• Sonuç bulunamadı

1.6. Halkla ĠliĢkilerde Hedef Kitle

1.6.1. Halkla ĠliĢkilerde Hedef kitleye UlaĢmada Kullanılan Kitle ĠletiĢim

1.6.1.1. Klasik Halkla ĠliĢkiler Uygulamalarında Kullanılan ĠletiĢim

1.6.1.2.2. Halkla ĠliĢkiler ve Ġnternet

Günümüzde internet teknolojisi uluslararası bilgi ağı olarak kabul edilmektedir. Kullanıcılarına genellikle ücretsiz ve çok yaygın bir yelpazede bilgi, referans kaynağı sunan internet, yoğun olarak “hypertex” teknolojisi kullanmaktadır (Göksel ve Yurdakul, 2007: 318). Ġnternet teknolojisi ile birlikte dünyanın en ücra köĢelerinde bulunan kiĢiler ile kolaylıkla iletiĢim kurulabilir hale gelinmiĢtir. Bu bağlamda böylesine önemli olan bu aracı halkla iliĢkiler çalıĢmalarında da kullanmak kaçınılamaz bir gerçekliktir (Yavuz, 2008: 49).

Yeni iletiĢim teknolojilerinin ortaya çıkmasıyla birlikte iletiĢimde çok büyük yenilikler yaĢanmaya baĢlamıĢtır. Son yıllarda ortaya çıkan teknolojik geliĢmelerde ki yenilikler, küreselleĢmenin etkilerini artırırken, küresel pazarların oluĢmasını, kısa sürede iletiĢim kurulabilecek hedef kitle sayının artmasını sağlamıĢtır. Bu bağlamda yeni iletiĢim teknolojilerinin ortaya çıkmasıyla birlikte iĢ dünyasındaki yönetim stratejileri, çalıĢma Ģekilleri ve çalıĢan profillerinde de değiĢiklikler meydana gelmiĢtir. Küresel pazarlarda iĢletmelerin ayakta kalmaları ve baĢarılı olabilmeleri açısından dinamik, yenilikçi ve değiĢkenken bir yapıya sahip olmaları, yenilikleri ve geliĢmeleri yakından takip etmeleri gerekmektedir (Vural, Akıncı ve CoĢkun, 2006: 180).

Türkiye‟de internet teknolojisinin önemi 1990‟lı yılların baĢından itibaren fark edilmeye baĢlanmıĢtır. Özel sektördeki kuruluĢlar ilk olarak kendilerine web sitesi kurarak bu teknolojiyi kullanmaya baĢlamıĢ daha sonraki yıllarda ise yeni geliĢmeler ile birlikte bu teknolojiyi hedef kitleleri ile çift yönlü bir iletiĢimde kullanabileceklerinin farkına varmıĢlardır. Bu bağlamda özel sektörde ki kuruluĢlar ile birlikte kamu kuruluĢları da internetin sağladığı avantajlardan faydalanmak adına sitelerini geliĢtirmiĢler ve vatandaĢla iletiĢimi güçlendirmek adına çeĢitli yatırımlar yapmıĢlardır. Bu noktada atılan en büyük adımlardan birisi ise 2007 yılında temelleri atılan e – devlet uygulaması olmuĢtur. Bu uygulama sayesinde birçok devlet görev ve yetkileri zaman kaybetmeden sanal ortamda Ģeffaf ve güvenli bir Ģekilde sağlanmaktadır ( Seçim, 2014: 156-157).

1.6.2.2.2.1.Halkla ĠliĢkiler Uygulamalarında Ġnternetin Avantaj ve Dezavantajları

Halkla iliĢkiler uygulamalarında internet kullanımının pek çok avantajının bulunduğu gibi bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Bu halkla iliĢkiler uygulamalarında internet teknolojisinin sağlamıĢ olduğu avantaj ve dezavantajlara bakmak gerekmektedir.

