• Sonuç bulunamadı

WEB GRAFİK TASARIM İÇİN GEGL KULLANIMI

A. GIMP B. GEGL

C. GNU D. GTK+

E. SVG

10

Yanda resmi görülen Inkscape butonu-nun ismi nedir?

A. Gradiant doldurma butonu B. Seçim butonu

C. Kare butonu D. Çizim butonu E. Düğüm butonu

neler öğrendik yanıt anahtarı

Yanıtınız yanlış ise “GIMP” konusunu yeni-den gözyeni-den geçiriniz.

1. A Yanıtınız yanlış ise “GEGL” konusunu

yeni-den gözyeni-den geçiriniz.

6. B

Yanıtınız yanlış ise “GIMP” konusunu yeni-den gözyeni-den geçiriniz.

3. D Yanıtınız yanlış ise “INKSCAPE” konusunu

yeniden gözden geçiriniz.

8. D Yanıtınız yanlış ise “GIMP” konusunu

yeni-den gözyeni-den geçiriniz.

2. C Yanıtınız yanlış ise “GIMP” konusunu

yeni-den gözyeni-den geçiriniz.

7. B

Yanıtınız yanlış ise “INKSCAPE” konusunu yeniden gözden geçiriniz.

4. E

Yanıtınız yanlış ise “GIMP” konusunu yeni-den gözyeni-den geçiriniz.

5. B

Yanıtınız yanlış ise “GIMP” konusunu yeni-den gözyeni-den geçiriniz.

9. A

Yanıtınız yanlış ise “INKSCAPE” konusunu yeniden gözden geçiriniz.

10. E

Araştır Yanıt Anahtarı

8

Araştır 1

GIMP’in en belirgin özelliklerinden biri, piksel tabanlı uygulamaları destek-lemesidir. Linux dünyasının iki önemli grafiksel arayüz geliştirme kütüpha-nelerinden biri olan GTK+, ilk olarak GIMP’in geliştirilmesi için yazılmıştır.

Linux, Windows ve Mac OS işletim sistemleri altında çalışabilmektedir. Ay-rıca, eklenti sayısının zenginliği nedeniyle, çok sayıda grafik işlemi nesneler üzerinde gerçekleştirmek mümkün olabilmektedir.

Araştır 2

GEGL kütüphanesini kullanmak için kod yazma ya da GIMP içinden ça-ğırma yöntemlerinden biri kullanılabilir. Kod yazarken gegl_init fonksiyonu çağırılır. İstenen GEGL komutu yazılır. GEGL kütüphanesinden çıkmak için gegl_exit fonksiyonu çağırılır. Eğer GEGL, GIMP içinde iken kullanılacaksa GEGL aracına ulaşmak için iki yöntemden biri kullanılır. Birinci yöntemde Tools (Araçlar) menüsü altında yer alan GEGL Operation komutu tıklanır.

İkinci yöntemde ise Colors (Renkler) menüsü altındaki Use GEGL (GEGL kullan) satırı aktif hale getirilir.

Araştır 3

Inkscape programının tercih edilebilirliğini etkileyen en önemli özelliklerinin başında açık kaynak kodlu olmasıdır. Diğer bir ifadeyle ücretsizdir ve gelişti-rilmeye açıktır. Vektör tabanlı çizimler yapılmasına izin verdiği gibi Bitmap resimlerin işlenmesine de olanak tanır. Adobe Illustrator, Corel Draw, Fre-ehand, Xara X  gibi lisanslı ve güçlü yazılımların yapabildiği bir çok işleve sahiptir. Kullandığı SVG dosya biçimi ise bir çok program tarafından des-teklenmektedir. Inkscape, PNG, PDF, PS, EMF, TEX, POV, ODG, DXF ve GPL gibi çok sayıda desteklediği dosya formatı sayesinde, farklı programlarla dosya alışverişi yapılabilmesine de imkan verir.

Açık Kaynak Kodlu Web Grafik Tasarım Araçları

http://www.gimp.org

http://www.linuxfocus.org/Turkce/November1999/article112.html http://www.gimptr.com

http://shiftdelete.net/adim-adim-gimp-kullanimi-28569

http://mebk12.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/38/14/975160/dosyalar/2016_01/08110206_gimp1.pdf https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Gimp

https://tr.wikipedia.org/wiki/GIMP https://en.wikipedia.org/wiki/Gimp http://www.sonsurum.net/gimp http://blog.uguraba.com

http://www.turkcebilgi.com/gimp

http://aibu-acik-kaynak.blogspot.com.tr/search?q=gimp http://www.linuxfocus.org/Turkce/March2002/article238.shtml http://www.linuxfocus.org/Turkce/September2003/article311.shtml http://www.inkscape.org

http://aibu-acik-kaynak.blogspot.com.tr/search?q=inkscape https://sites.google.com/site/fsandlinux/inkscape

http://www.asaskan.net/?s=inkscape https://tr.wikipedia.org/wiki/Inkscape http://www.turkcebilgi.com/inkscape

http://acikkaynak2016.blogspot.com.tr/2016/06/inkscape-nedir-inkscape-temelde.html http://hamisertcan.com/gimp-gmic-eklentisi

