• Sonuç bulunamadı

CORELDRAW PROGRAMI VE ARAYÜZÜ

Bir önceki ünitemizde değinilen Adobe Illust-rator programı, piyasada yaygın kullanım alanı bu-lan, güçlü bir illüstrasyon program olmakla bera-ber, karşısında çeşitli alternatiflere de kuşkusuz var olmaktadır. CorelDRAW programı, Corel Corpo-ration adlı yazılım firması tarafından piyasaya sü-rülen, bir diğer popüler vektörel illüstrasyon prog-ramıdır. İlk olarak 1989 yılında piyasaya sürülen program, Corel Corporation bünyesinde olmak üzere, Michel Bouillon ve Pat Beirne tarafından ge-liştirilmiştir. Tarihsel süreci dikkate alındığı zaman, alt sürümler hariç toplam on sekiz sürümü piyasaya sürülmüş olan CorelDRAW, on üçüncü sürümden itibaren X3, X4,…vb. şeklinde sürüm numaraları almaya başlamıştır. Corel Corporation tarafından Graphic Suite adı altında, farklı

prog-ramların da yer aldığı bir paket içeri-sinde sunulan CorelDRAW, bu ünite kaleme alındığı esnada X8 sürümü ile piyasadaki yerine korumaktadır.

Vektörel çizim/tasarım süreçlerinin beraberinde, görsel – grafik tasarım odaklı birçok faaliyette (ör-neğin masaüstü yayıncılık, Web tasarım) etkin bir biçimde kullanılan CorelDRAW, piyasada yer alan profesyonel nitelikteki sayılı programlardan birisi olarak dikkat çekmektedir. CorelDRAW kendi dos-Bu ünite kapsamında ele alınan konuyla

iliş-kili olarak illüstrasyon, sayısal illüstrasyon, ve vektörel grafik gibi konulara bir önceki ünite altında (3. Ünite) değinmiştik. Bu nedenle okuyucuların, ifade edilen konulardaki bilgi-lerini pekiştirmek adına söz konusu ünitenin ilk konularına bakması tavsiye edilmektedir.

dikkat

CorelDRAW programını daha iyi anlamak adına, il-lüstrasyon, sayısal ilil-lüstrasyon, ve vektörel grafik gibi kavramlar konusunda çeşitli bilgilere ihtiyacımız var-dır. Bu bağlamda, aşağıda sıralanmış olan Web kay-naklarını inceleyebilirsiniz:

CorelDRAW ile Grafik Tasarımı

ya uzantısı olan .CDR başta olmak üzere, neredeyse diğer bütün yaygın resim dosyası formatlarını ve al-ternatif birçok farklı dosya formatlarını içeren geniş bir dosya türü – formatı yelpazesini desteklemek-tedir. CorelDRAW önceleri Windows başta olmak üzere, Unix, Linux, CtOS, OS/2, ve MacOS gibi farklı işletim sistemleri için geliştirilmiş olsa da, şu anda genel olarak Windows işletim sistemi için geliş-tirilmektedir (On birinci sürüm ile birlikte MacOS desteği de sona ermiş, hatta X7 sürümü ile birlikte Windows XP ve Vista desteği de kaldırılmıştır).

Genel hatlarıyla CorelDRAW programı, vek-törel çizim/tasarım bağlamında birçok özellik ve işlevi kullanıcılara sunmaktadır. Bu noktada, prog-ramın kullanımı konusunda bilgi ve beceri elde etmek için alternatif uygulamalar geliştirilmeli ve program ortamına adapte olmak için etkin çalışma süreçleri tecrübe edinilmelidir. Ama diğer yandan ise, CorelDRAW programının genel hatlarıyla kul-lanımını anlamak ve daha ileri düzey çalışmalara geçmek için de birkaç temel noktayı özümsemek gerekmektedir. Bu doğrultuda olmak üzere, önce-likli olarak programın arayüzü hakkında fikir sahi-bi olmamız yerinde olacaktır.

CorelDRAW Programı Arayüzü

CorelDRAW programı, genel hatlarıyla klasik pencere (window) mantığına dayalı bir yapı sergi-lemesi nedeniyle, kullanımı kolay bir arayüze sa-hiptir. Elbette içerisinde çok sayıda özellik ve işlev barındıran bu programda tecrübe kazanmak basit grafik – görsel tasarım programlarında olduğu gibi nispeten hızlı olmasa da, alışıldığında kullanıcıla-rın hızlı ilerlemesine ve tecrübe kazanmasına ola-nak sağlayan bir yapı sunmaktadır. Tipik olarak CorelDRAW programında yapılan işlemler arayüz ortamında sunulan farklı çubuklar, pencereler ve

Varsayılan olarak CorelDRAW programı orta-mında kullanıcıların etkileşime girdiği temel ara-yüz bileşenlerini kısaca şöyle açıklayabiliriz:

• Menu Bar (Menü Çubuğu): Menu Bar (Menü Çubuğu), tipik olarak CorelDRAW programı ile ilişkili genel bütün özellik ve işlevlere erişim sağlanabilen ve gerek aktif çalışma ile ilgili, gerekse program ile ilgili düzenlemelerin – ayarlamaların yapılabildi-ği seçenekleri sunan bir bileşendir.

