazılarında sınırları belirtilmiş olan

“Heyelan Riskli Alan” ve yakın çevresindeki alanlar 19.08.2008 gün ve 10337 sayılı Afet İşleri Genel Müdürlüğü Genelgesinde belirtilen esaslar doğrultusunda “Mikrobölgeleme” çalışmaları tamamlanana kadar kısmi alanlarda hazırlanan jeolojik ve jeoteknik etüd raporlarının onaylanmaması gerektiği, daha önce yapılan imar planlarına esas etütlerin bu genelge çerçevesinde revize edilmesi veya yenilenmesi gerektiği ifade edilmiştir.

Söz konusu itirazların eklerinde bulunan imar durumları ve yapı ruhsatları, 03.06.2011 t.t.’li 1/5000 ölçekli plandan önce onaylanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli plan ve/veya plan tadilatlarına ait plan notları doğrultusunda “Başkanlık Makamının Oluru’na istinaden hazırlanmış olup, bunun sonucunda söz konusu parseller için yapılaşma şartları söz konusu imar planlarında belirlenen yapılaşma şartlarına göre arttırılmıştır. Ayrıca söz konusu parsellerde gerekçe olarak sunulan taşınmaza ait yapı ruhsatlarının bazıları Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü’nce 5216 sayılı yasanın 11. Maddesi gereği iptal edildiği tespit edilmiştir. Söz konusu parsellerde gerçekleşen kat artış düzenlemeleri “Başkanlık Makamının Oluruna istinaden hazırlandığı”ndan bu şekilde imar durumu verilerek meri imar planı şartlarının çok üzerinde imar verilmesi imara ilişkin yasal mevzuata aykırıdır.

Söz konusu itirazların sahil şeridinin 1992 yılından önce onaylanan imar planına göre ve sahil kesiminde mevzuatın öngördüğü “kısmi yapılaşma” koşullarının gerçekleştiği iddia edilerek 20 m olarak belirlenmesi talebi açısından değerlendirildiğinde;

1/5000 ölçekli plan sınırlarında kalan kıyı alanlarında 3621 sayılı Kıyı Kanunu kapsamında “kısmi yapılaşma”nın durumu çerçevesinde konu incelenmiş olup söz konusu alanda 1992 yılından önce onaylı 1/1000 ölçekli uygulama imar planı bulunmadığından “kısmi yapılaşma” şartlarının sağlanmadığı tespit edilmiştir.

Sonuç olarak; 1/5000 ölçekli planda “Jeolojik Yapı ve Heyelan Açısından Riskli Alan”larda; kısmen veya tamamen “Donatı Alanı”nda (Dini Tesis Alanları, Park Alanları) kalan parsellerin donatı alanlarının ve yapı yasaklı alanlarının iptal edilerek parsellerin Turizm+Konut Alanına veya Konut Alanı alınması; eski imar haklarının verilmesi ve/veya inşaat emsallerinin artırılması talebi; 1/5000 ölçekli planın ana ilkelerine aykırılık teşkil etmekte ve plan nüfusunun ihtiyaç duyduğu donatı alanı oranının azalmasına, plan nüfusunun aşılmasına neden olacak; ayrıca ilgili yasal mevzuat hükümlerine, ilgi (b) ve ilgi (c) Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü kurum görüşleri doğrultusunda hazırlanan 1/5000 ölçekli planın ana ilkelerine aykırılık teşkil etmektedir. Ayrıca kısmen sahil şeridinde yer alan söz konusu parsellere yönelik; sahil şeridinin 20 m olarak belirlenmesi talebi; 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve bu doğrultuda hazırlanan 1/5000 ölçekli planın ana kararlarına aykırıdır. " denilerek

1/5000 ölçekli Pınartepe Mahallesi Nazım İmar Planı’na askı süresi içinde yapılan 10 adet itiraz yazımızın ekinde olup 3194 sayılı İmar Kanunu ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun ilgili maddelerine göre incelenmek ve karar alınmak üzere Büyükşehir Belediye Meclisine havale olunmuştur.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ: Büyükçekmece İlçesi, 1/5000 ölçekli Pınartepe Mahallesi Nazım İmar Planı’na yapılan itirazlar incelenmiş olup, plan kararlarına aykırılık teşkil ettiğinden komisyonumuzca uygun görülmemiştir.

