• Sonuç bulunamadı

ADOBE INDESIGN PROGRAMI VE ARAYÜZÜ

A. ACCDB B. RPPB

C. EPUB D. MDPS E. MDBP

Indesign ile Grafik Tasarımı

neler öğrendik yanıt anahtarı

Yanıtınız yanlış ise “Masaüstü Yayıncılık - Sayısal Yayıncılık Kavramları” konusunu ye-niden gözden geçiriniz.

1. D Yanıtınız yanlış ise “Indesign ile Temel

Tasa-rım ve Mizanpaj” konusunu yeniden gözden geçiriniz.

6. D

Yanıtınız yanlış ise “Masaüstü Yayıncılık - Sayısal Yayıncılık Kavramları” konusunu ye-niden gözden geçiriniz.

3. E Yanıtınız yanlış ise “Indesign ile Metin Düzenleme

ve Renklendirme” ve “Indesign ile Temel Tasarım ve Mizanpaj” konusunu yeniden gözden geçiriniz.

8. E Yanıtınız yanlış ise “Masaüstü Yayıncılık -

Sayısal Yayıncılık Kavramları” konusunu ye-niden gözden geçiriniz.

2. C Yanıtınız yanlış ise “Indesign ile Metin Düzenleme

ve Renklendirme” ve “Indesign ile Temel Tasarım ve Mizanpaj” konusunu yeniden gözden geçiriniz.

7. C

Yanıtınız yanlış ise “Adobe Indesign Progra-mı ve Arayüzü” konusunu yeniden gözden geçiriniz.

4. B

Yanıtınız yanlış ise “Indesign ile Temel Tasa-rım ve Mizanpaj” konusunu yeniden gözden geçiriniz.

5. C

Yanıtınız yanlış ise “Indesign Çalışmalarını Dışa Aktarma” konusunu yeniden gözden geçiriniz.

9. B

Yanıtınız yanlış ise “Indesign Çalışmalarını Sayısal Yayınlama” konusunu yeniden göz-den geçiriniz.

10. C

Araştır Yanıt Anahtarı

7

Araştır 1

E-mürekkep (elektronik mürekkep), Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün ön ayak olduğu araştırma çalışmalarının sonucunda geliştirilmiş bir elektro-nik yayın gösterim teknolojisidir. E-Ink adlı bir şirket tarafından geliştirilen e-mürekkep, bir ‘e-kağıt’ türü olarak da lanse edilmektedir. Tipik olarak, özel-likle e-kitap okuyucu cihazlarda, elektronik görünüm sağlamak adına bir film tabakasına sıkıştırılmış, çapı yaklaşık bir insan saçı kadar olan milyon sayıdaki mikrokapsüller e-mürekkebi meydana getirmektedir. E-mürekkep, içerisinde-ki siyah ve beyaz olarak, farklı elektriksel yüklerdeiçerisinde-ki parçaların uyarılma du-rumlarına göre yer değiştirmesi suretiyle görüntüyü meydana getirmektedir.

Gelişiminin hızlanarak artacağı tahmin edilen e-mürekkep, Amazon Kindle, Sony Reader, Barnes and Noble, iLiad, Cybook Gen3 gibi firmaların e-kitap okuyucu cihazlarında kullanılmaktadır. Daha fazla bilgi için:

• https://tr.wikipedia.org/wiki/Elektronik_Mürekkep

• http://www.teakolik.com/e-ink-elektronik-murekkep-teknolojisi-nedir/

• https://en.wikipedia.org/wiki/E_Ink

Araştır 2

Metin düzenleme ve tasarım odaklı özellik – işlevleri nedeniyle Microsoft Office Word ve benzeri programları masaüstü yayıncılık amacıyla kullanabi-liriz. Ancak Adobe Indesign gibi programlar, metin düzenleme programları-nın aksine, bünyesinde sadece masaüstü yayıncılık süreçleriyle alakalı olan ve bu yöndeki çalışmalara daha fazla hız kazandıran çeşitli özellikleri ve işlevleri de bulundurmaktadır. Örneğin yayının hazırlanması ile birlikte basıldığında kağıt üzerinde nasıl görünebileceğine ilişkin daha tutarlı ve detaylı ayarlama-ları ancak ve ancak Adobe Indesign gibi programlarla yapabiliriz. Yine bu programlar sadece masaüstü yayıncılık konusuna odaklandığından dolayı, bu yöndeki çalışmalarda bizlere daha pratik ve etkin çözümler üretecek alternatif

