• Sonuç bulunamadı

Osmanlı Devleti 19. yüzyılda siyasi, idari ve askeri olarak Avrupa‟nın yeniliğini kabullenmek zorunda kalmıĢtır. II. Mahmut döneminde oluĢan askeri ve siyasi sorunlar daha sonrasında Abdülmecit‟in tahta çıkmasıyla son bulmamıĢ devam etmiĢtir. Bunun üzerine 19. yüzyılda sorunlara yönelik bir takım somut geliĢmeler yaĢanmıĢtır. Tanzimat Ferman‟ı ve sonrasında Islahat Ferman‟ı sorunlara çözüm olması düĢüncesiyle atılan adımlar olmuĢtur. KarıĢık bir etnik yapıya sahip olan Osmanlı Devleti‟nde farklı dinden, kültürlerden, farklı ırklardan milletlerin olması çağa ayak uydurmakta zorlanmasına neden olmuĢtur. Bu çalıĢma ile Osmanlı Devleti‟nin Tanzimat Fermanı ile bulduğu çözümler, çözümlerin sosyal hayatta yansımaları, zorluklar ve halkın tepkileri, yeniliklerin halk üzerindeki etkileri incelenecektir. Tanzimat Fermanı ile halkın memnun edilmesi istenmiĢtir. Osmanlı Devleti‟nin dini olarak çeĢitli dinleri içinde bulunduran bir yapı olduğu göz önüne alınırsa, çoğunlukta olan Müslüman halk ile gayrimüslim halkı Tanzimat Fermanı‟nın birleĢtirici olacağı düĢüncesi olmuĢtur. Tanzimat Fermanı‟nın Müslüman ve gayrimüslim tebaa arasındaki etkilerini ve sonuçları incelenecektir.

Anahtar kelime: Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı, Müslüman, Gayrimüslim, Avrupa

89

E-TĠCARETTE TÜKETĠCĠ DAVRANIġLARININ SATIN ALMA NĠYETLERĠNE

ETKĠSĠNĠN CĠNSĠYET BAZINDA ĠNCELENMESĠ

Hülya Tuğçe ÜLGER69 YeĢim Tuba ÜLGER70 Özet

Günümüzde bilgi ve iletiĢim teknolojilerinin baĢ döndürücü bir hızla geliĢmesi ve internet kullanımının en ücra köĢelere kadar yaygınlaĢmasıyla birlikte tüketicilerin elektronik iletiĢim araçlarını kullanarak ürün ve hizmet satın almaya (e-ticarete) olan ilgisi giderek artmaktadır. E-ticaret pazarının geniĢlemesiyle paralel olarak en ücra Ģehirlerde faaliyet gösteren küçük ölçekli iĢletmeler bile internet ortamında tüketicilere kolaylıkla ulaĢtırabilmek için üzün/hizmetlerini pazarlamaya baĢlamıĢlardır. Ġnsanlar bilgisayar, tablet, mobil haberleĢme cihazlarını (cep telefonları) kullanarak fiziksel ortama bağlı olmadan kendi bulundukları yerden istedikleri ürün/hizmetlere ulaĢılabilmenin kolaylığından ve ucuzluğundan yararlanarak zamandan tasarruf etmekte ve satın alma iĢlemini gerçekleĢtirmektedir. Bu kapsamda, internet üzerinden tüketicilerin elektronik iletiĢimi kullanarak yaptıkları alıĢveriĢlerde (e-ticaret) klasik ticaretten farklı olarak satın alma tutumlarında değiĢiklikler meydana gelmekte ve bu tutumlarının belirlenmesi e-ticaret yapan iĢletmeler açısından önem kazanmaktadır. Bu çalıĢmada, internet üzerinden alıĢveriĢ yapan tüketicilerin, satın alma niyetleri üzerinde etkili olan faktörlerin tespit edilmesi, katılımcıların bu faktörlere cinsiyet bazında farklı bakıp bakmadıklarına yönelik davranıĢların araĢtırılması ve analiz edilmeye çalıĢılmıĢtır. Bu amaç doğrultusunda yapılan araĢtırmada, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi akademik ve idari personeli 310 kiĢiye anket uygulanmıĢtır. Elde edilen bulgular SPSS 19.0 istatistik programı kullanılarak frekans dağılımı, faktör analizi ve t-testi ile analiz edilmiĢtir. AraĢtırma sonuçlarına göre internet üzerinden yapılan elektronik ticarette tüketicilerin satın alma niyetlerinde cinsiyet bazında en önemli faktörün algılanan kullanıĢlılık olduğu belirlenmiĢtir. Algılanan haz, öznel norm ve algılanan güven faktörlerinde de istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiĢtir.

Anahtar Kelimeler: E-ticaret, Tüketici DavranıĢları, Satın Alma Niyetleri

GENDER BASED ANALYSIS OF THE CONSUMER BEHAVIOR ON PURCHASING ATTITUDES IN E-COMMERCE

Abstract

Today, as information and communication technologies are developing at a dizzying pace and the use of the Internet is spread to the most remote corners, consumers' interest in purchasing products and services by using electronic communication tools (e-commerce) is increasing. In parallel with the expansion of the e- commerce market, even small-scale businesses operating in the most remote cities have started to market their services in order to reach consumers easily on the internet. People use computers, tablets and mobile communication devices (mobile phones) to save time and make purchases by making use of the convenience and cheapness of accessing the desired products / services from their location without being connected to the physical environment. In this context, unlike classical commerce, changes in purchasing attitudes occur in the purchases made by consumers via electronic communication (e-commerce) over the internet and determination of these attitudes becomes important for e-commerce enterprises. In this study, it has been tried to determine the factors that affect the purchase intention of the consumers who shop online, and to investigate and analyze the behaviors of the participants whether they look at these factors differently by gender. In this study, 310 people of academic and administrative staff of Niğde Ömer Halisdemir University were surveyed. The results were analyzed by SPSS 19.0 statistical program with frequency distribution, factor analysis and t-test. According to the results of the study, perceived usefulness is the most important factor in the purchase intention of consumers in electronic commerce over the internet. There were also statistically significant differences in perceived pleasure, subjective norm and perceived confidence factors.

Key Words: E-Commerce, Consumer Behavior, Purchase Intentions

69Doktora Öğrencisi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, ulger_tugce@hotmail.com 70

90

COOPERATIVE ENTREPRENEURSHIP AND ITS IMPACT ON REGIONAL