• Sonuç bulunamadı

Güvenlik Ayarları

3. İÇ DONANIM BİRİMLERİ

5.8. İŞLETİM SİSTEMİNDE DİĞER SORUNLAR

6.1.4. Güvenlik Ayarları

Bilgisayar virüsleri ve kötü amaçlı yazılımlar, bilgisayarlara zarar vermek veya kişisel bilgileri almak amacıyla özel olarak yazılmış yazılımlardır. İşletim sistemini zararlı yazılımlardan korumak için öncelikle sistem güncelleştirmeleri aktifleştirilmeli ve -varsa- işletim sistemine ait güvenlik yazılımı etkinleştirilmelidir.

Bunların dışında güvenlik amacıyla şu hususlara dikkat edilmelidir:

• Güvenlik duvarı yazılımları kullanılmalıdır.

• Etkinliği kanıtlanmış, bilgisayarı yormadan çalışacak bir virüs yazılımı kurulmalıdır. • İnternet tarayıcı “pop-up” ayarları kapatılmalıdır.

• Kullanıcı hesaplarının (özellikle yönetici) şifreleri belli aralıklarla değiştirilmelidir. • İnternet erişiminde şifresiz Wi-Fi bağlantıları kullanılmamalıdır.

• Sistem geri yükleme noktası oluşturularak sorun hâlinde sistemin güvenli bir noktaya dönüşü sağlanmalıdır.

• Çalışma dosyaları belirli periyotlarda yedeklenmelidir.

6.1.4.1. Kapalı Kaynak Sisteminde Güvenlik Ayarları

Günümüzün kapalı kaynak işletim sistemleri, antivirüs ve kötü amaçlı yazılımlara karşı güvenlik merkezi yazılımlarıyla birlikte gelir. Güvenlik merkezi yazılımları; virüs koruması, aile koruması, güvenlik duvarı ayarları, cihaz performansı ve sağlık raporları gibi güvenlikle ilgili araçlara erişim sağlayan yazılımlardır. Sürekli değişen ve gelişen siber tehditlere karşı ayrı bir koruma katmanı eklemek faydalı olabilir. Bu koruma katmanı genellikle sistem üzerine yüklenen antivirüs veya güvenlik duvarı yazılımıdır. Çoğu antivirüs programı kullanıcıya belirli bir deneme süresi (genelde 30 ile 60 gün arası) verir. Bu süre sonunda programın lisansının satın alınması gerekmektedir.

İşletim sisteminizde internet tarayıcı programınızı çalıştırınız ve arama motoru sayfasını açınız. Arama motoruna “Yılın en iyi antivirüs programlarını kıyas ve inceleme” yazarak konuyla alakalı bağlantıları inceleyiniz. Edindiğiniz bilgileri sınıfınızla paylaşınız.

Örnek bir antivirüs programının kapalı kaynak işletim sistemine kurulumu uygulaması için aşağıdaki işlem adımlarını izleyiniz.

Adım 1: Araştırma konusunda edindiğiniz bilgi ile tercih ettiğiniz üretici firmanın internet

adresini tarayıcıya yazınız ve siteye giriş yapınız.

Adım 2: Açılan internet sayfası içerisinde internetten kurulum adımlarına uygun olarak

kurulum dosyasını bilgisayarınıza indiriniz (Faaliyetin bundan sonraki kısmı tercih edilen antivirüs üreticisine göre değişecektir.).

Adım 3: Kurulum dosyasına tıklayınız ve kurulum işlemini başlatınız. Ekrana “Kullanıcı Hesabı Denetimi” penceresi gelir. Bu pencerede “Bu uygulamanın cihazınızda yüklenmesine izin vermek istiyor musunuz?” yazısı ile işletim sistemi tarafından yükleme onay

durumu kontrol edilmektedir. Pencerenin alt kısmında bulunan “Evet” düğmesine basınız ve yükleme işlemini başlatınız.

Adım 4: Görsel 6.16’da program dosyaları yüklenmeden önce ekranda yer alan seçim penceresi

görülmektedir. Bu pencerenin alt kısmında iki adet kontrol kutusu bulunur. Bu iki kutu varsayılan olarak onaylıdır. Programla birlikte antivirüs tarayıcısını (browser) yüklemek istemiyorsanız birinci kutuya tıklayarak onayı kaldırınız. Pencere içerisinde “KUR” seçeneğine basınız ve dosyaların yükleme işlemini başlatınız.

