• Sonuç bulunamadı

GeçmiĢten Günümüze Malatyalı ÂĢıklar

4. MALATYA ÂġIKLIK GELENEĞĠ ve ÂġIKLARI

4.2. GeçmiĢten Günümüze Malatyalı ÂĢıklar

ÂĢıkların olmazsa olmazlarından olan, Ģiiri ilmek ilmek iĢleyen saz Malatyalı âĢıkların da vazgeçilmezidir. Malatya‟da bağlama cinsinden bir saz türü olan “damura” yaygındır, bunun dıĢında bağlama ve “cüra” da Malatyalı âĢıklar tarafından kullanılmıĢtır.

Malatyalı âĢıklardan bazıları sadece kendi yörelerinde tanınmıĢken bazıları da Türkiye çapında tanınmıĢtır: Malatyalı âĢıklardan Kusurî‟nin ünü kendi yöresinin sınırlarını aĢmıĢ sadece kendisini değil yetiĢtirdiği çırağı olan Ruhsatî‟nin de tanınmasında etkili olmuĢtur. Hatta Ruhsatî‟nin ünü o kadar yayılmıĢtır ki Türk halk Ģiirindeki âĢık kollarının en önemlilerinden biri olan “Ruhsatî kolu” oluĢturulmuĢtur.

Çırağın ustasından öğrendiklerini kendi çıraklarına nakletmesiyle oluĢturulan âĢık kollarına Malatya‟da da rastlamaktayız. Malatya‟da tesbit edilen “DerviĢ Muhammet kolu”

Ģöyledir: DerviĢ Muhammet, ġah Sultan, ÂĢıkî, ÂĢık Hüseyin, BektaĢ Kaymaz, ÂĢık Hasan Hüseyin, Meftunî (Memo Temiz) biçimindedir (Yardımcı, 1997: 281).

Görüldüğü gibi Malatya‟da âĢıklık geleneğine ait pek çok unsur hâlâ yaĢatılmaktadır bunda âĢıkların payı olduğu kadar yöre halkının ilgisi ve bu geleneğe sahip çıkması da oldukça etkili olmuĢtur.

Malatya‟nın bilinen ilk kadın Ģairi olan ġah Sultan da 1755‟te Arguvan‟ın Ġsa köyünde doğmuĢtur. Usta- çırak geleneği içerisinde yetiĢen ġah Sultan‟ın ustası DerviĢ Muhammet‟tir.

Ustasının yolundan giden onun gibi hikmetli sözler söyleyen ġah Sultan da DerviĢ Muhammet gibi köyünü terk etmek zorunda kalmıĢtır. 1849‟da Bozan‟da vefat etmiĢtir.

ġah Sultan‟la aralarındaki aĢk hikâyesi dilden dile dolaĢan ÂĢıkî de Malatya‟nın eski Ģairlerinden biri olarak tanınır 1765 yılında Arguvan‟ın Ġsa köyünde doğan ÂĢıkî de DerviĢ Muhammed‟in çıraklarındandır. YaĢadığı dönemde Ģairnâmelerde adı geçen ÂĢıkî‟nin ünü Malatya sınırlarını aĢmıĢ Anadolu‟da en tanınmıĢ âĢıklardan biri olmuĢtur. Ustası ve sevdalısının uğradığı akıbete o da uğramıĢ köyünü terk edip baĢka bir ikâmet yeri bulmuĢtur kendine. Badeli âĢıklardan olan ÂĢıkî 1821 yılında vefat etmiĢtir.

Malatya yöresinde Ģöhreti en fazla yayılan âĢıklardan biri de Hekimhanlı Sadık Baba‟dır. 1771 yılında Hekimhan‟ın Güvenç köyünde doğmuĢtur. DerviĢ Muhammet gibi Ahmet Yesevî çizgisini Anadolu‟da sürdüren âĢıklardandır. Sadık Baba‟nın âĢığımız Mürteza Aksüt‟ün yanında da önemli bir yeri vardır. Mürteza Aksüt, babası Hüseyin Aksüt‟ün rüyasında gördüğü Sadık Baba‟nın verdiği kırk derece âĢıklıkla âĢık olmuĢtur.

