• Sonuç bulunamadı

186 Rose Marie- Rainer Hagen “Breugel-The Complete Painting” s.65 187

6.2.2.1. Hunter in the Snow (Ocak) 1565

Ocak ayını temsil ettiği düşünülen bu resmi bir av sahnesini göstermektedir.(R.53) Kış aylarının konusu avdır,tarım işleri durmuş av mevsimi başlamıştır. Geleneksel takvimde aralık ve ocak ayı av konusu ile tasvir edilmekteydi. Ayrıca ateş önünde ısınma, burada avlanan domuzun ateşden geçirilmesi şeklinde yorumlanmış.190 Resmin sol tarafında ve ön planda, diagonal olarak düzenlenmiş ağaçlar arasında, arkası dönük biçimde tepeden aşağı yürüyen ve hallerinden yorgun ve bezgin oldukları hissedilen üç avcı figürü ve onları izleyen bir köpek sürüsü yer almaktadır. Sol tarafta geri planda yer alan iki figür hanın önünde avlanmış domuzu ateşten geçirmekte, hemen yanlarındaki diğer bir figür ise bir masayı çekiştirmektedir. Tepenin aşağısında yer alan gölllerin çevresinde, karla kaplı çatılı evleriyle bir köy yer almakta,

189

A.g.k., 156 190

görünmektedir. Uzakta yükselen karlı, sarp kayalıklar ve gerisinde grimsi gökyüzü resmi tamamlamaktadırr Resmin neredeyse tamamı modlesiz lekesel bir yüzeyselliktedir. Düz bir yüzey olarak betimlenmiş olan figürler ve ağaçlar, yine hemen hemen beyaz, düz bir düzey olarak gösterilmiş karla kaplı manzara ile sert bir kontrast oluşturmaktadır.

Breugel’in çok az resminde rastladığımız bu kontrast kış aylarının sert ve acımasız şartlarını ifade etmektedir. Aynı zamanda resmin iki soğuk renkle sınırlandırılması da kışın soğukluğunu ve ölgünlüğünü hissettirmektedir.191 Sadeleştirilmiş silüetsi koyu lekeler ile gökyüzünün ve göllerin solgun gri yeşili, evlerin duvarları ve bir-iki köpek üzerindeki az miktarda kullanılmış sıcak tonlarla dengelenmiştir.

Resmin kompozisyonunun sağlamlığı çapraz hareketlerle birbirine kaynaşan planların ustalıkla birbirine geçiş yapabilmesidir; İlk bakışta avcılar doğal ve gerçekçi görünmektedir, ancak figürlerin ardından bir anda boşluğun başlaması ile uzak mesafe ile yakın mesafenin bitişik olması Rönesans kurallarına uymayan manyerist bir tavırdır.192 Ayrıca ağaçların üst tarafındaki dantelimsi kuru dallar, köpeklerin motifsel biçimleri gibi elemanlar resmin yüzeyine yayılarak ritmi sağlamaktadırlar.

191 Bkz.(187), Hagen 63 192 Bkz.(75), Stokstad, 170

Resim 53- Breugel, “The Hunters in the Snow”, 1565,Panel yağlıboya, 117x162cm. Kunsthistorisches Müzesi,Viyana

Resim 54- Breugel “ The Gloomy Day” 1565,Panel yağlıboya, 117x162cm. Kunsthistorisches Müzesi,Viyana

Şubat ayını temsil eden “Gloomy Day” ocak resmindeki gibi bir tepeden bakan panaromik bir deniz manzarası ile bu defa sağ tarafa yerleştirilmiş ağaçlar ve insan figürleri görmekteyiz.(R.54) Neredeyse iki resmin kompozisyon kuruluşu aynıdır, sadece yönler değişmiştir. Ocak resminde soldan başlayan tepe, burada sağ taraftadır. Resmi hemen hemen ortadan bölen ağaçlar ocak ayının aksine sağ tarafa yerleştirilmiştir. Figürler yine agaçlarla içiçe düzenlenmiş, göller yerine nehir, sarp kayalıklar yerine dağlar yerleştirilmiştir. Şubat ayında ocak ayının kar sessizliği yerini fırtınaya bırakmış. Gökyüzünde hareketli bulutlar, denizdeki dalgalar ve savrulan gemilerle kasvetli gri-yeşil ve kanverengiler fırtınayı yaşatmaktadırlar. Resmin sağ alt tarafındaki waffle yiyen köylüler ve karnaval gezginlerinin yanı başında bekleyen çocuğun başındaki kağıttan taç bir karnavalın varlığını göstermektedir ki şubat ayı genellikle karnaval ayı olarak bilinmektedir. Çocuğun kafasındaki kağıttan taç Epiphany’ye bir göndermedir ( Mecusilerin Hz. İsa’yı görmek için Bethlehem’e gelmelerini kutlayan ve Ocak ayının 6’sına tesadüf eden yortu). Üç Mecusi Festivali’nde gözlemeler paskalyadan önceki büyük perhize kadar ki sürede yaygın şekilde tüketilmektedir. Ayrıca bu mevsimde geleneğe göre söğüt dalları duvar ve çit yapımı için kesilirdi.193

