• Sonuç bulunamadı

3.1 BİSİKLET KÜLTÜRÜ

3.1.1 Dünya’da Bisiklet Kültürü

3.1.1.5 Hindistan

o Hindistan’da Bisiklet Kullanımı

Hindistan ile ilgili haberler incelendiğinde çıkan sonuç olarak; Uzak Doğu ülkelerinde bisiklet, yoksul kesimin sosyal ve ekonomik olanaklardan yoksun oldukları yaşam alanları ile bu olanakların toplanmış olduğu merkezi yerler arasında ulaşımlarını, dolayısıyla imkânlara erişimlerini sağlamak için bir ulaşım modeli olarak teşvik edilmiş ve uygulamaya geçirilmiştir. Amaçlanan, kişilerin ulaşım imkânlarının olmaması sebebiyle mahrum kaldıkları ihtiyaçlarına erişimlerini, ulaşım sorununa bisikletle çözüm getirerek çözmektir. Örneğin, okula erişmek için çok uzun mesafeleri yürüyerek kat edilmesi gereken çocukların bu uzun mesafelerin bir risk unsuru haline geldiği ülkelerde, ulaşımı kolaylaştıran böylesi bir araç kritik bir rol oynamaktadır. Bisiklet, evin ve iş olanaklarının birbirinden uzakta olduğu yerler için, işe gitme aracı olarak da kullanılabilir.

o Hindistan’da Bisiklet Ulaşımı ve Politikaları

Gelişmekte olan birçok ülkenin kırsal bölgelerinde okullara ulaşım bulunmamaktadır. Okula gitmenin tek yolu saatlerce yürümektir. Yolda geçen zaman hem ders çalışma zamanından almakta hem de yol güvenliği öğrencileri tedirgin etmektedir. Bu yüzden çocuklar genellikle haftanın bir iki günü okula gitmeyi tercih etmektedir.

Özellikle ilkokuldan sonra kız çocuklarını bu yüzden okuldan alan aileler çocuklarını küçük yaşta evlendirmektedir. Bu durumun önüne geçmek adına özellikle kız çocukların eğitime erişimi sağlamak için dünyanın birçok yerinde yardım kampanyaları yürütülmektedir. Bu yardım kampanyaları, var olan sorunu kız çocuklarına bisiklet sağlayarak çözmektedir. Örneğin, ChildFund Ireland, “The Dream Bike” kampanyası ile tüm dünyadan bağış toplamaktadır. Bağışçılar, 100 Euro ile bir bisiklet bağışında bulunarak, satın alınan bisikletler Hindistan, Etiyopya, Mozambik, Sri Lanka ve Uganda’da yaşayan, okulları yaşam alanlarından uzak olan

75

kız çocuklarının okullarına güvenli ve zamanında ulaşımı için hediye edilmektedir. Bir diğer çalışma ise, Hindistan’ın en büyük kooperatif bankasından biri olan ve kadınlar tarafından işletilen Mann Deshi Bankası’nın Mann Deshi Vakfı tarafından yürütülmektedir. Hindistan’da dezavantajlı kız çocuklarının okula erişimleri için beş yıldır bağış toplamakta ve bu süre zarfında 7 bin 400 bisiklet kız öğrencilere ulaştırılmıştır. (Kuş, 2018: s.66-71).

Görsel 3.12 Hindistan’da Bisiklet Kullanımı (URL-21 Erişim Tarihi: 19.07.2019)