Bir diğer Malatyalı âĢık Ruhsatî‟nin ustası Kusûrî‟dir. Darende‟nin Kızılhisar köyünde 1793 yılında doğan Kusûrî Malatya‟nın önde gelen âĢıklarındandır. ÂĢık kollarının en önemlilerinden Ruhsatî Kolu, Kusûrî ile baĢlar ancak Ruhsatî ustasından daha fazla tanındığı için âĢık kolu onun ismiyle anılmıĢtır.

ġiirleriyle Ahmet Yesevî çizgisinde olduğunu belli eden Malatyalı âĢıklardan Esirî, ünü yöre dıĢına taĢmıĢ önemli âĢıklardandır. 1843-1913 yılları arasında yaĢamıĢtır.

Malatya için ayrı bir değer olan Arapgirli ÂĢık Fehmi gür 1914 yılında doğmuĢtur. Ġki gözünü küçük yaĢta kaybeden Fehmi Gür gönül gözü açık ender âĢıklardandır. Bu yönüyle ÂĢık Veysel‟e benzetilen Fehmi Gür‟ün Ģiirlerinde iĢlediği konular oldukça çeĢitlidir. 1982 yılında vefat eden Fehmi Gür‟ün Malatyalılar gelecek kuĢaklara tanıtmak, böyle güzide bir âĢığı yaĢatmak adına anma törenleri ve paneller düzenlemektedirler. Fehmi Gür‟ün oğlu Nurettin Gür de babası gibi bir âĢık olup Ozanoğlu mahlasıyla Ģiirler söylemektedir.

ÂĢıklık geleneğini sürdüren Fethi Baba da 1829 yılında Darende‟de doğmuĢtur. Asıl adı Ġbrahim olan Fethi Baba Ģiirlerinde Tâlip mahlasını da kullanmıĢtır. Fethi Baba‟nın

“Evrakı PeriĢanı” isimli 150 sayfalık bir defter halinde yazılmıĢ Ģiirleri mevcuttur. Fethi Baba 1899‟da Darende de vefat etmiĢtir.

Penahî de 1847 yılında Darende de doğan âĢıkların önemlilerindendir. O soyca âĢık bir aileden gelmektedir. Dedesi Feryadî, babası ve ustası da Nihanî‟dir.

Niyazi Mısrî‟den sonra Malatya‟nın yetiĢtirdiği büyük mutasavvuflardan biri sayılan Boranî‟nin asıl adı Abdullah Fahri‟dir. Nasihat ağırlıklı Ģiirler yazan Boranî 1908‟de vefat etmiĢtir.

Malatya‟nın Yazıhan ilçesine bağlı Karaca Köyü‟nde dünyaya gelen Fakirî yörenin en usta âĢıklarındandır. BektaĢî geleneği içinde yetiĢen Fakirî, ümmi âĢıklardandır. Ahmet Yesevî düĢüncesini Ģiirlerinde iĢleyen Fakirî 1932‟de vefat etmiĢtir.

Hekimhan‟ın Güzelyurt kasabasında doğan ÂĢık Pervane 1866-1941 yılları arasında yaĢamıĢtır. Yörede oldukça iyi tanınan ve asıl adı Sinan olan Pervane‟nin Ģiirleri Tarsuslu Sıtkı Pervane‟nin ilk Ģiirleri ile karĢılaĢtırılan âĢıklardandır.

ÂĢık Esirî‟nin etkisinde kalan âĢıklardan ÂĢık Yediharf 1884 yılında Hekimhan‟ın Beykent köyünde doğmuĢtur. Asıl adı Hasan Hüseyin ġahin olan Yediharf, Birinci Dünya SavaĢında Osmanlı Rus savaĢlarına katılmıĢ harf inkılâbından sonra yeni yazıyı öğrenip köylerde eğitmenlik yapmıĢtır. ġiirlerinde Alevî- BektaĢî felsefesini ve tarikât güzelliklerini iĢlemiĢtir.

Malatya‟nın unutulmayan âĢıklarından Sefil ÂĢık, ÂĢık Safine‟nin çırağı ve yeğenidir.

1912 doğumlu Sefil ÂĢık‟ın asıl adı Mustafa Kazancı‟dır.