Meclisimizin Onayına Arz Olunur.

Sefer KOCABAŞ Timur SOYSAL Mustafa DEMİRKAN İmar ve Bayındırlık Başkan Vekili Raportör

Komisyonu Başkanı

İrfan MERT Oktay BİRİNCİ Hayri KIR Üye Üye Üye

Ömer Lütfü SOMUN M. Sedat ÖZKAN Nevzat ŞELİMEN Üye Üye Üye

T.C

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ

KOMİSYON RAPORLARI

İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU

Rapor No:

20 Tarih:

12.03.2013 Dosya No:

2013/344

KONUNUN ÖZÜ: Beylikdüzü İlçesi, Kavaklı Köyiçi Yerleşmesine ait 19.05.2012 tt.li 1/1000 ölç.U.İ.

Plan tadilatına yapılan itirazlar.

KOMİSYON İNCELEMESİ: Planlama Müdürlüğünün 11/02 /2013 gün ve 2012/16981 sayılı yazısında;

"İlgi : a) 12.12.2012 tarih, M.34.3.BEL.0.10.301.05/1386 sayılı Beylikdüzü Belediye Başkanlığı yazısı ve ekleri.

b) Beylikdüzü Belediye Başkanlığı, Yazı İşleri Müdürlüğü’nün 17.10.2011 tarih M.34.6.BEL 0.10.301.02/1225 sayılı yazısı ve ekleri ile 07.10.2011 tarih ve 84 sayılı Meclis kararı.

c) 09.01.2012 tarih, 2011/1558 sayılı Başkanlık Makamı yazımız.

d) 18.05.2012 tarih, 1098 sayılı kararı İBB Meclis kararı.

e) 25.07.2012 tarih, 2012/8072 sayılı dağıtımlı yazımız.

f) Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın 20.8.2004 gün, S/89 sayılı genelgesi ve 20.8.2004 gün, S/90 sayılı Başkanlık Oluru.

TALEP

Beylikdüzü Belediye Başkanlığının ilgi (a) yazısı ve ekleri ile; Beylikdüzü İlçesi, Kavaklı Köy içi Yerleşmesi ve Çevresine ait 19.05.2012 tt.li 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı tadilatına askı süresi içerisinde yapılan itirazların değerlendirilmesi sonucu alınan 03.12.2012 tarih ve 125 sayılı Beylikdüzü Belediye Meclis kararı ile 1/1000 ölçekli teklif plan paftaları, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanununun 14. maddesi gereğince tarafımıza iletilmiştir.

MÜLKİYET

İlgi (a) yazı eki Tapu Senetlerinden; Kavaklı Mahallesi, 244 ada, 12 parselin (399.94 m2 yüzölçümünde) şahıs mülkiyetinde olduğu, 25.05.2011 tarihinde edinildiği, 568 ada 5 parselin (450.03 m2) yüzölçümünde şahıs mülkiyetinde olduğu 12.10.2011 tarihinde edinildiği, 260 ada, 4 parselin (412.56m2) şahıs mülkiyetinde olduğu, 21.03.2011 tarihinde edinildiği, 237 ada 8 parselin (576.01m2) şahıs mülkiyetinde olduğu, 21.10.1998 tarihinde edinildiği, 237 ada 2 parselin (400m2) şahıs adına kayıtlı olduğu, 04.11.2011 tarihinde edinildiği, 237 ada 3 parselin (517.22m2) şahıslar adına kayıtlı olduğu 04.11.2011 tarihinde edinildiği görülmüştür.

