• Sonuç bulunamadı

2.3. Halk Eğitimi Hakkında Genel Bilgiler

2.3.3. Halk Eğitiminin Amaçları

2.3.3.1. Halk Eğitimin Genel Amacı

Eğitim sistemine hiç girmemiş, bu sistemin herhangi bir kademesinde bulunan veya bu kademeden çıkmış yurttaşlara eğitim olanak ve fırsatı sağlamaktır (Kılıç,1981).

Halk Eğitimi etkinliğinin temel amacı, bireye bir meslek kazandırmak olmayabilir. Bireyin, kendisi için önemli olan ve onun toplumsal yapı içerisindeki görev ve sorumluluklarını daha iyi yerine getirmeye yönelik bir eğitime de dayalı olabilir (Celep, 2003).

2.3.3.2. Halk Eğitimin Özel Amaçları

Yurttaşlara Atatürk devrimlerini, Cumhuriyet esaslarını, hukuk düzenini, demokratik yönetimi tanıtmak, Türk ulusunun insancıl, ulusal, kültürel ve ahlaki değerlerini benimsetmek, onların karşılıklı anlayış, sevgi, saygı ve hoşgörülük duygularını geliştirmek.

Yurttaşları, bilimsel ve özgür düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik sahibi, girişime değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan yapıcı ve yaratıcı kişiler olarak yetiştirmek.

Yurttaşlara ilgi, eğilim ve yeteneklerini geliştirmek yoluyla gerekli bilgi, beceri, davranış ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak.

Yurttaşları okur-yazar hale getirmek ve onlara aile, toplum hayatı, yurttaşlık görevleri, sağlık kuralları hakkında temel bilgi ve alışkanlıklar kazandırmak.

Yurttaşlara ulusal kültürümüzü ve batı uygarlığını tanıtmak, benimsetmek ve onları özgür uluslarla dayanışmanın gereğine inandırmak.

Yurttaşların her alanda yeteneklerini ve girişim güçlerini geliştirmek (Kılıç,1981).

2.3.4. Halk Eğitimin ĠĢlevleri

Örgün eğitimle elde edilemeyen veya elde etme fırsatı bulunamayan nitelikleri bireylere kazandırmak: Halk eğitimi, bir toplumda, örgün eğitime zamanında devam edememiş genç veya yetişkinlere, temel bilgi ve beceriler kazandırmayı öngörür.

KiĢisel geliĢmeyi sağlamak: Bireyin kendisi hakkındaki bilgisini artırarak, kişisel gelişmesine yardım edilmesidir.

Mesleki bilgi ve beceri kazandırmak veya bunları yenilemek: Herhangi bir meslek ya da sanat sahibi olmayanları, mesleki bilgi ve beceri ile donatarak, meslek sahip olmalarına yardımcı olma ve meslek sahibi olanlara da bu alandaki bilgileri kazandırmaya yönelik eğitim verilir.

YetiĢkinleri, kiĢisel ve toplumsal sorunları çözmeye ve yeni bir biçimde iĢleri ele almaya yöneltmek: Bireyin toplumsal yapı içerisindeki görev ve sorumluluğu etkin bir biçimde yerine getirmesi ile toplumsal sorunların çözümünde etkin rol oynaması, toplumun gelişmesinde önemli yer tutmaktadır.

Siyasal katılımı sağlamak: Bir toplumda demokratik değerlerin yerleşebilmesi ve yöneten ile yönetilenlerin birbirlerini kontrol edebilmesi ancak; siyasal katılımla olanaklıdır. Bunu sağlamanın bir yolu da, bireylere demokrasi konusunda gerekli eğitimi vermektir. Toplumu oluşturan bireylerin, görev ve sorumluluklarının neler olduğunu bilmelerinin yanısıra, Anayasal çerçevede tanınan temel hak ve sorumlulukları konusunda aydınlatılmaları gerekmektedir (Celep, 2003).

2.3.5. Halk Eğitim Merkezlerinin Ġçeriği

Genel Kültür: Belli bir temel eğitime sahip olan bireylere ekonomi, sosyoloji, anatomi, hukuk, yönetim ve güzel sanatlar gibi bireyleri belli konularda aydınlatıcı alanları içermektedir.

