• Sonuç bulunamadı

ADOBE ILLUSTRATOR PROGRAMI VE ARAYÜZÜ

Adobe Illustrator programı (ünitede bundan sonra sadece Illustrator olarak anılacaktır), Adobe yazılım firması tarafından piyasaya sürülen, popüler bir vektörel illüstrasyon programıdır. Bütün sürümleri ele alındığında toplam on yedi nesil geride bırakmış olan Illustrator, bu ünite kaleme alındığı

sırada CC adlı sürümüyle kullanıma sunulmuş durumdadır. İlk sürümü 1987 yılında çıkmış olan Illustrator, on sürüm sonrasında CS ön takısı altında toplam altı sürüm geçirmiş (2003 – 2012), son olarak da 2013 yılından bu yana CC adı altında (CC, CC 2014, CC 2015) kul-lanıma sunulmaya devam edilmiştir.

Illustrator programı, önceleri Macromedia ya-zılım firması tarafından piyasaya sürülen Freehand programı ile birbirine rakip olmuş, ancak Adobe firması Macromedia’yı satın aldıktan sonra iptal edilen Freehand projesi nedeniyle Illustrator prog-ramı günümüze kadar varlığını korumuştur. İfade ettimiz üzere, vektörel grafik tasarım programları-nın en popülerlerinden olan Illustrator, başta ken-di dosya uzantısı olan .AI uzantısını desteklemekle beraber, ayrıca .SVG (Scalable Vector Graphics), ve .EPS (Encapsulated PostScript) dosya uzantılarını da desteklemektedir. Yine popüler dosya uzantıla-rından olan .PDF (Portable Document Format) da Illustrator tarafından desteklenen diğer dosya uzan-tısı (ya da başka bir deyişle dosya formatı) olarak karşımıza çıkmaktadır. Illustrator programının hem MacOS, hem de Windows işletim sistemi sürümleri olsa da, en etkin ve kolay, MacOS işletim sistemi ortamında kullanıldığı kullanıcılar tarafından ifade edilmektedir. Bunda Mac tabanlı bilgisayarların ve ilgili işletim sisteminin grafik tasarımı odaklı olma-sının büyük bir payı olduğu düşünülebilir.

Illustrator programı, vektörel çizim / tasarım adı-na içerisinde birçok özelliği ve işlevi barındırmakta-dır. Ancak genel anlamda kullanımı birkaç temel noktaya dikkat edilmek suretiyle kolaylıkla öğrenile-bilmektedir. Bunun için öncelikle programın arayü-zü hakkında fikir sahibi olmamız önemlidir.

Illustrator Programı Arayüzü

Genellikle pencere (window) mantığına dayalı geliştirilen programlardan aşina olduğumuz üzere, Illustrator programının arayüzü de çeşitli pencere-ler, çubuklar ve panellerden oluşmaktadır. Kullanı-cılar bu elemanları kullanmak suretiyle Illustrator programı ortamında oluşturmak istedikleri tasa-rımlara yönelik çalışma alanları oluşturabilmekte, oluşturulan çalışma alanlarında da sunulan araçları kullanmak suretiyle tasarımlarını yapabilmektedir.

Start Workspace (Başlangıç Çalışma Alanı)

Illustrator programı başlatıldıktan kısa bir sure sonra, kullanıcının çalışma sürecine devam edebil-mesini sağlayan farklı seçeneklerin sunulduğu bir çalışma alanı ekrana gelmektedir. Start Workspace (Başlangıç Çalışma Alanı) olarak adlandırılan bu alandaki başlıca seçenekler ve işlevleri şu şekildedir:

• Recent Files (Son Dosyalar): Illustrator ortamında yakın zamanda çalışmış olduğu-nuz dosyalara hızlı erişim yapmanızı sağlar.

• Libraries (Kütüphaneler): Adobe yazılım firmasının sunduğu Creative Cloud adlı kullanıcıya has Web ortamında, tarafınıza ait programlar ile ilgili kütüphane dosyala-rına erişmenizi sağlar.

• Presets (Ön-şablonlar): Illustrator orta-mında çalışmalarınızı kolaylaştırmak adına, sunulmuş olan hazır şablonlar (templates) üzerinden yeni bir çalışma açmanızı sağlar.

• Mobile Creations (Mobil Çalışmalar): Bu seçenek ise yine Creative Cloud ortamınızla ilişkili olarak, diğer bazı Adobe programları ile geliştirmiş olduğunuz mobil uygulama çalışmalarınıza erişmenizi sağlar.

Söz konusu seçenekler altında yer alan New ve Open düğmeleri ise sırasıyla boş bir çalışma dosyası / alanı açmanızı ya da daha once kaydetmiş oldu-ğunuz bir çalışmayı açmanızı sağlamaktadır. Söz konusu Start Workspace ekrana geldikten sonra kullanıcıların genellikle bu iki düğmeyi kullanmayı tercih ettiğini söyleyebiliriz.

