• Sonuç bulunamadı

2. ESKĠġEHĠR HALKEVĠ‟NĠN FALĠYET ALANLARI

2.8. Güzel Sanatlar (Ar) Kolu

2.8. Güzel Sanatlar (Ar) Kolu

Bu Ģube, Müzik ve Resim kısımları üzerinde çalıĢmaktadır. Müzikte:

Modern müzik ile halk türkülerine yer verilmiĢ, verdiği müsamerelerde yetiĢtirdiği gençlerin sanat ve istidatlarını alkıĢlatmıĢtır.

Müzik Kolu:

Keman, Mandolin ve Piyano kursları açmıĢ ve bu kurslarda musiki programını tatbike muvaffak olmuĢ; bu elemanlarla yaz günleri her akĢam radyo neĢriyatı yapmıĢtır. Orkestra ve Cazı da hazırlamıĢtır.

Resim Kolu:

Hemen her yıl açtığı sergilerde teĢhir ettiği resimlerle halkın fevkalâde takdirine mazhar olan bu kol, açtığı resim dershanesinde pek çok talebe yetiĢtirmiĢ; istidatların kalem ve fırçalarına salahiyet ve kudret vermiĢtir.

Bu genç istidatların hazırladıkları tablolar, Evimizin “el ve göz emeğinin incileri” halinde, duvarlarını süslemektedir.

Halkevimizin, halkevlerinin istediği Ģekil ve planda yapılamamasından dolayı bu iki kol, müracaat eden pek çok talebeye ret cevabı vermek zorunda kalmıĢ; bazı zamanlar talebeler için çalıĢacak oda bile temin edememiĢtir. Bu da göstermektedir

46

56

ki mevcut halkevimiz, Ģehrimizin ihtiyacına cevap veremeyecek kadar dar ve

kullanıĢsızdır.47

Güzel Sanatlar ġubesi memleketimizde bir türlü dirilemeyen bir Ģube halini aldı ve bu Ģube için:

1. Ġlk olarak piyano bilen birisi Ģehir bandosuna Ģef yapılmalıdır.

2. Memleketimizin müzikle uğraĢan münevverleri bu Ģubeye çağrılmalı ve hepsine birer vazife verilmelidir.

3. Musiki aleti çalmaya hevesli gençlere bu Ģubede ders verilmelidir.

4. Temsil ġubesi toplantılarında çalınacak bir iki parça bu iĢin nezahetini gösterecektir.

5. Birer resim sergisi açılmalıdır. Bu sergi iki devreye ayrılmalıdır. Biri Ġlk

mektepler diğeri Lise, böylelikle yeni nesil arasında resim hevesi uyanacaktır.48

Resim Kolu, 1935 yılında bir resim kursu açmıĢtır. Bu kursun on sekiz talebesi vardır. Kursun çalıĢmaları oldukça iyi sonuçlanmıĢtır. Talebelerin eserleri yeni yapılan halkevi salonunda bir sergi biçiminde gösterilmeye baĢlanmıĢtır.

HeykeltıraĢ Kolu, heykeltıraĢçılıkta büyük bir istidat gösteren “Kemal” adlı bir genci altına almıĢ, eserlerini dairelere tavsiye etmiĢ ve kendisinin Ġstanbul‟da okuması için delâlette bulunmuĢtur.

Müzik Kolu, geçen yıl kurduğu bando ve caz takımının ilerlemesini sağlamıĢ ve bunların haftanın üç gününde intizamla çalıĢmalarına önem vermiĢtir.

Böylelikle Ģehir amatörlerinden yapılma bir bando ve caz takımı kazanmıĢtır.

49

MuhteĢem bir caz meydana getirmekle yalnız halkevinin değil birçok toplantının mühim eksikliklerini gideren bu kol, her ay vermek kararında bulunduğu; birisini de verdiği aylık konserler ile uzun zamandır beklenen güzel bir gün sunmuĢtur. Geçen pazar verilen konser, dinleyicilerin çoğunu yer bulamadığı için üzecek kadar rağbet gördü. Konserin bir kısmı da millî türkülerimize ayrılmıĢtı.

47 Cemal Duru, agm. s. 17-19.

48 ġece Tümer, agm, s. 127.

49

57

Bu kol, millî türkülerimizin ve sazlarımızın yaĢamasına ve yaĢatılmasına da çalıĢmaktadır. Çok muktedir bir öğrenim göstermek de olduğu alafranga kısım, göğüsleri kabartacak mükemmeliyete namzet bulunmaktadır.

Halk evlerinin açılıĢ yıldönümünde de bir resim sergisinin açılacağı; bu iĢin

hazırlıklarına Ģimdiden baĢlanıldığı söylenmiĢtir.50

1.1.1942‟den 30.6.1942 akĢamına kadar olan altı aylık çalıĢma raporudur: 1. Muhitimizde alâka ile karĢılanan ve çok fazla rağbet gören iki aile toplantısı yapılmıĢ ve salonumuzun müsait olmaması nedeniyle bu toplantılara sadece 550 kiĢi iĢtirak edebilmiĢtir.

2. Halk evlerinin 10. yılı münasebetiyle bir balo tertip edilmiĢtir. Çok parlak olan bu baloya 300 vatandaĢımız iĢtirak etmiĢtir.