• Standart Tool Bar (Standart Araç Çubu-ğu): Menu Bar bileşeninin hemen altında yer alan ve genel anlamda CorelDRAW programına ve bu bağlamda, vektörel çizim özellik – işlevlerine yönelik bazı temel seçe-nekleri sunan bir bileşendir.

• Property Bar (Özellik Çubuğu): Standart Tool Bar bileşeninin hemen altında yer alan ve aktif çalışma alanında seçilen nesne veya nesne-lere göre düzenlenebilen – kullanılabilen para-metreleri ve komutları içeren bir bileşendir.

• Drawing Window (Çizim Penceresi) ve Drawing Page (Çizim Sayfası): CorelD-RAW programı ortamında varsayılan olarak çizim – tasarım işlemlerinin gerçekleştiril-diği genel program alanı Drawing Window olarak isimlendirilmektedir. Drawing Page ise, Drawing Window alanı içerisinde yer alan esas çizim – tasarım sayfası olmaktadır.

Bu noktada, aktif çalışma içerisinde birden fazla Drawing Page olması durumunda, Drawing Window bileşeni alt kısmında yer alan Document Navigator (Doküman Gez-gini) adlı bileşen ile sayfalar arası geçişler yapılabilmektedir.

• Toolbox (Araç Kutusu): Varsayılan ola-rak CorelDRAW programı arayüzünün en solunda yer alan Toolbox (Araç Kutusu), aktif çalışma üzerinde çizimler – tasarımlar, renklendirme ve boyama işlemleri gerçek-leştirebilmek adına sıklıkla kullanılan araç-ların sunulduğu bir tür paneldir. Bu bileşen, CorelDRAW ortamındaki tasarım süreçleri açısından hayati öneme sahip başlıca bile-şen olarak değerlendirilebilmektedir.

• Color Palettes (Renk Paletleri): CorelD-RAW programı arayüzünün en sağında yer alan bu panel sayesinde, aktif çalışmaya yö-Genel olarak grafik – görsel tasarım

programların-da kullanıcılara sunulan arayüzlerde çeşitli ben-zerlikler olabilmektedir. Bu durum özellikle aynı yazılım firmasının sunduğu farklı programlarda daha üst düzeyde olabilmektedir. Ancak her şeye rağmen kullanmakta olduğunuz alternatif grafik – görsel tasarım programları varsa, CorelDRAW ara-yüzüne de alışmakta zorlanmayacaksınız demektir.

dikkat

• Docker Windows (Docker Pencereleri): Docker olarak adlandırılan pencereler, CorelDRAW programı ortamının sağ tarafına doğru kısımda ekrana gelen ve işe koşulan özellik – işlevlere göre kullanıcılara çeşitli ek ayarlama – düzenleme seçenekleri sunan bileşenlerdir. Aktif çalışmada ger-çekleştirmeyi tercih ettiğiniz işlemlere göre aktif hale gelen bu pencereler, ilgili Docker alanına sekmeler halinde yerleşmektedir.

Toolbox (Araç Kutusu)

CorelDRAW programı ortamında aktif çalışma üzerinde çizimler – tasarımlar, renklendirme ve boyama işlemleri ger-çekleştirebilmek adına sıklıkla kullanılan araçların sunulduğu bir tür paneldir.

Docker

Docker olarak adlandırılan pencereler, CorelDRAW programı ortamının sağ ta-rafına doğru kısımda ekrana gelen ve işe koşulan özellik – işlevlere göre kullanıcı-lara çeşitli ek ayarlama – düzenleme seçe-nekleri sunan bileşenlerdir.

Öğrenme Çıktısı

İllüstrasyon ve vektörel grafik kavramları, görsel – grafik tasarım açısından ol-dukça önemli kavramlardır.

Bunun sebeplerini açıklaya-bilir misiniz?

CorelDRAW programında-ki aktif bir çalışmada, hangi arayüz bileşenlerinin hangi çalışma unsurlarının oluş-turulmasında kullanıldığını değerlendiriniz.

CorelDRAW programının ve ilgili arayüz bileşenlerinin özellik – işlevlerini dikkate alarak, bir illüstrasyon çalış-manın şekillendirilmesi nok-tasındaki rollerini anlatınız.

1 CorelDRAW programının tanıyarak programın temel arayüz bileşenlerinin özellik ve işlevlerinin neler olduğunu açıklayabilme

Araştır 1 İlişkilendir Anlat/Paylaş

Menu Bar (Menü Çubuğu) Standart Tool Bar (Standart Araç Çubuğu)

Property Bar (Özellik Çubuğu) Drawing Window

(Çizim Penceresi)

Drawing Page (Çizim Sayfası)

Toolbox (Araç Kutusu) Docker Windows

(Docker Pencereleri)

Color Palettes (Renk Paletleri)

Şekil 4.1 Coreldraw Arayüzü – Genel Çalışma Alanı

CorelDRAW ile Grafik Tasarımı

CORELDRAW İLE BASİT