• Sonuç bulunamadı

II. BÖLÜM

4.1. ESKİ HARFLİ ÇOCUK DERGİLERİNİN DEĞERLENDİRME ÖL-

Metinleri çözümler ve değerlendirirken, çocuklarda oluşması beklenen davranış biçimleri için aşağıdaki yol takip edilmiştir.

a) Kişilik Modelleri b) Millî Değerler c) Ahlâkî Değerler d) Evrensel Değerler a ) Kişilik Modeli:

Çocuklar gelişmelerinin ergenlik devresinde kendilerine bir model arar. Eğer toplumsallaşmada aradığı yeri bulursa ve okuduklarında kendini yaşarsa, zevk alarak okur (Şirin, 1994: 320). Halûk Yavuzer, bu konuya şöyle açıklama getirmektedir:

“11–20 yaş gurubu arasındaki ergenlik çağı, kişiliğinin toplumsal nitelik kazandığı bir arayış devresindedir. Çevresinde daima onun gibi olmak, istediği kişiler arar. Böylece, onlarla özdeşleşme yaparak, kişiliğine şekil verirken, yetiştiği çevrenin ekonomik ve sosyo- kültürel şartlarının etkisi altında sorumluluk ve bağımsızlık arasında denge kurmak ister. Ergen değişen ve gelişen kişiliği içinde, çevresinde yeni değerler aramaya kişiliğinin olgunlaşmasında rol oynayan özdeşleşme, özerklik ve sorumluluk kavramlarına cevap bulmaya çalışır. Bu kavramlar ergenleşen gence kişilik kazandırır; toplumla ilişkilerini şekillendirir, toplumdaki yerini ve rolünü oluşturur” (Yavuzer,1996:111–122).

“Sosyal öğrenme yaklaşımına göre, ahlaki ilkeler model olma yoluyla kazanılmaktadır” (Selçuk, 1996:83) Çocukların model olarak alacakları kişiler, çocukta hem ferdî benliğin gelişmesine, hem millî kimliğin oluşmasına yardımcı olmalıdır

Çocuk edebiyatı alanında önemli yeri olan Mustafa Ruhi Şirin;

“Çocuk hikâyelerindeki kahramanların çocuklar için iyi bir model oluşturduğunu, kendilerini özdeştirecekleri kimseleri tanımak suretiyle, hikâye metnini ilgi çekici bularak anlamada güçlük çekmeyeceklerini” ifade eder.

Hikâye, masal ve romanda şahısların hayatına bağlı olarak gelişen olaylar ve çevre, çocukları son derece ilgilendirir. Böyle kuvvetli bir ilgi sayesinde bu türden olan eserleri çocuklar merak duyarak okurlar. Çocuklar genellikle dördüncü sınıftan (10 yaşından) itibaren bu türü okumaya başlarlar. Bu daha çok, çocuklarda okuma hızının artmasından doğan bir cesaretle ve gelişen zihnî imkânların tesiri altında oluşur.

Yukarıdaki ifadelerden de anlaşıldığı gibi çocuk kendini tanırken, benliğini oluştururken bir kişilik modeli aramakta ve bunun oluşması ve olgun- laşmasında “özdeşleşme, bağımsız olma ve sorumluluk” gibi kavramların kendinde topladığı sürece kişiliğini kurabilmektedir.

Çocuğun kişiliğini oluştururken, aileden, çevreden ve okuldan eğitim yoluyla örnek alabileceği kişi ve kişiliklerde, millî, ahlaki ve evrensel değer kavramı önem taşır. Bunlar, vatan, millet ve din sevgisi, kültürel değerleri kavramı gibi millî; çalışkanlık, doğruluk, dürüstlük, samimiyet, güven duygusu, cesaret, yardımseverlik, fedakârlık hizmet duygusu, sadelik, alçak gönüllü olma, saygı, namus-şeref vefa gibi ahlaki; insan sevgisi, hoşgörü, medeni olma, sanata ve sanatçıya ilgi duyma, hayvan sevgisi, buluşları destekleme ve bulunanı kullanma, hürriyet, bağımsızlık, hayat hakkı tanıma v.s. gibi evrensel değerlerdir.

