• Sonuç bulunamadı

Girişimcilik halen özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde kadınların iş yaşamına katılımını engelleyen birçok sorunun çözümlenmesinde etkin bir yol olmaktadır. Bunun yanı sıra kadınların çalışma hayatına katılmalarının önündeki kültürel engelleri aşmalarını sağlamaktadır. Bu bağlamda araştırma kapsamında görüşülen kadın girişimcilerin girişimciliği nasıl konumlandırdıkları kendi işinin sahibi olmanın avantajları ve dezavantajları kapsamında incelenecektir.

Kadınlar için girişimcilik faaliyetinde bulunmanın birtakım avantajları bulunmaktadır. Fakat girişimci olmayla alınan riskler ve üstlenilen sorumluluklar ücretli çalışma koşullarına göre daha fazladır. Görüşme yapılan kadın girişimciler açısından ev bütçesine katkıda bulunma, mesai saatlerinin esnek olması, maddi özgürlük, bağımsızlık, kendine güven, sosyal statü, başarma duygusu, yaşam standartlarının yükselmesi girişimci olmanın avantajları olarak değerlendirilmektedirler.

Görüşme yapılan katılımcı 3, mesai saatlerinin esnek olmasının önemini şu şekilde açıklamıştır.

(Katılımcı 3) “Yani ben sadece kendi mesleğim açısından söyleyeyim kendi mesleğimin en büyük avantajı mesai saatlerimi kendim belirlemem mesela çocuklar hastalanıyor ben hastalanıyorum gelemiyorum… Eczanede ben olmadığım zamanda arkadaşlar yapabiliyor tek avantajımız bu yani bir kadın olarak bana çok büyük bir yardımı var bu durumun.”

Mesai saatlerinin esnek olması sonucu ev içi sorumluluklarını daha rahat yerine getirdiği için girişimci olmayı avantajlı olarak görmektedir.

Girişimciliğin avantajı olarak bazı katılımcılar toplumsal yaşamda daha aktif olduklarından sosyallik açısından daha fazla görünürlüğe sahiplerdir. Bunun yanı sıra daha fazla maddi kazanç elde ettiklerini de söylemişlerdir.

(Katılımcı 5) “İlk olarak arkadaş çevreniz değişiyor ve sosyal bir insan oluyorsunuz asosyallikten çıkıyorsunuz. Kendi parasal gücünüz oluyor. Aileye bir desteğiniz oluyor. Çocukların eğitimine katkıda bulunabiliyorsunuz. En önemlisi maddi olarak rahatlıyorsun ve tabii maddi olarak özgürlüğe alıştıktan sonra da bırakmak istemiyorsun. Çünkü artık kendine güvenin geliyor bizim toplumumuzda da bayanlar bayağı pasif bir durumda sağ olsun böyle girişimciler olduktan sonra artık biz de sesimizi duyurabiliyoruz.”

(Katılımcı 2) “Kendi işyerimin olmasının benim için çok fazla avantajı var çünkü iki tane çocuğum var başkasının yanında çalışsaydım en fazla alacağım bin lira, bin iki yüz lira maaş olurdu rahat bir şekilde geçimimi sağlayamazdım.”

(Katılımcı 9) “Özgüvenini kazanıyorsun, maddiyatta özgürsün, cebindekini kendin harcıyorsun kimseye vereceğin hesabın yok yani her şeyden öte kendine ve ailene rahat bir harcaman oluyor. Avantaj olarak da yani hür oluyorsun. Yani, en önemlisi kendine güveniyorsun ben bunu yaparım, ben bunu başarırım diyorsun. Ama eskiden öyle değildi korkuyordun yapabilir miyim diyordun ama şimdi diyorum ki yaparım sesim daha gür çıkıyor o var.”

(Katılımcı 4)“Girişimcilik ruhunu yakalamak bile güzel müşteride bile fark ediyorsun hani pasifliğin geri kalıyor daha bir atılgan oluyorsun. Kimi çocuk derler ya çekinir konuşamaz hep bayanlarda da böyle yapma işte olmaz bayansın şöylesin, böylesin ama çalışan kadın olunca özgüvenin yerine geldiği için daha girişken oluyorsun. Ailende bile çalışıyor olman fark ediliyor, yani iş kadını olduğun için kardeşlerinden ve ailendekilerden bir adım daha önde oluyorsun. Çalışıyorsun kendi ayakların üstünde durduğun için eşinle ilişkilerinde ona göre oluyor çünkü en büyük avantaj olarak kendi ekonomik özgürlüğün var eşine bağımlı değilsin.”

Görüşme yapılan bazı katılımcılar şu sözleriyle özgüven kazanmanın, bağımsızlığın ve maddi özgürlüğe sahip olmanın önemini açıklamıştır.

(Katılımcı 4)“Bu işe ilk girdiğim zaman aslında hani küçük şeyler bekliyordum. Maddi olarak beklentimi fazlasıyla karşıladı. Aileme maddi desteğim oldu, kendi arabamı aldım, borçlarımı rahat bir şekilde ödedim. Babamın bana iş yerimi açmam için verdiği parayı tamamlayarak verdim ve kendilerine tekrardan şu anda da küçük şeylerde olsa yardımcı olmaya çalışıyorum. Evimi almak için birikimimi falan yapıyorum.”

(Katılımcı 8)“Girişimciliğin bana göre en büyük avantajı olarak bir kadının her zaman kendi kendine yetebilmesidir. Çünkü annesi babası kardeşi ya da eşi yanında her zaman olmayabilir bunların bilincinde olarak kendi ayaklarının üstünde durmasını sağlamaktadır…”

(Katılımcı 7 “Avantaj olarak belki başkası için savaş veriyor olmamanın ferahlığını yaşıyorsunuz.”

(Katılımcı 2)“Kendini ifade etmeyi öğreniyorsun kendine güvenin artıyor.

Kadın girişimcilere girişimci olmanın avantajları sorulduğunda, “kendine güven” ilk sırada gelmektedir ve bunun yakın çevreleri tarafından da dikkat çeken nokta olduğunu belirtmişlerdir. “Başarma duygusu” ve “maddi özgürlük” de yüksek oranda kabul görmektedir. Aynı zamanda kadınlar sosyal statü elde edinmede girişimciliğin önemli bir katkı sağladığını düşünmektedir. Kadınlar hem kendi kazançlarını sağlayarak başkalarına olan bağımlılıklarını azaltmakta hem de kendilerine kariyer sağlama aracı olarak girişimciliği avantajlı bulmaktadır. Bunun yanı sıra, kadın girişimciler açısından girişimci olmanın esnek çalışma saatlerinin olmasını avantaj olarak görmektedir. Ayrıca, kadın girişimciler başarma isteklerinin ve kazandıkları başarıların kendilerini pozitif yönde etkilediğini ve bunun olumlu bir motivasyon faktörü olduğunu belirtmişlerdir. Bununla birlikte diğer avantajları maddi özgürlük, bağımsızlık, özgüven ve sosyal statü olarak sıralayabiliriz. Maddi özgürlük, özellikle girişimci kadınlar açsından önemli görülmektedir.