Araştır Yanıt Anahtarı

7

Araştır 3

Tools Panel (Araçlar Paneli), Adobe yazılım firmasının programlarında ol-dukça önemli bir yere sahiptir. Görsel tasarım programlarında aktif çalışma ortamında gerçekleştirilen temel tasarım ve düzenlemeler, bu panel üzerinde sunulan araçlar ile kolaylıkla yapılabilmektedir. Söz konusu araçların tek bir panel altında, erişimi ve kullanımı kolay bir şekilde ve farklı programlarda benzer özelliklerde sunulması, görsel tasarım süreçlerine daha kolay adapte olunmasını sağlamaktadır. Bu durum kullanıcıların farklı Adobe programla-rında temel tasarım ve düzenleme çalışmalarına kolayca adapte olabilmesini sağlayabildiği gibi, genellikle birbirleriyle bağlantılı olarak kullanılabilen bu programlar arası eşgüdümü de daha etkili hale getirmektedir. Görsel tasarım gibi zahmetli olan süreçlerin kolaylaştırılması adına bu tür pratik çözümlerin sunulması görsel tasarım programları açısından son derece önemlidir.

Araştır 4

Masaüstü yayıncılık süreçlerinde kullanılacak metin tiplerinin ve renklerin seçimi genel anlamda insan doğasıyla ilişkili konuların irdelenmesini gerekli kılmaktadır. Kuşkusuz ki yine insan eseri olan farklı metin tipleri okunurluğu kolaylaştıran veya psikolojik anlamda farklı mesajlar verebilen tipte unsurlar olarak dikkate alınmaktadır. Yine metin büyüklükleri ve metin renkleri ile birlikte bir yayındaki renk bütünlerinin uyumu gibi meseleler, insani yeter-likler (Örneğin, gözün yorulmadan algılayıp okuması – görebilmesi) ve yine psikolojik sebepler gibi faktörlerden etkilenebilmektedir. Özellikle psikolojik sebepler ve buna bağlı olarak insanların bir yayını incelerken iyi hissetmeleri ya da bakmakta oldukları şeyi satın alma – isteme gibi dürtüler içerisine gire-bilmeleri gibi yönlendirmeler, renklerin kullanımı ve farklı renklerin birbirle-riyle uyumu konusunda araştırmalar yapılmasına ve bu araştırma sonuçlarına göre kararlar alınıp uygulanmasına sebep olmaktadır.

Araştır 5

Sayısal yayıncılık bağlamında yayınlanan materyaller, bilgisayar tabanlı sistem-lerin ürünleri olduklarından dolayı kolaylıkla kopyalanıp dağıtılabilmektedir.

Böylelikle basılı materyallere oranla çok daha fazla okuyucunun faydalanabile-ceği bir yayıncılık yaklaşımı da sağlanabilmektedir. Ancak bu durum telif hak-ları açısından düşünüldüğünde, sayısal ortamdaki eserlerin daha kolay ihlallere maruz kalması söz konusu olmaktadır. En basitinden bir e-kitap içerisinde yer alan bilgilerin tamamen veya kısmen izinsiz kopyalanması veya içeriğin izinsiz değiştirilmesi gibi telif hakları ihlalleri basılı materyallerin yanında ço-cuk oyuncağı haline gelmektedir. Ayrıca sayısal yayıncılık kontrol dışı gerçek-leştirildiğinde yanlış bilgilerin sunulduğu, illegal bir sayısal yayın ortamının da oluşmasına sebep olabilmektedir. Telif haklarına yönelik hukuksal düzen-lemeler basılı materyaller nezdinde şekillendirilmiş olduğundan dolayı, sayısal eserlere yönelik yeni hukuksal düzenlemeler halen gerçekleştirilmektedir. Ay-rıca sayısal yayıncılık faaliyetleri yürüten çeşitli kuruluşlar ve kaynaklar da telif haklarına yönelik bazı alternatif çözümleri işe koşmaktadır. Örneğin, sayısal yayınlanan eserleri halka açık ortamlara sınırlı sayıda sunan yayın evleri olduğu gibi, bu yayınların içerisinde izinsiz kopyalama - düzenlemeye karşı şifreleme önlemleri ekleyen ya da yayınların sadece izin verilen cihazlarda okunabilmele-rine imkan veren yazılımsal eklentiler kullanan yayın evleri de vardır.

