• Sonuç bulunamadı

C. ĠDAREYE ĠLĠġKĠN GENEL BĠLGĠLER

1. Fiziksel Yapı

Küçük ve Orta Ölçekli ĠĢletmeleri GeliĢtirme ve Destekleme Ġdaresi BaĢkanlığı Kurulması Hakkında Kanun

3624 20.04.1990 20498

2

Küçük ve Orta Ölçekli ĠĢletmelerin GeliĢtirilmesi ve Desteklenmesi Amacıyla KOSGEB Tarafından Uygun KoĢullarda Finansal Destek Sağlanması Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı

2004/7131 04.05.2004 25452

3

Küçük ve Orta Büyüklükteki ĠĢletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik (Sanayi ve Ticaret Bakanlığı)

- 18.11.2005 25997

4

Küçük ve Orta Ölçekli ĠĢletmeleri GeliĢtirme ve Destekleme Ġdaresi BaĢkanlığı Kurulması Hakkında Kanunda DeğiĢiklik Yapılmasına Dair Kanun

5891 05.05.2009 27219

5

KOSGEB Tarafından Verilecek Hizmetler ve Desteklerden Yararlanacak Küçük ve Orta Büyüklükteki ĠĢletmelere ĠliĢkin Sektörel ve Bölgesel Önceliklerin Belirlenmesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı

2009/15431 18.09.2009 27353

6 KOSGEB KOBĠ Kredi Faiz Desteği Yönetmeliği - 19.09.2009 27354 7 KOSGEB Destek Programları Yönetmeliği - 15.06.2010 27612

C. ĠDAREYE ĠLĠġKĠN GENEL BĠLGĠLER

1. Fiziksel Yapı

Hedef kitlesine 49 ilde 55 hizmet merkezi müdürlüğü ile hizmet veren KOSGEB, 74 binada 169.280 m2 alanda faaliyet göstermektedir. Ġdare BaĢkanlığımız bunların 2 adetini irtifak, 4 adetini kira, 65 adetini tahsis, 3 tanesini de KOSGEB adına tescil yoluyla edinmiĢtir. KOSGEB'in tapuda kendi adına tescilli toplamda 232.348 m² büyüklüğünde 5 adet arsası bulunmaktadır.

KOSGEB 2010 Faaliyet Raporu

2. TeĢkilat Yapısı

▪ KOSGEB Organları ve Organizasyon ġeması

KOSGEB’i oluĢturan idari organlar Genel Kurul, Ġcra Komitesi ve BaĢkanlık’tır. Organların oluĢumu ve görevleri 3624 sayılı Kanun ile belirlenmekte olup aĢağıda kısaca özetlenmiĢtir:

∙ KOSGEB Genel Kurulu; BaĢbakanın veya görevlendireceği Devlet Bakanının baĢkanlığında, BaĢbakanın görevlendireceği ekonomi ile ilgili Devlet Bakanlarından biri, Maliye Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, ÇalıĢma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Sanayi ve Ticaret Bakanı, Devlet Planlama TeĢkilatı MüsteĢarı, Hazine MüsteĢarı, DıĢ Ticaret MüsteĢarı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı MüsteĢarı, TOBB ve TESK baĢkanları ile 3624 sayılı Kanun’un 6. maddesinde belirtilen diğer kurum / kuruluĢların üst düzey temsilcilerinden oluĢmaktadır.

KOSGEB Genel Kurulu, yılda en az bir defa olmak üzere, BaĢbakanın daveti üzerine toplanır.

Genel Kurulun görevi, kalkınma plan ve programları doğrultusunda iĢletmelere yönelik geliĢtirme ve destekleme kararlarının alınması, uygulamaların planlanması ve koordinasyonunun sağlanması bakımından tedbirler almaktır.

∙ KOSGEB Ġcra Komitesi; Sanayi ve Ticaret Bakanı’nın baĢkanlığında, Devlet Planlama TeĢkilatı MüsteĢarı, Hazine MüsteĢarı, Maliye Bakanlığı MüsteĢarı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı MüsteĢarı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu BaĢkanı, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu BaĢkanı, Genel Kurul’da temsil edilen Teknik Üniversite Rektörü, TÜBĠTAK BaĢkanı ve Ġdare BaĢkanı’ndan oluĢmaktadır.

