• Sonuç bulunamadı

Hac ve Umre Organizasyonu Düzenleyen İşletme Yöneticilerinde

BÖLÜM 3. HAC VE UMRE ORGANİZASYONU DÜZENLEYEN

3.5. Araştırmanın Bulguları ve Değerlendirilmesi

3.5.3. Hac ve Umre Organizasyonu Düzenleyen İşletme Yöneticilerinde

Araştırmaya Katılan işletme yöneticilerine yarı-biçimsel mülakat ile hac ve umre organizasyonu düzenleyen işletme yöneticilerinde bulunması gereken özellikler sorulmuştur. Alınan cevaplara ait bulgular Tablo 8’de belirtilmiştir.

Tablo 8. Hac-Umre Organizasyonu Düzenleyen İşletme Yöneticilerinde Bulunması Gereken Özelikler

İŞLETME YÖNETİCİLERİNDE BULUNMASI

GEREKEN ÖZELLİKLER KATILIMCI SAYISI

Lisan Din Bilgisi Sektör Bilgisi Etik Değerler 4 4 9 6

Cevaplar doğrultusunda işletme yöneticilerinin sahip olması gereken temel nitelikler 4 başlık altında toplanmış, işletme yöneticilerinin görüşleri belirttikleri şekilde ifade edilmiştir. Hac ve umre organizasyonu düzenleyen işletme yöneticilerinin sahip olması gereken niteliklere işletme yöneticileri aşağıdaki gibi cevap vermişlerdir:

Katılımcı 1; Yöneticilerin değişen şartlarda öngörüsü yüksek olmalıdır. Bu sektördeki en hassas konulardan biridir. Bizim sektörümüz şartları sık sık değişen hatta her yıl değişen dinamik bir yapıya sahip. Bir yöneticinin çabuk kavrayan bir zekâ yapısına sahip olması gereklidir. Harekete geçebilme, aklındaki fikirleri yerine getirebilme cesaretine sahip olması gereklidir. Turizm sektöründe rekabet üst düzeydedir. Bu sektörde bu piyasada rekabette en üstlerde olmak için her yıl yenisini üretmelidir.

Katılımcı 2; Size konuyu bir örnekle aktarmak istiyorum. Suudi Arabistan’a gittik. Yaklaşık 150 kişilik bir grubum vardı. Otele geldiğimizde tüm müşterilere oda anahtarlarını teslim ettim ve buluşma saati verdim. İzmir’in Kemalpaşa ilçesi var, oradan gelmiş, yıllarca hacı olmak için parası biriktirmiş köylü Yörük bir amcamız vardı. Ahmet amcaya anahtarını vermemden yaklaşık 10 dakika sonra geldi. Büyük bir tepki içinde ben bu odada kalmam. Ne camı var, ne yatağı var, bu mu sizin verdiğiniz hizmet diye yakındı. Ben de tamam Ahmet Amca gel beraber bakalım dedim. O otelle yıllardan beri çalışıyorum, böyle bir durum olması söz konusu bile değil. Biz asansöre bindik, bana işte bana verdiğin oda, nasıl duracağım ben burada dedi. Ben oda anahtarını verirken asansörü işaret ederek Ahmet amca odana çıkacaksın diye ifade ettiğim için odasını asansor zannetmiş. Bende ona dedim ki; Ahmet amca ben sana çok güzel bir oda vereceğim, Gel odana çıkalım, kendi vermiş olduğum odasına götürdüm ve çok beğendi, defalarca teşekkür etti. Anlatmak istediğim muhatap olduğumuz insanlar kırsal kesimden, daha asansöre binmemiş kişiler olabiliyor. Büyük sabır gerektiren bir iş bu. Sizin bilgi düzeyiniz, sahip olduğunuz nitelikler karşınızdaki müşteriyle iletişim kuramadığınız noktada hiçbir şeydir.”

Katılımcı 3; Turizm işini yapacak insan öncelikle dürüst olmalıdır. Bu sektör hizmet sektörüdür. Acentalarda dürüst olanlar kazanıyor. Müşteri tekrar gitmek isteyecektir. Masala bir müşteri tek bir acentadan fiyat almaz muhakakki birkaç acentaya fiyat soracaktır. Her acentada farklı fiyatlandırmalar vardır. Müşteri en uygununu bulmak ister, satıcı en çok müşteriye sahip olmayı. Ama işin şu durumu da vardır ki, bir mal 10 lira ediyor ise, onu 9 liraya satarsanız ya siz zarar edeceksiniz, ya da bir şeylerden kısacak, eksik vereceksiniz. Hizmeti eksik vermeniz durumunda geri bildirimler konusunda sıkıntı yaşarsınız ve bir işletmeciye yakışmaz. Bu noktada tüketici bilinçlendirilmelidir. Öncelikli olarak bir yönetici çalışanlarına yani seyahat danışmanlarına insanları sevebilmeyi, sabırlı olabilmeyi öğretmelidir.

