• Sonuç bulunamadı

I. BĠRĠNCĠ KISIM: GAZĠANTEP ĠLĠ ve YEREL HĠZMETLER

6.3. Gaziantep‟te Yerel Yönetimler Tarafından Sunulan Hizmetler

Yakın zamana kadar kadın ve kadınlarla ilgili hizmetler genel olarak merkezi yönetim tarafından sunulmuĢtur. Ancak, yerel yönetimlerin üstlenmekte oldukları sosyal politika iĢlevleri arttıkça kadınlar ve kadın sorunları da belediyelerin hizmet sınırları içerisine dâhil edilmeye baĢlanmıĢtır. Bu kapsamda, Belediye Kanunu ve BüyükĢehir Belediyesi Kanunu kadınlara yönelik sunulacak hizmetler konusunda belediyeleri ve BüyükĢehir belediyelerini görevlendirmektedir. Bununla birlikte, Türkiye‟de belediyelerin kadın sorunlarından daha ziyade alt yapı, ulaĢım, kentsel dönüĢüm gibi görünür hizmet sunma isteklerinin daha fazla olduğu görülmektedir. ġiddetle mücadele, kentsel güvenlik ve kadına yönelik koruma hizmetleri uzman kadro gerektirdiğinden belediyelerin bu konularla ilgili daha az çalıĢmalar yapmakta oldukları gözlemlenmektedir.

Gaziantep kadınlara sunulan hizmetler açısından Güneydoğu ve Doğu Anadolu‟daki birçok kentten göreli olarak daha iyi durumda olmasına rağmen, Kadın Dostu Kent kimliği göz önüne alındığında kentte kadınlara yönelik sunulan hizmetlerin sayısı oldukça sınırlıdır.

Gaziantep‟te belediyelerin kadınlara yönelik olarak sunduğu hizmetler Ģu Ģekilde özetlenebilir481

:

i.Büyükşehir Belediyesi

Anne Merkezleri: Avrupa‟da 150 yıllık geçmiĢi olan merkezler Türkiye‟de ilk kez Gaziantep‟te açılmıĢtır. Kentin özellikle sosyo-ekonomik yapısı geliĢmemiĢ olan çeĢitli semtlerinde beĢ anne merkezi hizmet vermektedir.

480 TÜĠK, SeçilmiĢ Göstergelerle Gaziantep-2013, s. 91. 481 Mart 2015 Tarihli Belediye ÇalıĢanı ile YapılmıĢ GörüĢme

Merkezlerde, annelere çocuk eğitimi ve bakımı, sağlık gibi konularda eğitim verilmektedir. Ayrıca, merkeze gelen kadınlar burada sorunlarını konuĢup birlikte çözüm aramakta ve sosyal yaĢama katkı sağlayarak eğitici anne rolünü üstlenmektedirler.

Anaokulu ve Kreşler: Gaziantep BüyükĢehir Belediyesine ait 3 kreĢ bulunmaktadır.

ii. Şahinbey Belediyesi

Özgecan Hanımlar Yüzme Havuzu, Spor ve Kültür Merkezi: Spor kursları, hobi kursları, yüzme havuzu, meslek edinme kurları baĢta olmak üzere, birçok birimden oluĢan merkezde hizmetler yüzme havuzu ve spor salonları hariç ücretsizdir. Kadınların kendilerini geliĢtirmeleri, sosyalleĢmeleri, ve meslek sahibi olmalarını amaçlayan merkez 2013 yılında hizmete açılmıĢtır.

Şahinbey Toplum Merkezi: Olanaklar açısından dezavantajlı bölgelerde geleneksel yapı içerisinde bulunan kadınlar, anne ve eĢ kimliği ile var olmakta, toplumsal yaĢama katılma ve birey olma fırsatından yoksun yaĢamaktadırlar. Bu geleneksel yapı nedeniyle kadınların ve genç kızların toplumsal yaĢama katılımını kolaylaĢtıracak ve kabul görecek yöntemler üretilmesi zorunludur. Bu amaçla, Gaziantep ġahinbey Toplum Merkezi 2001 yılında yoğun göç alan ve kalkınma öncelikli yerleĢim yerlerinde görülen gereklilik üzerine hizmet vermeye baĢlamıĢtır. Kadınları istihdama katmak ve sosyalleĢmelerini sağlamak için merkezde bilgisayar kursu, aĢçılık kursu, kuaförlük kursu, takı tasarım gibi çeĢitli eğitimler verilmektedir.

