• Sonuç bulunamadı

4.5. AraĢtırmanın Bulguları

4.5.8. Göç Ettiği Yerde Tutunma Nedenleri

GörüĢmecilerin göç ettiği Manisa ilinde tutunma nedenleri farklılık göstermektedir. Bazı görüĢmecilere göre, akraba ve hemĢerilerin olması, aynı yerde yaĢamaları ve birlikte iĢ yapmaları tutunma sebepleri içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Gelenek ve göreneklerini Manisa‟da devam ettirmeleri, uzun zaman öncesi göç etmeleri, göç ile gelen bireylerden sonraki kuĢağın geldikleri yerleri bilmemesi ve yabancı olması göç ettiği yerde tutunmalarına etki etmektedir.

Bazı görüĢmecilerin ise, tahin gereği burada kaldığı, bazılarının Manisa‟daki hayata alıĢmaları, eğitim ve sosyal hayat imkânı bulması ve Doğu illerindeki iklim Ģartlarının elveriĢsizliğinden kurtulma gibi sebepleri bireyleri göç ettiği yerde tutundurmaktadır.

“Tutunma sebeplerinin biri akrabaların burda olması, sonra işimiz ve düzenimizin kurulu olması.” G.2.E.

“Göç etmesem daha orada çalışırdım. Şimdi iyi bir ev kadını olarak çalışıyorum, eşime çocuklarıma bakıyorum. Tutunma sebebim bunlar, ailem ve akrabalarımdır.” G.5.K.

“Akrabaların burda kalmamıza ve göç etmemize etkisi çok. Sonra işimizin olması, iyi bir para kazanmamız ve muhtaç olmamamız tutunmamızda etkili. Ne bilim işte çocukların rahat okuması, güzel bir gelecek düşüncelerinin olması ve girişken olmaları çok etkili. Sağlık koşullarından yararlanmamız etkili ve her şeyden önce burda insan kendini geliştirebiliyor.” G.7.E.

“Bizi burda tutan artık ailecek hatta sülale boyu burda olmamız. Herkesin işinin burda olması.” G.10.K.

“Düzenimin burda olması. Akrabalar, çocuklarım ve onların eğitimi. Çalışıyor olmamız ve terörün olmaması burda tutunma sebeplerimiz.” G.11.K.

“Arkadalar gelip gidiyor herkes bir biri ile kaynaşmış durumda bizi urda tutan gelenek görenek ve birlikte olmamız.” G.12.E.

“Artık buralıyız. Her şeyi orda sattık buraya geldik. Şimdi damat buralı gelin buralı. Bizim evimiz barkımız burda en büyük sebep bunlar. Akrabalar, cevre de burda. Hep birlikteyiz. Kahvedeyiz birbirimize sürekli gelir gideriz.” G.13.E.

“Burası ucuz bir şehir. Doğuda yaşam zor ve üretim olmadığı için pahalı. Burası tam emekli yeri. Birikim yapabiliyoruz, giyecek yiyecek ucuz. Akrabalar burda bizim ilçenin tamamı nerdeyse burada, çocukluk arkadaşları, örf adetleri unutmuyoruz. Bunların hepsi bizi burda tutan sebepler.” G.14.E.

“Buraların havası güzel. Sakin yer güvenli. Eğitim ve sağlık olanakları gelişmiş. Çocuklar üniversite okuyor bu büyük bir şey bizim için. Akrabalar var işimiz burda evimizi buradan aldık. Bunların hepsi bizi burda çakılı kılıyor.” G.15.E.

“Akrabaların ailemin ve kardeşlerimin burada olması. Kadromun işimin burada olması. Çocuklarımın okuyor olması. Ve eş dost iyi ilişkiler içinde olmamız. Dernek başkan yardımcısıyım. Kendi kültürümüzü bir nevi ayakta tutuyoruz. Yeni göç eden aileye burada sahip çıkıyoruz. İş aracılığı yapıyoruz ya da evimiz açıyoruz ev bulana kadar burada kalıyor. Bizim insanımız başka yerde yapamaz ancak kendi içinde aslan kesilir yoksa pısırıktır. Cesareti yoktur pek gözü açık değildir. Onun için burada herkes birbirinin bir şeyi oluyor. Ortak tandır var ev ekmeği yapıyorlar. Örgü işi yapıyorlar. Kahveden hiç çıkmıyorlar. Yani bunların hepsi buradakilerini ve bizi burada tutuyor.” G.16.E.

