• Sonuç bulunamadı

KIŞ TURİZMİ AÇISINDAN GUBA – HAÇMAZ TURİZM BÖLGESİNİN

3.1. ARAŞTIRMANIN AMACI VE ÖNEMİ

3.3.2. Guba – Haçmaz Bölgesinin Kış Turizm Potansiyeline İlişkin Bulgular

Guba – Haçmaz turizm bölgesinin kış turizm potansiyeline ilişkin bulgular, görüşme formunda yer alan 3, 4, 5, 6 ve 7 sorularına alınan yanıtlardan oluşmuştur. “Guba – Haçmaz bölgesi, Azerbaycan’da, turizm açısından en büyük potansiyele sahip olan bölgelerdendir”

Görüşme yapılan kişilerin çoğu Guba – Haçmaz bölgesi, Azerbaycan’ın turizm açısından en büyük potansiyele sahip olan bölge olduğunun kanısındadırlar. Görüşme yapılan kişiler %100 oranla “bölgenin turizm açısından potansiyeli oldukça zengindir” cümlesini defalarca kullanmışlardır. Bölge yüksek dağlarla denizin sentezinden oluşan bir arazide yerleşmektedir. Peyzaj rengarenkliği, iklim özellikleri,

157 ince kumlu deniz kıyısı, yüksek karlı dağları, zengin fauna ve florası, mineral çeşmeleri burada çok büyük doğal çekicilik oluşturmaktadır. Tengealtı deresi, Afurca şelalesi, Geçreş, Şahdağ doğal parkı gibi füsunkar güzelliğe sahip yerler her zaman turistlerin ilgisini çekecek potansiyele sahiptir.

Diğer taraftan bölgenin başkente yakın yerleşmesi, kuzeye giden ana yollarının üzerinde yerleşmesi ve bölgenin çok eskilere dayanan tarihi mirasları gibi potansiyel kaynakları da vardır.

“Azerbaycan’da kış turizminin beşiği Guba – Haçmaz bölgesidir”

Bu bulguya, görüş formunda yer alan 3. ve 5. sorulara gelen yanıtlardan varılmıştır. Görüşme formunda yer alan “Sizce kış turizm açısından Azerbaycan’ın en büyük potansiyele sahip olan bölgesi hangisidir?” sorusuna alınan cevaplardan şöyle bir tablo oluşmuştur:

Tablo 3.1: Kış Turizm Açısından Geliştirilmesi Önerilen Bölgeler

Önerilen Bölgeler Öneren Kişilerin sayısı Öneren Kişilerin Oranı

Guba – Haçmaz Bölgesi 7 %100

Garabağ Bölgesi 4 %57

Şeki – Zagatala Bölgesi 3 %43

Şirvan Bölgesi 3 %43

Tablodan gördüğümüz gibi Azerbaycan’da kış turizminin geliştirilmesi için öncül görünen bölge Guba – Haçmaz bölgesidir.

“Guba – Haçmaz bölgesinde hangi turistik ürün çeşitlerinin geliştirilmesi daha yararlı olacağını düşünüyorsunuz?” sorusuna verilen yanıtlarda ise aşağıdaki turistik ürün çeşitlerinin adları çekildi:

 Kış Turizmi; 7 katılımcıdan hepsi,  Deniz Turizmi; 7 katılımcıdan hepsi,  Dağ turizmi; 7 katılımcıdan 3’ü,

158  Ekoturizm; 7 katılımcıdan 2’si,

 Av turizmi; 7 katılımcıdan 2’si,  Kültür Turizmi; 7 katılımcıdan 2’si, bu turistik ürünün geliştirilmesini önermiştir.

Anlaşıldığı gibi Guba – Haçmaz bölgesi kış turizminin geliştirilmesi için ülkenin en yararlı bölgesidir. Aynı zamanda bölgenin kendi kaynaklarını değerlendirecek olursak burada öncelikle geliştirilmesi gereken turistik ürün çeşitleri dağlarında kış turizmi, kıyılarında ise deniz turizmidir.

Kış turizmi açısından Guba – Haçmaz bölgesinin potansiyeline dair görüşme yapılan kişilerin fikirleri hemen hemen aynı olmuştur. Bölgede kış turizminin yaratılması için gereken jeolojik ve iklim özellikleri çok uygundur ve günümüzde de kış turizmi Gusar rayonunda geliştirilmektedir. Rayonun arazisinde inşaat işleri başlatılan “Şahdağ Kış Turizm Merkezi”nin adı çok büyük umutlarla anılmaktadır. Bu projeyle ilgili ilerdeki bölümde daha detaylı bilgiler verilmektedir.

