• Sonuç bulunamadı

4. Bölüm, Bulgular

4.1 Ön Uygulama ve Son Uygulama Görüşme Sonuçlarından Elde Edilen

4.1.8 İlköğretim Beşinci Sınıf Öğrencilerinin “Dua” Kavramı Hakkındaki Algıları

4.1.8.2 Dua Etme Hissiyatı Algısı Teması

Şekil 15 de öğrencilerin her iki uygulamada da belirttikleri dua hissiyatı algısına dair veriler karşılaştırılmıştır.

Şekil 15 incelendiğinde öğrencilerin dua etme hislerine yönelik ilk uygulamada 10 içeriği (iyi hissetme, mutlu hissetme, ümitli hissetme, Allah'ı mutlu etme, ahlaklı hissetme, bilmiyorum, güven hissi, hoşgörülü hissetme, kulluk görevi, sevap işlediğini hissetme) ifade ettikleri tespit edilmiştir. Uygulanan etkinliklerden sonra ise 8 içeriğe (iyi hissetme, güven hissi, ümitli hissetme, Allah ile yakınlık hissi, sevap işlediğini hissetme, kulluk görevi, mutluluk hissetme, yeni başlangıç)

yapmışlardır.

85

görülmektedir. Bunun yanı sıra ön uygulamada 3 öğrenci, son uygulamada ise 2 iki öğrenci dua kavramı hakkında fikir beyan etmemiştir.

Dua Etme Hissiyatı Algısı Teması

öğrencilerin her iki uygulamada da belirttikleri dua hissiyatı algısına dair veriler karşılaştırılmıştır.

Şekil 15. Dua Etme Hissiyatı Algısı

incelendiğinde öğrencilerin dua etme hislerine yönelik ilk uygulamada 10 (iyi hissetme, mutlu hissetme, ümitli hissetme, Allah'ı mutlu etme, ahlaklı hissetme, bilmiyorum, güven hissi, hoşgörülü hissetme, kulluk görevi, sevap ifade ettikleri tespit edilmiştir. Uygulanan etkinliklerden sonra i hissetme, güven hissi, ümitli hissetme, Allah ile yakınlık hissi, sevap işlediğini hissetme, kulluk görevi, mutluluk hissetme, yeni başlangıç)

DUA HİSSİYATI ÖN UYGULAMA ALGILARI (19) İyi hissetme (8) Mutlu hissetme (2) Ümitli hissetme (2) Allah'ı mutlu etme (1)

Ahlaklı hissetme (1) Fikri yok (1) Güven hissi (1) Hoşgörülü hissetme (1) Kulluk görevi (1) Sevap işlediğini hissetme (1) SON UYGULAMA ALGILARI (29) İyi hissetme (8) Güven hissi (5) Ümitli hissetme (5) Allah ile yakınlık hissi (3)

Sevap işlediğini hissetme (3)

Kulluk görevi (2) Mutlu hissetme(2) Yeni başlangıç (1)

ğrenci, son uygulamada ise 2 iki

öğrencilerin her iki uygulamada da belirttikleri dua hissiyatı algısına dair

incelendiğinde öğrencilerin dua etme hislerine yönelik ilk uygulamada 10 (iyi hissetme, mutlu hissetme, ümitli hissetme, Allah'ı mutlu etme, ahlaklı hissetme, bilmiyorum, güven hissi, hoşgörülü hissetme, kulluk görevi, sevap ifade ettikleri tespit edilmiştir. Uygulanan etkinliklerden sonra i hissetme, güven hissi, ümitli hissetme, Allah ile yakınlık hissi, sevap işlediğini hissetme, kulluk görevi, mutluluk hissetme, yeni başlangıç) vurgu

UYGULAMA ALGILARI (29)

İyi hissetme (8) Güven hissi (5) Ümitli hissetme (5) Allah ile yakınlık hissi (3)

Sevap işlediğini hissetme Kulluk görevi (2) Mutlu hissetme(2) Yeni başlangıç (1)

86

Ön uygulama ve son uygulama algıları oransal olarak kıyaslandığında içeriklerin vurgulanma sıklığının etkinlikler sonrasında arttığı görülmektedir. Bu sıklık (19/29=1.52) ön uygulamanın neredeyse 2 katıdır. “İyi hissetme (8/8), mutlu hissetme (2/2)” içerikleri her iki uygulamada da eşit şekilde ifade edilmiştir. Ancak “ümitli hissetme (2/5), güven hissi (1/5), sevap işlediğini hissetme (1/3), kulluk görevi (1/2)” içeriklerinin vurgulanma sıklığı yapılan etkinlikler sonucunda artmıştır. “Allah'ı mutlu etme (1), ahlaklı hissetme (1), hoşgörülü hissetme (1)”içeriklerine ise yalnızca ön uygulamada değinilmiştir. Yine ön uygulamada bir öğrenci konuya ilişkin fikrinin olmadığını ifade etmiştir. Bunun yanı sıra “Allah ile yakınlık hissi (3), yeni başlangıç (1)”içeriklerine ise yapılan etkinlikler sonucunda son uygulamada değinilmiştir. Aşağıda öğrencilerin dua hissiyatına dair ön uygulama ve son uygulama söylem örnekleri verilmiştir.