http://en.wikibooks.org/wiki/Inkscape/Print-version

http://www.oguvenir.com/2013/08/inkscape-ders-notu-1.html http://gegl.org

https://en.wikipedia.org/wiki/GEGL

https://www.hscripts.com/tutorials/gimp/gegl-tool.html

http://files.canon-europe.com/files/soft39422/Manual/CanonMG6100TR.pdf https://teknoseyir.com/durum/184379

https://developer.gimp.org/faq.html#id462467 http://www.wlug.org/files/gegl.pdf

http://gegl.org/api.html

http://kaptanseo.com/w3c-nedir-ve-ne-ise-yarar/

Taşçılar, T. (2008). Inkscape. Enixma. Yıl 2, Sayı 8. (http://www.enixma.org adresinden 09.10.2016 tarihinde erişilmiştir.)

İnternet Kaynakları

Mizanpaj: Yayıncılık sektöründe, üzerinde çalışılan materyalin sayfa düzenine mizanpaj denir.

R

Renklendirme: Hedef çizim – tasarım taslağının çi-zim sınırlarının ötesine geçilerek, renklerle boyan-ması süreçlerine renklendirme denir.

S

Sayısal Fotoğraf İşleme: Sayısal ortamdaki fotoğraf-lar – fotoğraf verileri üzerinde gerçekleştirilebilen genel düzeltme – düzenleme işlemlerine sayısal fotoğraf işleme adı verilmektedir.

Sayısal Fotoğrafçılık: Nesnelere ait görüntülerin ya-kalanması aşamasında sayısal – bilgisayar tabanlı tekniklerin uygulandığı fotoğrafçılık yaklaşımına sayısal fotoğrafçılık denir.

Sayısal Yayıncılık: Basılı materyallerin hazırlanması / tasarlanmasında sayısal ortamın (bilgisayar sis-temlerinin) kullanıldığı ve yine materyallerin sa-yısal ortamda sunulduğu yayıncılık yaklaşımına sayısal yayıncılık denir.

Sayısal Yayınlama: Temel olarak sayısal ortamda gö-rüntülenip okunabilecek bir yayının, ilgili ortam-da oluşturulması / sunulması yaklaşımına sayısal yayınlama denir.

Stil: CorelDRAW kapsamındaki çalışmalarda ortak tasarımsal özellikler – işlevler kullanılabilmesine ve ilgili görsel unsurların istendik yönde sunulabilme-sine imkan veren program unsurlarına stil denir.

Ş

Şablon: CorelDRAW kapsamındaki çalışmaların daha pratik ve tutarlı gerçekleştirilmesi için kul-lanılabilen hazır tasarımsal çalışma bütününe şab-lon denir.

V

Vektörel Çizim: Vektörel grafik bileşenleri ve mantı-ğına dayalı olarak oluşturulmuş olan çizime vek-törel çizim denir.

Vektörel Grafik: Matematiksel ifadelerle oluşturul-muş olan ve kalitelerinden kaybetmeksizin ölçek-lendirilebilen grafiklere vektörel grafik denir.

A

Adobe Illustrator: İllüstrasyon çalışmaları gerçek-leştirmek için, Adobe firması tarafından piyasaya sunulan programdır.

Adobe Indesign: Masaüstü yayıncılık ve sayısal ya-yıncılık gibi çalışmaları gerçekleştirmek için, Ado-be firması tarafından piyasaya sunulan programdır.

Adobe Photoshop: Fotoğraf düzenlemeleri, manipü-lasyonları ve fotomontaj türü çalışmalar gerçekleş-tirebilmek için, Adobe firması tarafından piyasaya sunulan programdır.

C

CorelDRAW: İllüstrasyon çalışmaları gerçekleştir-mek için, Corel Corporation firması tarafından piyasaya sunulan programdır.

E

Efekt: Hedef görsel tasarım çalışması üzerinde farklı görsel etkiler oluşturacak filtrelere efekt denir.

Etkileşimli Yayın: Okuyucu – kullanıcı ile etkileşime girerek, onun yönlendirmelerini veya dönütlerini algılayabilen, yine basılı yayınların aksine çoklu-ortam tabanlı unsurlar kullanabilen yayınlara et-kileşimli yayın denir.

F

Filtre: Hedef görsel üzerinde çeşitli otomatik değişik-likler meydana getirmek amacıyla sunulan araca filtre denir.

Fotoğraf Manipülasyonu – Fotomontaj: Görsel veri niteliğinde olan, özellikle fotoğraflar üzerinde ya-pılan ve düzeltme – düzenleme – değiştirme yo-luyla yeni ürünlerin elde edilebilmesine de imkân veren işlemlere fotoğraf manipülasyonu denir.

İ

İllüstrasyon: Anlatılmak istenen olayın / olgunun gör-sel şekillerle ifade edilmesine illüstrasyon denir.

M

Masaüstü Yayıncılık: Basılı materyallerin hazırlan-ması / tasarlanhazırlan-ması sırasında masa başında bilgi-sayarlardan yararlanılan yayıncılık yaklaşımına masaüstü yayıncılık denir.