Ġcra Komitesi, Komite BaĢkanı’nın daveti üzerine en geç iki ayda bir toplanır. Ġcra Komitesi’nin görevi, Genel Kurul’un belirlediği politikalar istikametinde KOBĠ’lerin geliĢtirilmesi ve desteklenmesine iliĢkin uygulama kararlarını almaktır.

∙ BaĢkanlık, KOSGEB’in yürütme organıdır ve BaĢkanlık Birimleri ile Hizmet Merkezleri’nden oluĢmaktadır. 2010 yılı itibariyle 49 Ģehirde konuĢlanan 55 Hizmet Merkezi Müdürlüğü ile ülke sathına yaygın olarak küçük ve orta ölçekli iĢletmelere hizmet verilmektedir.

KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürlükleri, KOSGEB desteklerinin KOBĠ’lere kullandırılmasını sağlamak, KOBĠ'lere ve giriĢimcilere uygulanan destekler, teĢvikler, pazar bilgileri gibi konularda KOBĠ’lerin ihtiyacı olan bilgilendirme hizmetlerini gerçekleĢtirmek, KOBĠ'lerin rekabet güçlerini arttırmaya yönelik araĢtırmalar yapmak, raporlar hazırlamak, projeler hazırlamak ve bu projeleri yürütmekle görevlidir.

KOSGEB hizmet ve desteklerinin ülke sathında yaygın olarak daha fazla KOBĠ’ye ve giriĢimciye sunulabilmesi için 2003 yılından itibaren TOBB ile iĢbirliği içinde kurulan ve 2010 yılı itibariyle sayısı 92 olan Sinerji Odakları, KOSGEB’in ulaĢma güçlüğü çektiği noktalara asgari maliyetle ve geniĢ bir ağ yapısıyla ulaĢmasını sağlamaktadır.

2010 yılı sonu itibariyle KOSGEB Organizasyon ġeması ġekil 1’de gösterilmiĢtir.

KOSGEB 2010 Faaliyet Raporu

ġekil 1- 2010 Yılı Sonu Ġtibariyle KOSGEB Organizasyon ġeması

REHBERLİK VE DENETİM

▪ TeĢkilat Yapısında 2010 Yılı Ġçinde GerçekleĢen Önemli DeğiĢiklikler

2010 yılı içerisinde, KOSGEB Ġcra Komitesi’nin 05.05.2010 tarih ve 2010/5 no.lu kararı ile;

- ĠĢletme GeliĢtirme Merkez Müdürlükleri ile Teknoloji GeliĢtirme Merkez Müdürlükleri, KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürlüğü adı altında tek tip KOSGEB taĢra teĢkilatı olarak yeniden adlandırılmıĢtır.

- Teknoloji GeliĢtirme Merkezleri’nin, KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürlükleri’ne bağlı olarak, bu birimlerin fonksiyonu Ģeklinde sürdürülmesi sağlanmıĢtır.

- TaĢra teĢkilatının KOSGEB Hizmet Merkez Müdürlüğü olarak yeniden yapılanması sonucunda, ĠĢletme GeliĢtirme Merkezleri Koordinasyon Daire BaĢkanlığı’nın adı Hizmet Merkezleri Koordinasyon Dairesi BaĢkanlığı; Teknoloji GeliĢtirme Merkezleri Koordinasyon Daire BaĢkanlığı’nın adı ise Teknoloji ve Yenilik Destekleri Dairesi BaĢkanlığı olarak yeniden düzenlenmiĢtir.

