• Sonuç bulunamadı

Görev 1 Rapor Belgesi Öğrenci Kâğıdı

İsim: Tarih:

Görev Talimatları:

NASA’nın yakın gelecekte keşfetmeyi düşündüğü 4 bölge var: Dünya-Uzay arası boşluk, Dünya’ya yakın asteroitler, Ay ve Mars. Bu görevlerin genel önemini araştıran bir ekibe atandınız. Bunu yapmak için NASA tarafından hazırlanan hedef raporlarını

kullanacaksınız.

Öğretmeninizden bir hedef raporu alın. Ekip olarak raporu okuyun. Sonra her bir ekip elemanı şu görevleri yapacak.

 Takım Şefi: Görevin bulgularını sınıfa sunmaktan sorumlu.

 Veri Uzmanı: Görev bulgularını Görev Rapor Belgesi’ne yazmaktan sorumlu.

 Bilim Çalışanı: Belgeyi okuyarak görev bulgularını bulmaktan ve rapor için sorulan soruları cevaplamaktan sorumlu.

2. görevde kullanılacağı için bulgularınızın doğruluğu çok önemlidir.

1. Kısaca hedefinizin alanını tanımlayın.

2. Raporunuzun “Neden Keşif?” bölümünü okuyun. Uzayın bu bölgesinin NASA tarafından belirlenen keşif nedenlerini listeleyin ve tanımlayın.

3. Raporunuzun “Zorlukların Üstesinden Gelmek” bölümünü okuyun. Bu alanların keşfi için NASA’nın hangi zorlukları aşması gerekiyor?

EK 3. (Devam) Etkinlik örnekleri

Mars’ı Keşfedebilir miyiz?

Görev 11: Mars’ı Keşfetme Deneyleri

Öğretmen Bilgilendirmesi 5-8. Sınıflar Yaklaşık ders zamanı: 5-10 adet 55 dakika (Öğretmenin takdiri)

Materyaller:

 Her öğrenci grubu için Görev 11: Mars’ı Keşfetme Deneyleri belgesinin kopyası  Her öğrenci grubu için referans amaçlı Görev 10: Deneysel Tasarı belgesinin

kopyası

 Her öğrenci grubu için mavi yeşil alg veya yosun temini

 Işığı ve sıcaklığı değiştirmek için gerekli malzemeler ve deneysel organizmalar için su

Talimatlar:

 Kâğıtları öğrenci gruplarına dağıtın.

 Deneyin uygulanması için öğrencilere bilgi verin.

 Deney prosedürünün hazırlanması ve deney kurulumu için öğrencilere 1-2 ders süre verin.

 Gözlem yapılması ve bilgi toplanması için 3 veya daha fazla gün süre verin.  Verilerin analiz edilmesi için 1-2 ders süre verin.

Bu görevde öğrenciler Görev 10’da tasarladıkları deneyleri uygulayacaklar. Öğrenciler deney için izleyecekleri yol haritasını belirlemek ve deney düzeneklerini kurmak için 1-2 ders harcayacaklar. Daha sonra 3 gün boyunca foto sentetik organizmaların büyümesini gözlemleyecekler. Her gözlem günü öğrenciler düzeneklerini kontrol etmeli (ışık kaynaklarını kontrol ederek veya ısıyı düzenlemek için su banyolarına buz ekleyerek) ve büyüme miktarını kaydetmelidir. Deneyin sonunda öğrenciler bu verileri hipotezlerinin doğrulandığını veya çürütüldüğünü belirlemek için kullanmalı ve sonuçların deneyin düzeneğinde veya kurulumunda meydana gelen herhangi bir sorundan etkilenip etkilenmediği üzerinde düşünmelidir.

Deneye başlamadan önce öğretmenler deneysel organizmaları eşit miktarda paylaştırmalıdır. Mesela her öğrenci grubuna 5 ml su içinde yosun verilmeli, daha sonra öğrenciler her denemede bunu ayrı ayrı bölmelidir. Deneye başlamadan önce öğretmenler çözeltilerde ne ölçüde organizma bulunacağını belirlemelidir, bu değer kullanılan organizmaya göre değişebilir. Eğer yakınlardaki bir sudan aldığınız yosunları kullanıyorsanız bu miktar fazla olabilir, ama eğer bilimsel bir mağazadan mavi yeşil alg

EK 3. (Devam) Etkinlik örnekleri

Görev 11: Mars’ı Keşfetme Deneyleri Öğrenci

Kâğıdı

İsim: Tarih:

Görev Talimatları:

Son görevinizde foto sentetik organizmaların Mars’ta yaşayıp yaşayamayacaklarını belirlemek için bir deney oluşturacak ve uygulayacaksınız. Aşağıdaki basamakları takip edin. Bir takım bilgiler almak için Görev 10’daki Deneysel Tasarı Planı’na ihtiyaç duyabilirsiniz.