Şubat ayı 1535’lere ait bir Flaman takviminde de fırtınalı bir göl manzarası ve benzer işleri yapan köylüleri betimlenmektedir. Breugel açıkca takvim geleneğini sürdürmek istemiştir.194

193

Bkz.(187), Hagen, 65 194

Haymaking geleneksel takvim resimlerindeki gibi yaz aylarının tarım işlerini sahnelemektedir.(R.55) Yaz ayları ekip, biçme, hasat ve harman zamanıdır. Resimde de bir yaz manzarası içinde harman yapan köylülerle, sebze-meyve hasadı yapanlar bir arada görülmektedir. Ön planda üç tırpancı kadın tarladan dönmekte, onların arkalarında yer alan diğer dört fiğür, tarlaya doğru başlarında meyve sepeti taşıyarak biriri ardına dizili vaziyette yürümekteler, yanlarında atlı bir figür de taşıdığı sepetle onlara eşlik etmektedir. Bütün bu fiğürler diğer figürlerle birlikte yazın bereketini hissettirecek biçimde oldukça hareketlidirler. Her bir figür yada figür grubu farklı yönde hareket halindedir. Geri planda diğer aylardaki gibi panaromik manzara içinde sarp kayalar ve kilsesiyle bir köy yer almakta, uzakta bir nehir ile vadi görülmektedir. Ocak ve şubat resimlerinde çaprazlarla birbirine geçen düzlemler burada paralel düzlemler olarak karşımıza çıkmaktadır.195 Resmi yatay olarak kesen üç paralel plan, sol tarafta yer alan dikey ağaçla zenginleştirilerek dikkati o yöne çekmekte ve resme ilk bakış yeri olarak gözü yönlendirmektedir. Resimde genel olarak hakim olan renk yazın sıcaklığını hissettirircesine sarı ve tonlarıdır. Geri plandaki yeşil ve mavi tonlarla yumuşak bir geçişle armoni zenginleştirilmektedir.

195

Resim 55- Breugel “ Haymaking “1565,Panel yağlıboya,117x161cm. Lobkowicz Palace,

Prag

Ağustos ve eylül ayları buğday hasat zamanıdır. Bütün Flaman takvim resimlerinde ağustos ayı için işlenmiş tema hasat zamanıdır. Bruegel de bu ay için buğday hasatını işlemiş.(R.56) Resimde sıcaklığın en yüksek seviyesine ulaştığı ağustos ayının basık ve nemli havasını, gökyüzünün grimsi pembeliğinde, ufuktaki gölün puslu görüntüsünde, bitki ve çayırların yumuşak tonlarında hissedebiliyoruz.196 Keza tarla işçileri sağ tarafta yer alan ağacın gölgesinde yemek molası vermiş, bir işçi sıcağın rehavetinde yere uzanmış, uyuklamaktadır. Sol tarafta çalışmakta olan iki tırpancı ve testi taşıyan bir figür yer almaktadır. Arkada buğdaylar arasında üç kadın işçi buğday taşımakta, havada uçan iki keklik onların hareketlerine eşlik etmektedir. Geri plandaki detaylarda göle giren insanlar ve sağ taraftaki köyde oyun oynayanları seçebiliyoruz. Breugel mevsimin atmosferini kusursuz biçimde işlemiştir. Resmin kompozisyonunda çapraz yönelimli planlar ve panoramik manzara tavrı diğer aylara benzer olarak burada da devam ediyor.

Resim 56- Breugel, “ Weat Harvest “1565, Panel yağlıboya,119x162cm. Metropalitan,NY

196

Resimde hayvanlarını yamaçlardan aşağıya doğru süren çiftçileri göstermektedir.(R.57) Geleneksei takvimde yer almayan bu konu muhtemelen Breugel’in kendi buluşudur. Tam olarak hangi ayı temsil ettiği bilinmemesine rağmen ekim ve kasım ayını işaret eden bir çok öge vardır. Kurumuş ağaçlar ve gökkuşağına rağmen sağ taraftan yaklaşan kara bulutlar kötü havayı işaret ederek sonbaharı temsil etmektedir. Ayrıca aşağıda alt yamaçlarda görebildiğimiz üzüm hasadı bu aylara ait tarım işleridir.197 The Return of the Herd” diğer aylar’ın özelliklerini taşımaktadır. Sığırların, yamaçların ve aşağıdaki nehir diyagonal paralel hareket oluşturmakta, iki yanda ağaçlarla sınırlandırılmış kompozisyonda, gri-mavi ve kahverengi tonlardan oluşan iki rengin yumuşak kontrastı ile bütünlük sağlanmıştır.

Resim 57- Breugel “ The Return of The Herd “1565, panel yağlıboya1117x119cm. Kunsthistorisches Müzesi,Viyana

197

Benzer Belgeler