• Sonuç bulunamadı

3.3.3 “Şağdah Kış Turizm Merkezi” Projes

3.3.3.5. Ekolojik Etkiler

Şahdağ kış turizm merkezinin yararlarından başka bazı yan etkilerin de olabileceği istisna edilememektedir. Projenin inşaatı zamanı ve merkezin faaliyeti zamanı yaranabilecek yan etkileri hesaplamak ve bölgede ekolojik durumun bozulmasına karşın önlem almak amacıyla, bölgede uzun süre araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmaların sonuçları değerlendirilerek evraklara toplanmış ve Azerbaycan’ın Ekoloji Bakanlığına sunulmuştur. Bu evraklarda, turizm merkezinin inşaatı ve faaliyeti zamanı yaranabilecek ekolojik sorunlar ve onlara karşı nasıl önlemler alınacağı gösterilmiştir.

Şahdağ kış turizm merkezinin normal şartlarda, inşaatı ve faaliyeti zamanı yaranabilecek yan etkileri şunlardır:

 Merkezin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla bölgede kurulan yardımcı elektrik santralının hava kirliliğine neden olabilecek atıkları;

 Merkezin faaliyeti zamanı hava kirliliğine neden olabilecek atıkları;

 Merkezin ve turistler tarafından atılan, yörenin ekolojisine zarar getirebilecek sert atıkları;

 Merkezin, bölge sularının ekolojisine zarar getirebilecek çirkef ve bulaşık suları;

 Merkezin inşaatı ve faaliyeti zamanı daha önce bu yörelerde alışılık olan sessizliğin bozulması;

172 3.3.3.6. Yerli Nüfusun Tepkisi

Bölgede yapılan kısa soruşturma sonucunda yerli sakinlerin bu projeden oldukça memnun oldukları açık görülmektedir. Bunu aynı zamanda Rayon icra makamlarının başkan yardımcısı da onunla yapılan görüşme zamanı belirtmiştir. Sayın başkan yardımcısının söylediği üzere, tüm işler önce kış turizm merkezinin inşaatı için öngörülen alan Kuzun, Aladaş, Leze köyleri yönünde geniş asfalt yolunun çekilmesiyle başlamıştır. Dağlara doğru ortalama 30 km uzanan bu yolun uzatılmasıyla beraber doğal gaz, elektrik, su donatım işlerinde de uzmanlar kendi işlerini yapmaktadırlar.

Daha önce söylendiği gibi, rayonun yerli sakinleri bu tedbirden oldukça memnundur. Çünkü son derece büyük ekonomik ve toplumsal yararları olan merkezin Gusar rayonunda inşa edilmesi bu bölgede yerli sakinlerin yaşamını ve istihdamını çok olumlu etkileyecektir. Zindanmuruk, Leze gibi kenar dağ köylerinin sosyal statüsü, toplumsal manzarası anında tamamen değişecek, çağdaş altyapı kurulacak, özel sektör gelişecek, yeni meslek ve ihtisas hazırlığı talep eden çalışma alanları yaranacaktır. Rayon icra makamları bu zorunluğu ve ihtiyacı dikkate alarak Bakü Devlet Pedagojik Kolejinin Gusar şubesinde turizm hizmeti için zorunlu olan ihtisaslarda kursların açılmasını önermiştir.

“Bir düşünün, Gusar kış turizm kompleksi tamamen çalışmaya başladıktan sonra günlük toplam 5000’e yakın turiste hizmet gösterebilecektir. Bu, bizim bölge için halis bir mucizedir ve onun hayata geçmesi, ülke başkanının söylediği gibi, Azerbaycan’ı Kafkaslar bölgesinde lüks bir kış turizm merkezine çevirebilecektir250”!

173

SONUÇ VE ÖNERİLER

20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren, turizm, dünya ekonomisinde en hızlı gelişen ve genişleyen sektörlerden biri durumuna gelmiştir. Turizm, çoğu zaman diğer birçok endüstri gibi bölgesel veya ulusal kalkınma için bir araç olarak kullanılmıştır. Turizm sektörü, yaygın biçimde gelir, iş ve vergi gelirlerinin oluşturulmasında, ödemeler dengesi problemlerinin hafifletilmesinde, bölgesel ve ulusal ekonomik gelişmelere katkıda bulunmada rol oynayan önemli bir faktör olarak yerini almıştır.