Deney Başlığı:

Hipotez:

Materyaller: Aşağıdaki listeye deney için ihtiyacınız olan malzemeleri yazın.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

EK 3. (Devam) Etkinlik örnekleri

Görev 11: Mars’ı Keşfetme Deneyleri Öğrenci

Kâğıdı

İsim: Tarih:

Prosedür: Deneyinizi uygulamak için gerekli olan adımları aşağıdaki boşluğa detaylı bir şekilde yazın. 1. 2. 3. 4. 5. 6.

EK 3. (Devam) Etkinlik örnekleri

Görev 11: Mars’ı Keşfetme Deneyleri Öğrenci Kâğıdı

İsim: Tarih:

Sonuçlar: Deneyinizin sonuçlarını kaydedin. Bu tabloyu kullanabilir veya kendi tablonuzu oluşturabilirsiniz.

Gün 1 Sıcaklık veya Işık Büyüme

Gün 2

EK 3. (Devam) Etkinlik örnekleri

Görev 11: Mars’ı Keşfetme Deneyleri Öğrenci Kâğıdı

İsim: Tarih:

Analiz: Deneyinizin sonuçlarını analiz etmek için aşağıdaki soruları cevaplayın.

1. Hipoteziniz doğrulandı mı çürütüldü mü? Sonuçlarınızdan kanıtlar gösterin.

2. Deneysel tasarınızda veya deneyin uygulanmasında sonuçları etkilemiş olabilecek sorunlar oldu mu?

EK 3. (Devam) Etkinlik örnekleri

Mars Neye Benzer? : Görev 6:

Mars Su Raporları

Öğretmen Bilgilendirmesi 5-8. Sınıflar Yaklaşık ders zamanı: 55 dakika

Materyaller:

Her öğrenci grubu için:

 Görev 6 belgelerinin kopyası: Su faz diyagramı ve Görev 6: Mars Su Raporları  Bilgisayar Erişimi

Talimatlar:

 Öğrenciler ekipler halinde çalışacak ve Görev 6: Mars Su Raporları belgesinde sorulan soruları su faz diyagramı ve bilgisayar vasıtasıyla cevaplayacaklar.

Öğrenciler artık Mars yüzeyinin zorlu olduğunu ama yaşam için gerekli olan faktörlerin birçoğunu barındırdığını öğrendi. Buna rağmen sıvı su, belki de yaşam için en gerekli öğe, Mars’ta aşırı derecede sınırlı. Bu olay büyük ölçüde gezegensel şartlara bağlı, Mars’ın ortalama sıcaklığı çok düşük olduğundan su buz formunda. Ama gezegenin sıcaklığı yere ve güne göre değişkenlik gösterebiliyor ve bazen suyun donma sıcaklığı olan 0 °C’ın üzerine çıkabiliyor. Mesela NASA Mars’ta öğlen sıcaklığın 20°C’a çıkabildiğini hesapladı. Ek olarak Viking Orbiter Mars’ın torak sıcaklığının 27°C’a çıkabildiğini ve Spirit Rover hava sıcaklığının 35°C’a çıkabildiğini hesapladı.

http://en.wikipedia.org/wiki/Climate_of_Mars

Dünya’da bu sıcaklık buzun erimesine yol açar. Ama bu Dünya’nın kalın atmosferinin oluşturduğu yoğun basınçtan dolayıdır. Mars atmosferi daha incedir ve basıncı daha düşüktür. Dolayısıyla Mars’ta sıcaklık arttığında buz direk olarak süblimleşerek buhara dönüşür. Bu durum sıvı su eksikliğinin ve yaşamın zor olmasının altında yatan nedendir. Buna rağmen Mars’ta atmosfer basıncının yüksek olduğu yerler de vardır. Hellas Planitia 7.152 metre derinliyle Güneş sisteminin görülebilen en derin krateridir ve sıcaklık 0 °C’ın üzerine çıktığında buzu eritecek basınca sahiptir.

Bu görev öğrenciler sıcaklık, basınç ve suyun halleri arasındaki ilişkiyi gösterecek. Sonrasında öğrencilerden, bu şartlar altında gelecek Mars yolculukları için foto sentez kullanarak oksijen üretme ihtimalinin değerlendirilmesi istenecek.

Bu aktivite için ileri derecede grafik yorumlama yeteneği gereklidir. Dahası, sıcaklık ve basınca bağlı maddenin halleri kavramları karışıktır. Dolayısıyla öğrenciler bütün soruları cevaplandırmada zorlanabilir. Bu noktada öğrencilere soruları cevaplama aşamasında ekip olarak çalışmaları, sonra eğitmenlerin cevapları gözden geçirmeleri ve kavramları açıklaması tavsiye edilir.

EK 3. (Devam) Etkinlik örnekleri

EK 3. (Devam) Etkinlik örnekleri

Görev 6: Mars Su Raporları

Öğrenci Kâğıdı

İsim: Tarih:

1. Grafiğe göre çok yüksek basınçlarda suya ne olur?

2. Çok yüksek sıcaklıklarda suya ne olur?

