• Sonuç bulunamadı

Giresun'da koruma altına alınan yöresel mimari ile yapılmış bir konut

Belgede entrÖzel SayıÖzel Sayı (sayfa 31-36)

Ekonomik faaliyetlerin tamamında insan, başka ifadeyle; nüfus miktarı ve nitelikleri temel etkendir Bu anlamda Giresun'un nüfus

Fotoğraf 6. Giresun'da koruma altına alınan yöresel mimari ile yapılmış bir konut

32

Özgüç, N., 1992, Şehirsel Koruma ve Coğrafya. İstanbul Üniv. Ede. Fak. Coğrafya Derg. S. 3, İstanbul, s. 67.

33

Giresun Belediyesi, 1988, Giresun Koruma Amaçlı İmar Planı, Giresun, s. 10-20.

Toplam 259 konutun bulunduğu sit alanında apartman dışındaki 2 veya 3 katlı konutların çoğu tek aile tarafından kullanılmaktadır (Fotoğraf 6). Konutların % 51'i ahşap, % 1'i taş, % 36'sı kagir ve % 12'si betonarmedir.

33 Tescilli konutların ise % 93'ü ahşap geriye kalanı taştır .

Çok önemli tarihsel değer taşımasalar da bu eski konutların Çınarlar ve Hacı Hüseyin mahallelerinde bir arada bulunmaları, bazı yerlerde sokak dokusu oluşturmaları nedeniyle çevresel değer taşırlar. Taş ve ahşap yapılardan oluşan yöresel mimariyi en iyi yansıtan 17 yapının 11'i sit alanı içerisindedir. Sit içinde özgün niteliklerini yer yer yitirmiş ve değişmiş 30 yapı ise yöresel mimariyi yansıtmakla, beraber özel bir değer taşımamaktadır. Eğimli sahadaki özgün doğal yeşil örtü ile yöresel mimari, özelikle kaleden çok güzel bir görünüm sergiler.

Yeni yapılanmalar nedeniyle yöresel dokuyu yansıtan sokaklar (özellikle Hacı Hüseyin Mahallesi'nde) devamlılığını yitirdiği, ancak Çınarlar Mahallesi'nde Dik, Eski Hastane, Çınarlar ve Jandarma sokakları; Hacı Hüseyin Mahallesi'nde Düz ve Doğramacı sokakların özgünlüğünü koruduğu görülür. Bu nedenle de yurt içi ve yurt dışından gelen turistlerin ilgi odağı durumundadır. Diğer şehir ve kırsal alanlardakigeleneksel sivil mimari tarzda yapılmış olan konutlar ile yerel sosyal ve kültürel değerler ilin turizm potansiyeli açısından önemlidir.

İlin Şebinkarahisar ilçesinde bulunan kale, Behramşah, Kurşunlu, Fatih, Tamzara, Kadıoğlu camileri, Taş Mescit, Topal Mehmet Paşa, Avutmuş, Tamzara hamamları, Kurşunlu, Zeynube Hatun, Alay, Eyvan, Müftü Efendi, Hüseyin Efendi, Hacı Yakup, Avutmuş Süleyman Ağa, Belediye ve Topal Mehmet Paşa çeşmeleri, Meryemana Manastırı, Licese ve Asarcık kiliseleri, Tirebolu'daki Saint Jean ve Bedrama kaleleri, Espiye'deki Andos Kalesi ve diğer ilçelerdeki birçok kale, cami, kilise, hanlar, hamamlar ve köprüler diğer önemli beşeri turistik kaynaklarıdır.

Turizm faaliyetlerinde, turist akımını belirli merkezlere yöneltmek, akımı sürdürmek ve canlı tutabilmenin temel şartlarından biri de “konaklama ve eğlence tesisleri”nin, amaca uygun kapasite ve nitelikte olmasıdır.

Giresun ilinde konaklama tesisleri nispeten yeterli düzeydedir. Şehirde 2012 yılı itibariyle 11 adet turizm belgeli konaklama tesisi vardı. Bunların oda sayısı 272, yatak sayısı ise 518 kadardır (Tablo 2). Bu otellerden 3 adedi yatırım belgeli, diğerleri ise turistik ve belediye belgelidir. Turizm Bakanlığı'ndan belgeli otellerin doluluk oranları kış aylarında % 30, yaz aylarında % 60-70, yıllık ortalama ise % 45 civarındadır. Doluluk oranlar göz önüne alındığında yatak sayısının yeterli olduğu, ancak tesislerin nitelik olarak istenilen düzeyde olmadığı belirlenmiştir. Giresun şehrinde konaklama ve eğlence alanındaki toplam 23 işletmede 60 kişi çalışmakta, bu da çalışan nüfusun % 0,34'ünü oluşturmaktadır.