Kadın âĢıklarıyla da haklı bir ün elde etmiĢ Malatya‟nın Darende ilçesine bağlı Balaban bucağında doğan Emine ġener (1925) yine Türkmen mahlaslı Sıdıka Yüksel önemli âĢıklardandır. Sıdıka Yüksel 1940 yılında Malatya'da dünyaya gelmiĢ, Ģiirlerini “Türkmen Kızı‟nın Sazından” adlı bir eserde toplamıĢtır.

Buraya kadar kısaca tanıtmaya çalıĢtığımız âĢıklarımız Malatya‟da yetiĢmiĢ yüzlerce âĢıktan bir kaçı olup Ģu an hayatta değillerdir. Daha önce yapılan lisans, yüksek lisans, doktora çalıĢmaları ve Malatyalı âĢıklarla ilgili yazılan kitaplarda birçok âĢığa yer verilmiĢ bu âĢıklar farklı Ģekillerde ele alınmıĢtır.

Malatya‟da yaĢayan âĢıklarımızdan olan ÂĢık Murtaza ġirin, soyca âĢık olup ÂĢık DerviĢ Ali‟nin torunu‟dur. Murtaza ġirin 1943 yılında Hekimhan‟ın Hasançelebi bucağında doğmuĢtur. Ustası ÂĢık Hüseyin Noksani‟dir. Murtaza ġirin, âĢığımız Mürteza Aksüt‟le aynı yerdendir ve bu âĢıklar aynı ustadan ders almıĢlardır. ÂĢık Murtaza ġirin‟in Ģiirleri çeĢitli gazete ve dergilerde yayımlanmıĢtır.

ÇeĢitli yarıĢmalarda önemli ödüller alan Yılmaz Özer, 1945 yılında Hekimhan‟ın Güzelyurt bucağında dünyaya gelmiĢ, önceleri “Özer” mahlasını kullanırken mahlasını

“Mutsuz” olarak değiĢtirmiĢtir. Yılmaz Özer‟in kardeĢi, Metin Özer de bir âĢık olup “Birfanî”

mahlasıyla Ģiirler yazmıĢtır. Birfanî de 1950 yılında doğmuĢtur, aldığı ödüllerle adını duyurmuĢtur.

Yine Malatyalı kadın âĢıklardan Sülbiye Kutlu, 1950 yılında DoğanĢehir‟de doğmuĢ Ģiirlerini “Sevgi” adlı bir kitapta toplamıĢtır.

“Cansever” mahlaslı Nevzat Topal 1938 yılında Arguvan‟ın Halpuz köyünde dünyaya gelmiĢ, katıldığı yarıĢmalarda aldığı derecelerle dikkati çekmiĢtir. Sazı ve sözü ile çevrede iyi bilinen ustalar arasındadır.

Malatya‟da yaĢayan ve adı en çok duyulan ÂĢık Beyanî, Darende‟nin Irmaklı köyünde 1938 yılında doğmuĢtur. Ġlk saz derslerini âĢık olan babasından almıĢ, mahlasını da Gürünlü Gülhanî vermiĢtir.

Günümüz âĢıklarından Bahri ÇavuĢoğlu 1959 yılında Hekimhan‟ın Güzelyurt kasabasında dünyaya gelmiĢ aynı zamanda eğitimci olan Bahri ÇavuĢoğlu “Kul Bahrî”

mahlasıyla Ģiirler yazmıĢtır. ġu an Ġnönü Ġlköğretim okulunda müdür olarak görev yapmaktadır. “Battalgazi” adlı bir araĢtırma kitabı vardır.

Malatyalı ÂĢık Balı‟nın kızı Sevim Emir 1946 yılında Malatya‟da dünyaya gelmiĢtir.

Babasından etkilenerek Ģiirler yazmıĢtır. ġiirlerinin dıĢında öykü denemeleri de vardır.

“Karagünlü” mahlasını kullanan Sevim Emir‟in “Arguvanlı ÂĢık Balı Günlüğü ve ġiirleri”,

“Baba Ocağı” adlı iki kitabı yayımlanmıĢtır.

Soyca âĢık olan Mutlu Özer Malatyalı âĢıklardan Yılmaz Özer (ÂĢık Mutsuz)‟in oğlu Metin Özer (Birfanî)‟in de yeğenidir. 1978 yılında Hekimhan‟ın Güzelyurt kasabasında doğmuĢtur. Babası ve amcasından etkilenerek halk Ģiirine yönelmiĢ “Mutlu” mahlasını kullanmıĢtır.