Sonuç olarak çocuğun esas şahsiyet aramaya başlaması ergenleşme döneminden itibaren ortaya çıkmaktadır. Burada çocuğun beden yapısı artık değişmekte ve toplum da ondan, değişen beden yapısına uygun olarak kız ise kadınlığa, erkek ise erkekliğe uygun düşecek şekilde davranmasını ister. Bütün dünyada ve özellikle bizim kültür çevremizde, gençlerin yetişkinler toplumuna katılmaları onların kendilerini örnek kişi ve gruplarla bütünleştirmeleri, kaynaştırmaları; onları taklit etmeleri şeklinde olmaktadır.

Yukarıdaki ifadelerden hareket edersek, kişilik üzerine uygun modellerin çocuklara kazandırılması ve onlarda örnek insan tipinin oluşturulması ahlaki ilkeler açısından önemlidir.

Dergilerdeki tahkiyeli metinlere göre çocuklarda geliştirilmesi amaçlanan kişilik modelleri dergilere göre verilecektir.

b) Millî Değerler

Yukarıda bahsettiğimiz örnek kişilik modelinden amaç çocukların okul öncesi devresinden başlayıp, örgün eğitimin her kademesinde kazandırılan ve varlığımızın bir sebebi olan değerler kavramını ona doğru olarak aktarmaktır. Yavuzer’e göre:

“Güçlü kuvvetli bir babayla kendini özdeş tutması, çocuk için önemli bir güven kaynağıdır. Çocuk özdeşleşme yoluyla modelden kendine yeterli seviyede güçaktarabilir. Okul çağıyla birlikte anne-baba ikinci plana düşerken, öğretmenin ön plana geçtiği görülür. Gerek anne-babanın, gerek öğretmenin ve gerekse okuldaki ve çevresindeki arkadaşlarının iyi bir model olması, bu modellerde millî ve ahlaki değerlerin bulunması, çocuğu etkileyecektir. Vatan, millet, din ve kültürel değerlerin korunması gibi kavramlar örnek kişilik modeliyle çocuğu bu değerler konusunda olgunlaştıracak ve çocukta millî benlik kavramı gelişecektir” (Yavuzer, 1996:118– 124).

Tural’a göre millî benlik:

“Kendi toplumuyla gurur duyan, toplumunun insanlarına ve ülkesine engin bir müsahame ve derin bir aşk ve bağlılık taşıyan aydınlar yoluyla ortaya çıkan bir durumdur. Milli benlik, hürriyetine, bağımsızlığına düşkünlük, daha çok maddi imkânlı, daha itibarlı yaşama haklarına inanıştır” (Tural, 1992: 68).

Böyle bir inanış içinde, “Milliyet duygusu ve millet gerçeği, milleti inkâr eden ideolojilerden daha güçlüdür. Bugünkü milliyet duygusu ve millet gerçeği inkârı kabil olmayan olgulardır; hem de manevi değerleri güçlendiren, insanları yüceltip kaynaştıran, kültürü geliştiren, çeşitli millî kültürlerle dünyayı zenginleştiren, ilerlemeyi ve çağdaşlaşmayı hızlandıran, hürriyeti koruyan ve demokrasiyi mümkün kılan yararlı olgular…(Feyzoğlu, 1997:44-45)olarak görülen milliyetçilik anlayışının, çocuklara metinlerde verilmesi gereken önemli değerler olarak ortaya çıkmaktadır.

Çocuklarda toplumsallaşma süreciyle başlayan özdeşleşme neticesinde, kişilik modellerinde rastlanan değerler içinde, millî değerler toplumun geleceği açısından önemli görülür. Millî benlik ve millî kimlik kavramlarının çocuklarda oluşması ve bir değer olarak devamlılığını koruması açısından millî değerlerin etkisi büyüktür. Millî değerler yönünden, millî kimliği çocuklarda oluşturacak, onlarda bunu davranış biçimine getirebilecek metinlerin Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki dergilerde yer alması tabiidir.