Tapu sorgulama programında yapılan incelemede; Kavaklı Mahallesi, 250 ada, 2, 3 ve 4 parsellerin (500 m2 yüzölçümünde) şahıs mülkiyetinde olduğu, 25.01.1993 tarihinde edinildiği, 232 adanın şahıslar mülkiyetinde olduğu, muhtelif tarihlerde edinildiği, 261 ada, 5 parselin (2064.12 m2 yüzölçümünde) şahıslar mülkiyetinde olduğu, 20.03.2007 tarihinde edinildiği, 268 ada, 5 parselin (562 m2 yüzölçümünde) şahıs mülkiyetinde olduğu, 07.01.1998 tarihinde edinildiği, 237 ada, 5 ve 6 parselin (2733.24 m2 yüzölçümünde) şahıslar mülkiyetinde olduğu, 10.09.2012 tarihinde edinildiği, 250 ada, 1 parselin (500 m2 yüzölçümünde) şahıs mülkiyetinde olduğu, 25.01.1993 tarihinde edinildiği, 377 adanın tamamının (7960.00m2 ) şahıslar adına kayıtlı olduğu ve muhtelif tarihlerde edinildiği görülmekte olup, Kavaklı Mahallesi, 51, 52, 62, 487 adalar ile 448 ada, 10 parsel, 237 ada, 9,10 parsellere ilişkin mülkiyet bilgisi bulunmamaktadır.

MER’İ PLANLARDAKİ DURUMU

İlgi (a) yazı eki plan değişikliğine konu alanlar ( G21A03B3A, G21A03B3B, G21A03B3D, G21A03B4B, G21A03B4C, paftalarda yer alan muhtelif parseller) mer’i 15.05.2005 tt.li 1/5000 ölçekli Beylikdüzü Nazım İmar Planı’nda; Konut alanları (kısmen 1-150 ki/ha, kısmen 151-300 ki/ha yoğunlukta), Ticaret+Konut alanları olarak planlanmıştır. Ayrıca 377 adanın 08.10.2009 tarihinde onaylanan 1/5000 ölçekli planda kısmen düşük yoğunlukta (1-150 ki/ha) konut alanı kısmen de park alanı olarak planlandığı görülmektedir.

Mer’i 21.01.2007 tt.li 1/1000 ölçekli Beylikdüzü Uygulama İmar Planı’nda; ilgi (a) yazı eki plan değişikliğine konu alanların Konut Alanlarında kalan kısmında Ayrık nizam-3 kat, TAKS:0.30 yapılanma

şartları, Ticaret+Konut alanlarında, Ayrık nizam-4 kat yapılanma şartları, Ticaret+Hizmet+Konut alanları ise, Ayrık nizam-4 kat, 0.30/1.20 yapılanma şartlarında planlanmıştır.

İLÇE MECLİS KARARI

Beylikdüzü İlçesi, Kavaklı Köyiçi Yerleşmesine ait 19.05.2012 onanlı 1/1000 ölçekli uygulama imar planı tadilatına askı süresi içinde yapılan itirazlara ilişkin alınmış olan ilgi (a) yazı eki Beylikdüzü Belediye Meclisinin 03.12.2012 tarih, 125 sayılı kararının Komisyon Görüşü kısmında;

“…Kavaklı Köyiçi Yerleşmesine ait 19.05.2012 tarihinde İBB Başkanınca onanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği 3194 sayılı İmar Kanununun 8. Maddesi gereği 26.07.2012-27.08.2012 tarihleri arasında askıya asılmış olup 1 aylık askı süresi içerisinde ilgi bahse konu plana yapılan itirazlar incelenmiş olup, (a) 19014 sayılı dilekçenin ilgi (b) 18425 sayılı dilekçenin yukarıda sayılı nedenlere istinaden reddine, 19643, 19648, 18064, 19883, 18625, 18627, 18666, 18624, 18626, 19757, 19445, 19235, 19259, 19488, 19490, 19489, 19505, 19589, 18914, 19684, 18065, 18066 dilekçeler ile itiraza konu parsellerin fonksiyonları aynı kalmak kaydıyla kat adedinin 1 kat arttırılması, 244 ada 12 parsel ile ilgili 18640 nolu dileçe ile yapılan itiraz İlçe Meclisince daha önce kabul edilen onama sınırı içerisinde yer aldığından bahse konu parselin fonksiyonu aynı kalmak kaydıyla İlçe Meclisince uygun görülen haliyle TAKS:0.30, Ayrık Nizam 5 kat olarak, 377 ada 8 parsel ile ilgili 18067 nolu dilekçe ile yapılan itiraz İlçe Meclisince daha önce kabul edilen onama sınırı içerisinde yer aldığından bahse konu parselin fonksiyonu aynı kalmak kaydıyla İlçe Meclisince uygun görülen haliyle Max Taks: 0.30, Hmax: 4 kat olarak planlamış şekli ile kabulüne diğer konularda ise meri plan hükümlerinin korunması Komisyonumuzca oybirliğiyle uygun görülmüştür.” Şeklindeki 27.11.2012 tarih, ve 2012/44 sayılı İmar Komisyonu Raporunun oy birliği ile kabul edildiği görülmektedir.