Son olarak yer vereceğimiz âĢık Vahap Alkan 1937 yılında Hekimhan‟ın BaĢkavak köyünde dünyaya gelmiĢ, gençlik dönemlerinde Çınârî mahlasını daha sonra ise oğlunun adı olan Behlül‟ü mahlas olarak kullanır. Muhlis Akarsu‟nun sazı eĢliğinde iki plak doldurur.

ÂĢık Yoksulî, Muhlis Akarsu ve ÂĢık Mahzûnî gibi sanatçılarla Almanya konserlerine katılır.

Bu çalıĢmamızda Malatyalı âĢıklardan bazılarına yer vererek tanıtmaya çalıĢtık “âĢık cenneti” olarak adlandırabileceğimiz Malatya‟da pek çok âĢığın Ģiirleri türkü olarak dilden dile dolaĢmaktadır. Özellikle Arguvan yöresi türküleri ayrı bir önem arz etmektedir.

ÂĢıklık geleneğini günümüzde devam ettirmeye çalıĢan âĢıklarımızla zaman zaman biraraya gelme fırsatını yakaladık. ÇeĢitli panel ve Ģölenlerde karĢılaĢtığımız âĢıklarla yaptığımız sohbetlerde geleneğin yaĢatılması için nasıl özveride bulunduklarını, çekmiĢ oldukları sıkıntıları ve geleneğe dair beklentilerini öğrenmeye çalıĢtık. Bu konuda âĢıklarımızın ortak görüĢü; “Kendilerini âĢık olarak adlandıran kiĢilerin gelenekten bi- haber olması ve gerçek âĢıklara gereken ehemmiyetin verilmemesi” Ģeklindedir.

GörüĢtüğümüz âĢıklardan Birfani düĢüncelerini Ģöyle dile getirmektedir: “Maalesef âşıklara yeterli derecede önem verilmiyor. Bizim ricamız bu geleneğin yaşatılması için devlet desteğinin sağlanmasıdır.”Yine Malatya'da pek çok televizyon programında yer alan ve bazı programların sorumluluğunu üstlenen ÂĢık Ozanoğlu da Ģu ifadeleri kullanmaktadır:

“Geleneğe adım atanların şevklendirilmesi lazım. Âşıklara kendilerini tanıtmaları için fırsatlar sunulmalı, zaman zaman çeşitli etkinlikler düzenlenmeli.” Bir baĢka âĢığımız Mürteza ġirin iseĢöyle demektedir: “Âşıklığın yaşatılması için kültür bakanlığı destekli birtakım girişimlerde bulunulmalı, âşıkların yaşama garantisi olmalı.”

ÂĢığımız Mürteza Aksüt de insanların vefasızlığından Ģikayet etmekte bu konuda duygularını Ģöyle dile getirmektedir: “Eskiden olduğu gibi artık kimse âşıklara itibar etmiyor, âşıklar arasında da bir bütünleşme yok, devletten de gerekli yardımlar sağlanmıyor.”

Yapılan sohbetlerde âĢıkların hemfikir oldukları konu; eski itibarlarının olmaması ve bunun için gerekli desteğin verilmemesi. Ancak bu karamsar düĢüncelerine rağmen âĢıklarımızın zamana karĢı direnme çabası içinde oldukları ve geleceğe dair güzel umutlar beslediklerini söylemek mümkün.

Ġlk temsilcilerine 17. yüzyılda rastladığımız Malatyalı âĢıkların yüzyıllara göre sınıfladırılmasını (Yardımcı, 1997: 282-285; Ercil, 2008: 17-30) Ģu Ģekilde yapmak mümkündür:

17. Yüzyıl

Mahlası Adı soyadı Doğum yeri Doğum tarihi

I.Mısrî Niyazi Mısrî Darende ( 1618-1694)

18. Yüzyıl

Mahlası Adı soyadı Doğum yeri Doğum tarihi

1. ÂĢık Baboğ ... Arguvan ( XVIII. YY )

2. ÂĢık Bağdat Hatun ….. Darende ( XVIII. YY )

3. ÂĢıkî Mehmet ... Arguvan ( 1765-1821 )