İncelenen metinlerde millî değerlerin verilmesi suretiyle, çocuklarda kazandırılması gereken davranış biçiminde vatan ve millet kavramlarına daha çok yer verilmiştir. Her iki kavram da her şeyden üstündür. Birinin uğruna can verilir, kan dökülür, namusla eş değerdir; diğeri ise, ortak kültürün eseridir, birlik ruhu verir.

Millî değerlerin en çok işlendiği tahkiyeli metin türü hikâyedir. Hikâye türü metinlerde millî değerler açısından bakılınca, son karışına kadar savunulan, anne

kadar kutsal düşmana teslim edilmeyen, oyun bile olsa ondan başkasına hizmet edilmeyen varlığı varlığımız olan bir vatan; yorgunluğa, zahmete katlanan, dillerinden düşmeyen türkü gibi şen ve coşkulu, temiz yürekli insanların topluluğu Türkler; memleket hizmeti her şeyin üstünde görme, kahramanlık bilincinin oluşması, millet malının, şahsî maldan üstün görülmesiyle milliyetçilik; vatandan uzakta kalınca bayrak özlenir, bağımsızlık olmadan şahsiyet olmaz. İstiklâlin kazanılması şarttır, bunun için birlik olunması gerekir ki, istiklâl düşüncesi ve bayrak sevgisi ve din sevgisi oluşsun, diyen bir görüş sergilenmiştir.

c) Ahlaki Değerler

Çocuklarda zihinsel gelişmeye paralel olarak, ahlak anlayışında gençliğe doğru çeşitli basamaklardan geçen bir gelişme gözlenir. Çocuk bu gelişme devrelerinde içine bulunduğu toplumun ahlak anlayışıyla zaman zaman çatışır, zaman zaman da bütünleşir.

Eğitimin amacı, çocuğun bu değişimlerini dikkatle takip etmek ve onu, toplumun kültürel diğerleriyle bütünleşmesine yardımcı olmaktır. Hiç şüphe yok ki, en iyi eğitimin verildiği yer öncelikle ailedir. Çocuğun gözlemleyerek edindiği, sevme, yardım etme, vefa, fedakârlık, çalışkan olma, sebat, azim, cesaret, doğruluk ve dürüst olma biçimi ile buna benzer değerlerin ilk oluşum yeri ailedir. Bu kavramların geliştirildiği ve toplumla bütünleştirildiği yer hem çevre hem okuldur.

Ahlaki değerler, ahlakla özdeşleşip kişiliğin göstergesi olan ve insanı daha iyiye, daha güzele, daha doğruya götüren kavramdır. Bunlar moral değerlerdir. Eğitim denilince, ahlak kavramı beraberinde gelir. Çocuklara verilecek metinlerde ise bu kavram mutlaka yer almalıdır.

“Doğru, iyi olmak başkaları ve onların duygularıyla ilgilenmek, sadelik ve güvenilir olmak, beklentiler ve kurallar doğrultusunda davranmaktır. İyi olmak önemlidir ve iyi amaçlar taşımayı başkalarına düşünceli davranmayı gerektirir. İyi

olmak, karşılıklı ilişkileri sürdürmek, güveni, bağlılığı, minnettarlığı korumayı gerektirir” (Onur, 1987:269).

Ahlaki kavramların bütün insanlarda bulunması gereken ortak değerler olduğunu biliyoruz. Ama yine de, bu değerlerin zaman içinde yok olduğunu veya menfaat neticesinde ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Ahlaki değerlerin ortaya çıkışları herkeste farklı şekilde olabilmektedir. Çocukların büyükleri örnek alması, ahlaki değerlerin için de önemli bir yeri olan dürüstlük kavramına bağlı kalması, çocuğun diğer ahlaki kavramlara karşı olan eğitiminin artması anlamına gelir ki, çocuğun bu hassasiyetini, biz eğitimcilerin dikkatle takip edip, koruması ve geliştirmesi gerekir.

