• Sonuç bulunamadı

Hesap makinası kabartma sistem üzerinde matematiksel işlem yapmanıza, işlemlerinizi kaydetmenize veya metin dosyalarına eklemenize imkan sağlayan bir özelliktir. Hesap makinasında işleme tabi tutulacak matematiksel ifadeler 15 hane

uzunluğunda rakkamlardan oluşabilir ve kesirli ifadeler bu 15 hane içerisinde herhangi bir yerde olabilir.

Hesap makinasıyla aşağıdaki işlemleri gerçekleştirebilirsiniz:

+ Toplama işlemi - Çıkarma işlemi

* Çarpma işlemi / Bölme işlemi

() Parantezli ifadeler içeren işlemler. (içiçe geçmiş 10 parantez çifti kullanılabilir)

% Yüzde hesaplamaları

Menüden "hesap makinası" öğesini seçtiğinizde, kabartma sistem üzerinde boş bir ekran belirir ve ifadelerinizi yazmaya başlayabilirsiniz. Ancak ifadelerde boşluk karakteri kullanılamaz. Örneğin hesap makinası ekranına şu şekilde bir ifade yazabilirsiniz:

'3*5+6'

Gerekli ifadeyi yazdıktan sonra sonucu elde etmek için [aralık+2356] veya

{Ctrl+Shift+Enter} komutlarını girdiğinizde, işlem sonucu ifadeden önce ekranda görüntülenir. Yukarıdaki örnek ifadenin sonucu ekranda şu şekilde görüntülenir:

'21 = 3*5+6'

Hesap makinası seçeneklerinde (bakınız bölüm 5.2.22.4 ve 5.2.22.5) sonucun ifadeden önce, ifadeden sonra veya tek başına görüntülenmesini belirleyebilirsiniz. Varsayılan olarak yukarıdaki örnekte olduğu gibi sonuç ifadeden önce görüntülenmektedir.

Yazmış olduğunuz ifade üzerinde [ileri] veya [geri] tuşlarıyla hareket ederek düzeltme yapabilirsiniz. Böylece ifadeyi yeniden yazmak zorunda kalmadan değişiklik yapma imkanına sahip olursunuz. Aşağıda parantezli bir ifade örneği bulacaksınız:

'3*(5+6)'

[aralık+2356] veya {Ctrl+Shift+Enter} komutlarını girdiğinizde, aşağıdaki sonuç görüntülenir:

'33 = 3*(5+6)'

Daha önce girilmiş ifadeleri silmek için [aralık+148] komutunu kullanabilirsiniz.

Elde ettiğiniz sonucu başka bir işlemde kullanabilmek için aşağıdaki yollardan birini izleyin:

1. Eşittir işaretiyle birlikte sonucu oluşturan ifadeyi silip, aynı satıra yeni işlemi yazabilirsiniz.

2. [aralık+46] veya {End} komutlarıyla üzerinde bulunduğunuz satırın sonuna gidip, [enter]

tuşuyla imleci boş satırın ilk hücresine taşıyın. Bulunduğunuz noktada yeni bir işlem

girdiğinizde, önceki satırdaki sonuç işleminizin önüne eklenir. Bu yöntem işlemlerinizi daha kolay takip etmenizi sağlar.

Ayrıca girdiğiniz işlem aşamalarını [aralık+s] komutuyla hafızaya alabilirsiniz.

İşleminiz varsayılan adıyla hsp.txt dosyasına kaydedilir. Ancak kayıttan önce dosya adını değiştirebilirsiniz.

Normal metin düzenleme fonksiyonları, (blok oluşturma gibi) hesap makinası üzerinde kullanılabilir. Böylece hesap makinası üzerindeki ifadelerin istediğiniz kısmını panoya alıp dosyalarınıza kopyalayabilirsiniz.

Yaptığınız son işlemin sadece sonucunu dosyaya almak isterseniz, hesap makinasındayken [aralık+147] veya {Ctrl+Shift+c} komutunu girmeniz yeterlidir. Bu komut son işlemin sonucunu panoya alır ve oradan dilediğiniz dosyaya kopyalayabilirsiniz.