Giresun ili eğlence yerleri ve imkanları bakımından, oldukça fakirdir. Şehirde sürekli faaliyette olmayan iki sinema vardır. Buna karşılık, her yıl 20 Mayısta yapılan Aksu Şenlikleri ve yaz aylarındaki yayla şenlikleri, turizmin

Tablo 2. Giresun’daki Konaklama Tesisleri ve Yatak Kapasiteleri (2012)

Tesisin Adı Oda Sayısı

Yatak Sayısı

Kategorisi Tesisin Adı Oda Sayısı

Yatak Sayısı

Kategorisi

Jasmin Otel 85+8* 170 4 Hesgül Otel 24 48 2

Otel Başar 54+4* 114 3 Serenti Otel 32 62 2

Kit-Tur Otel 50+2* 100 3 Karagöl Oteli 36 72 2

Giresun Otel 26+5* 47 2 Hancılar Otel 31+3* 56 2

Ormancılar Otel 23 42 2 Ayana Otel 28 43 1

Çarıkçı Otel 33+1* 59 2 Toplam 436 812

Er-Tur Otel 25+1* 32 1

canlanmasında etkili olmaktadır.

Genel bir değerlendirme ile çoğunlukla yaz aylarında bölgedeki illere gelen turistlerin Giresun'u da ziyaretleri dışında turizm açısından önemli bir hareketlilik söz konusu değildir. Turlar şeklinde olan ziyaretlerin en önemlisi Turizm Bakanlığı'nın bazı yıllar Doğu Karadeniz'e düzenledikleri Yeşil

Turdur. Bütün bölge gibi Giresun'un da en büyük çekiciliği olan yaylalar daha

cazip hale getirilirse, bu turizm fonksiyonunu olumlu yönde etkileyecektir.

2. Giresun İlinde Düzenlenen veya Düzenlenebilecek Eko-Turizm

Etkinlikleri

Giresun ilinde eko turizm etkinlikleri açısından uygun bir ortam bulunmasına rağmen, bu yönde çok fazla bir girişim yapılmadığı, potansiyel iyi değerlendirildiği zaman aşağıdaki eko turizm etkinliklerinin yapılıp, geliştirilebileceği görülür.

2.1. Doğa yürüyüşü (Trekking)

Giresun şehrine 60 km uzaklıktaki Karagöl Dağlarının her yaş grubuna yönelik çok değişik parkurları doğa yürüyüşü için çok elverişlidir. Bu parkurlar; Eğribel-Çoban Bağırtan, Turna Ovası-Kümbet, Eğribel-Avşar Obası-Sağrak Gölü, Kırklar Tepesi-Karagöl Tepesi-Aygır Gölü-Elmalı Obası'dır. Ayrıca Aksu Deresi, Yağlıdere, Harşıt Çayı ve Pazarsuyu Dereleri vadileri (Harita 2) ve yaylalar bu tür faaliyetler için oldukça uygundur.

2.2. Dağ bisiklet turu ( Bike Safari )

İl genelinde özellikle yaylalar kesiminde dağ bisiklet turlarının yapılabileceği çok geniş alan olmasına rağmen, bu tür faaliyetler henüz çok az Kaynak: İl Turizm Envanteri ve İlgili Konaklama Tesislerin Yöneticilerinden Alınan Bilgiler (* Suit oda sayısı)

sayıda yapılmaktadır. İl genelinde bu tip faaliyetlerin arttırılmasına yönelik yapılan "Giresun Akıllı Bisikletle Turizme Pedal Çeviriyor" ve "Giresun Traking Parkurları'nın Haritalandırılması ve İyileştirilmesi" projeleri en önemlileridir.

