• Sonuç bulunamadı

Güvenlik a) Mevcut Durum a) Mevcut Durum

2.1. 2019 YILI PROGRAMININ MAKROEKONOMİK AMACI

2.2.1.4. Güvenlik a) Mevcut Durum a) Mevcut Durum

02/07/2018 tarihli ve 703 sayılı Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameyle güvenlik hizmetleri alanında önemli değişiklikler ve düzenlemeler yapılmıştır. Bu kapsamda; Milli Mayın Faaliyet Merkezi kaldırılmış; Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kapatılmış ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Cumhurbaşkanlığına bağlı bir Başkanlığa dönüştürülmüştür.

95

Genelkurmay Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar arasında yer alırken, 4 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Milli Savunma Bakanına bağlanmıştır.

Emniyet Genel Müdürlüğünce yürütülen pasaport ve sürücü belgesi hizmetlerine ilişkin iş ve işlemler, 02/04/2018 tarihi itibarıyla İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne devredilmiştir.

03/08/2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7146 sayılı Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile bedelli askerlik imkânı getirilmiştir. Buna göre; 01/01/1994 tarihinden önce doğan yükümlülerin 15.000 TL ödemek ve 21 gün temel askerlik eğitimine tabi tutulmak suretiyle askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacağı hükme bağlanmıştır. Ayrıca, oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren sıfatıyla veya bir meslek ya da sanatı icra ederek en az üç yıl süreyle fiilen yabancı ülkelerde bulunan yükümlülerin de 2.000 Avro veya karşılığı yabancı ülke parasını ödeyerek Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi almak suretiyle askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacağı düzenlenmiştir.

Kent Güvenlik Yönetim Sistemleri (KGYS), Eylül 2018 itibarıyla tüm il merkezlerinde ve 517 ilçede kurulmuş olup 404 ilçede sistemin kurulumu devam etmektedir.

Birden fazla olan acil çağrı numaralarının tek numara (112) altında toplanması için İçişleri Bakanlığının koordinatörlüğünde yürütülen Acil Çağrı Merkezleri Projesi Eylül 2018 itibarıyla 32 ilde tamamlanarak faaliyete geçmiştir. Projenin kademeli olarak ülke geneline yaygınlaştırılması kapsamında 17 ildeki inşaat tamamlanmış, donanım kurulum ihalesi çalışmalarına başlanmıştır. 20 ilde ise inşaatlar devam etmektedir. Ankara Veri Merkezinin donanım ve altyapı kurulumu tamamlanarak Acil Çağrı Merkezi yazılımları merkezi olarak Haziran 2018’den itibaren hizmet vermeye başlamıştır.

Bu gelişmelere rağmen güvenlik hizmetleri sunan kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonun artırılması, güvenlik birimlerinin personel sorunlarının çözülmesi, toplum destekli kolluk yaklaşımının etkinleştirilmesi, ulusal bilgi güvenliğinin yeterli düzeye çıkarılması, önleyici ve koruyucu güvenlik hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve hizmet sunumunda risk yönetimine geçilmesi ihtiyacı devam etmektedir.

b) Amaç ve Hedefler

Kamu düzeni ve güvenliğinin, bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin, toplumun güven ve huzurunun tam anlamıyla sağlanması temel amaçtır. Milli güvenliğimizi tehdit eden tüm terör ve suç örgütleriyle mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi, güvenlik güçlerinin teknik kabiliyet, koordinasyon ve insan kaynakları yönünden güçlendirilmesi, suçla mücadelede bilişim teknolojilerinden etkin bir şekilde faydalanılması esastır.

96 c) Politika ve Tedbirler

Politika/Tedbir Sorumlu/İşbirliği Yapılacak

Kuruluşlar Süre Yapılacak İşlem ve Açıklama Güvenlik hizmetleri alanındaki personel nitelik ve nicelik bakımından iyileştirilecek, profesyonelleşme artırılacak, personelin fiziki ve teknolojik donamını geliştirilecektir.

(Kalkınma Planı p.209) Tedbir 47. Kamu düzenini ve güvenliğini tehdit eden olayların öngörülmesi ve önlenmesi için bilişim teknolojilerinin etkin şekilde kullanılacağı projeler hayata geçirilecektir.

İçişleri Bakanlığı (S), Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İlgili Kamu Kurum ve Kuruluşları

Aralık

Sonu Güvenlik birimlerinin bilişim teknolojilerini etkin kullanarak kamu düzeni ve güvenliğini tehdit eden olayların oluşmadan önlenebilmesine yönelik projeler geliştirilecektir.

Tedbir 48. Önleyici ve koruyucu güvenlik hizmetlerine öncelik verilerek risk yönetimine geçilecek, organize suçlarla ilgili olarak suçla

mücadelede risk yönetim ve analiz mekanizması oluşturulacaktır.

İçişleri Bakanlığı (S), Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İlgili Kamu Kurum ve Kuruluşları

Aralık

Sonu Önleyici ve koruyucu güvenlik yaklaşımı esas alınarak özellikle organize suçlarla mücadelede risk yönetimine geçilmesi için gerekli çalışmalar yapılacaktır.