Hesap makinasını kapatmadan, dolayısıyla yaptığınız işlemi kaybetmeden menüye dönebilirsiniz. Bunun için, [aralık+123456]. komutunu kullanabilirsiniz. Hesap makinasının uyku modunda olduğunu hatırlatmak için menü öğelerinin önünde '-H-' ifadesi yer alır.

Düzenlemek üzere bir dosya açmış ve dosyayı [aralık+123456], komutuyla uyku moduna almışsanız, menü öğelerinin önünde 'Hç-'. ifadesi yer alır. Ayrıntılı bilgi için bakınız bölüm 5.2.17.

İşlem örnekleri:

Net fiyatı 500 YTL olan ürünün fiyatına 19% KDV. eklemek için:

'500+19% = 595'

Aynı ürünün KDV'siz fiyatını hesaplamak için:

'595/1.19 = 500'

Aynı ürünün sadece KDV'sini hesaplamak için:

'500*19% = 95'

5% indirimli olarak alacağınız bir ürüne ödemeniz gereken fiyatı hesaplamak için:

'595-5% = 565.25'

Aşağıdaki örnek 15 haneli bir örnektir:

'123456789/3.3 = 37411148.1818182'

5.1.3 (A)janda

Kabartma sisteminizin ajanda özelliğiyle randevularınızı düzenleyebilir, zaman planlamanızı gerçekleştirebilirsiniz. Kabartma sistem randevu saatinizden önce sizi uyarabilir ve uyarılma zamanını siz belirleyebilirsiniz. Ayrıca uyarı zamanında yapılması gereken işinizle ilgili kısa bir açıklama da görüntülenir. Örneğin aile üyelerinizin veya arkadaşlarınızın doğum günlerini kabartma sisteme girdiğinizde, cihaz sizi belirlediğiniz zamanda uyarır.

Ajanda şu özelliklere sahiptir:

Randevu girişi yapabilir, yaptığınız girişleri silebilir, veya başka bir yere kopyalayabilirsiniz.

Periyodik olarak yapmanız gereken işlerinizi düzenleyebilirsiniz.

Randevularınızı tarih ve zaman sırasına göre listeleyebilir, istediklerinizi işaretleyerek silmek istediğiniz birden fazla randevuyu bir komutla silebilirsiniz.

Randevu metinleriniz üzerinde arama yapabilirsiniz.

Kabartma sistemin kapalı olduğu anlarda uyarı zamanı gelen randevularınızı kontrol edebilirsiniz.

Belli zaman aralıklarıyla randevularınızı izleyebilirsiniz.

Kabartma sistemin ana menüsünden ajandaya girdiğinizde, 'yeni kayıt' seçeneği üzerinde [enter] tuşuna basarak yeni randevu girişi gerçekleştirebilir veya [ileri] tuşuyla önceki randevu girdilerinize ulaşabilirsiniz. Uyarı zamanı gelmiş bir randevu için uyarı sinyalini susturmak için [aralık+78] komutunu kullanabilirsiniz. Ajandanın özellikleri bundan sonraki pragraflarda ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.

5.1.3.1 Yeni Randevu Girişi (yeni Kayıt)

'yeni kayıt' öğesi üzerinde [enter] tuşuna bastığınızda, randevu giriş formuna

ulaşırsınız. Kabartma sisteminizin satır uzunluğuna (kabartma hücre sayısına) bağlı olarak, yeni randevunuzla ilgili veri giriş alanları görüntülenecektir.

Veri giriş alanlarının etiketleri, bu alanların işlevleri hakkında açıklayıcıdır.

5.1.3.2 Randevuların Girilmesi Ve Düzenlenmesi

Randevuların girilmesi için gerekli olan tüm bilgiler kabartma sisteminizin ekranında görüntülenir ve veri giriş alanları soldan sağa doğru şu şekilde sıralanmıştır:

- Haftanın günü (2 karakter olarak kısaltılmıştır) - Gün

- Ay

- Yıl (yılın son 2 rakamı)

- Saat, "saat - dakika" (24 saat esasına göre)

- Hafta numarası. Tarihi girdiğinizde hafta numarası otomatik olarak hesaplanır ve önünde

"cw" harfleri bulunur. Hafta numarasının aşağıda açıklanacak olan sebeplerden dolayı hesaplanamadığı durumlarda bu alanda 2 adet soru işareti (??) bulunur.