Cumhuriyet dönemi dergilerdeki metinlerle kazandırılan değerlerin nihai hedefi kimi zaman açık olarak belirtilmiş, kimi zaman belirtilmemişse de, çocukta ahlaki kavramları yerine oturtmak ve onu toplumsal hale getirip, hayattan zevk almasını sağlamak olacaktır. Toplum hayatımızda ve insanî ilişkilerde görmek istediğimiz davranış biçimleri, günümüzde çok ihtiyaç duyduğumuz şahsiyet yapısının temel özelliklerini bu değerlerde bulabiliriz. Kültüre sahip çıkma, sorumlu kişilik, yardımseverlik, doğruluk ve dürüstlük fedakârlık, dayanıklılık (azim, sabır, cesaret), arkadaşlık, dostluk, çalışma ve saygı gibi kavramlar, ahlaki değerlerdir.

d) Evrensel Değerler

Her toplumun kendi kültüründen gelen ve o toplumu ayakta tutan, değerlerin yanında bir de insan ilişkilerin ülkeler arası boyutunda yer alan değerler vardır. Bunlar da dünyanın toplumsal kültüründen doğmaktadır ve ortak olarak benimsenir. İnsani ilişkilerin getirdiği gerek idari gerek sosyal kavramlar evrensel değerler olarak kabul edilir. Bunlar; insan sevgisi, medeniyet, hürriyet demokrasi, kardeşlik, batıl inançlarla mücadele, tabiat ve hayvan sevgisi vb’dir.

Her değer gibi evrensel değerler de her zaman ihtiyaç duyduğumuz değerlerdir. Bizleri insani açıdan birbirimize yakın kılan, toplumların birbiriyle uyum içerisinde gerekli kıldığı değerlerdir.

Günümüzde, evrensel değerler denilince genel olarak, insanın doğuştan sahip olduğu hak ve özgürlükler, belli kriterlere bağlı olarak yaşamasını garanti altına almayı hedefleyen fikri, ahlaki ve sosyal değer yargıları anlaşılmaktadır. Kültürleşme sürecinde tüm dünya milletlerinin paylaşmaları gereken ortak kültür ögeleridir. Uluslar arası düzeyde insan hakları, hayvan hakları, çocuk hakları, kadın hakları, işçi hakları, hasta hakları ve azınlık hakları olarak algılanmakta ve uygulama alanı bulmaktadır. Çalışmamızı sürdürdüğümüz dönemde ise karşımıza en çok çıkan değerler hayvan sevgisi, bilim ve teknolojiye verilen önem, batıl inançlarla mücadele gibi kavramlardır.

4.2. 1923 – 1928 YILLARI ARASINDA YAYIMLANAN ESKİ HARFLİ

ÇOCUK DERGİLERİNİN KÜLTÜR AKTARIMI AÇISINDAN

DEĞELENDİRİLMESİ

4.3.Yeni Yol Dergisindeki Tahkiyeli Metinlerde İşlenen Kültürel Kavramların Değerlendirilmesi

Tablo - 1.1. Yeni Yol Dergisindeki Tahkiyeli Metinler

Sıra Sayı Sayfa Metin Adı Türü Yazarı

1 3 42 Eskici Süleyman Baba İle Rabiş

Yenge

Hikâye __

2 3 38 Bir Gecelik Seyahat Hikâye İhsan Altay

3 5 66 Validemin Son Sözü Hikâye Talât Tuğrul

4 4 70 İbiş Ağa İle Kırk Haramiler Masal ___

5 5 77 Sağlam Ayakkabı Hikâye Şakirdan

6 8 122 Terbiyesizlik Hikâye __

7 8 122 Tilki ile Seyyahlar Hikâye __

8 8 125 Aklı Evvel İbiş Masal Akil Sani

9 8 129 Sabur Baba Hikâye Mustafa

Necati

10 9 132 Zavallı Besleme Hikâye Doktor

Mehmet Enver

11 9 135 Cevahirci Dursun Ağa Hikâye __

12 9 141 Yalancı İle Dolandırıcı Hikâye __

13 10 148 Şeytan Hikâye Doğan

14 10 152 Bir Köylü Çocuğundaki Zekâ Hikâye Kıraat

Hocası

15 10 154 Garip Bir Hayatın Akıbeti Masal E.