KURUM VE KURULUŞ GÖRÜŞLERİ:

Dosyasında yapılan incelemede, ilgi (a) yazı eki 1/1000 ölçekli plan değişikliğine ilişkin tarafımıza iletilmiş herhangi bir kurum görüşü bulunmamakta olup, ilgi (b) yazı eki 1/1000 ölçekli plan tadilatı teklifine ilişkin, TEİAŞ Genel Müdürlüğü, Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü, Ulaşım Planlama Müdürlüğü ve İSKİ Genel Müdürlüğünün görüşlerinin alınmış olduğu görülmüştür.

DEĞERLENDİRME:

Beylikdüzü İlçesi, Kavaklı Mahallesi, Köyiçi Yerleşmesine ait G21A03B2D, G21A03B3A, G21A03B3B, G21A03B3D, G21A03B4A, G21A03B4B, G21A03B4C, G21A03B4D paftalarda yer alan muhtelif parsellerde Beylikdüzü Belediyesince hazırlanan; mer’i 1/1000 ölçekli planda; A-3, TAKS:0.30 yapılanma şartlarındaki Konut Alanlarında, kat sayısının 4 kata çıkarılması, A-4 yapılanma şartındaki Ticaret+Konut alanlarında, kat sayısının 5 kata çıkarılması, A-4, 0.30/1.20 yapılanma şartındaki yol boyu Ticaret+Konut alanlarında, kat sayısının 5 kata çıkarılması ve “0.30/1.20” ibaresinin, “TAKS:0.30” olarak yeniden düzenlenmesi gibi düzenlemeleri içeren 1/1000 ölçekli plan tadilatı teklifi, 07.10.2011 tarih ve 84 sayılı Beylikdüzü Belediye Meclis kararı ile tadilen uygun görülerek, Beylikdüzü Belediye Başkanlığının ilgi (b) yazısı ekinde gereği için tarafımıza iletilmiştir.

Söz konusu teklif ilgi (c) yazımız ile İBB Meclisine iletilmiş olup, İBB Meclisinin 18.05.2012 tarih, 1098 sayılı kararı ile; “…Beylikdüzü ilçesi, Kavaklı Köyiçi Mevkii 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı tadilatı teklifi incelenmiş olup, teklife konu alanda bilgi paftasında gösterilen alanın plan onama sınırı dışına çıkarılarak, onama sınırı dışında kalan alanlarda meri 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı hükümlerinin korunması, 3 nolu Plan notuna “ Bu uygulama ile planda verilen blok taban oturum alanları ve meri plana göre hesaplanacak iskan edilebilir inşaat alanları arttırılamaz”, ibaresinin eklenmesi, 5 nolu plan notuna ise “ bahçe mesafelerinin” ibaresinden önce “ yan ve arka” ibaresinin eklenmesiyle komisyonumuzca tadilen uygun görülmüştür.” şeklinde karara bağlanmıştır.

İBB Meclisinin söz konusu kararı ile; Beylikdüzü Belediye Meclisinin ilgi (b) yazı eki kararı ile kabul edilen plan tadilatında onama sınırı içerisinde yer alan alanların bir kısmında, (İBB Meclisinin belirlediği onama sınırı içerisinde kalan) fonksiyonun aynı kalmak kaydı ile ilçe meclisince uygun görülen haliyle kabul edildiği, diğer alanlarda ise (İBB Meclisinin belirlediği onama sınırı dışında kalan) meri plan hükümlerinin korunması yönünde karar verildiği, ancak plan notu eklenmediği görülmektedir. 1/1000 ölçekli plan paftaları 19.05.2012 tarihinde onaylanmış olup, ilgi (e) yazımız ile dağıtımı yapılmıştır.