- Uyarı zamanı, "gün, saat, dakika" şeklinde ve parantez içinde görüntülenir. randevunuz için bir uyarı zamanı girdiğinizde, belirttiğiniz zamanda sesli uyarı alırsınız ancak ekranda normal randevu zamanı görünür. Örneğin bir doğum günü için 2 gün önceden uyarılmayı seçebilirsiniz. Varsayılan uyarı zamanı 15 dakikadır.

- Randevu açıklama metni. Bu alan en fazla 120 karakterlik bir metin içerir.

Tarih ve saat alanlarında yanıp sönen 7 ve 8. noktalar bu alanlara giriş yapılabileceğini, açıklama alanında ise imleç pozisyonunu gösterir.

Kullanılan tuşlar ve görevleri:

- [iptal]: Randevu girişini iptal ederek ajanda menüsüne dönülmesini sağlar.

- [Enter]: Bir sonraki veri giriş alanına erişimi sağlar.

- [Backspace/Delete] (aralık12 aralık 45): imleç açıklama alanındaysa, imlecin üzerinde bulunduğu veya solundaki karakter silinir.

- [aralık+7/8]: Bir önceki veya bir sonraki veri giriş alanını aktive eder; ancak imleç açıklama alanındaysa sağa veya sola taşır. İmleç açıklama alanında ilk karakterin üzerindeyse, sola taşıdığınızda açıklama alanından veri giriş alanına kaymış olursunuz.

- [aralık+1/aralık+4]: Aktif durumdaki veri giriş alanının değerini 1 derece arttırır/azaltır.

Bu komutların açıklama alanında işlevleri yoktur.

- [aralık+2/aralık+5]: Aktif durumdaki veri giriş alanının değerini 10 derece arttırır/azaltır.

- [Pos1/End] veya [aralık13/46]: Eğer imleç açıklama alanındaysa, bu komutlarla alanın başına/sonuna taşınır.

- [tıklama butonları]:

Eğer imleç açıklama alanındaysa, basılan tıklama butonunun konumuna taşınır.

Basılan tıklama butonu veri giriş alanında bulunuyorsa, o alan aktive edilir.

Randevu giriş işlemi tamamlanıp [enter] tuşuna basıldığında, kabartma sistem veri tabanını kontrol ederek yeni randevunun zamanıyla daha önce girilen randevuların zamanlarının çakışıp çakışmadığına bakar. Bir çakışma söz konusuysa, kabartma sistem sizi uyarır. Bu durumda yeni randevunuzu tekrar gözden geçirebilir veya mevcut durumuyla

kaydedebilirsiniz. Yeni randevunuz cihazın veri tabanına kaydedilir ve veri tabanı güncellenir.

Randevu kaydedildiğinde, 2 sinyal duyulur. Randevu veri tabanında çok fazla randevu yoksa sinyaller arasındaki zaman aralığı kısadır. Ancak randevu veri tabanı

yoğunsa, zaman aralığı nisbeten daha uzun olacaktır. Yeni bir işlem yapmadan önce her iki sinyali de duyuncaya kadar mutlaka bekleyin. Cihazın 'seçenekler' menüsünden sinyal seslerini iptal etmişseniz, kabartma ekranda 'ajanda' menüsü tekrar belirinceye kadar

bekleyin. Tamamlanmamış işlemler veya cihazın işlem tamamlanmadan kapanması randevu dosyanızın, hatta tüm dosya sisteminin zarar görmesine sebep olabilir. Ajandayı daha

verimli kullanabilmek için artık ihtiyaç duymadığınız randevularınızı veri tabanını meşgul etmemesi bakımından silmeniz önerilir.