- Teknoloji GeliĢtirme Merkez Müdürlükleri, Hizmet Merkezi Müdürlüğü adı altında aĢağıda belirtildiği Ģekilde taĢınmıĢlardır:

ESKĠ DURUM YENĠ DURUM

Ankara Ü. TEKMER Müdürlüğü KOSGEB Kastamonu HMM

Orta Doğu Teknik Ü. TEKMER Müdürlüğü KOSGEB Afyonkarahisar HMM

Pamukkale Ü. TEKMER Müdürlüğü KOSGEB Muğla HMM

Erciyes Ü. TEKMER Müdürlüğü KOSGEB Sivas HMM

Gebze Yüksek Teknoloji Ens. TEKMER Müdürlüğü KOSGEB Bolu HMM

Hacettepe Ü. TEKMER Müdürlüğü KOSGEB Hatay HMM

Boğaziçi Ü. TEKMER Müdürlüğü KOSGEB Ġstanbul Boğaziçi HMM Ġstanbul Teknik Ü. TEKMER Müdürlüğü KOSGEB Ağrı HMM

Yıldız Teknik Ü. TEKMER Müdürlüğü KOSGEB Ġstanbul Haliç HMM

Ġstanbul Ü. TEKMER Müdürlüğü KOSGEB Karabük HMM

Ġzmir Dokuz Eylül Ü. TEKMER Müdürlüğü KOSGEB Antalya HMM

Ege Ü. TEKMER Müdürlüğü KOSGEB Ġzmir Güney HMM

Karadeniz Teknik Ü. TEKMER Müdürlüğü KOSGEB Rize HMM

Gazi Ü. TEKMER Müdürlüğü KOSGEB Mardin HMM

Gaziantep Ü. TEKMER Müdürlüğü KOSGEB Adıyaman HMM

Selçuk Ü. TEKMER Müdürlüğü KOSGEB Aksaray HMM

Süleyman Demirel Ü. TEKMER Müdürlüğü KOSGEB Isparta HMM

19 Mayıs Ü. TEKMER Müdürlüğü KOSGEB Tokat HMM

Sakarya Ü. TEKMER Müdürlüğü KOSGEB Elazığ HMM

Fatih Ü. TEKMER Müdürlüğü KOSGEB Yozgat HMM

* HMM: Hizmet Merkezi Müdürlüğü, Ü: Üniversite, Ens: Enstitü

3. Bilgi ve Teknolojik Kaynaklar

▪ Bilgi Sistemleri Altyapısı

KOSGEB bünyesinde yürütülen iĢ ve iĢlemler ile KOBĠ’lere sunulan hizmetlerde bilgi teknolojilerinden azami oranda yararlanılmaktadır.

BaĢkanlık binası internet altyapısı 30 Mbps bant geniĢliğine sahiptir. Ġnternet eriĢimi Türk Telekomünikasyon A.ġ. Metro Ethernet altyapısı üzerinden sağlanmaktadır. BaĢkanlık ve Merkez Müdürlükleri geniĢ alan ağı (WAN) noktadan-noktaya sanal özel ağ (site-to-site VPN) yapısıyla haberleĢmektedir. Merkez Müdürlükleri Noktadan Noktaya G.SHDSL altyapısıyla sunuculara ve internete eriĢmektedir. 5651 sayılı Kanun kapsamında Yer Sağlayıcılığı Faaliyet Belgesi temin edilmiĢtir. BaĢkanlık binasında bulunan Sistem Odası; tüm donanımların verimli ve güvenli çalıĢabileceği bir standarda sahiptir.

Kurumsal ağ yapısının kontrol altında tutulması, tehditlerin tespiti ve önlenmesi amacıyla birleĢtirilmiĢ tehdit yönetimi (unified threat management - UTM) kullanılmaktadır. Bu kapsamda Firewall, Web Ġçerik Filtreleme, Antivirus v.b. güvenlik yazılımları mevcuttur. E-postaların güvenliğine iliĢkin olarak antispam engelleme ve filtreleme yazılımı bulunmaktadır. Sunucu sistemlerinin ve ağ cihazlarının ürettiği kayıtların (log) tek bir noktadan yönetilmesi ve depolanmasına yönelik Log Yönetim Yazılımı mevcuttur.

