• Sonuç bulunamadı

Evliliklerde Karşılaşılan Sorunların Kaynakları

TABLO LİSTESİ

BÖLÜM 3: KAVRAMSAL VE KURAMSAL ÇERÇEVE

3.7. Aile İçi İlişkiler

4.1.3. Evliliklerde Karşılaşılan Sorunların Kaynakları

Evlilikte karşılaşılan sorunların büyük bir kısmının ekonomik kaynaklı olduğu hem kadın hem de erkek katılımcıların çoğunca dile getirilmiştir. Ekonomik sorunlara yönelik yorumlar şöyledir;

“Günümüzde sorunların kaynağı paradır. Parası olmayan sıkıntılı aileler sorunlarla karşılaşabiliyor ve bu sebepten dolayı çok sık ayrılıklar yaşanabiliyor. Ekonomik sıkıntısı olmayan ailelerde sorunlar daha kolay atlatılıyor”.

“Bütün sorunların kaynağı ekonomik sorunlardır, geçim sıkıntısıdır”.

“İletişimsizlik en büyük sorundur. Kişilerin konuşmaması, duygularını ve düşüncelerini paylaşmaması önemli sorundur. Ayrıca dışarıdan yapılan müdahaleler de önemli olan bir diğer sorundur”.

“Türk ailesindeki en büyük sorun iletişimsizlik, hoşgörü ve anlayış eksikliğidir”. “Sorunları sıralayacak olursak, karşılıklı anlaşamamak, iletişimsizlik, birbirine saygı duymamak ve bencillik diyebiliriz”.

Günümüzde boşanmaların çoğunun ‘şiddetli geçimsizlik’ nedeniyle gerçekleştiği bilinen bir gerçektir. Bunun temelinde, yeterince saygı ve anlayış görememe, bencil davranma ve empati yoksunluğu yattığı görülür. Aşağıda yer verdiğimiz alıntıların çoğu bu tür sorunları dile getirmektedir:

“Bütün sorunların nedeni şiddetli geçimsizliktir. Çiftler uzlaşmak yerine anlaşmamayı tercih ediyor. Ayrıca akrabalarla olan bağlar ve ilişkiler de çiftler arasında çok sorun yaratıyor”.

“Bütün sorunların kaynağında eşlerin birbirlerine saygı duymaması yatar. Saygı olduğunda zaten her şey kendiliğinden yolunu bulur ve sorun çözümlenir”.

“Eşlerin hayata ve olaylara bakış açısı çok önemli. Bu bakış açıları farklı olduğunda eşlerin uzlaşması çok zor olur. Ortak bir noktada buluşamamak her şeyin sorun olmasına yol açar”.

105

Ekonomik sıkıntılar, iletişimsizlik, uzlaşamama, saygı eksikliği gibi sorunlar eşlerin birbirlerini anlayamamalarına ve aralarındaki mesafenin günden güne daha da büyümesine yol açar.

Aile içinde, çocukların yetiştirilmesi, eğitilmesi, onların gelecekleri ile ilgili kararların alınması gibi konular önemli sorunlara kaynaklık etmektedir. Görüştüğümüz bir erkek katılımcının bununla ilgili dile getirdiği sözler aşağıda yer almıştır.

“Çocuğun yetiştirilmesi ve büyütülmesi ile ilgili her şey, onun sağlığı, eğitimi, gelişimi, ona yeterince ayıramadığımız zaman, gösteremediğimiz ilgi ve sevgi, anne ve babasının dışında başka kişilerce yetiştirilmesinden kaynaklanan sorunlar yüzünden eşimle hep tartışıyoruz, oysa eşler arasında işbirliği olmalı”.

Aile içinde sorun yaratan bir diğer faktör eşler arası kıskançlık ve güvensizliktir. Görüşmede yer alanlardan birinin vurgusu bu yöndedir:

“Bizim ailede kıskançlık en büyük problemdir. Bunun asıl sebebi güvensizliktir. Eşimin kıskançlığı bazen evin huzurunu önemli derecede bozmakta ve benim evi terk etmeme neden olmaktadır. Eşimin bana güvenmemesi, kısıtlamaya çalışması bana sürekli kendimi kötü hissettirmekte ve yanlış yapıyormuşum psikolojisine sokarak baskı yaratmaktadır”.