5.1.3.3 Randevuların değişkenler kullanılarak kaydedilmesi

Randevular düzenlenirken kullanılan veri giriş alanlarına sadece sayısal değerler değil, aynı zamanda değişken ifadesi olarak yıldız (*) işareti de girilebilir. Veri alanlarına yıldız işareti manuel olarak girilmez. Bir veri alanına yıldız işaretinin girilmesi için o alanın kabul edeceği değerin maksimum veya minimum noktasından sonra gelen değer yıldız işareti olacaktır. Örneğin ay alanına yıldız işareti girebilmek için [ileri] tuşuyla ay değerini arttırırken, 12 değerinden sonra [ileri] tuşuna bir kez daha bastığımızda bir yılda 13 ay olmadığından bu alanda yıldız işareti belirecektir. Aynı işlemi [geri] tuşunu kullanarak da gerçekleştirmek mümkündür. Ay alanında 1. aydan sonra [geri] tuşuna bastığımızda bu alanda yıldız işareti belirecektir. Diğer alanlara da aynı yolla yıldız işareti girmek mümkündür.

Yıldız işareti, düzenlenmekte olan randevunun yıldız işareti girilen alanla ilgili olarak sabit bir değerle (zaman sınırlamasıyla) sınırlı olmadığı anlamına gelir. Örneğin gün alanına yıldız işareti girilmişse, düzenlemekte olduğunuz randevu için her gün uyarılırsınız. Bir başka deyişle, randevunuz her gün geçerli demektir. Değişken kullanılarak randevu oluşturma ile ilgili aşağıda bazı örnekler bulacaksınız.

- Her Cuma 16:15: "Cm *.*.* 16:15"

- Her ayın 5'inde saat 10'da: "* 05.*.* 10:00"

- 2008 yılı boyunca her ayın 1'inde saat 12'de "* 01.*.08 12:00".

- 02/01/08 tarihinde cihazı her açtığımda: "02.01.08 *:*".

Gün adı tarih belirtildiğinde otomatik olarak belireceğinden, bu alanda işlem yapmanız gerekmez.

Değişken kullanarak bir randevu oluşturduğunuzda ve uyarı aldıktan sonra

randevuyu onayladığınızda, randevunun bir sonraki uyarı zamanı geldiğinde cihazınız sizi tekrar uyaracaktır.

,ot:

- Bir randevu için cihaz her açıldığında uyarı almak istediğinizde, değişken içermesi gereken tek alan saat alanı olmalıdır.

- Veri giriş alanlarının tamamı yıldız işareti içeren bir randevu geçersizdir ve kaydedilmez.

Her alanı yıldız işareti içeren bir randevu girmek istediğinizde hata mesajı alırsınız.

5.1.3.4 Randevu Girişi hakkında ekstra bilgiler

Randevu girişiyle ilgili olarak göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalar şunlardır:

- Geçmiş tarihler için randevu oluşturulamaz ve uyarı zamanı belirtilemez. Bu tür durumlarda kabartma sistem belirtilen zamanın geçmiş olduğunu bildirir.

- Değişken içeren randevular da dahil olmak üzere kabartma sistem yeni girilen randevuyla eski randevuların zaman bakımından çakışıp çakışmadığını kontrol eder. Çakışma

durumunda kabartma sistem size bilgi mesajı verir ve çakışmaya rağmen yeni randevunuzu kaydetme seçeneği sunar. Bu seçeneği onaylamanız durumunda yeni randevunuz cihazın veri tabanına kaydedilir. Seçeneği onaylamamanız durumunda ise randevunuzda düzeltme yapabilirsiniz.

- Eğer 2 randevunun zamanı tam olarak çakışıyorsa "kayıt çakışması devam etmek istiyor musunuz" şeklinde bir mesaj görüntülenir. Evet seçeneğini seçmeniz durumunda randevu

kaydedilir; hayır seçeneğini seçmeniz durumundaysa, randevuda değişiklik yapmanız gerekir.

- Uyarı zamanı giriş alanları hariç her alana yıldız işareti veya geçerli bir sayısal değer girilebilir. Yıldız işareti bir değişkeni ifade eder. Veri alanları hatalı bilgi içeren

randevularda, (örneğin fazla değişken girilen alanlara sahip randevularda) hata mesajı görüntülenir.