4. ÂĢık Rıfat ... Malatya ( XVIII. YY )

5. DerviĢ Muhammet ... Arguvan ( 1755- 1825)

6. Kul Sevindik ... Hekimhan ( XVIII. YY )

19.Yüzyıl

Mahlası Adı soyadı Doğum yeri Doğum tarihi

1. Arapgirli Remzi Mehmet Mevlüt Arapgir ( 1848-1907)

2. ÂĢık Cevrî ... Darende (1845-1925)

3. ÂĢık Dilara ... Darende (1858-1917)

4. ÂĢık Hıdır Baba ... Arguvan (1770-1870)

5. ÂĢık Nihanî ... Darende (1809-1894)

6. ÂĢık Safine Zeynel Hekimhan ( 1855-1942)

7. Boranî Abdullah Fahri Malatya (1864-1908)

8. Esirî Mehmet Hekimhan (1843-1913)

9. Fakirî Cafer ……… Hekimhan (1866-1932)

10. Feryadî ……… Darende (1824-1904)

11. Fethi Baba Ġbrahim Darende (1829-1899)

12. Kusûrî Ömer Darende (1793- ? )

13. Mecrûhî Süleyman Darende (1782-1867)

14. Penahî Mustafa Müslim Darende (1847-1942)

15. Remzi Mehmet Mevlüt Darende (1843-1896)

16. Rengî Mehmet Arapgir (1817-1889)

17. Sadık Baba ……… Hekimhan (1771-1837)

18. ġah Sultan ……… Arguvan ( - -1849)

19. ġurbî Abdurrahman Darende (1839 - ? )

20. Yüzyıl

Mahlası Adı soyadı Doğum yeri Doğum Tarihi

1. Abdullah Turan Mehmet Mevlüt YeĢilyurt (1934- ? ) 2. Abdullah Yurtseven ... Arapgir (1920- ? ) 3. EbuseyifDoğan ... Hekimhan (1972- ? ) 4. Ahmet Rıza Kargın ... Yazıhan (1920-2007) 5. Ahmet Yeniceli ... Hekimhan (1918- - )

6. Ahoğlu Sadık Yılmaz Arguvan (1941- - )

7. Ali Haydar AteĢ …….. Darende (1934- - )

8. Ali Kılıç ……… Arguvan (1924- - )

9. Ali Rıza Çıplak ……… Arguvan (1934- - )

10. Ali Rıza Uğurlu ……… Arapgir (1937- - )

11. ÂĢık Ali Gürbüz ………. Darende (1924-2005)

12. ÂĢık Ali Ali Demir Darende (1927- - ) 13. ÂĢık Ali Ali Yurtseven Arapgir (1936 - - ) 14. ÂĢık Aygünî Ali Aygün Darende (1955- - )

15. ÂĢık Balı Ali Altun Arguvan (1907-1980)

16. ÂĢık Bekir …….. Hekimhan (1971-1934)

17. ÂĢık BektaĢ BektaĢ Kaymaz Arguvan (1935- - ) 18. ÂĢık Beyanî Ġbrahim Güleç Darende (1938-2005) 19. ÂĢık Cansever Nevzat Topal Arguvan (1938- - ) 20. ÂĢık CoĢar Ġsmail CoĢar Malatya (1903- - ) 21.ÂĢık ÇilekeĢ Mevlüt Kılıç Hekimhan (1939- - )

22. ÂĢık Çobanî ………. Arguvan (1940- - )

23. ÂĢık Derunî (Devranî) Mevlüt Öztürk Yazıhan (1919-1971) 24. ÂĢık Ekberi Eli Ekber GülbaĢ Arguvan (1940- - ) 25. ÂĢık Emine Emine ġener Darende (1925- - ) 26. ÂĢık Ertem Abdullah Ertem Darende (1916-1997) 27. ÂĢık Erten Ahmet Ertem Darende (1895-1974)

28. ÂĢık Esme Esme Köse Kuluncak (1939- - )

29. ÂĢık Esrarî Mehmet ġahan DoğanĢehir (1958- - ) 30. ÂĢık Fehmi Gür ... Arapgir (1914-1918) 31. ÂĢık Feramuz Feramuz Öztürk Arguvan (1929- - ) 32. ÂĢık Fevzi H.Fevzi Ersoy Arapgir (1901-1990) 33. ÂĢık Feyzi Feyzi ġahin Malatya (1954- - ) 34. ÂĢık Göçmez Mustafa Sıtkı Malatya (1894-1962)