Sonraki süreçte; Beylikdüzü Belediye Başkanlığının ilgi (a) yazısı ile Kavaklı Köyiçi Yerleşmesine ait 19.05.2012 onanlı 1/1000 ölçekli uygulama imar planı tadilatına askı süresi içinde yapılan itirazların değerlendirilmesi sonucu alınan 03.12.2012 tarih, 125 sayılı Beylikdüzü Belediye Meclis kararı ile söz konusu karar doğrultusunda hazırlanan değişiklikleri içeren 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliği teklifi ilgi (a) yazı ekinde tarafımıza iletilmiştir.

İlgi (a) yazı eki itirazla oluşan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı tadilatı teklifi incelendiğinde;

teklifin G21a-03b-3b rumuzlu pafta (pafta da yer alanların 19.05.2012 tt.li planda onama sınırı dışında kalması nedeniyle dağıtımı yapılmamıştır.) hariç olmak üzere, G21a-03b-4b, G21a-03b-3d, G21a-03b-4c paftalarda kalan alanlarda, mer’i 19.05.2012 onanlı 1/1000 ölçekli Kavaklı Köyiçi Yerleşmesine ilişkin plan tadilatı paftaları üzerine hazırlandığı, teklifin ilgi (c) İBB Meclis kararı ile plan onama sınırı dışında kalan muhtelif parsellerde ilgi (a) yazı eki İlçe Belediye Meclis kararı doğrultusunda hazırlandığı, yapılan düzenlemeler ile;

- G21a-03b-4b rumuzlu paftada yer alan 220 ada, 12 ve 13 parselin plan onama sınırı içerisine alındığı, Taks:0.30 ayrık nizam- 3 kat olarak planlanan “Konut Alanı”nın ayrık nizam-4 kat olarak yeniden düzenlendiği

- G21a-03b-3d rumuzlu plan paftasında; 244 ada 12 parselde Ayrık nizam -4 kat

“Ticaret+Konut Alanı”nın, yapılaşma koşullarının iptal edilerek, TAKS:0.30 Ayrık nizam-5 kat olarak düzenlendiği, 377 adanın tamamının onama sınırı içerisine alınarak, Taks:0.30 Ayrık nizam -3 kat yapılaşma koşullarındaki “Konut Alanı”nın ayrık nizam- 4 kat olarak düzenlendiği, 261 ada 5 parsel, 260 ada 4 parsel, 568 ada, 5 parsellerin onama sınırı içerisine alındığı, Taks:0.30 ayrık nizam- 3 kat olarak planlanan “Konut Alanları”nın Taks:0.30 ayrık nizam- 4 kat olarak düzenlendiği

- G21a-03b-4c rumuzlu plan paftasında; 250 ada 1, 2, 3, 4 parsellerde Taks: 0.30 ayrık nizam- 3 kat olarak planlanan “Konut Alanları”nın ayrık nizam – 4 kat olarak yeniden düzenlendiği

- G21a-03b-3b rumuzlu plan paftasında; Ayrık nizam -4 kat olarak planlanan 377 ada, 8 parseldeki “Ticaret+Konut Alanı”nın, yapılaşma koşullarının iptal edilerek, TAKS:0.30 Ayrık nizam-4 kat olarak yeniden düzenlendiği,