Demokrasi ve YurttaĢlık Eğitimi: Bireylerin temel hak ve sorumluluklarını tanıması, sorunların çözümünde yeterli duruma gelmesi, demokrasi eğitiminin temelini oluşturur.

Ev Yönetimi: Bu Eğitim, Çocuk bakımı, aile üyelerinin birbiriyle ilişkileri ve rolleri, eşler arası ilişki gibi değişik konularda yapılmaktadır. Kadınların eğitsel düzeylerinin, toplumsal saygınlığının az olduğu toplumlar için, bu alandaki eğitimin ayrı bir önemi vardır. Özellikle ülkemizde kadın nüfusun eğitiminin düşüklüğü ve kırsal kesimlerde ataerkil aile yapısından dolayı, kadınlar aleyhine gelişen bir durum söz konusudur. Kırsal ve gecekondu kesiminde kadının toplumsal statüsünün güçlendirilmesi ve erkeğin ailede ortak sorumluluk alabilmesi, bu konuda düzenlenecek halk eğitimi etkinliklerine bağlıdır.

Mesleki ve Teknik Eğitim: Halk Eğitiminin en önemli amaçlarından birisi de bireye belli bir mesleki bilgi ve beceri kazandırmak suretiyle bir meslek sahibi olmasını sağlamaktır.

Güzel Sanatlar Eğitimi: Bireyin, Müzik, Güzel Sanatlar, Edebiyat, Sanat ve El Sanatları gibi yaratıcı ve eğlendirici amaçlarla öğrenmek istediği her çeşit kültürel konuları içeren programlardır.

Sosyal Hizmetler Eğitimi: Özellikle Gelişmiş sanayi toplumlarında bu tür halk eğitiminin önemi daha da artmıştır. Yaşlıların, hastaların, sakatların ve suçluların topluma uyumunu kolaylaştırmak; içinde bulundukları psikolojik ve fiziksel koşullardan kaynaklanan olumsuzlukların bireye olan etkisini en aza indirgemeye yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

Toplum Eğitimi: Küçük toplumların veya yerel toplulukların sorunları ile ilgilenmelerin, bunları benimsemelerine, devletle sıkı işbirliğinde bulunmalarına, kendi aralarında örgütlemelerine ve sorunlarını çözmelerine eğitsel yollarla yardımcı olmaya dayalı bir eğitimdir (Celep, 2003).

2.3.6. Halk Eğitim Merkezlerinde Yürütülen Etkinlikler

2.3.6.1. Genel Eğitim Programları Destek programları

Denklik Sağlamaya Yönelik Programlar Öğretim Programı Dışı Programlar

2.3.6.2. Mesleki Eğitim programları Ekonomik ve Mesleki Teknik Programlar

Kırsal ve Toplumsal Kalkınma Programlar

2.3.6.3. Kurslar

Sosyal ve Kültürel Kurslar Sanayi Eğitimi Kursları Okuma Yazma Kursları Çıraklık Eğitim Kursları

2.3.7. Halk Eğitim Merkezlerindeki Takı Tasarımı Dersi

2.3.7.1. Programın Tanımı

Programın amacı; Taş, boncuk ve metallerden, oyalardan, kilden ve doğal objelerden takı yapabilen kişi yetiştirmektir. Program dört üniteden oluşmaktadır ve süresi toplam 210 saattir. Bu programı başarı ile tamamlayan ve belgesini alan kişi kendi evinde bu işi yaparak aile ekonomisine katkıda bulunabileceği gibi konu ile ilgili atölyelerde de çalışarak kazanç temin edebilir. Söz konusu kursu tamamladıktan sonra ikinci seviye takı tasarımı kursunu da tamamlayan kişi takı tasarımcısı olarak da çalışabilir.

2.3.7.2. Programın Uygulanması ile ilgili Genel Açıklamalar

Kursiyerlerin her birinin kişisel özellikleri, giriş yeterlilikleri ve öğrenme ihtiyaçları belirlenecek, her kursiyer için bireysel öğretim planı (BÖP) hazırlanacaktır.

Benzer Belgeler