14.8 TB disk büyüklüğüne sahip Yedekleme Ünitesi mevcuttur. Toplam Sunucu Bilgisayar sayısı 33 adettir. Bu sunucuların 28 adedi Microsoft Windows, 5 adedi Linux platformunda hizmet vermektedir. Sunucu Sistemleri’nin yedeklerinin (backup) alınmasına yönelik bir Yedekleme Yazılımı ve Image Backup Yazılımı kullanılmaktadır. Ayrıca 3 adet sanal sistem kurulmuĢ ve sunucuların etkin ve verimli kullanılması sağlanmıĢtır. Teyp yedekleme ünitesi 43.2 TB kapasitesindedir. Yoğun dönemlerde kredi ve destek sisteminin kesintisiz ve kaliteli hizmet vermesi amacıyla yük dengeleme cihazı kullanılmaktadır.

Kurum içi ve diğer kurum veri tabanları ile veri alıĢveriĢini sağlamaya dönük, birbirinden farklı platformların birbiriyle entegrasyonunu sağlayan ve Servis Tabanlı Mimari yapısına sahip bir entegrasyon yazılımı kullanılmaktadır.

BaĢkanlık biliĢim altyapısının ISO-27001 standartlarına yükseltilmesi projesi kapsamında güvenlik, veri yedekleme, iletiĢim konularında “e-DönüĢüm Türkiye Projesi Birlikte ÇalıĢılabilirlik Esasları Rehberi” doğrultusunda varlık envanteri çıkartılmıĢtır. Bu envanter doğrultusunda risk analizi ve değerlendirme çalıĢmaları devam etmektedir.

Mevcut destek ve muhasebe veri tabanları üzerinde raporlama yapılabilmektedir.

Kurumsal internet sitesi www.kosgeb.gov.tr adresinde yayınlanmaktadır. Kurumsal internet sitesinde KOSGEB ve KOBĠ’lere sunulan hizmet / desteklere iliĢkin güncel bilgiler bulunmaktadır. KOBĠ’ler, KOSGEB veri tabanına kayıt sürecini internet üzerinden baĢlatabilmekte ve KOSGEB desteklerinden faydalanabilme durumlarıyla ilgili bilgilere eriĢebilmektedir.

KOBĠ Cep uygulaması ile; KOSGEB haberleri, duyuruları, destekleri, birimleri, bilgi edinme, çevrimiçi KOBĠ hizmetleri ve KOBĠ asistanı gibi hizmetler sunulmaktadır. KOBĠ Cep uygulamasına, mobil cihazda www.kosgeb.gov.tr adresine girilerek ulaĢılabilmektedir.

KOSGEB’e ait portallar ve hizmet alanları Tablo 2’de verilmiĢtir.

Tablo 2 - KOSGEB Web Portalları ve Hizmet Alanları

Portal Adı Açıklama Ġnternet Adresi

KOSGEB Ġnternet Portalı

Kurumun dıĢarıya açılan penceresidir.

Hedef kitleyi ilgilendiren her türlü duyuru ve yayının yer aldığı portaldır, ayrıca tüm

Kurum içinde personelin kurumsal yazılımlara SSO (Tek ġifre) ile ulaĢabildiği, duyurular, maaĢ bordrosu, site içi mesajlaĢma gibi iĢ ve iĢlemleri yapabildiği portaldır. Ayrıca personelin destek sistemine giriĢi bu portal aracılığı ile yapılmaktadır.

http://kds.kosgeb.gov.tr

KOSGEB e-KOBĠ Portalı

ĠĢletmelere yönelik bilgilendirme ve destekleme portalıdır. KOBĠ’ler, KOSGEB veri tabanına kayıt sürecini internet üzerinden baĢlatabilmekte ve KOSGEB desteklerinden faydalanabilme durumlarıyla ilgili bilgilere eriĢebilmektedir. Ayrıca KOSGEB’in kredi destek programlarıyla ilgili süreçlerin, baĢlangıcından tamamlanması aĢamasına kadar olan tüm adımları bu portallar üzerinden elektronik olarak gerçekleĢtirilmektedir.

KOBĠ ve giriĢimcilere iĢ kurma, iĢ yapma, KOBĠ’lere sunulan avantajlar, KOBĠ’lere sağlanan finansal destekler ve imkânlar, bölgesel ve sektörel avantajlar, iĢveren ve iĢçi hakları, AB ve Gümrük Birliği kapsamında bilgi sağlayacak KOBĠ asistanı bölümü yine bu portal üzerinden

KOBĠNET; ülkemizde KOBĠ’lere hizmet sunan kuruluĢlar “Bilgi Sağlayıcı KuruluĢ”

olarak yer alan oda, birlik, dernek, vakıf, banka v.b. sivil toplum kuruluĢları ile iĢbirliği çerçevesinde oluĢturulmuĢtur.

