• Sonuç bulunamadı

2.4. Halkla İlişkiler Kavramı

2.4.1. Halkla İlişkilerin Amaçları

Halkla ilişkiler uygulamalarını kurumlarına entegre edip kapılarını çevreye açan kuruluşlar, salt kâr elde etme amacında olan kuruluşlara göre daha sağlam temeller üzerine oturtulur ve daha uzun ömürlü olabilmektedirler. Günümüzdeki kuruluşlar toplumu göz önünde bulundurarak bir halkla ilişkiler faaliyeti yürütmek zorunda kalmaktadırlar çünkü kendi çıkarları yanında toplum yararını da gözetmek her kurum ve kuruluşun amacı olmalıdır.

Yapılan birçok tanımda halkla ilişkilerin hem yönetim hem de iki yönlü iletişim temeline dayandığı vurgulanmıştır. Bütün bu tanımların yoğunlaştığı nokta ise üç şekilde ifade edilebilir (Peltekoğlu, 1993: 7-8):

 Halkla ilişkiler bir yönetim görevidir; üzerinde önemle durulması gereken nokta, halkla ilişkilerin mal ve hizmetlerin satışına sağladığı katkının yanında, sadece pazarlama, reklam ya da personel bölümleri ile ilişkili olduğu yanılgısına kapılmamak gerekir.

 Halkla ilişkilerin tanımlarının neredeyse hepsinde ortak olan nokta iletişim çabası olduğudur.

 Kamuoyunu etkilemek genellikle halkla ilişkilerin işlevleri arasında sayılmaktadır. Fakat kamuoyunu nasıl etkilediği de önemli bir tartışma konusudur. Bazı uzmanlara göre, kurumsal imajı arttırmak, geliştirmek için

60

yapılan basit planlardan, çok daha karmaşık işlevlere kadar geniş bir uygulama alanına sahiptir.

Kurumların bünyelerinde yürütmüş olduğu bütün halkla ilişkiler faaliyetlerinden beklentilerine yani halkla ilişkilerin bir kurumdaki amaçlarına değinecek olursak;

Halkla ilişkilerin, kurumun sahip olduğu kimliği, ürettiği mal ve hizmetleri değerli kılmayı amaçlayarak, kuruluşun bütün hedef kitlesiyle ayrıcalıklı ilişkiler kurmayı amaçladığı söylenebilir (Çamdereli, 2005: 28). Halkla ilişkilerin amaçlarını kısaca derlemek gerekirse; Tortop’a göre amaçlar,

 Halkı aydınlatmak ve kurum çalışmalarını benimsetmek.  Halkta yönetime karşı olumlu tutum ve davranışlar yaratmak.

 Alınan kararların etkililiğini, isabet derecesini arttırmak için halktan bilgi akışını sağlamak.

 Kanun ve kuralların uygulanmasını sağlamak amacıyla bu doğrultuda halka aydınlatıcı bilgiler vermek.

 Özelde ve kamuda halkın yararına faaliyetler yürüterek kurumun sosyal sorumluluğunu yerine getirmesini sağlamak ve bu sayede toplumda güçlü bir imaj oluşturma.

 Halkın istek, tavsiye, şikâyet ve telkinlerinden yapılan çalışmalarda, hazırlanan yasa, tüzük ve diğer tasarılardan faydalanmak (Tortop, 1993: 4). Budak ve Budağa göre amaçlar;

 Halka, kurum ve yönetimi hakkında bilgi vererek, kurumun çalışmalarını ve politikalarını benimsetmek, kurum yönetimine karşı halkta olumlu tutum ve davranışlar geliştirmek.

 Hedef kitle ve ilgili kurumlarla etkileşime geçip onların onayını ve desteğini kazanmak.

 Toplumdan bilgi alarak daha sağlıklı ve sürekli ilişkiler kurmak ve bundan dolayı çevreyle ilgili kararların etkinlik ve verimliliğini sağlamak.