Turistik ürün tüketicilerin yer değiştirmelerine ve tatil yapmalarına imkan veren tüm hizmetler, başka bir değişle bir paket turu oluşturan turistik hizmetlerin tümüdür. Turizm sektöründe üretilen ürün somut değil, elde tutulmaz ve üretilen yerde tüketilir. Turizm ürününün üretiminde her hangi bir somut veya tükenebilir kaynaklar kullanılmamaktadır. Üretilen ve satılan sadece hizmetlerdir. Bu açıdan turizm dünyanda en karlı sektörlerdendir.

Kuşkusuz bu sektörü geliştirmeye potansiyele sahip ülkeler, ekonomik politikalarında öncelikle bunu düşünmelidirler. Azerbaycan’da eski tarihe dayanan petrol sektörü çok yüksek seviyede gelişmiştir. Ama, petrol tükenen bir kaynaktır ve günümüzde devletin en büyük amacı, ekonominin bu sektörden bağımlılığını azaltmak, petrol dışı yeni sektörleri geliştirmek olmalıdır. Azerbaycan’ın sahip olduğu turizm potansiyeli göz önüne alınarak günümüzde Azerbaycan’da öncelikle geliştirilmesi gereken sektör turizm sektörü olmalıdır. Azerbaycan’da birçok turistik ürün çeşidinin gelişmesine potansiyel imkanlar var. Bunlardan en geniş kaynak potansiyeline sahip olanlardan biri de kış turizmi turistik ürün çeşididir.

Turizm geliştirmek amacıyla günümüze kadar iki devlet programı kabul edilmiş ve birçok gelişmeler yapılmıştır. Şu anda turizm sektörü çok büyük bir hızla gelişmektedir. Birçok yatırımlar yapılmakta büyük projeler hazırlanmaktadır. Ama, günümüzde Azerbaycan turizminin durumundan memnun musunuz sorusuna kesin bir cevap “hayır”dır. Büyük potansiyel imkanlarımıza ve gelişme hızına rağmen bu sektörün istenilen duruma gelmesi için daha çok gelişmelere ihtiyacımız vardır. Bundan dolayı bu çalışmada daha çok mevcut durumdan değil, Azerbaycan’ın gerçek potansiyelinden ve turizm sektöründe ulaşabileceği yerinden bahsedilmektedir.

174 Yapılan araştırmalar sonucunda, Guba – Haçmaz bölgesinin, Azerbaycan’ın turizm açısından en büyük potansiyele sahip bölgelerden biri olduğuna, kış turizmi açısından ise en büyük potansiyele sahip bölge olduğuna varılmıştır.

Günümüzde bu bölgede deniz turizmi hızla gelişmektedir. Bölgenin bazı yerlerinde bu turistik ürün çeşidi yüksek, bazı yerlerde zayıf gelişmiştir. Ama yapılan araştırmadan sonra, bu bölgenin potansiyel kaynakları mevcut durumdan kaç misli fazlasına ulaşmak mümkün olduğu sonucuna varılmıştır.

Bölgede devlet tarafından deniz turizminden daha çok, kış turizmine önem verilmelidir. Çünkü deniz turizminin bu bölgede alt yapısı var ve devlet desteği olmadan, özel işletmeler tarafından geliştirilmektedir. Bölge açısından daha önemli olan kış turizm potansiyelini değerlendirmek ve turistik mevsimi artırmaktır.

Çalışmanın üçüncü bölümünde yapılan analizlere göre Guba – Haçmaz bölgesinde kış turizminin geliştirilmesi hem ekonomik, hem sosyal, hem de siyasal açıdan birçok yararlar sağlayacağı sonucuna varılmıştır ve beklenen yararlar alt başlıklar içinde detaylı anlatılmıştır. Bu konuda, bölgede çağdaş dünya standartlarına uygun inşa edilen “Şahdağ Kış Turizm Merkezi”ne çok büyük umutlar vardır.

Ama öncelikle kış turizmini Azerbaycan’da daha yeni bir turistik ürün çeşidi olduğuna göre ilk aşamalarda birçok zorlukların çıkabileceği kaçınılmaz olduğu da bir gerçektir. Merkez faaliyete başladıktan sonra ilk zamanlar istenilen sonuçlara varılamayabilir. Bunun bazı nedenleri vardır.

Azerbaycan’da yerli turistlerin kış turizmine ilgisi çok düşüktür. Çünkü kış turizmi Azerbaycan’da yakın zamanlara kadar konuşulan bir konu bile değildir ve birçokları kayakçılık sporu ile ilgili hiç bir bilgiye sahip değildir. Diğer taraftan Azerbaycan’da kış aylarında tatil yapma, dinlenme anlayışı yerleşmemiştir.

