• Sonuç bulunamadı

Handy Tech tarafından üretilen kabartma sistemlerin sürücüsü cihazların bilgisayar ve ekran okuyucu programlarla kullanılmasıyla ilgili olarak bazı ayarlama seçenekleri sunar.

Ayarlar penceresini açmak için, kabartma sistemin klavyesinden [18] tuşuna basın. Aynı pencereyi bilgisayarınızın bbaşlat menüsü altında bulunan "Programlar - Handy Tech - Configure Braille display driver" seçeneğini tıklayarak da açabilirsiniz.

Ayarlar penceresinde aşağıdaki sekmeler bulunur:

* Bağlantı (Connection)

* ATC

* Durum hücreleri (Status Cells)

* Hızlı giriş tuşları (Fast Keys)

* Tekrarlama tuşları (Repeat Keys)

* Diğer seçenekler (Miscellaneous)

Aşağıdaki bölümlerde bu sekmeler altında yer alan seçenekler ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

8.1 Bağlantı (Connection) sekmesi

Bu sekme altında bulunan "Activate Driver" onay kutusu ekran okuyucunun kabartma sisteme bilgi gönderebilmesi için onaylı durumdadır. Onay kutusunun işaretini kaldırdığınızda sürücü devre dışı kalır ve ekran okuyucunuzla kabartma sistemleri birlikte kullanamazsınız.

"Device Detection" alanında şu 2 seçenek yer alır: "Automatic" seçeneği etkin olduğunda ekran okuyucunuz kabartma sistemi bilgisayara hangi bağlantı yoluyla bağlı olduğuna bakmaksızın otomatik olarak algılar.

İkinci seçenek, ekran okuyucunun bilgisayara bağlı bir kabartma sistem olup olmadığına bakarken sadece sizin belirttiğiniz bağlantı noktasıyla bağlanmış bir cihaz aramasını sağlar.

"Show Pop-Up Braille Display Information" seçeneği, ekran okuyucu programınız çalışmaya başladığında, bilgisayarınıza hangi kabartma sistemin hangi bağlantı noktasıyla bağlı olduğu konusunda bilgi veren bir popup penceresi gösterip göstermeyeceğiyle ilgili seçim yapmanızı sağlar. Bu seçenek aktifse, ekran okuyucu program başladığında

bilgisayara bağlı olan kabartma sistemin adı, sürücü seri numarası ve bağlantı noktasını gösteren küçük bir pop-up pencere görüntülenir.

Bu bilgi penceresiyle ilgili olarak aşağıdaki seçenekleri kullanabilirsiniz:

* "When changing device or interface": Bu seçenek bilgisayarınıza farklı bir Handy Tech kabartma sistemi bağladığınızda, ya da önceden bağladığınız kabartma sistemin bağlantı noktasını değiştirdiğinizde pop-up ekranı görüntüler.

* "Never": Hiç bir şekilde pop-up penceresi görüntülemez.

* "Always at start": Ekran okuyucunuz her başladığında pop-up penceresi görüntüler.

"Connect Braille display even when switched on after start up" onay kutusu işaretli olduğunda, ekran okuyucu çalışmaktayken, (kabartma sistem ekran okuyucudan bir süre

sonra açılmışsa) ekran okuyucu cihazı algılar ve bağlantı gerçekleşir. Varsayılan olarak bu onay kutusu işaretsizdir.

"Reconnect Braille display automatically when disconnect" onay kutusu

işaretlendiğinde, ekran okuyucu kısa aralıklarla bağlantı kesintisi olup olmadığını kontrol eder ve bağlantının kesilmesi durumunda otomatik olarak bağlantıyı yeniden kurar. Örneğin herhangi bir sebepten dolayı kabartma sistemi kapattığınızda, ekran okuyucu bağlantı

kurabilmek için cihaz aramasını sürdürür ve siz kabartma sistemi tekrar açtığınızda bağlantı otomatik olarak yeniden kurulur. "Notify when searching for connection" onay kutusunu işaretleyerek, ekran okuyucunun gerçekleştirmekte olduğu arama işlemiyle ilgili olarak size bilgi vermesini sağlayabilirsiniz. Mesela kısa aralıklarla "Searching Braillino" şeklinde bir mesaj alırsınız.

8.2 ATC sekmesi

ATC teknolojisi sadece Modular Evolution kabartma sisteminde bulunan kabartma ekran üzerindeki konumunuzun cihaz tarafından algılanmasını sağlayan görme engellilerin kabartma sistem aracılığıyla bilgisayar kullanımında çığır açan bir fonksiyondur. Bu sekme sadece ekran okuyucunuzun Handy Tech kabartma sistem sürücüsüyle birlikte

kullanıldığında ATC desteğine sahip olması durumunda görüntülenir.