“Ben işsizlikten kaçtım geldim. Burda iş en büyük tutunma sebebim. Sonra eşimle ayrı evde biz bize yaşıyoruz. Kaynana, kayınbaba, kayınlar yok. İstediğimiz gibi geziyoruz. Giyecek yiyecek alıyoruz.” G.16.E.

“Uzun yıllardır burdayız her şeyimiz burda onun için çocukları işi ve evi burda almamızı nedenlerden sayarım.” G.22.K.

“Beni burda tutan sebeplerim, ailem arkadaşlarım ve geleceğimin güzel olması hayali.” G.23.K.

“Bizi burada tutan en büyük sebep gelmemize neden olan terörün olmaması. Yani güvenli. Çocuklar dağa çıkar diye ya da korucu olur diye korkmuyoruz. Çünkü ikisi de çok tehlikeli. Burada çalışıyor ve okuyorlar. Bunlardan daha önemlisi olmaz.” G.24.K.

“Burada tutunma nedenimiz okumamız ve akrabalarla iş yapıyor olmamız. Erzurumlular çok dernekleri var kendi mahalleleri var yani oradaki Erzurum’u almış buraya koymuşlar sınırısın.” G.25.K.

“Burada çalışıyorum kurulu bir düzen var, açık öğretim ile lisans okumak istiyorum. Çocuklar okuyor ve işimden memnunum bunlar bizi tutan sebepler.” G.26.E.

“Burada tutan sebepler. Babamın çalışıyor olması, İzmir’e yakın olması, iklimi güzel olması ve akrabaların burada çok olması. Manisa her sektörde gelişmiş bir yer onun için buraya gelen burada tutunabiliyor.” G.28.K.

“Bu yaşta okuma fırsatı buldum, eşim de okuyor, çocuklar da okuyor. Bu kara talihten kendimizi ve çocuklarımızı kurtarmak için hem çalışıp hem okuyoruz. Bunlar çok önemli bizim için burda tutan en büyük sebepler.” G.31.E.

“Bizi burda tutan hiçbir şey yok ama çocukların geleceği ve okuması var.” G.32.K.

“İş ve huzurlu bir yuvam beni burada tutan sebepler.”G.33.E.

“Burada terör yok ondan kaynaklı işsizlik yok en büyük neden bu.” G.35.E.

“Çocukların hem okuması hem yazın çalışması eşimin çalışması ve çok uzun süre gelmemiz bizi burda tutuyor. 20 yıldır buradayız artık buralı olduk.” G.38.K.

“Kızlarım okuyor ve erken yaşta evlenmiyorlar.” G.43.E.

“Akraba çevre baskısı yok. Batıl düşünceler yok. Erkek çocuk getir diyen yok.” G.47.K.

“Sülalece yaşamıyorsun sen eşin ve de bir iki çocuğun. Orada çok çocuk yapma gibi zorunluluğun var; çünkü çok çocuk güç demek, iş demek burada o yok.” G.49.

Özellikle kadın görüĢmecilerin bulgularına baktığımızda; doğuda kalabalık bir aile içinde yaĢamaları, erken yaĢta evlendirilmeleri, eğitimine devam etmemeleri, eĢ seçme durumlarının pek olmadıkları veya sadece akraba-hemĢeri ile evlenmelerini, kendi geleceklerini kendilerinin Ģekillendiremediği durumlardan yakındıkları görülmektedir. Göç ile birlikte bu yakınmaların azaldığı bu gibi durumların yaĢanmadığı ve daha çok haklar edindiklerini söylenmektedirler.

Bazı görüĢmeciler, Manisa‟da tutunmasındaki en önemli nedenlerden birisinin terör olaylarından ve terörün her türlü etkisinden kurtulmaları; bu bağlamda Manisa ilinin göç eden bireyler ve aileleri için güvenli bir yer olduğunu söylemektedirler. GörüĢmeciler, Doğu ve Güneydoğuda kaldıklarında veya tekrar oralara göç ettikleri zaman terörden kaçınılmaz olduğunu ve terörün oraların geliĢmesine imkân vermediğini bu nedenle iĢ imkânların geliĢmediğini ve ailelerin dağıldığını ifade etmektedirler.