Bunlardan dolaya Azerbaycan’da bu konuda tanıtım işleri yapılmalı insanlar bilinçlendirilmelidir. Devlet tarafından teşvik tedbirleri yapılmalı, okullarda spor derslerinde kış sporları ile ilgili bilgiler verilmeli bu sporların insan sağlığına olan yararları ve ne kadar zevkli bir spor dalı olduğu anlatılmalıdır. Ayrıca “Şahdağ Kış Turizm Merkezi” faaliyete başladıktan sonra yerli turistler için promosyonlar ve indirimler yapılmalı, tanıtım sadece televizyon reklamıyla değil ülkenin her yerinde sıklıkla propaganda edilmelidir.

175 Diğer taraftan “Şahdağ Kış Turizm Merkezi”nin projesini gözden geçirdiğimizde merkezde yaz aylarında da faaliyet gösterecek birçok aktivitelerin mevcut olacağı da görülmektedir. Bu da kendiliğinde risk oranını hayli azaltmaktadır.

Kış turizminin geliştirilmesinde, en birincil öneri, bu sektörde ileri düzeyde gelişmiş ülkelerin deneyimlerinden ve yardımlarından yararlanmaktır. Diğer taraftan ülke içinde yerli kadroların hazırlanmasına da çok önem verilmelidir. Bu sektörde faaliyete başlamak isteyen sahipkarlara devlet tarafından bazı özel özendirme önlemleri yapılmalı ve teşvikler edilmelidir.

176

KAYNAKÇA

KİTAPLAR

AKTAŞ, Ahmet (1989), Turizm Đşletmeciliği ve Yönetimi, Ofset Repromat Matbaacılık Tic. San. Ltd. Şti., Ankara.

AVŞAR, B. Zakir ve F. Solak (1998), Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri, Vadi Yayınları, Ankara.

BARUTÇUGĐL, Đsmet (1982), Turizm Đşletmeciliği, Uludağ Üniversitesi Basımevi, Bursa.

BEREKET, Cevdet (1997), Đstatistiklerle Kayak Sporu, Türk Kayak Vakfı Yıllığı, Ankara.

BONĐFACE, G. Brian and Chris Cooper (1994), The Geography of Travel & Tourism, Second Edition, Butterworth – Heinemann Ltd. Linacre House, Jordan Hill, Oxford.

BUDAQOV, Budaq və Yaqub Qəribli (2000), Azərbaycan Respublikasının Fiziki Coğrafiyası, Təhsil Nəşriyatı, Bakı.

ÇEÇEN, Anıl (2003), Türk Devletleri, Yeni Avrasya Yayınları, Ankara.

DEMĐR, Abdullah (1998), Rus Yayılmacılığı ve Yeni Kurulan Cumhuriyetler, Ötüken Neşriyat, Đstanbul.

DOĞANAY, Hayati (1987), Erzurum’da Kayak Sporu Turizmi ve Başlıca Sorunları, Türkiye Kalkınma Bankası, Turizm Yıllığı, Ankara.

EMEKLĐ, Gözde (2002), Turistik Ürün Çeşitlendirmesinde Termal Turizm Örneği ve Đzmir, 3. Ulusal Turizm Sempozyumu, Đzmir.

177 GÖYÇAYLI, Şövqi, Nizami Əyyubov ve Nizaməddin Allahverdiyev (2007), Azərbaycan Respublikasının Đqtisadi Və Sosial Coğrafiyası (Dərs Vəsaiti), Xəzər Nəşriyyatı, Bakı.

HACIOĞLU, Necder (2000), Turizm Pazarlaması, 4. Baskı, Bursa.

ĐÇÖZ, Orhan (2001), Turizm Đşletmelerinde Pazarlama, Turhan Kitabevi, Ankara.

ĐNCEKARA, Ahmet (1998), Doğu Anadolu’da Kış Turizmi ve Gelişme Olanakları, Đstanbul Ticaret Odası Yayın No: 1998-18, Đstanbul.

KOZAK, Nazmi (2002), Otel Đşletmeleri, Detay Yayıncılık, Ankara.

KOZAK, Nazmi, Meryem Akoğlan ve Metin Kozak (2000), Genel Turizm: Đlkeler – Kavramlar, Geliştirilmiş 4. Baskı, Turhan Kitabevi, Ankara.