“Guba – Haçmaz bölgesinde kış turizminin gelişimi, bölgede ekonomik ve sosyal uyanışa neden olacaktır”

Günümüzde Guba – Haçmaz bölgesinde kış turizmi geliştirilmektedir. Bunun en güzel örneği çağdaş dünya standartlarına uygun inşa edilen “Şahdağ Kış Turizm Merkezi”dir. Ekonomik açıdan durumu pek de iyi sayılmayan Guba – Haçmaz bölgesinde kış turizminin geliştirilmesi hem ekonomik, hem sosyal, hem de siyasal açıdan birçok yararlar sağlayacağı beklenmektedir. Yapılan görüşmeler zamanı söylenen beklentiler aşağıdaki alt başlıklarda birleştirilmiştir.

Bölgeye ekonomik katkılar sağlayacaktır;

Kış turizminin gelişmesi bölgeye çok büyük ekonomik katkılar sağlayacaktır. Kış turizmi geliştikçe bölgeye yapılan yatırımlar da artacaktır. Turizm sektörü ile beraber bölgede hem tarım, hem de sanayi sektörünün gelişmesine geniş imkanlar sağlanacaktır.

159 Diğer taraftan bölgede küçük ve orta büyüklükte işletmelerin gelişmesi için olumlu ortam sağlanacaktır. Merkezin faaliyeti için, yeterince, turizm olgusuyla sık bağlı olan, çamaşırhane, teknik servis ve d. gibi hizmet veren işletmelere de büyük ihtiyaçlar duyulacaktır.

Artı kış turizminin gelişmesi ekonomik gerekçelerle nüfusun Bakü ve çevresinde toplanmasının karşısını alabileceği konusunda da düşünceler vardır. Bölgede istihdamı artıracak, işsizlik oranını düşürecektir;

Bölgede kış turizminin geliştirilmesi bölge istihdamına büyük yararları beklenmektedir. Örneğin, inşaatı başlatılan “Şahdağ Kış Turizm Merkezi”, ilkel bilgilere göre, tam faaliyete başladıktan sonra ortalama 5000 kişiye istihdam olanağı sunacaktır. Aynı zamanda yakın yörelerde yaşayan yerli sakinlerin kendi tarım ürünlerinin satmasına büyük olanaklar sağlanacaktır.

Bölge sosyal açıdan gelişecektir;

Bölgede hızla gelişen kış turizmi yüksek kalitede hizmet verebilecek personel ihtiyacını artırmaktadır. Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla bölgede Bakü Devlet Pedagojik Kolejinin Gusar şubesi açılacaktır. Bu şubede turizm hizmeti için zorunlu olan ihtisaslarda kurslar açılacaktır. Bundan ilave bölgede sosyal açıdan daha yüksek gelişme sağlamak amacıyla yeni okullar, sağlık ocakları ve diğer sosyal işletmelerin açılması da planlanmaktadır.

Bölgenin altyapısını yenileyecektir;

Bölgede en son standartlara uygun inşa edilen “Şahdağ Kış Turizm Merkezi”nin sayesinde, bütün Gusar rayonunun altyapısına birçok yatırımlar yapılmaktadır. Bölgede olan köylerin elektrik ve doğal gaz donatım hatları yenileştirilmekte, karayollarının kalitesi yükseltilmekte ve yeni yollar çekilmektedir. Aynı zamanda sovyetler döneminde kurulan ve şu anda faaliyet göstermeyen Guba rayonundaki hava limanının yeniden kurulması da sık sık gündeme gelmektedir.

160 Ülke tanıtımında yararlar sağlayacaktır;

Yukarıda anlatılan bütün yararlara yanısıra, yabancı turistlerin mükemmel dinlenme şartlarının yaratılmasıyla ülkenin dünya çapında daha iyi tanınması gibi çok önemli yarar da sağlanacaktır.

Diğer taraftan birçok tarihi sanatları kendilerinde yaşatan yerli sakinler yaptıkları bakır kaplar, ördükleri halılar ve diğer el yapımı sanat eserlerini turistlere satarak, hem sanatlarını yaşatarak geliştirecek, hem kendilerine ekonomik katkı sağlayacak, hem de Azerbaycan kültürünü ve sanatını dış ülkelere tanıtacaktır.