Indesign ile Grafik Tasarımı

Araştır Yanıt Anahtarı

7

Araştır 6

Konuyla ilişkili olarak literature incelediğimizde, esasında bildiğimiz metin düzenleme programlarından olan Microsoft Word formatındaki (.doc, .docx) dosyaların bile e-kitap formatında / dosya türünde kabul edildiğini görmek-teyiz. Bunun yanısıra, Adobe firmasının doküman formatı olan PDF de bi-lindik e-kitap formatlarından birisi olarak kabul edilmektedir. Ancak konuyu daha teknik açıdan ele aldığımızda, özellikle günümüzde oldukça yaygın hale gelmiş olan e-kitap okuyucu cihazlarda ve mobil cihazlarda e-kitap formatı olarak işe koşulan birçok farklı dosya türünün de mevcut olduğunu görmek-teyiz. Bunlardan başlıcalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

• Broadband eBooks (BBeB – Sony firmasının e-kitap dosya türü),

• Comic Book Archive file (.cbr, .cbz…vb. olarak – özellikle sıkıştırılmış re-sim verisi içerebilen),

• DAISY – ANSI/NISO Z39.86 (XML tabanlı bir format),

• iBook (.ibooks olarak – Apple firmasının e-kitap dosya türü),

• Microsoft LIT (.lit olarak – Microsoft Reader programı dosya türü),

• HTML ve Compiled HTML (.htm, .html, .chm olarak - bilindik Web dosya türü),

• KF8 (.azw olarak - Amazon Kindle dosya türü)

Botello, C. (2012). Adobe InDesign CS6 Revealed. Cengage Learning.

Briggs, M. (2012). Journalism Next: A Practical Guide to Digital Reporting and Publishing. Sage.

Burns, D., & Cohen, S. (2014). Digital Publishing with Adobe Indesign CC: Moving Beyond Print to Digital.

Pearson Education.

Gaughran, D. (2012). Let’s Get Digital: How To Self-Publish, and Why You Should. CreateSpace Independent Publishing Platform

Gordon, J., Schwartz, R., & Jansen, C. (2016). Learn Adobe InDesign CC for Print and Digital Media Publication:

Adobe Certified Associate Exam Preparation. Adobe Press.

Gümüştepe, Y. (2013). Indesign CS6 & CC. İstanbul, Kodlab Yayıncılık.

Lawyer, B. P. (2006). Masaüstü Yayıncılık ve Basım Kılavuzu (Türkçe). İstanbul, Alfa Yayıncılık.

Mazlum, F. S. (2006). Masaüstü Yayıncılık. Ankara, Gazi Kitabevi Yayınları.

Türkay, G. (2013). Indesign CS6. Ankara, Pusula Yayıncılık.

Kaynakça

https://tr.wikipedia.org/wiki/Masaüstü_yayıncılık (erişim tarihi: 16.08.2016) https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_publishing (erişim tarihi: 16.08.2016) https://en.wikipedia.org/wiki/Desktop_publishing (erişim tarihi: 16.08.2016) https://global.britannica.com/topic/publishing (erişim tarihi: 17.08.2016) https://tr.wikipedia.org/wiki/InDesign (erişim tarihi: 17.08.2016)

https://en.wikipedia.org/wiki/Adobe_InDesign (erişim tarihi: 19.08.2016) https://helpx.adobe.com/tr/indesign.html (erişim tarihi: 19.08.2016)

https://helpx.adobe.com/tr/pdf/indesign_reference.pdf (erişim tarihi: 19.08.2016)

https://www.lynda.com/InDesign-training-tutorials/233-0.html (erişim tarihi: 22.08.2016) http://www.vidobu.com/indesign (erişim tarihi: 22.08.2016)

İnternet Kaynakları

Bölüm 8