Bilgi Sağlayıcı KuruluĢlar KOBĠ’lere sundukları hizmetlerini ve üyelerini KOBĠNET’te tanıtmaktadırlar.

KOBĠNET, iĢ dünyasına iliĢkin bilgiye eriĢim kapısıdır. Portal, ekonomi ve iĢ dünyası, finans imkânları, mevzuat, AB, firma rehberleri ve iĢletmeler arası iĢbirliği tekliflerini içermektedir.

http://www.kobinet.org.tr

Portal Adı Açıklama Ġnternet Adresi

Diğer Portallar

Hizmet Merkezlerine ait web sayfalarının, Avrupa iĢ ağları projesi için een.kosgeb.gov.tr ve Avrupa çevre müktesebatına uyum için bilgilendirme amaçlı cevre.kosgeb.gov.tr web sayfalarının barındırılması gerçekleĢtirilmektedir.

http://een.kosgeb.gov.tr http://cevre.kosgeb.gov.tr

▪ KOSGEB Çağrı Merkezi

KOSGEB Çağrı Merkezi hizmeti 2010 yılında iĢletime alınmıĢtır. KOBĠ’ler ve giriĢimciler KOSGEB Çağrı Merkezi’ne tüm illerden 444 1 567 numaralı telefon üzerinden eriĢebilmektedir.

KOSGEB Çağrı Merkezi, Türkiye’nin tüm illerini kapsayacak Ģekilde 7 gün 24 saat, resmi ve dini tatil günleri dâhil olmak üzere hizmet vermektedir.

KOSGEB Çağrı Merkezi üzerinden KOBĠ’ler;

- KOSGEB destekleri, faydalanma koĢulları ve baĢvuru prosedürü konusunda bilgilere, - KOSGEB Hizmet Merkezleri iletiĢim bilgilerine,

- Vergi numarası veya T.C kimlik numarasını tuĢlamak suretiyle KOSGEB Veri Tabanı’na kayıt durumu ile bağlı bulunulan KOSGEB Hizmet Merkezi ve KOBĠ Uzmanı bilgisine,

ulaĢabilmektedir.

4. Ġnsan Kaynakları

3624 sayılı KOSGEB KuruluĢ Kanunu uyarınca KOSGEB asli personeli, idari hizmet sözleĢmesi ile sözleĢmeli olarak istihdam edilir. Personelin tabi olacağı idari, sosyal ve ücret hükümleri, BaĢkanlık makamı tarafından hazırlanarak Ġcra Komitesi’nin onayı ile yürürlüğe konulan yönetmelikler vasıtasıyla düzenlenmektedir. Asli personel;

a) Kamu kurum ve kuruluĢlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na, diğer personel kanunlarına ve ĠĢ Kanunu’na tabi olarak görev yapmakta olanlar ile daha önce bu kanunlara göre görev yapmıĢ olanlar açıktan,

b) Kamu hizmetine ilk defa BaĢkanlık bünyesinde baĢlayacak olanlar, KPSS sınav sonucuna göre açıktan,

c) Kendi görev ve pozisyonlarıyla ilgili ayrı bir düzenleme bulunanlar ilgili düzenlemeler çerçevesinde,

ç) Ġstisnai pozisyonlara açıktan atamalarda (a) ve (b) bentlerinde yer alan koĢullar aranmaksızın, istihdam edilmektedir.

2010 yılı sonu itibariyle KOSGEB’deki toplam personel sayısı 878’dir. Personelin unvanlara göre dağılımı ġekil 2’de verilmektedir. Toplam personelin %63’ü KOBĠ Uzmanı ve Uzman Yardımcılarından oluĢmaktadır.