 Derlediği bilgi ve verilerle ürettiği mal ve hizmetleri geliştirerek hedef kitle beklentilerini daha iyi karşılamak ve topluma faydalı olmak.

 Kurumun ürün, politika, uygulama ve personelinin onayı ve toplumun anlayışının arttırılması için amaçların belirlenmesinde yönetime yardımcı olmak.

 Kurumun çevresine karşı sosyal sorumluluk duygusunu arttırmak, hem kurumun hem de toplumun ahlaki değerlerini korumaktır (Budak ve Budak, 2000: 9-10).

Görüldüğü gibi halkla ilişkiler kurum ve toplum arasındaki ilişkiyi düzenleyen, iyi niyeti geliştiren, karşılıklı bilgi akışını sağlayan ve uyuşmazlıkları gideren faaliyetler bütünüdür. Halkla ilişkiler ikna eder, satış yapar, eğitir, bilgilendirir ve dolayısıyla kuruma dair ilgi ve istek uyandırıp amacına ulaşır da diyebiliriz.

Aslında halkla ilişkiler, kurum felsefesinin oluşturulması, amaçlarının saptanması, kurumun çevre şartlarıyla uyum içinde olması gibi çok önemli görevleri yerine getirmektedir. Çoğu zaman halkla ilişkiler faaliyetleri bütün yöneticiler hatta elemanlar tarafından yerine getirilmektedir. Halkla ilişkiler, “kuruluşun politikası ne olmalıdır? Toplum ne bekliyor?” tarzı soruların yanıtlanmasında önemli bir yere sahiptir (Peltekoğlu, 1993: 6).

Ataol ise halkla ilişkilerin amaçlarını işletme ve toplumsal açıdan olmak üzere iki başlıkta ele almaktadır.

İşletme Açısından Amaçlar;

 Özel girişimciliği aşılama: özel kuruluşların yöneticileri girişimlerinin yerindeliği ve uygulamalarındaki haklılığı gerçekçi ve dürüst bir şekilde halka açıklar ve onun desteğini sağlar.

 İşletmeyi koruma: Kurumların yoğun rekabetin olduğu bir çevrede tutunabilmesi halkla ilişkiler faaliyetlerini ne kadar aktif yürüttüklerine bağlıdır.

 Finansal güçlenme: Kar amaçlı örgütlerin yönetimleri, faaliyetlerini anlatma, açıklama ve kanıtlama yoluyla toplumda olumlu bir imaj yaratarak ortak sayısını arttırırlar.

 Saygınlık sağlama: Kurumlar yaptıkları faaliyetlerle hem yurt içinde hem de yurt dışında saygınlıklarını arttırabilirler.

 Satış arttırma: Kurumların verimli çalışmaları sonucu elde edecekleri bir süreçtir.

 İş gören bulma: Etkili halkla ilişkiler faaliyetleri kurumlara nitelikli iş gücü sağlar.

 Endüstri ilişkilerini geliştirme: bu yolla ülkedeki işçi ve işveren sendikaları arasındaki uzlaşma kolaylaşır

62

Toplumsal Açıdan Amaçlar;

 Halkı aydınlatmak.

 Toplumun kurumla olan işlerini kolaylaştırmak.

 Halkla işbirliğine gidilerek hizmetlerin daha çabuk ve daha kolay görülmesini sağlamak.

 Halkın dilek, istek, talep, şikâyet ve tavsiyelerini dinlemek, uzlaşma sağlamak için çalışmalar yapmak (Ataol, 1991: 93).

İşletmelerin kapılarını halka açması, halk yararına faaliyetlerde bulunması ve toplumun sorunlarına sahip çıkması toplum tarafından iyi karşılanmalarını sağlayabilir. Toplum sadece üretilen mal ve hizmetleri satın alan biri gibi görülmek istemez aynı zamanda kurumun kendisine karşı sorumluluğu olduğunu kabul etmesini istemektedirler.