Karataş Kültür Merkezi: Kentin en kalabalık mahallerinden olan bölgede, ġahinbey Belediyesine bağlı olarak 2011 yılı ġubat Ayı itibariyle faaliyetlerine baĢlamıĢtır. Ġçerisinde aile eğitimi, ana sınıfı, okuma yazma kursu, spor salonu gibi birimleri bulunduran merkez, kadınları istihdama katmayı amaçlayan meslek edinme kurslarına da sahiptir.

Şahinbey Aşevi: Belediye tarafından günde 8 bin 500 kiĢiye sıcak yemek ulaĢtırılmaktadır. Geliri olmayan kadınlar için önemli bir hizmet olan projeden ilçe sınırları içerisinde bulunan dar gelirli, yaĢlı, yoksul, kimsesiz, düĢkün ve engelliler de faydalanmaktadır.

Yetim Koordinasyon Merkezi: 2013 yılından beri var olan merkezlerde eĢleri vefat eden 1027 kadın ve 571 yetim çocuğa destek sağlanmıĢtır. Merkezde annelere değerler eğitimi (okuma-yazma, kur‟an) verilirken, çocuklara akademik destek konusunda yardım sağlanmaktadır. Bunun yanında ihtiyacı olan aileler merkez aracılığı ile sosyal yardım hizmetlerinden de faydalanabilmektedir.

Bu hizmetlerin yanı sıra belediye tarafından birçok mahallede gençlik merkezleri açılmıĢ, mahallelerde yeĢil alanlar yeniden düzenlenmiĢ ve sosyal tesisler kadınların zamanlarını geçirdikleri önemli mekânlar olarak hizmet vermeye baĢlamıĢlardır. Ayrıca 2009 yılından bu yana yürütülen “Evlilik Okulu” kapsamında 6685 çift eğitim almıĢ ve 8354 kiĢiye aile danıĢmanlığı hizmeti verilerek kadınların Ģiddet ve cinsel istismar, Ġslam‟da Evlilik ve Aile Hayatı, Üreme Sağlığı, Çocuk GeliĢimi baĢta olmak üzere birçok konuda bilinçlendirilmesine çalıĢılmıĢtır. 5 yıldır devam eden “HoĢ geldin Bebek” kampanyası ile de Belediye tarafından Ģu ana kadar 30327 anne-bebek ziyareti gerçekleĢtirilmiĢtir. Bu ziyaretler sırasında kadınlara hemĢireler tarafından anne sütünün önemi, emzirme teknikleri, aĢı gibi konularda eğitici bilgiler verilmektedir.

iii. Şehitkâmil Belediyesi

Aile Merkezi ve Kreşler: Belediye sınırları içerisinde 34 tane aile merkezi bulunmaktadır. 2008 yılında bu yana hizmet veren merkezlerde 40 binden fazla insana ulaĢılmıĢtır. Her merkez içerisinde bir adet kreĢ bulunmaktadır. Bu merkezlerde okuma yazma kurslarından, ahĢap boyamaya kadar 12 branĢta kadınlara eğitim verilmektedir.

Meslek Edinme Kursları: Belediye sınırları içerisinde bulunan 4 kurs, herhangi bir mesleği bulunmayan kadınlara çeĢitli meslekler öğreterek kurs sonunda sertifika vermektedir.

Yetim Merkezi: EĢleri vefat eden kadınlara psikolojik destek sağlamak ve sosyal projelere yardımcı olmak amacıyla hizmet vermektedir.

Vefa Hizmeti: 2013 yılından beri yürütülen proje ile birlikte 65 yaĢ ve üzeri yaĢlılara belirli aralıklarla belediye tarafından bakım hizmeti (Ev temizliği,

kiĢisel bakım vb.) sunulmaktadır. Proje kapsamında 3000‟e yakın kiĢiye hizmet verilmiĢtir.

Hasta Yakınları Konaklama Merkezi: Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi‟nin çeĢitli kentlerinden tedavi olmak amacıyla Gaziantep‟e her yıl binlerce insan gelmektedir. Merkez, gelen yardıma muhtaç hasta yakınlarının kalacak yer sorunlarını çözmek amacıyla 2010 yılında inĢa edilmiĢtir.

II. ĠKĠNCĠ KISIM: GAZĠANTEP ÖRNEĞĠNDE YEREL HĠZMETLERDEN