KUKUL, M. ve Akdeniz A.R. (1996), Fiziksel Bilimlerin Öğrenimi ve Öğretiminde Yeni Bir Yaklaşım, II. Ulusal Eğitim Sempozyumu Bildirileri, Marmara Üniversitesi, 18–20 Eylül, Đstanbul.

MERRĐAM B.S. (1998), Qualitative Research and Case Study Applications in Education, Jossey Bass Publishers, San Francisco.

MÜSEYĐBOV, Müseyib (1998), Azərbaycanın Fiziki Coğrafiyası, “Maarif” Nəşriyyatı, Bakı.

MƏMMƏDOV, Cabir və Sabir Rəhimov (2000), Turizm və Onunla Əlaqəli Sahələrdə Đşlədilən Termin və Anlayışların Đzahlı Lüğəti, Qanun Nəşriyatı, Bakı.

MƏMMƏDOV, Cabir, Həbibə Soltanova ve Sabir Rəhımov (2002), Benəlxalq Turizmin Coğrafiyası (Dərs Vəsaiti), R. N. Novruz-94, Bakı.

MƏMMƏDOV, Zahid (2002), XXI əsr: Đqtisadi inkişafın nəqliyyat faktoru, Azərnəşr, Bakı.

OK, Tayfun Selçuk ve Tezer Palacıoğlu (2000), Doğu Anadolu’da Kış Olimpiyatları, Đstanbul Ticaret Odası, Yayın No: 2000/12, Đstanbul.

178 OLALI, Hasan (1990), Turizm Politikası ve Planlaması, Yön Ajans, Đstanbul.

ORAL, Saime (1988), Türk Turizm Pazarlamasında Dağıtım – Fiyat Politikaları ve Turist Profili Analizi, Đstiklal Matbaası, Đzmir.

ÖZGÜÇ, Nazmiye (1998), Turizm Coğrafyası, Çantay Kitabevi, Đstanbul.

PENAHOV, Şahin (1994), Azerbaycan Cumhuriyeti’ndeki Varolan Ekolojik Durum ve Sürdürülebilir Kalkınma Sorunları, Orta Asya ve Karadeniz Çevre Konferansı, Türkiye Çevre Vakfı, Ankara.

RƏHĐMOV, Sabir (2004), Turizm – Ekskursiya Đşinin Təşkili (Dərs Vəsaiti), Mütərcim, Bakı.

SANAL, Recep (2001), Türk Cumhuriyetlerindeki Çevre Sorunları Üzerine Bir Đnceleme, TĐKA, Ankara.

TANYERĐ, Yavuz (2000), Kayak Alp Disiplini, Bakanlar Matbaacılık, Erzurum.

TĐMUR, Alp (1999), Turistik Ürün Politikaları, Yayınlanmamış Doktora Ders Notları, DEÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm Đşletmeciliği Programı, Đzmir.

TUNÇ, Azize ve Firuzan Saç (1998), Genel Turizm: Gelişimi Geleceği, Detay Yayın Evi, Ankara.

TURĐZM BAKANLIĞI (1997), Türkiye’de Turizm Yatırım Olanakları Ve Yatırım Süreci, T.C. Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, Ankara.

UÇAR, Fuat (2007), Dış Türkler, Fark Yayınları, Ankara.

USTA, Öcal (1993), Turizm, Altın Kitaplar Yayınevi, Đstanbul.

ÜLKER, Đsmet (2006), Dağlarımız, T.C. Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, Ankara.

179 ÜLKER, Đsmet (1992), Dağ Turizmi, T.C. Turizm Bakanlığı, Devran Matbaacılık,

Ankara.

YEGANLI, Siyavuş ve Emin Hacıyev (2006), Turizm (Dərs Vəsaiti), “Beynəlxalq Üniversitet” nəşriyat və poliqrafiya mərkəzi, Bakı.

YÜKSEL, Atila ve Fisun Yüksel (2004), Turizmde Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Turhan Kitabevi, Ankara.

QƏMBƏR, Hacıyev ve Rəhimov Vəkil (1977), Azərbaycan SSR Đnzibati Rayonlarının Đqlim Səciyəsi, “Elm” Nəşriyyatı, Bakı.

WĐLLĐAMS, M. Allan and Gareth Shaw (1988), Tourism and Economic Development, Western European Expehences, Pinter Publishers Limited, London. АХМЕДОВ, Айдын, Елдар Гаджыев и Заман Заманов (2000), Международный Туризм, Типография Седа, Баку. ЗЕЙНАЛЛЫ, Юсасиф (1998), Економико – Географические Проблемы Функционирования и Управления Туристической Системой Азебайджана, Типография Геологического Института Академии Наук Азербайджана, Баку.

