• Sonuç bulunamadı

CORELDRAW İLE BASİT ÇİZİMLER

CorelDRAW ortamında aktif çalışma üzerinde gerçekleştirilebilecek faaliyetler yoğun olarak basit çizimlere dayalı olmaktadır. Yani, CorelDRAW’da gerçekleştirdiğiniz çalışma ister kapsamlı bir tasa-rım çalışması olsun, isterse ileri düzey görsel ta-sarım tekniklerini içeriyor olsun, aslında özünde basit çizimler silsilesinin birer ürünü olmaktadır.

Burada söz konusu olabilecek alter-natif yaklaşım, yöntem ve teknikler CorelDRAW’da yer alan diğer destek-leyici özellik ve işlevlerin işe koşulması şeklinde olmaktadır.

Çizim Araçlarının Kullanımına Yönelik Hususlar

CorelDRAW programında basit çizimler ger-çekleştirirken Toolbox (Araç Kutusu) altında sunu-lan çizim ve düzenleme araçları yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Diğer yandan, söz konusu çizim-ler yerine getirilirken odaklanılmış olan çalışmanın niteliğine ve detaylarına göre CorelDRAW orta-mındaki diğer çubuklar, paneller ve pencereler de işe koşulabilmektedir.

Toolbox (Araç Kutusu) ile basit çizimler ger-çekleştirirken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunlar, CorelDRAW gibi görsel – grafik tasarım programlarının genelinde benzer yapıda olmakla beraber, kısaca şöyledir:

• Toolbox (Araç Kutusu) altında her bir araç küçük simgeler (icon) ile gösterilmektedir.

Hangi aracın ne amaçla kullanılabildiği bu simgelerden kolaylıkla tespit edilebilmek-tedir. Kullanılmak istenen aracı aktif hale getirmek için, söz konusu aracın simgesine bir kere (sol) tıklamak yeterli olmaktadır.

• Toolbox kapsamında kullanıcılara sunulan bazı araçların simgeleri altında (sağ alt kö-şesinde) ufak ok işareleri yer alabilmektedir.

Söz konusu ok işaretleri, dikkate alınan araca benzer yapıda olan – alternatif başka araçların da aynı araç simgesi altında yer al-dığını ifade etmektedir. Örneğin aktif çalış-ma alanına şekiller eklemek için kullanaca-ğımız araç simgesi altında alternatif birçok farklı şekle de ulaşabiliriz. Bu ve buna

ben-fare sol tuşu ile tıklamak yeterli olmakta-dır. Bu şekilde açılan yan panelden diğer ek araçlara ulaşıp aktif hale getirmek mümkün olmaktadır.

• Grafik – görsel tasarımların hız kazandı-ran özelliklerinden olan yoğun kısayol tuşu kullanımı, özellikle Toolbox gibi bileşenler – paneller için son derece önemlidir. Buna göre, CorelDRAW programı ortamındaki Toolbox altında sunulan her bir araca da kısayol tuşlarıyla ulaşmak da mümkündür (Bu kısayol tuşlarını ve hatta her bir aracın ismini ilgili araç simgesine tıklayarak öğre-nebilirsiniz).

Sık Kullanılan Basit Çizim Araçları CorelDRAW – Toolbox (Araç Kutusu) bileşeni altında kullanıcılara sunulan farklı çizim – düzen-leme – tasarım araçları bulunmaktadır. Bu araçlar genel anlamda aktif çalışma ortamında gerçekleş-tirilen vektörel çizimleri gerçekleştirmeye yarayan ya da aktif çalışmalara farklı şekillerde müdahale ve düzenleme yapma imkânı veren araçlar olarak karşımıza çıkmaktadır. CorelDRAW programı ile birlikte varsayılan olarak gelen ve sık kullanılan araçları kısaca şöyle açıklayabiliriz:

• Pick (Toplama): Aktif çalışma alanındaki nesneleri seçmek için kullanılan temel araç-tır. Bu aracı seçtikten sonra çizim alanında birbirinden bağımsız nitelikteki nesneleri üzerlerine sol tıklayarak seçebilirsiniz (Di-lerseniz çoklu seçimler için de klavyenin Shift tuşuna basılı tutarak seçim işlemini yerine getirebilirsiniz). Bu aracın altında al-ternatif seçim araçları da vardır.