ġekil 2 - Personelin Unvanlara Göre Dağılımı

*Destek elemanı sayısı; destek elemanı, sekreter, Ģoför, teknisyen ve memur toplamını göstermektedir. Uzman- uzman yardımcısı sayısı; KOBĠ uzman ve uzman yardımcıları ile mali hizmet uzman yardımcılarının toplamını göstermektedir.

KOSGEB personelinin eğitim durumuna göre dağılımı ġekil 3’te verilmektedir. Üniversite mezunu, yüksek lisans ve doktora derecesindeki personel, tüm KOSGEB personelinin %82’sini oluĢturmaktadır.

ġekil 3 - Personelin Eğitim Durumuna Göre Dağılımı

KOSGEB personelinin hizmet sürelerine göre dağılımı ġekil 4’te verilmektedir. Toplam personelin %33’ü 20 yıl ve daha fazla süredir KOSGEB’de çalıĢmaktadır.

ġekil 4 - Personelin Hizmet Sürelerine Göre Dağılımı

KOSGEB personelinin BaĢkanlık Merkez teĢkilatı ve taĢra teĢkilatı dağılımı ġekil 5’te verilmektedir. 878 personelin 561’i taĢra teĢkilatında görev yapmaktadır.

ġekil 5 - Personelin Görev Yerine Göre Dağılımı

*: BaĢkanlık Birimleri dıĢındaki birimler taĢra teĢkilatını oluĢturmaktadır.

5. Sunulan Hizmetler

▪ KOSGEB Destek Programları Yönetmeliği Kapsamında Verilen Destekler:

15.06.2010 tarih 27612 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan KOSGEB Destek Programları Yönetmeliği kapsamında oluĢturulan 6 destek programı ile KOBĠ’ler ve giriĢimciler desteklenmektedir. Destek programları KOSGEB Ġcra Komitesi tarafından onaylanmakta ve KOSGEB internet sitesinde (www.kosgeb.gov.tr) duyurulmaktadır. Programlar hakkındaki detay bilgiler ve baĢvuru evrakları da aynı internet sitesinde bulunmaktadır.

∙ KOBĠ Proje Destek Programı: ĠĢletmelere özgü sorunların iĢletmeler tarafından projelendirildiği ve projelendirilen maliyetlerin desteklenebildiği destek programıdır. Bu programla, belirli amaç ve hedefler doğrultusunda yürütülecek faaliyet adımlarını ve baĢarı ölçütlerini tanımlayabilen rekabetçi ve büyüme potansiyeline sahip KOBĠ’ler daha nitelikli desteklere eriĢme imkânı bulmaktadır. Programın amacı, KOBĠ’lerde proje kültürü ve bilincinin oluĢturulması, iĢletmelerin proje yapabilme kapasitelerinin geliĢtirilmesi ve esnek destekleme sistemine olan ihtiyacın karĢılanmasıdır.

Program kapsamındaki projeler için KOSGEB desteğinin üst limiti 150.000 TL olup, proje harcamaları birinci ve ikinci teĢvik bölgelerinde %50, üçüncü ve dördüncü teĢvik bölgelerinde

%60 oranında geri ödemesiz olarak desteklenmektedir.

∙ Tematik Proje Destek Programı: Program, Çağrı Esaslı Tematik Program ile Meslek KuruluĢu Proje Destek Programı olmak üzere iki alt programdan oluĢmaktadır.

Çağrı Esaslı Tematik Program’da, makro strateji dokümanlarında iĢaret edilen öncelikler dikkate alınarak KOSGEB tarafından belirlenen tematik alanlarda bölgesel ve sektörel ihtiyaçların karĢılanması için KOBĠ’lerin kendi iĢletmelerini geliĢtirmeye yönelik projeleri ve meslek kuruluĢlarının KOBĠ’lerin geliĢtirilmesine yönelik projeleri desteklenmektedir. Sunulabilecek projelerin hedef kitlesi, bütçesi, KOSGEB destek limiti, proje baĢvuru dönemi ve yerleri KOSGEB tarafından ilan edilen çağrılarda belirtilmektedir.