Adobe yazılım firması tarafından geliştirilen ve pi-yasaya sürülen programlar, tıpkı Microsoft Office programlarında olduğu gibi, kullanıcı arayüzleri açı-sından benzer yapılara sahip olmaktadır. Bu durum paket programların tipik bir özelliği olmakla birlikte amaç kullanıcıya aynı firmanın farklı programların-da aşina bir kullanım tecrübesi yaşatabilmektir.

dikkat

Start Workspace (Başlangıç Çalışma Alanı) Illustrator programı başlatıldıktan kısa bir süre sonra, kullanıcının çalışma sürecine devam edebilmesini sağlayan farklı seçe-neklerin sunulduğu bir alan / arayüzdür.

Start Workspace (Başlangıç Çalışma Alanı) kimi Illustrator sürümlerinde varsayılan ola-rak ekrana gelmediği gibi, kullanıcılar diledi-ği takdirde bu ekranı programın ayarlar ara-yüzünden kapatabilmektedir.

dikkat

Illustrator ile Grafik Tasarımı

Workspace (Genel Çalışma Alanı) Kullanıcı bir önceki arayüzden / çalışma ala-nından gerekli seçimleri yaptıktan sonra, Illustra-tor ortamında esas çalışmaların yapıldığı Work-space (Genel Çalışma Alanı) ekrana gelmektedir.

Bu arayüzde, vektörel grafik tasarımı çalışmalarını gerçekleştirmek adına gereken her türlü özellik ve işlev kullanıcılara sunulmaktadır. Kullanıcıların tek yapması gereken, hangi özellik ve işlevlerin hangi çubuklar, pencereler veya paneller altından açılabi-leceğini ve yapılmak istenilen tasarım odaklı işlerin hangi özellik ve işlev kombinasyonlarıyla yerine getirilebileceğini bilmektir. Bu nedenle öncelikli olarak Workspace ortamındaki temel bütün bile-şenleri kısaca tanıtmakta fayda vardır:

• Application Bar (Uygulama Çubuğu):

Program penceresinin en üst alanında, Il-lustrator ile ilişkili menü ve alt seçeneklerin sunulduğu bir çubuk bulunmaktadır. Il-lustrator programı ortamında üzerinde çalı-şılan çalışma ile ilgili temel işlemler ve yine vektörel grafik tasarımına yönelik sunul-muş olan işlevler bu menüler ve sundukları alt seçenekler yardımıyla da yapılabilmek-tedir. Ayrıca bu çubuğun sağ tarafında yer alan ve Worspace Switcher (Çalışma Alanı Değiştiricisi) olarak adlandırılan düğme ile de Illustrator çalışma ortamının yerleşimi konusunda ön tanımlı seçenekler arasında seçim yapılabilmektedir.

• Tools Panel (Araçlar Paneli): Varsayılan olarak Illustrator çalışma alanının sol tara-fında yer alan bu dikey panelde, vektörel tasarım yaparken kullanılabilecek bütün çi-zim ve düzenleme araçları mevcuttur. Tools Panel, tipik olarak bir Illustrator kullanıcı-sının ‘olmazsa olmazı’ olarak nitelendirebi-leceğimiz unsurlardan birisidir.

• Control Panel (Kontrol Paneli): Varsa-yılan olarak yatay bir şekilde, Application Bar’ın hemen altında yer alan bu panel, seçilmiş olan araç ya da çalışma alanında-ki nesne ile ilgili özellikleri ve yapılabilecek ayarlamaları görüntülemektedir.

• Document Window (Doküman Pence-resi): Aktif olarak açık olan çalışmanızın görüntülendiği, orta alandaki kısımdır. Bu-rada, açılmış olan diğer çalışmalar da sek-meler halinde yan yana görüntülenebilmek-te ve kullanıcılar üzerinde işlem yapmak istediği çalışmaya bu şekilde kolayca geçiş yapabilmektedir.

• Panels (Paneller): Varsayılan olarak Illust-rator çalışma alanının sağ tarafına yerleşti-rilmiş olan ve her biri ayrı özellik / işlevleri sunan paneller, Illustrator kullanıcısının vektörel tasarım yaparken gerçekleştirebi-leceği ek işlemleri içeren çeşitli araçlar sun-maktadır.

Söz konusu seçenekler altında yer alan New ve Open düğmeleri ise sırasıyla boş bir çalışma dosyası / alanı açmanızı ya da daha önce kaydetmiş oldu-ğunuz bir çalışmayı açmanızı sağlamaktadır. Söz konusu Start Workspace ekrana geldikten sonra kullanıcıların genellikle bu iki düğmeyi kullanmayı tercih ettiğini söyleyebiliriz.

Workspace (Genel Çalışma Alanı) Illustrator programı ortamında vektörel grafik tasarımı çalışmalarını gerçekleştir-mek adına gereken her türlü özellik ve işlevin kullanıcılara sunulduğu alan / ara-yüzdür.

ILLUSTRATOR İLE BASİT