MAKALELER

AGRER ve Ortakları, Pazarlama Araştırmaları Kış Sporları – TR72 Kayseri, Kasım 2007.

AKSOY, Nermin, Kış Turizminde Bu Yıl Alplerin Yüzü Gülüyor, TÜRSAB, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Yayını, Ocak, Sayı 180, 1999.

DEMĐRHAN, Gıyasettin, Dağcılıkta Spor – Turizm – Çevre Đlişkisi, Anatolia Aylık Turizm ve Kültür Sanat Dergisi, 3(3), 1992.

GSTB, Azerbaycan’ın Turizm Sazişleri, Turizm Yenilikleri Gazetesi, Sayı: 01 (44) (6411), Bakü, 2001.

180 ĐLKĐN, Akın ve M. Zeki Dinçer, Turizm Kesiminin Türk Ekonomisindeki Yeri ve Önemi, Ekonomik ve Sosyal Sorunlar – Çözüm Önerileri Dizisi (2), TOBB Yayını No 217, Ankara, 1991.

SEFEROV, Rehman ve Tapdıg HESENOV, Azerbaycan’ın Turizm Potansiyeli ve Turizm Etkinliklerinin Değerlendirilmesi, Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 20. sayı, Güz 2006.

SÜMERCAN, Aydan, Alternatif Kış, Voyager Seyahat Rehberi Dergisi, Sayı 27, Ocak, Đstanbul, 2001.

Türkiye Vakıflar Bankası TAO Planlama ve Đktisadi Araştırmalar Grup Yönetmenliği (Mevzuatı Đzleme, Değerlendirme ve Ekonomik Araştırmalar Yönetmenliği) Sektör Araştırmaları Serisi/No:24, Ulaştırma Sektörü, Ağustos 2001.

YÜCEL, Cengiz, Dünyada Kar Turzimi ve Türkiye, TÜRSAB AR-GE Departmanı Dergisi, Aralık 2005.

YÜCEL, S. Ünlü, Kar Turizminde Yolun Başındayız, TÜRSAB AR-GE Departmanı Dergisi, Aralık 2001.

КАРАЕВ Абулфез, Туризм в Азербайджане: Политика Развития, Бакинский Рабочий, Номер: 156 (24086), Баку, 18.08.2001.

TEZLER

ADAN, Özge (2004), Bir Turistik Ürün Çeşidi Olarak Termal Turizm ve Ege Bölgesi Açısından Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Đzmir.

ÇANKAYA, Coşkun (1993), Türkiye’de Kış Sporlarının Gelişimi ve Bugünkü Durumu, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimler Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Đstanbul.

EGE, Zehra (1996), Bir Rekreasyon Türü Olarak Av Turizmi ve Türkiye’de Av Turizminin Geliştirilmesi ile Đlgili Bir Model Önerisi, Doktora Tezi, DEÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Đzmir.

ĐBRAGĐMOV, Murat (2001), Ürün Çeşitlendirmesi Açısından Kış Turizmi ve Almatı Çimbulak – Medeu Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Đzmir.

181 JAFAROV, Đlham (2003), Azerbaycan’ın Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi ve Turistik Ürün Politikası, Yüksek Lisans Tezi, Đzmir.

KOŞAN, Abdülkadir (1994), Turizm Faktörünün Bölgeler Arası Dengesizliği Gidermede Etkisi Ve Erzurum Palandöken Kış Sporları Turizm Merkezi Projesi, Doktora Tezi, Đstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Đstanbul.

KULU, Osman (1994), Turizmde Arz Kaynaklarının Çeşitlendirmesi ve Ege Bölgesinde Alternatif Turizm Potansiyeli, Yüksek Lisans Tezi, DEÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

ÖZDEMĐR, Nurten (2006), Đlköğretim II. Kademedeki Fen Bilgisi Öğretiminde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Yüksek Lisans Tezi, Denizli.

RAPORLAR

DPT, Erzurum – Palandöken Kış Sporları Merkezi Ve Turizm Master Plan Çalışması: Nihai Rapor, (DPT için hazırlayan: DELCAN ĐNT: CO, Temel Mühendislik A.Ş.) Ankara, 1993.

TĐKA, Azerbaycan Ülke Raporu, Desen Ofset A.Ş., Ankara, 1996.