Tablo 9. Öğrencilerin Dua Etme Hissiyatı Algısına Dair Söylem Örnekleri

Süreç Öncesi Söylemler Süreç Sonrası Söylemler

Ö2:İyi hissederim( İyi hissetme).

Ö5:Dua ettim ve kendimi çok iyi hissettim(İyi hissetme).

Ö13: İyi hissederim (İyi hissetme).

Ö8: Kendimi iyi hissederim iyi bir şey istediğimde kendimi mutlu hissederim (İyi hissetme, Mutlu hissetme).

Ö10: Mutlu olurum sevinirim. Çünkü Allah bizim istediğimiz bir şeyi gerçekleştirecek(Mutlu hissetme).

Ö9: İyilik dostluk ahlak (Ahlaklı hissetme). Ö6:Daha çok etmek isterim. Allah’ı mutlu ederim (Allah’ı mutlu etme).

Ö7:Sevap işlediğimi hissederim (Sevap işlediğini hissetme).

Ö11: İyilik kazalardan korunur(Güven hissi). Ö3: Güzel hoşgörülü Allah’ın bir kulu olmak için Allah’a şükür ederiz(Kulluk görevi).

Ö14:Büyümeyi ve güzel bir hayatım olması(Ümitli hissetme).

Ö3:Güzel, iyi, güvenilir(İyi hissetme). Ö5:Kendimizi çok iyi hissederiz(İyi hissetme). Ö16: İyi ve güvende hissederim(İyi hissetme). Ö1:Kötülüklerimiz affediliyormuş, isteklerimizin hepsi geliyormuş(Ümitli hissetme).

Ö8:Allah bana yardım edecek(Ümitli Hissetme). Ö4: Daha iyi ve güvenilir birisi (İyi

hissetme,Güven hissi).

Ö15:Allah’a inandığımızı, güvendiğimizi hissederiz(Güven hissi).

Ö9:Allah’ın bana sevap yazdığını düşünürüm(Sevap işlediğini hissetme).

Ö12: İyi hissederim çünkü sevap kazanırım dua ederken Allah’a yakınlaştığımı hissederim(Sevap işlediğini hissetme, yakınlık hissi).

Ö11:Allah bizim yanımızda gibi hissederiz. Hep melekler bizi korur ve iyilik eder(Yakınlık hissi). Ö10:Mutlu olurum. Derdimden kurtulacağım için sevinirim(Mutlu hissetme).

Ö2: Allah’a inanmamızı hissederim. (Kulluk görevi).

Ö6:İyi güzel şeyler, içimizde yeni bir sayfa açılır(Yeni başlangıç).

Son uygulama söylem örnekleri incelendiğinde öğrencilerin

hissi, ümitli hissetme, Allah ile yakınlık hissi, sevap işlediğini hissetme, kulluk görevi, mutluluk hissetme, yeni başlangıç”

kendilerine olan etkilerine değindikleri görülmektedir.

4.1.9 İlköğretim Beşinci Sınıf Öğrencilerinin

Konular” Hakkındaki Algıları ve Etkinliklerin Bu Algıları Nasıl Etkilediğine Dair Elde Edilen Bulgular

“Kur’an-ı Kerim açıklayıcı ve yol gösterici bir kitaptır. Sizce Kur’an hangi konulardan bahsedilmektedir?”

sonrası algıları tespit edilmiştir. Temaya ait ön uygulama şekil 16 da karşılaştırılarak verilmiştir.

Şekil 16 da görüldüğü üzere öğrenciler Kuranı Kerim’in konularına dair ön uygulamada 6 içeriği

ibadet)vurgulamışlardır. Etkinliklerden sonra ise yine 6 içeriğe muamelat, ibadet,fikri yok)

87

söylem örnekleri incelendiğinde öğrencilerin “iyi hissetme, güven hissi, ümitli hissetme, Allah ile yakınlık hissi, sevap işlediğini hissetme, kulluk görevi, luluk hissetme, yeni başlangıç” ifadeleriyle duanın psikolojik anlamda

etkilerine değindikleri görülmektedir.

İlköğretim Beşinci Sınıf Öğrencilerinin “Kuran-ı Kerim’de Bahsedilen Hakkındaki Algıları ve Etkinliklerin Bu Algıları Nasıl Etkilediğine Dair Elde Edilen Bulgular

ı Kerim açıklayıcı ve yol gösterici bir kitaptır. Sizce Kur’an

hangi konulardan bahsedilmektedir?”sorusuyla öğrencilerin etkinlikler öncesi ve sonrası algıları tespit edilmiştir. Temaya ait ön uygulama ve son uygulama algıları

karşılaştırılarak verilmiştir.