Meslek KuruluĢu Proje Destek Programı’nda, bir çağrıya bağlı olmadan, meslek kuruluĢlarının KOBĠ’lerin ve/veya giriĢimciliğin geliĢtirilmesi için hazırladıkları projeler desteklenmektedir. Bu programda destek üst limiti 150.000 TL olup, proje harcamaları birinci ve ikinci teĢvik bölgelerinde %50, üçüncü ve dördüncü teĢvik bölgelerinde %60 oranında geri ödemesiz olarak desteklenmektedir.

∙ ĠĢbirliği Güçbirliği Destek Programı: KOBĠ’lerin tedarik, pazarlama, düĢük kapasite kullanımı, rekabet gücü zayıflığı, finansman baĢta olmak üzere tek baĢlarına çözümünde zorlandıkları ortak sorunlara “ortak çözümler” üretmek için bir araya gelerek hazırladıkları iĢbirliği-güçbirliği projelerinin desteklendiği programdır. KOBĠ’lerin bir araya gelerek kapasite ve rekabet gücü yüksek iĢletmelere dönüĢmesi, ölçek ekonomisinden yararlanılarak kaynak tasarrufu sağlanması ve KOBĠ’ler arasında ortaklık ve iĢbirliği kültürünün geliĢtirilmesi amaçlanmaktadır.

Program kapsamındaki iĢbirliği - güçbirliği projeleri için KOSGEB destek üst limiti geri ödemesiz destekler için 250.000 TL, geri ödemeli destekler için ise 500.000 TL olup proje

harcamaları birinci ve ikinci teĢvik bölgelerinde %50, üçüncü ve dördüncü teĢvik bölgelerinde

%60 oranında desteklenmektedir.

∙ Ar-Ge, Ġnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı: Bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluĢlara sahip KOBĠ ve giriĢimcilerin geliĢtirilmesi, teknolojik fikirlere sahip tekno-giriĢimcilerin desteklenmesi, KOBĠ’lerde Ar-Ge bilincinin yaygınlaĢtırılması ve Ar-Ge kapasitesinin artırılması, mevcut Ar-Ge desteklerinin geliĢtirilmesi, inovatif faaliyetlerin desteklenmesi ve Ar-Ge ve inovasyon proje sonuçlarının ticarileĢtirilmesi ve endüstriyel uygulamasına yönelik destek mekanizmalarına olan ihtiyacın karĢılanması amaçlanmaktadır.

Ar-Ge veya inovasyon projesi KOSGEB kurullarınca uygun görülen KOBĠ’lere, TEKMER’lerde ücretsiz iĢlik tahsis edilmekte, iĢlik tahsis edilmeyenler için kira desteği verilmektedir. Projede yer alan makine-teçhizat, donanım, hammadde, yazılım ve hizmet alımı, danıĢmanlık, eğitim, tanıtım, yurtdıĢı kongre, konferans, fuar ziyaret ve teknolojik iĢbirliği ziyaret, test-analiz ve belgelendirme, sınai mülkiyet ve fikri mülkiyet hakları tescili, baĢlangıç sermayesi giderleri ile projede çalıĢan personel giderleri için 200.000 TL’si geri ödemeli olmak üzere toplam 532.000 TL destek (üst limit) verilmektedir.

Endüstriyel uygulama projesi KOSGEB kurullarınca uygun görülen KOBĠ’lere; kira desteği, projede yer alan makine-teçhizat, donanım, sarf malzemesi, yazılım ve tasarım giderleri ile proje kapsamında yeni istihdam edilecek personel giderleri için 200.000 TL’si geri ödemeli olmak üzere 468.000 TL (üst limit) destek verilmektedir. AĢağıda belirtilen projeler endüstriyel uygulama projelerinin kapsamını oluĢturmaktadır:

- Kamu kaynakları ile desteklenerek baĢarıyla tamamlanmıĢ Ar-Ge / inovasyon projesi sonucunda ortaya çıkan yeni bir ürün / hizmetin ticarileĢtirilmesine yönelik projeler

- Patent belgesi ile korunan yeni bir ürün/hizmetin ticarileĢtirilmesine yönelik projeler

- Doktora çalıĢması neticesinde ortaya çıkan yeni bir ürün/hizmetin ticarileĢtirilmesine yönelik projeler.

