• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.7. HİPOTEZLERİN DEĞERLENDİRMESİ

“H1: Araştırmada kullanılan ölçeklerden hesaplanan tüm toplam değişkenler,

TV izleme motivasyonu değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi model 1’de bulunan tüm bazı yolların anlamlı (p<0.05) olması sebebiyle kısmen kabul edilmiştir.)

“H1a: Benlik saygısı değişkeni TV izleme motivasyonu değişkenini

istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi model 1’de bulunan BSTİM yolunun anlamlı (p<0.05) olması sebebiyle kabul edilmiştir.

“H1b: Yaşam doyumu değişkeni TV izleme motivasyonu değişkenini

istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi model 1’de bulunan YDTİM yolunun anlamlı bulunmaması (p>0.05) sebebiyle reddedilmiştir.

“H1c: Tükenmişlik değişkeni TV izleme motivasyonu değişkenini

162

1’de bulunan TKTİM yolunun anlamlı bulunmaması (p>0.05) olması sebebiyle reddedilmiştir.

“H1d: Marka imajı değişkeni TV izleme motivasyonu değişkenini

istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi model 1’de bulunan MİTİM yolunun anlamlı (p<0.05) olması sebebiyle kabul edilmiştir.

“H1e: Psikolojik sıkıntı değişkeni TV izleme motivasyonu değişkenini

istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler. “Hipotezi model 1’de bulunan PSTİM yolunun anlamlı bulunmaması (p>0.05) olması sebebiyle reddedilmiştir.

“H1f: Sosyal destek değişkeni TV izleme motivasyonu değişkenini

istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi model 1’de bulunan SDTİM yolunun anlamlı (p<0.05) olması sebebiyle kabul edilmiştir.

“H2: Araştırmada kullanılan ölçeklerden hesaplanan tüm toplam değişkenler,

TV izleme motivasyonu alt boyut değişkenlerini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi Model 2 de bulunan bazı yolların kabul edilmesi (p<0,05) sebebiyle kısmen kabul edilmiştir.

 “H21: Araştırmada kullanılan ölçeklerden hesaplanan tüm toplam

değişkenler, Arkadaşlık etkisi alt boyut değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi Model 2’de bulunan bazı yolların kabul edilmesi (p<0,05) sebebiyle kısmen kabul edilmiştir.

“H21a: Duygusal tükenme değişkeni Arkadaşlık etkisi alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi model 2’de bulunan DTAE yolunun anlamlı bulunmaması (p>0.05) olması sebebiyle reddedilmiştir

“H21b: Duyarsızlaşma değişkeni Arkadaşlık etkisi alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi model 2’de bulunan DTAE yolunun anlamlı bulunmaması (p>0.05) olması sebebiyle reddedilmiştir.

163

“H21c: Kişisel başarı değişkeni Arkadaşlık etkisi alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi model 2’de bulunan DTAE yolunun anlamlı bulunmaması (p>0.05) olması sebebiyle reddedilmiştir.

“H21d: Benlik saygısı değişkeni Arkadaşlık etkisi alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi model 2’de bulunan BSAE yolunun anlamlı bulunması (p<0.05) olması sebebiyle kabul edilmiştir.

“H21e: Yaşam doyumu değişkeni Arkadaşlık etkisi alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler” Hipotezi model 2’de bulunan YDAE yolunun anlamlı bulunması (p<0.05) olması sebebiyle kabul edilmiştir.

“H21f: Marka imajı değişkeni Arkadaşlık etkisi alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler” Hipotezi model 2’de bulunanMİAE yolunun anlamlı bulunması (p<0.05) olması sebebiyle kabul edilmiştir.

“H21g: Psikolojik sıkıntı değişkeni Arkadaşlık etkisi alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler” Hipotezi model 2’de bulunan PSAE yolunun anlamlı bulunması (p<0.05) olması sebebiyle kabul edilmiştir.

“H21h: Sosyal destek algısı değişkeni Arkadaşlık etkisi alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler” Hipotezi model 2’de bulunan SDAE yolunun anlamlı bulunması (p<0.05) olması sebebiyle kabul edilmiştir.