• Shape (Şekil): Aktif çalışma alanında alter-natif şekil düzenlemeleri yapmak için kul-lanılmaktadır. Bu aracın altında alternatif şekil araçları da sunulmaktadır.

• Crop (Kesme): Aktif çalışma alanındaki görseller üzerinde kesme işlemleri uygula-mak için bu araç kullanıluygula-maktadır. Aracın altında yine dilimlemek için Knife (Bıçak) ve serbest silme için Eraser (Silgi) gibi araç-lar da bulunmaktadır.

• Zoom (Yakınlaştırma): Aktif çalışma or-tamına yakınlaştırma – uzaklaştırma

ger-larda aktif çalışma alanında gezinmek için kullanılan Pan (Kritize) aracı da kullanıcı-lara sunulmuştur.

• Freehand (Serbest): CorelDRAW orta-mında serbest ve alternatif çizimler ger-çekleştirmek için kullanılan bir araçtır.

Özellikle bu araç altından 2 Point Line (2 Noktalı Çizgi), 3 Point Curve (3 Noktalı Eğri), B-Spline, Bezier eğrileri, serbest ka-lem çizimi (Pen) gibi alternatif çizim araçla-rına da ulaşıp işe koşmak mümkündür.

• Rectangle (Dikdörtgen): Bu araç ile aktif çalışma alanına sürükle – bırak yaparak ya da 3 nokta belirleyerek dikdörtgen çizebi-lirsiniz.

• Ellipse (Elips): Bu araç ile aktif çalışma ala-nına sürükle – bırak yaparak ya da 3 nokta belirleyerek elips çizebilirsiniz.

• Polygon (Çokgen): Bu araç, aktif çalışma alanına çeşitli çokgenler ve alternatif şekiller çizmek için kullanılmaktadır.

• Text (Metin): Aktif çalışma alanına metin eklemek için kullanılmaktadır. Yine bu araç altında yer alan Table (Tablo) seçeneğini de kullanarak söz konusu çalışma alanına tablo eklemeniz mümkündür.

• Parallel Dimension (Paralel Boyut): Bu araç, CorelDRAW ortamındaki çizimler esnasında nesneler arası uzaklık, boyut gibi ölçüleri daha hassas anlayabilmek ve çizim-leri – tasarımları ona göre gerçekleştirmek adına kullanılmaktadır. Söz konusu araç altında alternatif boyut ölçümlerine – be-lirlemelerine (yatay – dikey, açısal… vb.) yönelik farklı araçlar da bulunmaktadır.

• Straight-Line Connector (Düz-Çizgi Bağlayıcısı): Daha hızlı ve pratik çalışma süreçlerini tecrübe etmek adına nesneler arası bağlantılar gerçekleştirmek amacıyla kullanılmaktadır. Yine bu araç altında alter-natif şekillerde bağlantı kurulmasını sağla-yan farklı araçlar da vardır.

• Drop Shadow (Gölge Bırak): Aktif çalış-ma alanındaki nesne veya nesnelere gölge ekleme adına kullanılmaktadır. Bir tür efekt olan bu araç altında yine alternatif – farklı efektler de bulunmaktadır (Efektler konusu ilerleyen başlıklar altında tekrar ele alınmıştır).

• Color Eyedropper (Renk Göz Damlası):

Bu araç ile nesne veya nesnelerin belirli bir noktasındaki rengi almak mümkündür.

Yine aynı araç altındaki Attributes Eyed-ropper (Özellikler Göz Damlası) ile de nes-nelerin sahip oldukları temel özelliklerini alabilir ve başka yerlerde kullanabilirsiniz.

• Interactive Fill (Etkileşimli Doldurma):

Bu araç ile hedef nesneyi değişken renk bi-çimlerinde boyamak mümkün olmaktadır.

Basit Çizim Adımları

CorelDRAW programında gerçekleştireceğiniz çalışmalar ister basit olsun, ister ileri düzey olsun, genel olarak izlenen bazı temel çizim adımları bu-lunmaktadır. Program ortamında ortaya koyaca-ğınız her türlü detay çizim ve alternatif eklemeler, basit çizim adımları olarak da lanse edebileceğimiz bu çizim adımlarının bir bileşkesini temsil edecek-tir. CorelDRAW ortamında gerçekleştirilen önemli basit çizim adımlarını şöyle açıklayabiliriz:

• Her görsel – grafik tasarım programında olduğu gibi, CorelDRAW programında da oluşturacağınız her yeni çalışmada, sayfa yapısı, kullanılacak renk kapsamı… vb. pa-rametreleri önceden düşünüp tasarlamak ve ayarlamak oldukça önemlidir.