35. ÂĢık Hasan Turan …….. Darende (1924-2001)

36. ÂĢık Hasan Hasan Çağlar Yazıhan (1903-1992) 37. ÂĢık Hıdır Hıdır Koluaçık Hekimhan (1919-2004) 38. ÂĢık Hikmet Tuna …….. Malatya (1933- - )

39. ÂĢık Hulusî Ömer Darende (1869-1944) 40. ÂĢık Hüseyin H. Hüseyin Orhon Arguvan (1900-1945) 41. ÂĢık Ġçli Osman Ġçli Malatya (1939- - )

42. ÂĢık Ġdrakî Ahmet Arapgir (1869-1908?)

43.ÂĢık ĠfĢanî Veli Yurtseven Hekimhan (1933- - ) 44.ÂĢık Kadimî Y.Kenan Gözcü Hekimhan (1953- - ) 45.ÂĢık Kalkanî Nevzat Kalkan Darende (1954- - ) 46.ÂĢık Kaplanî Abuzer Kaplan Battalgazi (1956- - ) 47.Âşık Kılıç ... Hekimhan (1939- - ) 48.Âşık Kızıltuğ Ali Kızıltuğ Arguvan (1942- - ) 49.Âşık Mahmut Ç.Mahmut Taş Malatya (1928-1984) 50.Âşık Mahsubî Fahri Turgut Darende (1963- - ) 51.Âşık Melulî Karaça Hekimhan (1892-1989) 52.Âşık Muharrem Yazıcıoğlu... Arguvan (1928- - ) 53.Âşık Musa Musa Erdoğan Malatya (1922- - ) 54.Âşık Mutlu Mutlu Özer Hekimhan (1978- - ) 55.Âşık Mutsuz Yılmaz Özer Hekimhan (1945- - ) 56.Âşık Nevres Mahmut Özendi Yeşilyurt (1924- - ) 57.Âşık Poyraz Mehmet Emin Darende (1912- 2001) 58.Âşık Saltan ibrahim Saltan Arguvan (1948- - ) 59.Âşık Seyit Meftunî Memo Temiz Arguvan (1920- 1982) 60.Âşık Tahir Tahir Şimşek Darende (1933- - ) 61.Âşık Yırık Hüseyin Yırık Arapgir (1933-1976) 62.Âşık Zeki Zeki Yıldırım Hekimhan (1958- - ) 63.Balabanlı Âşık Ömer Ömer Torunoğlu Darende (1881-1951) 64.Âşık Basirî Hasan Basri Kılıç Arguvan (1961- - ) 65.Âşık Bektaş Kaymaz ... Arguvan (1919- - ) 66.Âşık Birfanî Metin Özer Hekimhan (1950- - ) 67.Âşık Celal Adıgüzel ... Hekimhan (1933- - ) 68.Âşık Cemal Öztaş ... Yazıhan (1965- - ) 69.Âşık Cumali Deveci ... Hekimhan (1956- - ) 70.Âşık Doğanî Abdullah Doğan Arguvan (1938- - )

71.Âşık Emine Şener ... Malatya (1938- - ) 72.Âşık Engin Uğurlu ... Arguvan (1978- - ) 73.Âşık Eyüp Eraslan ... Hekimhan (1956- - ) 74.Âşık Fedaî Osman Akdaş Darende (1941- - ) 75.Âşık Gazi H.Gazi Kiraz Arguvan (1934- - ) 76.Gülhanî Abdullah Tuzcu Akçadağ (1951- - )

77. Hacı Pir ……… Darende (1934-1995)

78. Halil Yazgan ……… Hekimhan (1954- - )

79. Hasan B. Tuncel ……… Malatya (1937- - )

80. Hasan Koçbaba ……… Akçadağ (1932- - )

81. Hasan Polat ……… DoğanĢehir (1941- - )

82. Haydar Erdoğan ……… Malatya (1950- - )

83. Haydar Erdoğan ……… Akçadağ (1950- - )

84. Hüseyin Çürük ……… DoğanĢehir (1942- - ) 85.Hüseyin Özdemir ……… Hekimhan (1956- - )

86. Ġbrahim ġahin ………. Malatya (1940- - )