Görsel 6.16: Seçim penceresi Görsel 6.17: Dosya yükleme Adım 5: Görsel 6.17’de dosya yükleme ekranı görülmektedir. Bu

ekran kurulum dosyalarının yükleme işlemi tamamlanana kadar ekranın sağ kısmında görev çubuğu üzerinde yer alır. Bu pencere program tarafından kapatılana kadar bekleyiniz.

Adım 6: Görsel 6.18’de kurulum işlemi sonrasında ekrana gelen ilk

tarama penceresi görülmektedir. Bu pencere üzerinde “İLK TARAMAYI YAP” seçeneğine basınız ve sistemi tehditlere karşı kontrol ediniz.

Araştırma

6.13

Görsel 6.18: İlk tarama

Görsel 6.18: İlk tarama

Adım 7: Görsel 6.19’da kurulum işlemi sonrasında ekrana gelen tarama sonuçları penceresi

görülmektedir. Antivirüs programının sisteminizde tespit ettiği virüs ve sistem sorunları varsa bu pencerede gözlemleyiniz.

Görsel 6.19: Tarama sonuçları penceresi

Adım 8: Tarama işlemi sonunda ekrana etkinleştirme penceresi gelir. Görsel 6.20’de görülen

bu pencere içerisinde 60 gün süresince programın ücretsiz olduğu bilgisi yazılıdır. Pencerenin alt kısmında yeşil renkle belirtilen “DENEME SÜRÜMÜNÜZÜ BAŞLATIN” seçeneğine tıklayarak ücretsiz kullanım süresini başlatınız.

Görsel 6.20: Antivirüs etkinleştirme

6.1.4.2. Açık Kaynak Sisteminde Güvenlik Ayarları

Açık kaynak işletim sistemi, kapalı kaynak işletim sistemine göre virüslere karşı daha korunaklıdır. Örneğin kapalı kaynak işletim sisteminde genelde yüklenecek program bir arama motorunda arandıktan sonra yükleme işlemi başlatılırken açık kaynak işletim sisteminde paket yöneticisi üzerinden yazılım havuzunda test edilmiş programlar indirilerek program yüklemesi gerçekleştirilebilir.

Günümüz kapalı kaynak işletim sistemlerinde de genelde “store” (dükkân) adı verilen ve güvenlik testlerinden geçirilen programların yer aldığı güvenli yazılım indirme merkezi çalışmaları yapılmaktadır. Dünya üzerinde masaüstü cihazlarında çoğunun kapalı kaynak işletim sistemi olduğu düşünüldüğünde açık kaynak işletim sistemi kullanımının yaygınlaşmadığı söylenebilir. İşletim sistemi kullanım oranıyla işletim sistemi için geliştirilen kötü amaçlı yazılım adedi arasında doğru bir orantı vardır. Bu durum açık kaynak işletim sistemlerinin kötü amaçlı yazılımların daha az odağında olduğu sonucunu doğurur. Ancak veri güvenliğinin önemi düşünüldüğünde siber saldırılara ve virüs tehditlerine karşı açık kaynak işletim sistemlerinde de antivirüs programları kullanılır.

Açık kaynak işletim sistemleri için geliştirilen antivirüs programlarını araştırınız. Araştırmanız sonucunda virüs programlarından birini güvenlik ve performans kriterlerine göre seçiniz. Edindiğiniz bilgileri sınıfınızla paylaşınız.

Örnek bir antivirüs programının açık kaynak işletim sistemine kurulumu uygulaması için aşağıdaki işlem adımlarını izleyiniz.

Adım 1: Panel düğmesine tıklayınız ve açılan

menüde “Pardus Mağaza” (Pardus store) bağlantısının üzerine geliniz.

Adım 2: Görsel 6.21’de görüldüğü gibi

Pardus Mağaza” penceresinin

arama kısmına “ClamTk” (virüs

tarama programı) yazınız. Ekranın sağında (sonuç kısmında) “ClanTk” programını görünüz.

Burada “KUR” (GET) düğmesine

tıklayarak uygulamanın bilgisayara kurulumunu gerçekleştiriniz.

Adım 3: Görsel 6.22’de kurulum işlemi

tamanlanan antivirüs programına ait virüs tarama penceresi görülmektedir. Bu pencereyi açınız ve sisteminizi virüs taramasından geçiriniz.