8.3 Durum hücreleri (Status Cells) sekmesi

Kabartma sistem üzerinde bulunan ve durum hücreleri olarak adlandırılan hücreler bir ekran üzerinde, örneğin bir menü ya da metin üzerindeki konumunuzu belirtmeye yarar.

Durum hücrelerinde görüntülenecek olan bilginin tam olarak ne olacağı ekran okuyucuya bağlı olarak değişebilir.

"Status Cells" sekmesi altındaki seçenekleri kullanarak durum hücreleriyle ilgili bazı ayarları özgünleştirebilirsiniz.

"Device" seçeneği hangi Handy Tech kabartma sistemini kullandığınızı belirtmenizi sağlar. Varsayılan olarak bilgisayarınıza bağlı olan cihaz belirtilir. Ancak bu seçenek, bilgisayarınıza bağlı olmayan Handy Tech kabartma sistemleri ile ilgili ayarları özgünleştirebilmenize de imkan verir.

Bir sonraki seçenekte durum hücrelerinin sayısını belirleyebilirsiniz. Varsayılan olarak kabartma ekran üzerinde 4 hücre durum hücresi olarak belirlenmiştir. Durum

hücreleriyle diğer hücreler arasında 1 adet boş hücre bulunur ve boş hücrenin görevi yoktur.

"Position of status cells" seçeneği durum hücrelerinin kabartma satırın sağında ya da solunda yer almasını belirlemenizi sağlar. Durum hücreleri varsayılan olarak soldadır.

"Display status cells" onay kutusu durum hücrelerini etkinleştirip devre dışı bırakmanızı sağlar. Varsayılan olarak onay kutusu işaretsizdir. Durum hücrelerini [sol aralık+sağ aralık] komutuyla ayarlar menüsünü açmadan daha pratik bir yolla etkinleştirip devre dışı bırakabilirsiniz.

8.4 Hızlı giriş tuşları (Fast Keys )sekmesi

Kısayol tuşlarıyla gerçekleştirilen fonksiyonlar, genel bir kural olarak kendileri için atanan kısayol tuşlarına basılıp tuşlar bırakıldığında gerçekleşir. Ancak bir tuş

kombinasyonu hızlı giriş tuşu olarak ayarlandığında, tuşlar basıldığında, bırakılmadan fonksiyon gerçekleşir.

"Use Fast Keys" onay kutusu bu özelliği etkinleştirmek için kullanılır. Bu onay kutusunu işaretledikten sonra "Available keys" listesinden hızlı giriş tuşu olarak tanımlamak istediğiniz tuşları seçebilirsiniz. Varsayılan olarak hızlı giriş tuşu tanımlanmamıştır. Bu özellik kabartma notasyonda yazı yazarken kullanılamaz.

8.5 Tekrarlama tuşları (Repeat Keys ) sekmesi

"Repeat Keys" öğesi altında yer alan seçenekleri kullanarak basılı tutulan bir tuşla bağlantılı fonksiyonun tekrarlanma süresini belirleyebilirsiniz. Örneğin uzun bir liste

üzerinde belirli bir öğeye erişmek üzere geziniyorsanız, istediğiniz öğeyi bulmak için [ileri]

veya [geri] tuşuna sürekli basmak yerine bu tuşlara basılı tutarak bu tuşların fonksiyonlarının otomatik olarak tekrarlanmasını sağlayabilirsiniz.

Varsayılan olarak bu özellik etkin değildir ancak etkinleştirildiğinde [1], [4], [geri] ve [ileri] tuşları için varsayılan tekrar süresi 500 milisaniyedir.Bu özellik kabartma notasyonda yazı yazarken kullanılamaz.

8.6 Diğer seçenekler (Miscellaneous) sekmesi

Bu sekme üzerinde kabartma sistem ile yaptığınız işlemlerin kayıtlarının bir protokol dosyasında tutulup tutulmayacağını belirleyebilirsiniz. Bu fonksiyon teknik desteğe ihtiyaç duyduğunuz durumlarda faydalı olabilir. Bu bakımdan teknik destek görevlileri istemedikçe bu onay kutusunu işaretlemeniz gerekli değildir. İlgili onay kutusunu işaretledikten sonra protokol dosyasının kaydedileceği konumu "Protocol file" seçeneğiyle belirleyebilirsiniz.

"Quick Entry in PC mode by Dot 7 as Back Space and Dot 8 as Enter" onay kutusu işaretliyken, cihaz PC modundaysa kabartma klavyeyle yazı yazarken [7] tuşu Backspace, [8] tuşu da Enter olarak kullanılabilir. Varsayılan olarak işaretli olan bu kutunun işaretini kaldırarak özelliği devre dışı bırakabilirsiniz.

Benzer Belgeler