- Sonraki zamanları belirtmek üzere değişkenlerin kullanıldığı alanlara sahip randevularda, veri alanları gerçek zamanı değil orijinal değerleri gösterir.

- Hem saat, hem de Dakika alanları yıldız işareti içeren randevular için, belirtilen tarihte cihaz her açıldığında uyarı verilir.

- Saat/dakika alanı ya tamamen yıldız, ya da tamamen sayısal değer içermelidir.

- Gün adı gün, ay veya yıl alanlarından en az birinin değişken içerdiği durumlarda seçilebilir; aksi taktirde otomatik olarak düzenlenir.

5.1.3.5 Randevu Listesi

Randevu listesinde tüm randevular tarih sırasına göre görüntülenir. Yukarıda da belirtildiği üzere, listeyi açtığınızda karşılaşacağınız ilk öğe 'yeni kayıt' öğesidir. Ajandaya daha önce randevu girişi yapmışsanız, [ileri] tuşuna bastığınızda tarih sırası bakımından ilk randevuya ulaşırsınız. Veri tabanı sadece zamanı geçmiş randevulardan oluşuyorsa,

görüntülenen ilk randevu en eski randevu olacaktır. Veri tabanında kayıtlı randevu yoksa, listede 'yeni kayıt' öğesinin dışında başka bir öğe bulunmaz. Listede yer alan randevulara ait veri alanlarının sıralanışı, randevuların oluşturulmaları esnasındaki sıralamayla aynıdır;

ancak hafta numarası ve uyarı zamanı listede yer almaz. Listede yer alan randevuların başında bulunan sembol randevunun durumunu veya türünü bildirir.

Aşağıdaki liste, randevuların başında bulunan sembollerin anlamlarını belirtmektedir:

- i: Bu randevu işaretlenmiştir. Silme komutu verilip silme işlemi onaylandığında işaretli durumdaki tüm randevular silinir. Bir defada en fazla 20 randevu işaretlenebilir.

- Ünlem işareti (!): Bu randevu en yakın randevudur.

- Yıldız (*): Bu randevu değişken içermektedir; ya periyodik bir randevudur, ya da belli bir tarihte cihazın her açılışında bu randevuyla ilgili uyarı alacaksınız.

- Tire (-): Bu randevunun zamanı geçti.

- u: Bu randevunun henüz zamanı geçmedi ancak uyarı aldınız. Bu özellik sadece uyarı zamanı belirtilmiş randevular için geçerlidir.

Kabartma sistemin ekranını ekonomik kullanarak mümkün olduğu ölçüde fazla bilgi sığdırabilmek amacıyla randevuların durumlarını belirtmek için tek karakter kullanılmıştır.

Ünlem işaretine sahip ve dolayısıyla tarih bakımından en yakın randevuyu silmek üzere işaretlediğinizde, ünlem işareti yerine sadece "i" işareti yer alır. Bir randevuyu [Enter]

tuşuna basarak seçtiğinizde, bir menüyle karşılaşacaksınız. Bu menünün seçeneklerini kullanarak bir randevuyu düzenleyebilir, silebilir veya kopyalayabilirsiniz.

Randevu listesinde kullanılan tuşlar ve görevleri şunlardır:

- [iptal]: Randevu listesinden çıkılırak 'ajanda' menüsüne dönülmesini sağlar.

- [ileri]: Tarih bakımından en yakın randevuya erişimi sağlar.

- [geri]: Tarih bakımından bir sonraki randevuya erişimi sağlar. Tarih bakımından en eski randevunun üzerinde bulunuyorsanız, bu komutla 'yeni kayıt' seçeneğine ulaşırsınız.- [ENTER]: Randevu menüsünü açar.

- [aralık+123]: 'yeni kayıt' öğesine erişimi sağlar.

- [aralık+456]: Tarih bakımından en geç randevuya erişimi sağlar.

- [aralık+123456]: Tarih bakımından bir sonraki randevuya erişimi sağlar.

- [aralık+124]: Arama işlemini başlatır.

- [aralık]: Randevuyu işaretler veya işaretini kaldırır.