Destekleme oranı tüm bölgeler için %75 olup, Ar-Ge Ġnovasyon Programı altında yer alan BaĢlangıç Sermayesi Desteği için %100’dür.

∙ Genel Destek Programı: KOBĠ’lerin yönetim becerilerini ve kurumsal yetkinliklerini geliĢtirmek amacıyla eğitim, danıĢmanlık, yurt içi fuarlara katılım, yurt dıĢı iĢ gezisi, tanıtım, eĢleĢtirme, istihdam, enerji verimliliği, tasarım, sınai mülkiyet, belgelendirme, test, analiz ve kalibrasyon desteklerini içermektedir.

Program kapsamında verilen desteklerin tamamı geri ödemesiz destekler olup üst limitleri aĢağıda listelenmiĢtir.

GENEL DESTEK PROGRAMI DESTEKLERĠ ÜST LĠMĠT

(TL)

1 Yurt Ġçi Fuar Desteği 30.000

2 Yurt DıĢı ĠĢ Gezisi Desteği 10.000

3 Tanıtım Desteği 15.000

4 EĢleĢtirme Desteği 15.000

GENEL DESTEK PROGRAMI DESTEKLERĠ ÜST LĠMĠT (TL)

5 Nitelikli Eleman Ġstihdam Desteği 20.000

6 DanıĢmanlık Desteği 15.000

7 Eğitim Desteği 10.000

8 Enerji Verimliliği Desteği 30.000

9 Tasarım Desteği 15.000

10 Sınai Mülkiyet Hakları Desteği 20.000

11 Belgelendirme Desteği 10.000

12 Test, Analiz ve Kalibrasyon Desteği 20.000

TOPLAM 210.000

Destekleme oranı birinci ve ikinci teĢvik bölgelerinde %50, üçüncü ve dördüncü teĢvik bölgelerinde %60’tır.

∙ GiriĢimcilik Destek Programı: Ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan giriĢimciliğin desteklenmesi ve yaygınlaĢtırılması, baĢarılı ve sürdürülebilir iĢletmelerin kurulması, giriĢimcilik kültürünün yaygınlaĢtırılması, ĠĢ GeliĢtirme Merkezleri’nin kurulması ile giriĢimciliğin geliĢtirilmesi, istihdamın artırılması ve yerel dinamiklere dayalı giriĢimciliğin desteklenmesi amaçlanmaktadır.

Program,

- Uygulamalı GiriĢimcilik Eğitimi - Yeni GiriĢimci Desteği

- ĠĢ GeliĢtirme Merkezi (ĠġGEM) Desteği - ĠĢ Planı Ödülü

uygulamalarından oluĢmaktadır.

Uygulamalı GiriĢimcilik Eğitim Programları, KOSGEB ve KOSGEB ile iĢbirliği içinde diğer kurumlar tarafından ücretsiz olarak düzenlenmektedir. GiriĢimcilik eğitim programlarının amacı, iĢini kurmak isteyen giriĢimci adaylarının planlı bir Ģekilde, sağlıklı öngörü ve tahminler ile kendi iĢyerlerini kurmalarını sağlamak ve dolayısı ile iĢletmelerin hayatta kalma sürelerini artırmaktır. Eğitimler genel katılıma açık olarak düzenlenebildiği gibi, genç giriĢimci, kadın giriĢimci ve üniversite öğrencileri gibi belirli bir hedef kitle grubuna yönelik olarak da yapılabilmektedir. Eğitimlerin süresi, 24 saati atölye çalıĢmaları olmak üzere toplam 60 saattir.

Yeni GiriĢimci Desteği, KOSGEB veya KOSGEB ile iĢbirliği içinde diğer kuruluĢlar tarafından düzenlenen “Uygulamalı GiriĢimcilik Eğitimleri”ne katıldıktan sonra iĢletmelerini kuran veya

Yeni GiriĢimci Desteği, KOSGEB veya KOSGEB ile iĢbirliği içinde diğer kuruluĢlar tarafından düzenlenen “Uygulamalı GiriĢimcilik Eğitimleri”ne katıldıktan sonra iĢletmelerini kuran veya

Benzer Belgeler