3. Müzik Kolumuz piyano, akordeon, mandolin dersleri vermekte ve fevkalâde rağbet görmektedir.

4. Askerî hizmetini ifa etmek üzere Ģehrimize gelmiĢ olan Viyana yüksek konservatuarından mezun bir vatandaĢımız tarafından sadece piyona ile bir konser verilmiĢtir. Çok rağbet gören bu konsere, Ġstanbul konservatuarından mezun bir vatandaĢımız da kemanla iĢtirak etmiĢtir.

5. Cazımız, aile toplantılarında, balolarda, düğün ve niĢan törenlerinde çalıĢmıĢtır.

6. Yeniden teĢkil edilen bandomuzun bu yıl çok verimli olması beklenmektedir.

1.7.1942‟den 31.12.1942 akĢamına kadar olan çalıĢma raporudur:

1. Bu son altı aylık devre zarfında mahrukat darlığı ve ahvalin doğurduğu bahalık yüzünden balo ve toplantı yapılmamıĢtır.

2. Halkımızdan çok rağbet gören aile toplantımıza yeni devrede önem verilecektir.

3. Müzik Kolumuza iki öğretmen tevzi edilmiĢ ve bunların ciddiyetle çalıĢmalarına devam edilmiĢtir.

1.1.943‟den 30.6.943 akĢamına kadar olan altı aylık çalıĢma raporudur:

50

58

1. Bu devrede musiki derslerine hız verilmiĢ ve kolumuz daimi müzik öğretmenliğine Nuri Vandemir‟i tavzif etmiĢtir.

2. Mevcut müzik kurslarına ilaveten piyano, akordeon ve mandolin kursları açılmıĢtır.

3. Kolumuz, EskiĢehir‟in hususiyeti ve manzaralarını ihtiva edecek EskiĢehir albümü tanzimi kararlaĢtırmıĢ ve bu yolda fotoğraf çekme ve toplama ameliyatına baĢlamıĢtır.

1.7.1943‟den 31.12.1943 akĢamına kadar olan altı aylık çalıĢma raporudur: 1. Bir Ģef ve iki muavini olmak üzere üç öğretmenimizin nezareti altında çalıĢmalarına tam bir disiplin ve ahenk içinde müziğe çalıĢılmaktadır.

2. Mevcudu 17 kiĢi olan bandomuz, 20. yıl münasebetiyle tam kadro törene iĢtirak etmiĢtir.

3. Koro heyetimiz 10 erkek ve 3 kadın olmak üzere 13 kiĢiliktir. Halkevimiz salonunda iki defa Temsil Kolumuz ile birlikte cazımızın da iĢtirakiyle konser verilmiĢtir.

4. 10 erkek ve 3 kadından müteĢekkil bulunan mandolin millî grubu yine Temsil Kolumuz ile koro heyetiyle bir konser vermiĢtir.

5. BeĢ kiĢiden mürekkep bir cazımız vardır.

6. 7 kiĢiden oluĢan halk musiki heyetimiz yine Temsil Kolumu‟zun müsamerelerinde ve millî günler ve büyüklerimizi anma törenlerinde yer almaktadır. Bu koro ve konserlerimize 2200 yurttaĢ gelmiĢtir.

7. Bu altı ay içinde 3 aile toplantısı, bir çaylı toplantı ve beĢ düğün yapılmıĢtır. Bu toplantılara 3600 davetli gelmiĢtir.

8. 19 Eylül‟de Mahmudiye‟de açılan ehli hayvan sergisine evimiz Temsil ve Sosyal Yardım Kolları ile iĢbirliği yaparak oraya gitmiĢ gerek Ģehirden gerekse köylerden gelen davetlilere hazırlanmıĢ olan güzel eserler çalınmak suretiyle iyi bir

gün geçirmelerine vesile olmuĢtur.51

Yurt ve Kültür‟ün 83-84. sayısında kaleme alınan halkevinin altı aylık çalıĢma programında Güzel Sanatlar Kolu‟nun çalıĢmalarına da yer verilmiĢtir. Bu çalıĢma da Ģunlar yer almaktadır:

51

59

1. Muhtelif seviyedeki halk toplantıları için müzik geceleri yapmak, garp müziğine ait zevki aĢılmak.

2. Müzik geceleri için Ģimdilik mahallî üstatlardan istifade etmek, müzik kültürü olanları bir araya toplayarak halkevinin müzik faaliyetini onların tertiplenmesini temin etmek.

3. Halkevi müzik öğretmeninin nezareti altında çocuk kulübü çalıĢmalarını devam ettirmek ve zaman zaman çocuklarımızın öğrendiklerini muhtelif halk kitlelerine göstermek.

4. Garp müziği zevkini aĢılamak için gramofonla izahlı müzik saatleri yapmak.

5. Köylerimizde söylenen halk türkülerini notaları ve sözleri ile tespit etmek için müzik öğretmeni, halk evli ve müzik severlerimizi köy düğünlerine götürerek bu iĢi yerlerinde tetkik ettirmek.

6. Halkevi topluluklarında, her seviyede halkın topluca, Ģarkı ve marĢları söylemelerini temin etmek.

7. Keman, gitar, mandolin; piyano ve akordeon sazlarını öğretmek için altı aylık kurslar açmak.

8. Yerli ve millî raksları etüt ederek, bunları çocuk kulübü küçüklerine ve daha büyük kızlı erkekli delikanlılardan teĢkil edilecek gruplara öğretmek ve muhtelif topluluklarda bu raksı oynamak.

9. Resim yapma zevkini aĢılamak ve yeni istidatlara, çalıĢma ve öğrenme imkânı vermek için resim atölyesi açmak.

10. Mahallî ressamların eserlerini teĢhir için bir resim sergisi açmak.52