 “H22: Araştırmada kullanılan ölçeklerden hesaplanan tüm değişkenler,

Bilgilenme etkisi alt boyut değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi Model 2 de bulunan bazı yolların kabul edilmesi (p<0,05) sebebiyle kısmen kabul edilmiştir

“H22a: Duygusal tükenme değişkeni Bilgilenme etkisi alt boyut

164

etkiler.” Hipotezi model 2’de bulunan SDBE yolunun anlamlı bulunmaması (p>0.05) sebebiyle reddedilmiştir.

“H22b: Duyarsızlaşma değişkeni Bilgilenme etkisi alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi model 2’de bulunan DYBE yolunun anlamlı bulunmaması (p>0.05) sebebiyle reddedilmiştir.

“H22c: Kişisel başarı değişkeni Bilgilenme etkisi alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi model 2’de bulunan KBBE yolunun anlamlı bulunması (p<0.05) sebebiyle kabul edilmiştir

“H22d: Benlik saygısı değişkeni Bilgilenme etkisi alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi model 2’de bulunan BSBE yolunun anlamlı bulunmaması (p>0.05) sebebiyle reddedilmiştir.

“H22e: Yaşam doyumu değişkeni Bilgilenme etkisi alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi model 2’de bulunan YDBE yolunun anlamlı bulunmaması (p>0.05) sebebiyle reddedilmiştir.

“H22f: Marka imajı değişkeni Bilgilenme etkisi alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler” Hipotezi model 2’de bulunan MİBE yolunun anlamlı bulunması (p<0.05) sebebiyle kabul edilmiştir.

“H22g: Psikolojik sıkıntı değişkeni Bilgilenme etkisi alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler” Hipotezi model 2’de bulunan PSBE yolunun anlamlı bulunmaması (p>0.05) sebebiyle reddedilmiştir.

“H22h: Sosyal destek algısı değişkeni Bilgilenme etkisi alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler” Hipotezi model 2’de bulunan tüm SDBE yolunun anlamlı bulunmaması (p>0.05) sebebiyle reddedilmiştir.

165

 “H23: Araştırmada kullanılan ölçeklerden hesaplanan tüm değişkenler,

Sosyal fayda alt boyut değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi Model 2’de bulunan bazı yolların kabul edilmesi (p<0,05) sebebiyle kısmen kabul edilmiştir

“H23a: Duygusal tükenme değişkeni Sosyal fayda alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi model 2’de bulunan DTSF yolunun anlamlı bulunması (p<0.05) sebebiyle kabul edilmiştir.

“H23b: Duyarsızlaşma değişkeni Sosyal fayda alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi model 2’de bulunan DYSF yolunun anlamlı bulunmaması (p>0.05) olması sebebiyle reddedilmiştir

“H23c: Kişisel başarı değişkeni Sosyal fayda alt boyut değişkenini

istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi model 2’de bulunan KBSF yolunun anlamlı bulunmaması (p>0.05) olması sebebiyle reddedilmiştir.

“H23d: Benlik saygısı değişkeni Sosyal fayda alt boyut değişkenini

istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi model 2’de bulunan BSSF yolunun anlamlı bulunması (p<0.05) sebebiyle kabul edilmiştir.

“H23e: Yaşam doyumu değişkeni Sosyal fayda alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler” Hipotezi model 2’de bulunan YDSF yolunun anlamlı bulunmaması (p>0.05) olması sebebiyle reddedilmiştir.

“H23f: Marka imajı değişkeni Sosyal fayda alt boyut değişkenini

istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler” Hipotezi model 2’de bulunan MİSF yolunun anlamlı bulunması (p<0.05) sebebiyle kabul edilmiştir.

“H23g: Psikolojik sıkıntı değişkeni Sosyal fayda alt boyut

166

Hipotezi model 2’de bulunan PSSF yolunun anlamlı bulunmaması (p>0.05) olması sebebiyle reddedilmiştir

“H23h: Sosyal destek algısı değişkeni Sosyal fayda alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler” Hipotezi model 2’de bulunan SDSF yolunun anlamlı bulunmaması (p>0.05) olması sebebiyle reddedilmiştir

 “H24: Araştırmada kullanılan ölçeklerden hesaplanan tüm değişkenler,

Psikolojik etki alt boyut değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi Model 2’de bulunan bazı yolların kabul edilmesi (p<0,05) sebebiyle kısmen kabul edilmiştir.