Erkeklere göre, aile sorunlarının dayandığı sebepleri kısaca özetleyecek olursak, en başta ekonomik sıkıntılar ve geçim zorluğu gelmektedir. Bunu aile fertleri arasındaki iletişimsizlik, anlayışsızlık, kendini ifade edememe ve karşı tarafı anlamaya çalışmama takip etmektedir. Ayrıca üçüncü şahısların müdahalesinin zaman zaman sorun olabildiği belirtilmiştir.

Kadınlarla yapılan görüşmelerde evlilikte karşılaşılan sorunların kaynaklarına dair farklı cevaplar verilmekle beraber bu kaynaklardan en çok eşlerin birbirlerini anlayamamalarına, iletişimsizliğe, birbirlerini değiştirme gayretlerine, ilgisizliklere, güvensizliğe ve kıskançlığa vurgu yapılmıştır. Bu görüşlerin örnekleri aşağıda aktarılmıştır:

“Ben birçok evlilikte sorunların sebebi olarak, eşlerin birbirlerine olan güvensizliğini, saygısızlığını görüyorum. Evlendikten sonra eşler birbirlerini

106

oldukları gibi kabul etmek yerine, birbirlerini değiştirmeye çalışıyorlar. Bunun dışında ekonomik sıkıntılar da hep sorun yaratmaktadır”

“Eşler birbirleriyle fazla iletişim kurmuyorlar ya da kuramıyorlar. Anlayışsızlar, bir konuda tartışınca karşıdaki kendi söylediklerini dinletmek ve kabul ettirmek istiyor. Ayrıca eşler maddi konularda yaşadıkları sıkıntılar yüzünden çok tartışıyorlar”.

“Evlilikte sorun yaşanıyorsa bunun en büyük sebebi kişilerin egosudur, bencillikleridir. Birbirlerine karşı özverili olmuyorlar ve anlaşamadıkları konularda uzlaşamıyorlar”

“Boşanmaların çoğunun sebebi, eşlerin birbirlerinden beklentilerinin farkında olmaması, birbirlerine yeterince ilgi göstermemesi ve birbirlerini anlamaya yönelik çaba göstermemesidir. Huzurlu bir ailede herkes karşıdakinin kendisinden neler beklediğini bilir ve ona göre davranır”.

“Ailede en çok sorun, görüş ayrılıklarından ve uzlaşamamaktan çıkar. Herkes kendi açısından olayları değerlendirir ve kendi görüşünü uygulamaya çalışır. Bunu yaparken karşı tarafın fikrine saygı duymaz ve onu kabul etmez”.

“Karşılaşılan sorunların en büyük sebebi ekonomik sıkıntılardır. Bunu takiben eşlerin birbirlerini değiştirmeye çalışması görülür. Karşıdakini anlamamak, çocukları birer olgun insan yerine koymamak, herkese kendi düşüncesini dayatmaya çalışmak sıkıntıların başlıca sebepleridir”.

“Birbirlerini tanımadan yapılan evliliklerde ya da zorlama ile yapılan evliliklerde kişilik çatışmaları ailedeki huzursuzluğun ve tartışmaların asıl sebebidir”.

“Fikir ayrılıkları, hoşgörüsüzlük, saygısızlık, güvensizlik, kıskançlık, sadakatsizlik hatta düzensizlik aile içi sorunların ortaya çıkmasında etken olabilmektedir”.

Evlilikte karşılaşılan sorunların hem dış etkenlere hem de iç etkenlere dayandığını görüyoruz. Dış etkenlerden ekonomik faktör ağır basmaktadır. Neredeyse yorumların hepsinde ekonomik sıkıntılar dile getirilmiştir. İç faktörler ise kişiler arası ilişkilere ve kişilik yapılarına bağlı olarak ortaya çıkan iletişimsizlik, hoşgörüsüzlük, birbirini yeterince tanıyamama, kişilik farklılıkları, bu farklılıkların kabul görmeyişi, eşler arası kıskançlık, güvensizlik, ilgisizlik, saygısızlık, bencillik, anlayışsızlık, sadakatsizlik ve düzensizlik gibi sorunların varlığı ortaya konmuştur.

107

4.1.4. Evlilik Sonrasında Eşlerin Birbirlerinden ve Evlilikten Beklentilerinde