Şekil 16. Kuran-ı Kerimin Konuları Algısı

da görüldüğü üzere öğrenciler Kuranı Kerim’in konularına dair ön uygulamada 6 içeriği (fikri yok, ahlak, ilişkisiz kavram

vurgulamışlardır. Etkinliklerden sonra ise yine 6 içeriğe(iman,kıssalar fikri yok)vurgu yapan söylemlerde bulunmuşlardır.

KURAN-I KERİMİN KONULARI ALGISI ÖN UYGULAMA ALGILARI (22) Fikri yok(7) Ahlak (6) İlişkisiz kavram (3) İman (3) Kıssalar (2) İbadet (1) SON UYGULAMA ALGILARI (28) İman (13) Kıssalar (5) Ahlak (4) Muamelat (3) İbadet (2) Fikri yok (1)

“iyi hissetme, güven hissi, ümitli hissetme, Allah ile yakınlık hissi, sevap işlediğini hissetme, kulluk görevi, duanın psikolojik anlamda

ı Kerim’de Bahsedilen Hakkındaki Algıları ve Etkinliklerin Bu Algıları Nasıl Etkilediğine

ı Kerim açıklayıcı ve yol gösterici bir kitaptır. Sizce Kur’an-ı Kerimde sorusuyla öğrencilerin etkinlikler öncesi ve ve son uygulama algıları

da görüldüğü üzere öğrenciler Kuranı Kerim’in konularına dair ön ilişkisiz kavram, iman, kıssalar, iman,kıssalar, ahlak, vurgu yapan söylemlerde bulunmuşlardır.

UYGULAMA ALGILARI (28)

88

Her iki uygulama oransal olarak karşılaştırıldığında içeriklerin vurgulanma sıklığının etkinlikler sonrasında arttığı tespit edilmiştir. Bu sıklık (22/28=1.27) ön uygulamanın neredeyse bir buçuk katıdır. “İman, kıssalar, ahlak, ibadet, fikri yok” içerikleri her iki uygulamada da ifade edilmiştir. Öte yandan “kıssalar (2/5), ibadet (1/2)” içeriklerinin vurgulanma sıklığı ön uygulamaya göre artmıştır. Yine“İman (3/13)” içeriği ise yine uygulanan etkinliklerden sonra yüksek sıklıkla ifade edilmiştir. Ancak “ahlak (6/4)” içeriğinin vurgulanma sıklığı etkinliklerden sonra düşmüştür.

Aşağıda öğrencilerin konuya ilişkin ön uygulama ve son uygulama söylem örnekleri verilmiştir.

Tablo 10. Öğrencilerin Kuran-ı Kerimde Bahsedilen Konulara Dair Söylemleri Ön Uygulama Söylemleri Son Uygulama Söylemleri

İm

an

Ö12: Allah ile ilgili bilgiler

Ö1: Allah’ın hayatından, Allah’ın güzelliğinden Allah’ı çok sevmemiz ve Onun yolunu tutmamız.

Ö10: Allah’ın sözleri yazıyor. Ö3: Allah’ın kim olduğunu anlatır. Ö2: Allah’ın yazdığı kitaptaki şeylere bizim inanmamız.

K

ıs

sa

la

r Ö14: Peygamberimizin ismi yazar. Ö12: Peygamberlerden Ö16: Peygamberleri Ö4: Peygamberleri anlatıyor.

Ö5: Peygamberlerimizden bahsediyor.

İb

ad

et Ö16: Dua Ö3: Bize duaları öğretir.

“Muamelat (3)” içeriğine ise öğrenciler “Ö4: Emir ve yasaklar anlatıyor.”Ve“Ö16:Yapılacak şeyler.” söylemleriyle sadece son uygulamada değinmişlerdir. Yine ön uygulamada öğrenciler; “Ö6: Arapçayı”; “Ö12:

Peygamberimizin sözleri”; “Ö10: Peygamberimizin güzel sözleri

yazıyor.”şeklindeki söylemleriyle konuyla ilişkisiz kavramlara (3) değinmişlerdir. Bunun yanı sıra ön uygulama da 7 öğrenci son uygulamada ise 1 öğrenci konuya ilişkin fikirlerinin olmadığını söylemiştir. Bu durum uygulanan etkinliklerden sonra

89

öğrencilerin neredeyse tamamının Kuran-ı Kerim’in konularına dair bilgi sahibi olduğunu göstermektedir.

4.1.10 İlköğretim Beşinci Sınıf Öğrencilerinin “Allah’a İman Eden Kişinin Sahip