“H24a: Duygusal tükenme değişkeni Psikolojik etki alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi model 2’de bulunan DTPE yolunun anlamlı bulunması (p<0.05) sebebiyle kabul edilmiştir.

“H24b: Duyarsızlaşma değişkeni Psikolojik etki alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi model 2’de bulunan DYPE yolunun anlamlı bulunmaması (p>0.05) sebebiyle kabul reddedilmiştir.

“H24c: Kişisel başarı değişkeni Psikolojik etki alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler. “Hipotezi model 2’de bulunan KBPE yolunun anlamlı bulunmaması (p>0.05) sebebiyle kabul reddedilmiştir.

“H24d: Benlik saygısı değişkeni Psikolojik etki alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi model 2’de bulunan BSPE yolunun anlamlı bulunması (p<0.05) sebebiyle kabul edilmiştir.

“H24e: Yaşam doyumu değişkeni Psikolojik etki alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler” Hipotezi model 2’de bulunan YDPE yolunun anlamlı bulunması (p<0.05) sebebiyle kabul edilmiştir.

167

“H24f: Marka imajı değişkeni Psikolojik etki alt boyut değişkenini

istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler” Hipotezi model 2’de bulunan MİPE yolunun anlamlı bulunması (p<0.05) sebebiyle kabul edilmiştir.

“H24g: Psikolojik sıkıntı değişkeni Psikolojik etki alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler” Hipotezi model 2’de bulunan PSPE yolunun anlamlı bulunması (p<0.05) sebebiyle kabul edilmiştir.

“H24h: Sosyal destek algısı değişkeni Psikolojik etki alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler” Hipotezi model 2’de bulunan SDPE yolunun anlamlı bulunması (p<0.05) sebebiyle kabul edilmiştir.

 “H25: Araştırmada kullanılan ölçeklerden hesaplanan tüm değişkenler,

Gerçek etki alt boyut değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi Model 2’de bulunan bazı yolların kabul edilmesi (p<0,05) sebebiyle kısmen kabul edilmiştir.

“H25a: Duygusal tükenme değişkeni Gerçek etki alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi model 2’de bulunan DTGE yolunun anlamlı bulunmaması (p>0.05) sebebiyle reddedilmiştir.

“H25b: Duyarsızlaşma değişkeni Gerçek etki alt boyut değişkenini

istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi model 2’de bulunan DYPGE yolunun anlamlı bulunmaması (p>0.05) sebebiyle reddedilmiştir.

“H25c: Kişisel başarı değişkeni Gerçek etki alt boyut değişkenini

istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler.” Hipotezi model 2’de bulunan KBGE yolunun anlamlı bulunması (p<0.05) sebebiyle kabul edilmiştir.

“H25d: Benlik saygısı değişkeni Gerçek etki alt boyut değişkenini

168

model 2’de bulunan BDGE yolunun anlamlı bulunmaması (p>0.05) sebebiyle reddedilmiştir.

“H25e: Yaşam doyumu değişkeni Gerçek etki alt boyut değişkenini

istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler” Hipotezi model 2’de bulunan YDGE yolunun anlamlı bulunmaması (p>0.05) sebebiyle kabul reddedilmiştir.

“H25f: Marka imajı değişkeni Gerçek etki alt boyut değişkenini

istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler” Hipotezi model 2’de bulunan MİGE yolunun anlamlı bulunması (p<0.05) sebebiyle kabul edilmiştir.

“H25g: Psikolojik sıkıntı değişkeni Gerçek etki alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler” Hipotezi model 2’de bulunan PSGE yolunun anlamlı bulunmaması (p>0.05) sebebiyle kabul reddedilmiştir.

“H25h: Sosyal destek algısı değişkeni Gerçek etki alt boyut

değişkenini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0.05) etkiler” Hipotezi model 2’de bulunan SDGE yolunun anlamlı bulunmaması (p>0.05) sebebiyle kabul reddedilmiştir.

169