- Okuma tuşları: Açık durumdaki randevu içeriğinin okunmasını sağlar.

- [aralık+14]: Randevunun kopyalanması işlemini başlatır. You will find a - [aralık+45]: Randevunun silinmesi işlemini başlatır.

- [aralık+Enter]: Randevuyu düzenleyebilmeniz için açar.

5.1.3.6 Randevu Listesinde Arama Yapma

Randevu listesinde arama yapabilirsiniz. Arama işlemini [aralık+124] komutuyla başlatabilirsiniz. Komuttan sonra görüntülenecek olan arama alanına, aranmasını istediğiniz ifadeyi 40 karakterden daha uzun olmamak kaydıyla girebilirsiniz

. Aranacak ifadenin girileceği alan imleçle işaretlenmiştir.

Arama işleminde kullanılan tuşlar ve görevleri şunlardır:

- [iptal]: Arama işlemini iptal ederek randevu listesine dönülmesini sağlar.

- [Enter]: Aranacak ifadenin yazıldığı alanı kapatarak aramayı başlatır.

- [aralık+1/aralık4] Aranacak ifadenin yazıldığı alanda imleci sola veya sağa taşır.

- [Backspace/Delete]: imlecin solundaki veya üzerinde bulunduğu karakteri siler.

- [aralık+13/46]: Aranacak ifadenin başına veya sonuna erişimi sağlar.

Aranacak ifadeyi yazıp [enter] tuşuna bastığınızda, arama işlemi başlamış olur.

Arama işleminin temel karakteristikleri şunlardır:

- Arama işlemi büyük/küçük harf duyarlılığına sahip değildir.

- Arama işlemi son olarak görüntülenen randevudan başlar. Arama işlemi randevu dosyasının sonuna kadar gerçekleştikten sonra dosyanın en başından arama işleminin başladığı noktaya kadar sürer.

- Aranan ifade bulunamadığında "bulunamadı" şeklinde bir mesaj görüntülenir. [iptal]

tuşuyla bu mesaj kapatıldığında, arama işlemi başlatılmadan önceki randevuya dönülür.

- Aranan metin bulunduğunda, aranan metni içeren randevu açılmış olur.

- Arama komutu tekrar verildiğinde, yazı alanında bir önceki aranan metin görünür.

Ancak aranacak ifade alanına girilen metinler, sadece ajanda açık olduğu süre içinde saklanır.

5.1.3.7 Randevu menüsü

Bu menü, bir randevu üzerindeyken [Enter] tuşuna basıldığında açılır. Açılan menü yardımıyla aşağıdaki işlemleri yapabilirsiniz:

- "Düzen": Randevunun veri giriş alanlarında değişiklik yapabilirsiniz. Yeni verileri

girdiğinizde, eski veri girişleri geçersiz olur ve düzenleme tamamlandıktan sonra cihaz eski randevularla çakışma olup olmadığını kontrol eder. Bir çakışma durumunda uyarı mesajı görüntülenir ve [iptal] tuşuyla uyarı mesajı kapatıldığında, tekrar düzenleme alanına dönülür.

- "Sil": Üzerinde bulunduğunuz randevuyu siler. Randevuların silinmesi, prosedürel bakımdan dosyaların silinmesi işlemiyle aynıdır. Onay sorusuna "hayır" cevabı verilmesi veya işlemin iptal edilmesi durumunda tekrar randevu menüsüne dönülür. Silme işleminin onaylanması durumunda seçilen randevu, veya işaretli durumdaki randevular silinmiş olur.

- "kopyala": Seçilen randevunun düzenlenebilir yeni bir kopyasını açar. Böylece bir randevu üzerinde değişiklik yaparak yeni bir randevu oluşturabilirsiniz. Yukarıda belirtildiği şekilde düzenlenip kaydedilen randevu, listede yeni bir randevu olarak yerini alır.

,ot:

Randevu menüsünde yer alan seçeneklerden sadece sil seçeneği işaretlenmiş

randevulara uygulanabilir. Bu menüde yer alan diğer seçenekler sadece seçilen randevuya uygulanır.