2.3. Bilimsel amaçlı yürüyüş ( Scientifical tripping ) ve Botanik turu (Botanic touring

)

Giresun ili Holarktik flora âleminin Avrupa-Sibirya Fitocoğrafya Bölgesi içinde olup, bunun da Kolşik alt flora bölgesinde yer alır. Bol yağış ve uygun sıcaklık şartları, kıyıdan itibaren yükselen dağ sıralarının gür ve tür

34

bakımından zengin ormanlarla kaplı olmasına neden olmuştur . Sahip olduğu bu bitki çeşitliliğinden dolayı ilin çok sayıda turisti kendine çekecek bir potansiyeli vardır (Fotoğraf 7). Bu gür ve zengin bitki çeşitliliğine bağlı olarak, kıyıdan iç kesimlere vadiler (Harita 2) boyunca (özellikle Aksu ve Pazarsuyu vadileri) ve yüksek dağ-yayla alanlarında turistler için çeşitli botanik parkurları belirlenerek turlar düzenlenebilir. Ayrıca bu flora ve fauna çeşitliliği, jeolojik ve jeomorfolojik üniteler konusunda, bilimsel araştırma yapmak isteyenler için, günümüzde yeterince değerlendirilmese de büyük bir potansiyeli vardır.

34

Anşin, A., 1981, a.g.m., s.14

Günümüzde il genelinde yapılmayan jeep-safari için, Giresun- Batlama, İnişdibi-Fidanlık-Yavuzkemal-Bektaş-Camili-Pınarlar-Uzundere- Kümbet-Kotana-Dereli-Giresun parkuru ve yaylalar uygun bir güzergâhtır (Harita 2).

2.5. Fotoğraf çekme (Photographing) ve Manzara izleme ( Landscape observing )

İl genelindeki doğal manzaralar profesyonel ve amatör fotoğrafçılar için önemli bir kaynaktır. Fotoğraf çekimi yapmak ve manzara izlemek isteyenler için, Giresun Kalesi, (Harita 2) Gedikkaya, Giresun adası, Dikmen Tepesi ile Kulakkaya, Bektaş, Kümbet, Karagöl gibi yaylalar çok uygun yerlerdir.

2.6. Olta balıkçılığı ( Fishhook fishery )

Giresun yaklaşık 122 km deniz kıyısı ve çok sayıda akarsuyu bulunan bir ildir. Bu durum yeterince gelişmemiş olsa da olta balıkçılığı için uygun bir ortam sağlar (Harita 2).

2.7. Yat ve tekne turu ( Yacht and boat touring )

Giresun ili kıyılarında, yat ve tekne gezintisine uygun koylar; Piraziz'deki Eğrice koyu, Giresun Gemiler çekeği, Giresun adası, Keşap, Tirebolu ve Espiye'deki koylardır (Harita 2). Giresun Adası ile Gemiler Çekeği arasında yazın yapılan “Mavi Tur” adındaki tekne turları dışında turlar yoktur. Çeşitli büyüklükteki yat ve teknelerle tur düzenlendiğinde, ilde mavi ile yeşilin bir arada bulunduğu doyumsuz kıyı manzaraları ile akşam harika gün batışı izlenebilir (Fotoğraf 8).

2.8. Kuş gözlemciliği (Ornitoloji)

İlde bıldırcın, kılkuyruk, çulluk, kartal, şahin, atmaca, doğan, yeşilbaşlı ördek, cüce baykuş, turna, orman taygarı gibi birçok kuş türü bulunmaktadır. Ayrıca kuşlar için elverişli bir ortam oluşturan Giresun adası (Harita 2), çok sayıda kuş türünün yumurtlama ve üreme alanı durumundadır. Bunlar kuş gözlemciliği için çok uygun kaynaklardır.

Ayrıca Giresun ili, sayılan eko-turizm faaliyetlerinin yanı sıra tarımsal turizm (Agro-turizm), yamaç paraşütü (Paragliding) turizmi, kültürel yürüyüşler (cultural tripping), at safari (horse safari), sualtı dalış sporu (scuba diving) gibi eko-turizm faaliyetleri için de oldukça uygun özelliklere sahiptir. Bütün bu eko turizm faaliyetleri için gerekli altyapı hazırlandığında gerçekleşme ve faydalanma oranı artacak, başta yörehalkı olmak üzere ülke ekonomisine göz ardı edilemeyecek miktarda katkı sağlanmış olacaktır.

Belgede entrÖzel SayıÖzel Sayı (sayfa 31-36)