• CorelDRAW ortamındaki boş çalışma ala-nında gerçekleştireceğiniz çizimler genel hatlarıyla Toolbox (Araç Kutusu) bileşeni başta olmak üzere, diğer bütün çubuklar, pencereler ve Docker pencereleriyle etkile-şime dayalı olarak yerine getirilecektir.

• Aktif çalışma ortamında işe koşacağınız aracı öncelikli olarak Toolbox (Araç Kutu-su) ortamında seçmek gerekmektedir. İlgili aracı seçtikten sonra ihtiyaç duyulan diğer parametrelerin de ayarlanması suretiyle ça-CorelDRAW – Toolbox (Araç Kutusu) bileşe-ni altında sunulan araçların kullanımına dair bilgi ve becerilerinizi pekiştirebilmek adına, http://www.seyretogren.com/video/coreld-raw-araclarin-kullanimi-1/ Web adresindeki videoyu izleyebilirsiniz.

internet

CorelDRAW ile Grafik Tasarımı

lışmanıza devam edebilirsiniz. Söz konusu parametrelerin ayarlanması da, istenilen aracı seçtikten sonra değişiklik gösterebi-len Property Bar (Özellik Çubuğu) bileşeni üzerinden gerçekleştirilecektir.

• Aktif çalışma ortamında yer alan nesneleri Pick (Toplama) aracı ile seçtikten sonra ilgili nesneleri boyutlandırma işlemleri sürükle-bırak mantığı ile gerçekleştirilebilmektedir.

• Aktif çalışma ortamında yer alan nesneleri döndürmek istenirse, kısayoldan ilgili nes-nelere çift tıklamak suretiyle döndürme seçenekleri aktif hale getirilebilecektir. Bu noktada, tıpkı boyutlandırma işlemlerinde olduğu gibi, imleci nesnenin ilgili noktala-rına getirmek suretiyle döndürme işlemleri uygulanabilmektedir.

• CorelDRAW ortamında vektörel tasarım-ların oluşturulması aşamasında en önemli nokta, kullanıcılara sunulan araçlardan ge-rekli olanları en ustaca biçimde kullanabil-mektir. Bunun yolu da hangi aracın hangi noktada etkin işe yarayacağını ve hangi dü-zenlemeler ve çizim yaklaşımlarının bir araya getirilmesiyle hedef tasarımların gerçeğe

dö-nüştürüleceğini tecrübe etmektir. Bu durum da, CorelDRAW ortamında çizimlerde bol pratik ile tecrübe kazanmakla bağlantılıdır.

CorelDRAW programında gerek Toolbox bi-leşenini kullanırken, gerekse aktif çalışma üze-rinde işlemler gerçekleştirirken kullanabilece-ğiniz ve kullanım sürecinde hız kazandıracak kısayol tuşlarına ilişkin olarak aşağıdaki Web adreslerini inceleyebilirsiniz:

CorelDRAW programında da görmüş olduğumuz To-olbox (Araç Kutusu) ben-zeri bileşenler, bilgisayar ortamında kullanılan dü-zenleme ve tasarım amaçlı programlarda benzerleri sık görülen bir bileşendir.

Birbirinden bağımsız prog-ramlarda bu kadar sık bir şekilde benzer bileşenlerin kullanılmasını sizce nasıl açıklayabiliriz?

Daha önce CorelDRAW ortamında yapılmış olan bir çizim çalışmanı inceleyerek, ilgili çalışmanın hangi kı-sımlarının hangi basit çizim araçları yardımıyla ortaya çıkartıldığını yorumlayınız.

Aynı yapıda basit bir çizim çalışmasının CorelDRAW ve Adobe Illustrator prog-ramları ortamlarında han-gi araçlarla gerçekleştiri-lebileceğini karşılaştırarak anlatınız.

Öğrenme Çıktısı

2 CorelDRAW programı ortamındaki araçlarla basit çizimler gerçekleştirebilme

Araştır 2 İlişkilendir Anlat/Paylaş

CORELDRAW ORTAMINDA