- G21a-03b-3a rumuzlu plan paftasında; 232 adanın tamamının onama sınırı içerisine alındığı Ticaret+Konut alanındaki ayrık nizam 4 kat yapılanma koşulunun iptal edilerek ayrık nizam -5 kat olarak düzenlendiği, 51 adanın az bir kısmı ile 52 adanın büyük bir kısmının tasdik sınırı içerisine alındığı Taks:0.30 ayrık nizam 3 kat yapılaşma koşulundaki “Konut Alanları”nın ayrık nizam -4 kat olarak düzenlendiği, 448 ada 10 parselde ve 62 adanın güneyindeki ayrık nizam 4 kat yapılanma koşulundaki “Ticaret + Konut Alanı”nın ayrık nizam 5 kat olarak düzenlendiği, 237 ada, 8, 9, 10, 3, 2, parsellerdeki Taks:0.30 ayrık nizam 3 kat yapılanma koşullarındaki “Konut Alanları”nın ayrık nizam 4 kat olarak düzenlendiği, 487 ada, 237 ada 5 ve 6 parsellerde ayrık nizam 4 kat yapılanma koşullarındaki “Ticaret + Konut Alanı”nın ayrık nizam 5 kat olarak düzenlendiği görülmüştür.

İlgi (b) yazı eki 1/1000 ölçekli plan değişikliğine ilişkin tarafımıza iletilmiş herhangi bir kurum görüşü bulunmamakla birlikte, ilgi (b) yazı eki 1/1000 ölçekli plan değişikliği teklifine ilişkin TEİAŞ Genel Müdürlüğü’nce söz konusu alanda yüksek gerilim hattı bulunmadığının bildirildiği, Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü’nün görüşünde, 'ÖAYU(1)', 'ÖAYU(2)' lejantıyla gösterilen alanlarda raporda getirilen kat sınırlamasının (2 ve 3 kat) aşıldığı, 'AJE' ve 'YUO' lejantlarıyla gösterilen alanlarda mevcut çalışmalara uyulmayıp, yapı planlamasına (genelde 4 kat) gidildiği, "Yerleşime Uygunluk Haritaları"nda; 'YU' lejantlarıyla gösterilen alanlarda getirilen kat sınırlamasının aşılmaması (6 kat) şartıyla yapı planlamasına gidilebileceği, 'YUO' lejantıyla gösterilen alanlarda herhangi bir yapının planlanmaması gerektiği,

‘OAYU(1)’, ‘OAYU(2)’ ve ‘AJE’ lejantıyla gösterilen yerlerde ayrıntılı jeolojik-jeoteknik etüt çalışması yapılıp, altlık raporda getirilen kat sınırlamalarını da kaldıracak şekilde hazırlanacak raporun Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na onaylatılması halinde bu alanlarla ilgili Müdürlük görüşü verilebileceğinin belirtildiği, Ulaşım Planlama Müdürlüğünce de bölgesel ulaşım sistemi açısından teklifin uygun bulunmadığının bildirildiği görülmektedir.

İlgi (a) yazı eki İlçe Meclis kararı ile; 19.05.2012 tarihinde onaylanan ve Beylikdüzü Belediye Başkanlığınca 26.07.2012-27.08.2012 tarihleri arasında askıya çıkarılan 1/1000 ölçekli U.İ.Plan tadilatına ilgililerince yapılan itirazlardan, 07.10.2011 tarih ve 84 sayılı Beylikdüzü Belediye Meclis kararı ile kabul edilen plan değişikliğinde plan onama sınırı dışında kalan alanlara ilişkin yapılan itirazlar ile fonksiyon değişikliği talebini içeren itirazlarının uygun görülmediği, ancak plan onama sınırı içerisinde kalmakta iken ilgi (c) İBB Meclis kararı ile plan onama sınırı dışında kalan alanlara ilişkin ilgililerince yapılan itirazların uygun bulunduğu görülmüştür.

İlgi (a) yazı eki itirazların değerlendirilmesi sonucu oluşan 1/1000 ölçekli plan değişikliği teklifi ile;

Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğünün görüşünde de belirtildiği üzere, G21A03B3A ve 3B plan paftalarında 237 adayı kapsayan alanda jeolojik-jeoteknik etüt raporlarında belirtilmiş olan 2-3 kat

Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğünün görüşünde de belirtildiği üzere, G21A03B3A ve 3B plan paftalarında 237 adayı kapsayan alanda jeolojik-jeoteknik etüt raporlarında belirtilmiş olan 2-3 kat