Tedbir 49. Entegre sınır güvenliği sistemi oluşturularak düzensiz göç önlenecek, kaçakçılık, organize suçlar ve terörle mücadelede etkinlik artırılacaktır.

İçişleri Bakanlığı (S), Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İlgili Kamu Kurum ve Kuruluşları

Aralık

Sonu Entegre sınır güvenliğine geçilmesine ilişkin çalışmalar tüm ilgili kuruluşlarla işbirliği içinde tamamlanacak; terör, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele birimlerinde görev yapan personelin mesleki bilgi ve kapasitesi artırılacak;

vatandaşların bilinçlendirilmesi çalışmaları yürütülecek, diğer ülkeler ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği faaliyetleri

artırılacaktır. Terörle mücadeleye etkin bir şekilde devam edilecek;

terörün finansmanının önlenmesine ve terör kaynaklı ekonomik kayıpların azaltılmasına yönelik faaliyetlere ağırlık verilecektir.

Tedbir 50. Güvenlik birimlerinin uyuşturucuyla mücadele kapasitesi artırılacaktır.

İçişleri Bakanlığı (S), Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İlgili Kamu Kurum ve Kuruluşları

Aralık

Sonu Uyuşturucuyla mücadele birimlerinde görev yapan personelin mesleki bilgi ve kapasitesi artırılacak, vatandaşların uyuşturucuyla mücadele konusunda bilinçlendirilmesi çalışmaları yürütülecek, uyuşturucuyla mücadelede diğer ülkeler ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği faaliyetleri artırılacaktır.

97 2.2.1.5. Temel Hak ve Özgürlükler a) Mevcut Durum

02/07/2018 tarihli ve 703 sayılı Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile temel hak ve özgürlükler alanında bazı değişiklikler ve düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre;

- 06/04/2016 tarihli ve 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanununda yapılan değişiklikle, daha önce Başbakanlıkla ilişkilendirilmiş olan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Cumhurbaşkanının görevlendireceği bakan ile ilişkili hâle getirilmiş;

Cumhurbaşkanının bu teşkilatın yönetimi ile ilgili yetkilerini gerekli gördüğü hallerde bakan vasıtasıyla kullanabileceği belirtilmiştir. Ayrıca, Kurumun karar organı olan Kurulun on bir üyesinin de Cumhurbaşkanı tarafından atanması hükmü getirilmiştir. 24/07/2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2018/1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle de Kurum Adalet Bakanlığı ile ilişkilendirilmiştir.

- 24/03/2016 tarihli ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununda yapılan değişiklikle, daha önce Başbakanlıkla ilişkili olan Kişisel Verileri Koruma Kurumu Cumhurbaşkanının görevlendireceği bakan ile ilişkilendirilmiştir. 24/07/2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2018/1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile de Kurum Adalet Bakanlığı ile ilişkilendirilmiştir.

20/07/2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla 21/07/2016 tarihinden başlamak üzere doksan gün süreyle ilan edilen ve yedi kez süresi uzatılan Olağanüstü Hal uygulaması, sürenin yeniden uzatılmaması sebebiyle 19/07/2018 tarihinde sona ermiştir.

31/07/2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7145 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, mevcut terör örgütleriyle olağan dönemde hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde etkin mücadele edilebilmesine yönelik olarak, anayasal güvence altındaki temel hak ve özgürlükler korunmak suretiyle soruşturma ve kovuşturmalar ile disiplin soruşturmaları bakımından gerekli olan hükümler ve ihtiyaç duyulan idari tedbirler düzenlenmiştir.

b) Amaç ve Hedefler

Çoğulcu ve özgürlükçü bir demokrasi anlayışıyla bireylerin ve toplumdaki farklı kesimlerin kendilerini özgürce ifade ettiği, insan hakları konusunda yeterli bilinç düzeyine ulaştığı, toplumsal düzene, inançlara ve yaşam tarzlarına saygıyı ilke kabul eden bir toplumsal yapının geliştirilmesi temel amaçtır. Cinsiyet, yaş, ırk, dil, din, sağlık durumu, gelir, siyasi tercih gibi ayrımların yapılmadığı, çoğulculuğu, adaleti, dayanışmayı, kadın-erkek eşitliğini ve bütün vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini güvence altına alan anlayışın güçlendirilmesi esastır.

98 c) Politika ve Tedbirler

Politika / Tedbir Sorumlu/İşbirliği

Yapılacak Kuruluşlar Süre Yapılacak İşlem ve Açıklama Temel haklar ve özgürlükler evrensel ölçüt ve uygulamalar ışığında geliştirilmeye devam edilecektir. (Kalkınma Planı p.231)

Tedbir 51. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun altyapısı güçlendirilecektir.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (S), Adalet Bakanlığı

Aralık

Sonu Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunu daha etkin ve işlevsel kılabilmek amacıyla Kurumun personel, mali, teknik ve fiziki altyapısı güçlendirilecektir.

2.2.1.6. Sivil Toplum Kuruluşları