Randevu menüsünde kullanılan tuşlar ve görevleri:

- [iptal]: Randevu listesine dönülmesini sağlar.

- [Enter]: Seçilen menü öğesini aktive eder.

- Menü sisteminde kullanılan diğer tuşlar bu menüde de kullanılabilir.

5.1.3.8 Zamanı geçmiş randevularla ilgili bilgiler

Kabartma sistem her açıldığında, kapalıyken zamanı geçmiş veya uyarı zamanı gelen randevu olup olmadığını kontrol eder. Hem sistem kapalıyken zamanı geçen, hem de uyarı zamanı gelmiş randevu olduğunda, uyarı sinyali duyarsınız ve ekranda randevu açıklaması görüntülenir. Alarm sinyali [aralık+78] komutuyla susturulabilir ancak randevunun [iptal]

tuşuyla onaylanması gerekir. Daha sonra kabartma sistem randevu alarmından önceki işlemine geri dönecektir. Onayladığınız randevu değişken içeren bir randevuysa, bir sonraki uyarı zamanı geçerli tarih ve saat ayarlarına göre hesaplanarak veri tabanına kaydedilir.

5.1.3.9 Ajanda Özelliğinin Etkin Kullanımı

Ajandayı kullanış biçiminize bağlı olarak kabartma sistemin hafızasının yoğunluğu (doluluğu) artabilir. Kabartma sistemin hafıza yoğunluğunu azaltmanın en önemli yolu zamanı geçmiş randevularınızı öncelikle silmenizdir. Böylece hafızada oluşacak boş alan sistem tarafından yeni randevuların kaydedilmesinde kullanılacaktır. Randevu listesinde işaretleme özelliğini kullanarak tek komutla aynı anda 20 randevuyu silebilirsiniz.

5.1.3.10 Ajanda kayıtlarının yedeklenmesi

Ajandayı yoğun olarak kullanıyorsanız, kayıtlarınızı belli aralıklarla yedeklemenizi öneririz. Ajanda kayıtları, "PLANER.HSF" isimli bir dosyada tutulur. Bu dosya bir sistem dosyası olduğundan, (HSF = Handy Tech System file) dosya listesinde gözükmez.

Diğer dosyalar gibi, ajanda kayıt dosyası da HTCom programı aracılığıyla bilgisayara transfer edilebilir. Dosya transferi konusundaki ayrıntılı bilgi HTCom programı kullanım kılavuzunda bulunabilir. HTCom programının dosya seçim iletişim kutusunda, sistem dosyalarını gösterme onay kutusu bulunmaktadır. Bu onay kutusunun işaretlenmesi durumunda, "PLANER.HSF" dosyası seçilerek bilgisayara transfer edilebilir. Transfer işleminden sonra sistem dosyalarının seçilebilmesini sağlayan onay kutusundaki işaretin kaldırılması önerilir.

"PLANER.HSF" dosyasını bilgisayarınızda düzenleyemeyeceğinizi, sadece yedekleyebileceğinizi unutmayın.

5.1.4 Saat

Saat seçeneği güncel saat ve tarih bilgisini görüntülemenin yanında alarm, geri sayım ve kronometre özelliklerini de kullanabilmenizi sağlar. Cihazın ana menüsünden [enter]

tuşuyla bu seçeneği seçtiğinizde, aşağıdaki seçenekleri içeren yeni bir menü düzeyine ulaşırsınız.

5.1.4.1 Tarih ve saat bilgisi

Geçerli saat ve tarih bilgisini görüntülemek için bu seçeneği seçmelisiniz. Saat bilgisinin görüntülenme biçimi şu şekildedir: saat:dakika:saniye. Saat bilgisi 24 saat esasına

göre görüntülenir ve saat, dakika ve saniye alanları iki nokta üstüste (:) işaretiyle ayrılmıştır.

Daha sonra tarih bilgisi görüntülenir. Gün ismi kısaltılmıştır. Gün adından sonra, Gün.ay.yıl alanları görüntülenir ve alanlar nokta (.) işaretiyle ayrılmıştır.

Benzer Belgeler