3. Dünya’da deniz seviyesinde ortalama atmosfer basıncı 1 atm veya 101.325 Pa’dır. Atmosfer ve Pascal’ın ikisinin de basınç ölçü birimi olduğuna dikkat edin. Grafiğe bakarak; 1 atm basınçta suyun erime sıcaklığı nedir? Kaynama sıcaklığı nedir?

4. Mars’ta ortalama basınç 0,00592 atm veya 600 Pa’dır. Bu basınçta yaklaşık -4°C’da suya ne olur? Bu Mars’ı keşfetme Projesi için neden önemlidir?

5. Grafikte A ile gösterilen nokta suyun üçlü noktasıdır. Bu nokta için bu isim neden iyi bir isim olabilir?

6. Suyun üçlü noktası için ölçülen değerler 0,01°C, 0,00603 atm yada 611 Pa’dır. Bu değerlerin Mars’ın iklim şartlarına kıyası nedir?

7. Mars’ta sıvı su elde etmek için hangisinin artırılması gerekir? Sıcaklık mı basınç mı?

8. Mars’ın ortalama basıncı 0,00592 atm veya 600 Pa iken gezegen yüzeyinde bazı değişkenlikler vardır. Mesela Hellas Planitia Mars yüzeyinde çok geniş ve derin bir kraterdir. Çok derin olduğu için bu kraterin dibindeki atmosferin ağırlığı gezegenin ortalama basıncından daha büyük bir basınç oluşturur. Tabandaki basınç 0,0114 atm veya 1155 Pa olarak ölçülmüştür. Çoğu bilim adamı bu artan basıncın ileriki Mars ziyaretlerinde yerleşim için Hellas Planitia’yı ideal bir yer olarak görür. Neden bu fazla basınç Hellas Planitia’yı ideal bir yerleşim alanı yapar?

EK 3. (Devam) Etkinlik örnekleri

Mars’ı Keşfedebilir miyiz? Görev 9:

Deneyleri Kavrama

Öğretmen Bilgilendirmesi 5-8. Sınıflar Yaklaşık ders zamanı: 55 dakika

Materyaller:

 Her öğrenci için Görev 9: Deneyleri Kavrama belgesinin kopyası

Talimatlar:

 Öğrencilere kâğıtları dağıtın.

 Öğrencilere soruları cevaplamak için süre verin.

 Öğrencilerin iyi tasarlanmış deneylerin elemanlarını anladıklarından emin olmak için cevapları sınıf olarak gözden geçirin.

Bu görevde öğrenciler bir deneyin temel elemanlarını öğrenmek için gerekli belgeleri okuyacaklar. Bu görev sonraki görev olan görev 11’deki deneylerin tasarımı için bir model görevi görecek.

Öğrenciler bir deneydeki değişkenleri, sabitleri ve kontrol gruplarını tanımlamada zorluk yaşarsa bu internet sitelerinden yardım alabilirler.

http://www.biologycorner.com/worksheets/controls.html#.UiEHNBaYVeU http://www.lhup.edu/sboland/independent_and_dependent_variab.htm http://sciencespot.net/Media/scimethodconvar.pdf

EK 3. (Devam) Etkinlik örnekleri

Görev 9: Deneyleri Kavrama

Öğrenci Kâğıdı

İsim: Tarih:

Görev Talimatları:

Son görevde sınıfınız test edilmek üzere bir hipotez kurdu. Hipotezi test etmek için bir deney tasarlamalısınız. Aşağıdaki bilgiler size deney tasarlamada yol gösterecek. Metni okuyun ve soruları cevaplayın.

Deneyin Elemanları:

 Bağımsız Değişken - Araştırmacı tarafından değiştirilen değişkendir.

 Bağımlı Değişken – Bağımsız değişken üzerinde yapılan değişiklikler sonucu değişen değişkendir.

 Sabitler – Bunlar deney esnasında değişmeyen faktörlerdir.

 Kontrol – Bu grup, denenen değişkenlerin olmadığı özel bir gruptur. Aşağıdaki deneyi değerlendirin:

Dr. Jones basıncın suyun kaynama noktasına etki edip etmediğini öğrenmek istiyor. Kimya dersinde öğrendiği bilgilere göre etkilediğine inanıyor. Onun hipotezi basınç arttıkça kaynama noktasının arttığı yönünde. Hipotezini test etmek için 4 farklı yere gidiyor. Her bir yerde basıncı ölçüyor, 500 ml suyu kaynatıyor ve sıcaklığı ölçüyor. Her bir yerde ölçümleri aynı aletlerle yapıyor ve suyu kaynatmak için aynı tencereyi kullanıyor. Elde edilen veriler şu şekilde:

Yer Basınç (Pa) Kaynama noktası (°C)

Biloxi, ABD 101,300 100

Denver, ABD 81,060 94

Everest Tepesi, Nepal 33,700 71