Katılımcı 4; İşletme yöneticileri halkla ilişkiler alanında kendilerini geliştirmelidir. Bir işletme sahibi veya yöneticisi hac ve umre işini yapacak ise alacağı ücrete karşılık neler vermesi gerektiğini bilmelidir. Mert olmalıdır, yapamayacağı sözleri vermemelidir. Bunları yerine getirdiğiniz takdirde hac ve umre adayları kendiliğinden gelir.

Katılımcı 5; Bir yöneticide veya bir işletmede bulunması gereken en mühim özelliklerden biri ahlaki kurallara uymasıdır. Bunlar kanun ve nizamlar ile belirtilmez fakat bizler acenteciler olarak bunlara uymalıyız.

Katılımcı 6; Alt yapınız, geçmişiniz iyi olacak. Bu işi kendiniz bileceksiniz ve bilen kişilerle çalışacaksınız.

Katılımcı 7; İşletmeciler devamlı yenilik yapmalıdır. Her yıl kendini geliştirmelidir. Bu sektör her yıl kendini yeniler, bir kriz çıkar farklı bir strateji geliştirirsiniz. Organizasyonlarda, fuarlarda, etkinliklerde yer almalıdırlar. Kendini mümkün olduğunca sektöre, halka tanıtmalıdır. Hizmet sağlayıcılarını takip edecekler.

Katılımcı 8; Profesyonel eğitim almaları gerekli. Sadece maddi yeterlilik yeterli olmuyor. Lisan ve din konusunda danışmanlık hizmeti almaları gereklidir.

Katılımcı 9; Lisan çok önemlidir. Çalışanlarınız olsa da; siz işletme sahibi olarak bizzat kendiniz ilgileniyorsunuz bu organizasyonla. Arapça bilmelisiniz ki artık İngilizce de

şart. Ben bu işi 1970’den beri yapan biri olarak oğullarıma devrettim şuanda acentayı. Fakat öncesinde grupları kendim götürüyordum. Şuanda İngilizce şart olmuş, onu gözlemledim.”

Katılımcı 10; Ticaret konusunda pratik olacak, turizm sektöründe kazanmayı bileceksiniz. Parayı seveceksiniz önce. Bu işi Allah rızası için yapmıyoruz. Hepimiz ekmek kazanmak, için uğraşıyoruz ve en fazla alabilmek herkesin beklentisi. Tabii yapılan iş kişilerin inançlarından kazanılan bir para. O yüzden bunu da göz önünde bulundurmalısınız.

Katılımcı 11; Bize gelen müşteriler genelde kırsal kesimden gelmiş, yıllarca hacı olabilmek ümidiyle para biriktirmiş insanlar. Tüm parasını masamızın üstüne bırakıp, bizden sadece onu hacca götürmemizi istiyor. Siz bu insanları nasıl kandırır, nasıl dolandırırsınız. Bunu yapan insanlar oldukça fazla. Öncelikli olarak bu işi vicdani

sorumluluk içerisinde ve tüm maddi beklentilerden arınmış bir zihniyetle Allah’a hizmet inancına uygun olarak yerine getirmelisiniz

Katılımcı 12; Hac ve umre bilginiz olmalı. O bölgeye defalarca gitmiş olmalısınız. Ne olup bitiyor işletmedeki her şey hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Katılımcı 13; Lisan, eğitim düzeyi, din bilgisi, sektör hakkında bilgili olmalısınız. Namuslu, erdem sahibi insanlar olmalısınız.

Katılımcı 14; Deneyimli olmalısınız. Önce sektör hakkında. Bu iş inanç turizmi içerisinde yer alan yani turizme dâhil edilen bir alan. Yalnız inanç konusu çok hassas bir durum, işi tamamiyle maddi kazançlar için değerlendirmemelisiniz. Siz bu işi yaparken bir kişinin dini vecibelerini getirmesine vesile olmuş oluyorsunuz. Bu ne büyük, ne onur verici bir durumdur. Kendinizi bir hizmeti yerine getirir gibi hissetmelisiniz. Kazanacağınız manevi değerler, maddi kazançlar ile ölçülemeyecek kadar büyüktür.

Katılımcı 15; Lisan, din bilgisi, sektör bilgisi, deneyim, tecrübe, olgunluk, etik kuralları gibi konularda kendinizi geliştirmelisiniz.