Kadıköy Belediyesi Akademi blog sayfasının haberine göre; Hindistan kentlerinde bisiklet paylaşımı konusundaki daha önceki çabalar büyük oranda başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün Hindistan Sürdürülebilir Şehirler Programı’ndaki Kentsel Ulaşım Sorumlusu Amit Bhatt, bunun nedenini, daha öncekilerin bisiklet paylaşımından ziyade bisiklet kiralama projeleri olması olarak açıklamıştır. Bhatt, “Pilot projeler, küçük oldukları ve mevcut toplu taşımaya entegre olmadıkları için başarısız oldular. Aynı zamanda, daha güvenli sokak tasarımı gibi bazı kritik bileşenleri de kaçırıyorlardı. Bisiklet yolları olan kentlerde bile sürücüler, kurallar net bir şekilde açıklanmadığı veya yürürlüğe konmadığı için onları görmezden geldiler. Ve bisikletler binmek için oldukça hantal ve çirkindi. Başka bir deyişle, fikri sürdürmeye yönelik politik irade ve altyapıya sahip bölgelerde bile, programların kendileri kötü tasarlanmıştı” şeklinde ifade etmiştir. Ancak, hükümetin Bloomberg Philanthropies ile işbirliği halinde ortaya

76

koyduğu akıllı şehirler hedefi nedeniyle, son iki yılda kısmen de olsa bazı şeyler değişmiştir. Sürdürülebilir hareketliliğin yeni keşfedilen önemi, bisiklet alt yapısı ile ilgili söylemi de güçlendirmektedir. Bloomberg Philanthropies’e dahil olan kentlerin birçoğu, bu konu hakkında ciddi bir fona sahip oldukları için şu an kamusal bisiklet paylaşım sistemlerini akıllı şehir gündemlerinin bir parçası olarak ciddi bir şekilde değerlendirmektedirler. (Kadıköy Akademi 2019).

Görsel 3.13 Hindistan’da Bisiklet Paylaşım Sistemi (URL-22 Erişim Tarihi: 19.07.2019)

Şu ana kadar, Bhopal ve Mysore gibi orta ölçekli ve daha küçük kentler, son model 3. nesil bisiklet paylaşım sistemlerini ilk kez hayata geçiren yerler olmuştur. Özellikle Bhopal’da, 50’den fazla park istasyonunda 500 adet Alman yapımı bisiklet ve mevcut metrobüs hattı boyunca uzanan yaklaşık 5 metre genişliğinde 2 bisiklet şeridi bulunmaktadır. Akıllı bisikletler GPS ve hırsızlık önleyici teknoloji ile donatılmış durumda ve kullanımları oldukça kolay ve ucuzdur. Kayıt işlemi içinse kullanıcıların yalnızca bir cep telefonuna ve bir kredi kartına ihtiyaçları vardır. (Kadıköy Akademi 2019).

Son zamanlarda, bisiklet, Hindistan kentlerinde orta ve üst sınıf kent sakinleri arasında moda haline geldiğinden, birçok yeni bisiklet grubu ortaya çıkmış

77

durumdadır. Bisikletle yapılan geziler, Hindistan kentlerindeki dolaşımın önemli bir bölümünü oluşturarak tüm hanelerin yaklaşık yüzde 60’ı en az bir bisiklete sahip durumdadırlar. Fakat komşusu Çin’de olduğu gibi, bisikletle yolculuk yapan insanlar, hala araba almaya gücü yetmeyen düşük ücretli işçiler olarak görülmektedir. (Kadıköy Akademi 2019).

Görsel 3.14 Hindistan’da Bisiklet Yarışları (URL-23 Erişim Tarihi: 19.07.2019)

Bu algı, kısmen de olsa, büyük kamusal kampanyalar, gösteriler ve yaya ve bisiklet dostu sokakları savunan bisikletçiler sayesinde değişiyor. Örneğin, 2013’te Gurgaon’da başlayan, insanları yürümeye ve bisiklete binmeye teşvik etmek için belli sokakların geçici olarak trafiğe kapatıldığı “Raahgiri” günü, şu an 56 kente yayılmış durumda. “Artık nüfusun daha büyük bir kısmı katılım sağlıyor” diyen Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI)’den Amit Bhatt,”Bu kampanyalar, Hindistan kentlerinde daima önemli bir rol oynayan bu ulaşım modelini daha yaygın hale getiriyor.” diye ekliyor. Arora, kentlerin bisiklete binmeyi daha popüler hale getirmek için çabalamasından memnun, ancak Hindistan’ın hala kat etmesi gereken çok yol olduğunun da farkında olduğunu belirtmiştir. (Kadıköy Akademi 2019).

78