1.6.2.2.2.1.1. Halkla ĠliĢkiler Uygulamalarında Ġnternetin Avantajları

Halkla iliĢkiler kampanyalarının birçoğu günümüzde de geleneksel olarak medya iliĢkileri ile sürdürülmektedir. Bu bağlamda geleneksel olarak medya ile yürütülen halkla iliĢkiler kampanyaları çok büyük maliyetlere yol açmaktadır. Ancak düĢük bütçeye sahip kurum veya kuruluĢlar büyük ölçekli kurum veya kuruluĢlar ile bu noktada rekabete giriĢememektedir. Bu noktada ise internet devreye girmektedir. Ġnternet üzerinden gerçekleĢtirilen halkla iliĢkiler kampanyaları çok daha düĢük bütçeler ile gerçekleĢtirilebildiğinden küçük ölçekli kurum ve kuruluĢlar da rekabete ortak olma imkânı bulabilmektedirler. Geleneksel yöntemler kullanılarak yürütülen halkla iliĢkiler kampanyalarında haber değeri olmayan bir konuda gönderilen basın bültenleri çok büyük bir olasılıkla yayımlanmayacaktır. Bu noktada internet devreye girmektedir. Ġnternet aracılığıyla haber değeri taĢıyıp taĢımadığına bakılmaksızın her türlü bilgi baĢka bir aracıya ihtiyaç duyulmaksızın hedef kitleye ulaĢtırılabilmektedir (www.beycon.com.tr).

Halkla iliĢkiler kampanyalarının etkili, düzenli ve ekonomik olarak gerçekleĢtirilmesi için görüldüğü gibi internetin kullanılması büyük faydalar sağlayacaktır. Halkla iliĢkilerin bir bölümü olarak adlandırılan tanıtımda çalıĢmaları da internetin kullanılması ile birlikte çok kısa vadede büyük kitlelere ulaĢma imkânı bulmaktadır. Bu bağlamda internetin halkla iliĢkiler çalıĢmalarına yeni bir boyut kazandırdığını söylemek yanlıĢ olmayacaktır. Bu noktada internetin halkla iliĢkiler çalıĢmalarında kazandırdığı boyutu ve olanakları genel hatlarıyla Ģu Ģekilde sıralayabiliriz (TaĢ ve Kestellioğlu, 2011: 82):

- Ġnternet geniĢ kitlelere kısa zamanda ulaĢma imkânı sağlar.

- Ġnternet sayesinde hedef kitle görüĢleri çok daha kısa bir süre içerisinde öğrenilir.

- Ġnternet bir ürüne ait özelliği veya ürünle ilgili geliĢmeyi hedef kitleye ulaĢtırma imkânı sunar.

- Ġnternet sayesinde hedef kitle çok düĢük bir bütçe ile eğitilebilir ve bilgilendirilebilir.

1.6.2.2.2.1.2. Halkla ĠliĢkiler Uygulamalarında Ġnternetin Dezavantajları

Halkla iliĢkiler uygulamaların internet teknolojisinin kullanımı çoğu zaman bir avantaj olarak görülmektedir ancak kurum adına yaĢanan bir krizde yapılan kara propagandalar çok hızlı yayılacak ve kurumun imajını olumsuz yönde etkileyecektir. Bu noktada çok dikkatli olunması gerekmektedir (Özgen, 2011: 100).

Ġnternet bazı sınırlılıklara sahiptir. Bu sınırlılıkları Ģu Ģekilde sıralamak mümkündür (TaĢ ve Kestellioğlu, 2008: 88):

- Ġnternet ortamında veriler genellikle düzenli bir dağılıma sahip değildirler, rastgeledirler: Basılı materyallerden alınan bilgilerle karĢılaĢtırıldığında internet ortamından alınmıĢ olan bilgiler genellikle düzenli bir Ģekilde bulunmamaktadır.

- Gerekli tedbirler alınmadığında internet güvenilir değildir: Ġnternet propaganda yapmak amacıyla kullanılabilecek en uygun araçlardan birisidir. Geleneksel kitle iletiĢim araçlarından elde edilen bilgilerin genellikle kaynağı belirlidir. Bu bağlamda geleneksel kitle iletiĢim araçlarından elde edilen bilgilerin, internetten elde edilen bilgilerden daha güvenilir olduğunu söylemek mümkündür. Bu durumda kaynağın güvenilir olup olmadığını belirlemek kullanıcının sorumluluğundadır (Özkanal, 2006: 34).

- Ġnternetten elde edilen bilgiler genellikle anonimdir: Ġnternet ortamında çok fazla kiĢisel blog bulunmaktadır. Bu kiĢisel sayfaların sahte hesap olup olmadıklarını anlamak güçtür.

- Ġnternet ortamında bilgi kirliliği vardır: Çok fazla veri yüklü olan internet ortamında bilgilerin doğruluğunu teyit etmek güçtür. Bu bağlamda bilgilerin süzülmesi iĢlemi de fazlaca vakit olacaktır.