87. Ġzettin Dönmez ……… Malatya (1952- - )

88. Karagünlü Sevim Emre Malatya (1946- - )

89. Karahöyüklü Ali ………. Malatya (1920- ? )

90. Kul Alpay Mehmet Ali Alpay Hekimhan (1943- - ) 91. Kul Bahri Bahri ÇavuĢoğlu Hekimhan (1956- - ) 92. Kul Emici Ġbrahim Emici Hekimhan (1942- - ) 93. Kul Hüseyin Hüseyin Orhan Arguvan (1938- - ) 94. Kul Murtaza Murtaza ġirin Hekimhan (1943- - )

95. Mahirî Mehmet Özkoluaçık Yazıhan (1888-1952)

96. Mehmet Ali Kılıç ……….. Arguvan (1945- - )

97. Mehmet Doğan ……… Hekimhan (1900-1982)

98. Mehmet ErtaĢ ……… Darende (1950- - )

99. Mehmet Göçer ……… Darende (1933- - )

100. Mehmet Görgülü ……… Darende (1928- - )

101. Mehmet Gülseren ……… Darende (1933- - )

102. Mehmet Gürbüz ……… Darende (1955- - )

103. Muharrem Akıncı ………. Hekimhan (1960- - )

104. Musa AslantaĢ ………. Arguvan (1947- - ) 105. Mürteza Mürteza Aksüt Hekimhan (1938- - )

106. Orhan Babaoğlu ……… Malatya (1910-1967)

107. Osman Hulusi AteĢ ……… Darende (1917-1990)

108. Osman Kaya ……… Hekimhan (1960- - )

109.Ozanoğlu Nurettin Gür Arapgir (1950- - ) 110.Ömer Çetin ……… Hekimhan (1956- - ) 111.Özlemî Ali S.Adıgüzel Arguvan (1948- - ) 112.Pervane Sinan Hekimhan (1866-1941) 113.Ramazan Çağlayan ……… Akçadağ (1948- - ) 114.Resul Zengin ... Arguvan (1948- - ) 115.Sefil ÂĢık Mustafa Kazancı Hekimhan (1912- ? ) 116.Sefil Mehmet Mehmet Çelik Hekimhan (1934- - ) 117.Sefilî Rıza M.Rıza Ünlü Malatya (1934- - ) 118.Sefilî Ali BerktaĢ Arguvan (1933- - ) 119.Serabı Haydar Haydar Fırat Yazıhan (1932- - ) 120.Seydi Battal Ekici ... Hekimhan (1945- - ) 121.Sıhhatî Hamit Yıldırım Darende (1928- - ) 122.Sılbiye Kutlu ... DoğanĢehir (1950- - ) 123.ġahbudak Kenan Budak Hekimhan (1963- - ) 124.ġahinî Mehmet ġahin Hekimhan (1938- - ) 125.ġükrü Metin ... Akçadağ (1975- - ) 126.Turan Yılmaz ... Hekimhan (1900-1982) 127.Türkmen Kızı Sıdıka Yüksel Malatya (1940- - ) 128.Vahap Alkan ... Hekimhan (1937- - ) 129.Veysel Karanî ... Yazıhan (1949- - ) 130.Yediharf Hasan Hüseyin Hekimhan (1884-1938) 131.Yusuf Ercan Kadıoğlu ... Arguvan (1922- - ) 132.Ziya Bars ... Malatya (1942- - )

Malatya geçmiĢten günümüze yetiĢtirdiği âĢıklarıyla geleneğe önemli ölçüde katkıda bulunmuĢ bir Ģehirdir. Malatya Belediyesi de âĢıklık geleneğinin yaĢatılması için elinden gelen desteği vermekte, bazı giriĢimlerde bulunmaktadır. Belediyenın kültür yayınları kapsamında antolojiler basılmakta, âĢıkların kendi Ģiir kitaplarını çıkarmaları için gerekli iĢbirliği sağlanmakta, âĢıklar Ģöleni düzenlenmektedir.

BĠRĠNCĠ BÖLÜM

1.ÂġIK MÜRTEZA AKSÜT’ÜN HAYATI ve ÂġIKLIĞI

1.1. Hayatı