16 11 163 Tılsım Masal K.D.

17 11 166 Pamukçu Ali Bey Hikâye Nedim

Tuğrul 18 12 172 Yunan Canavarlıkları ve Eskişehir’in

Taşhöyük Karyesindeki Mezalim

Hikâye İhsan

19 13 191 Tilki Kardeş İle Tavuk Hanım Masal __

20 14 194 Bir Ders Hikâye T. Demiray

21 14 210 Gururun Neticesi Hikâye T. Hadi

22 14 200 Akılsız Kedi Tüccarları Hikâye __

23 14 196 Zavallı Turgut Hikâye Zeki

Özdemir

24 15 208 Küçük Hikâye Masal __

25 15 202 Ayşe Kadın Hikâye N.T

26 16 208 Küçük Hikâye Hikâye İhsan

27 16 212 Mangal Başında Hikâye Nahit

Turgut

28 17 225 Recep Bey’in Kemanı Hikâye Muallim

29 17 237 Kısmetten Fazla Olmaz Hikâye Talat Tuğrul

30 18 242 Tembel Rüzgâr Masal Emine

Hatun İnas Mektebi Baş Muallimesi Firdevs 31 18 249 Aslan Yürekli İki Türk Yavrusu Hikâye Hüseyin

Avni

32 18 252 Ah Yerde Kalmaz Hikâye Mustafa

Necati

33 19 255 Harikulade Fasulyeler Masal Emine

Hatun İnas Mektebi Baş Muallimesi Firdevs

34 19 264 Küçük Zeliha’nın Büyük Kalbi Hikâye Leman

Kayan 35 20 275 Tembel Çocukla Çalışkan Çocuk Hikâye Saime Feyzi

36 21 278 İbret Hikâye Yaşar

Hüsnü

37 21 280 Hamal Mehmet Masal M. Halit

38 22 292 Tamahkâr Sarı Veli Hikâye Ben

39 22 296 Öksüz Hikâye __

40 23 304 Hâlâ Bu Mektep Piyes Kazım

Karabekir 41 23 308 Emir Buharî ve Yıldırım Beyazıt Hikâye Muallim

Gündüz

42 23 310 Masalcık Hikâye İhsane

Mehmet

43 24 320 Küçük Cinin Hesap Muallimi Hikâye Tahsin

Demiray

44 25 2 Aman Şu Kızlar Hikâye Tahsin

Demiray

45 25 10 İftira Hikâye Talat Tuğrul

46 26 22 İki Kalp Hikâye T. Hadi

47 26 24 Yanık Sancak Hikâye Faik Doğan

48 27 35 Halim’in Kısmeti Hikâye Tahsin

Demiray

49 27 49 Belma Masal Hüseyin

Nevzat

50 28 59 Ya Hazret-i Sopa Hikâye __

51 28 58 Küçük Fedakâr Hikâye Nihal Safvet

52 28 60 İyilik Fenalık Masal Yıldırım

53 29 72 Hızır Babanın Cevabı Hikâye Celâl Tan

54 29 74 Umacı Piyes Mehmet

Nevzat- Mehmet Hayri 55 30 87 Nankör Bir Oduncunun Akıbeti Hikâye Turgut Nuri

Muharrem

57 31 112 Balıkçının Kısmeti Masal Meliha Rıza

58 32 112 Kârlı Bir Alışveriş Hikâye Tahsin

Demiray

59 32 128 Zulüm ve Azim Piyes Tahsin

Demiray 60 33 137 Arılar İçinde Bir Gün Bir Gece Masal Celâl Taş

61 33 143 Hasret Hikâye Nihal Safvet

62 34 151 Bir Şehit Yavrusunun Akıbeti Hikâye Sabiha Esat

63 34 153 Adil Vezir Hikâye M.

Şecaaddin

64 34 167 Görünüşe Aldanma Masal 91 Kâzım

65 35 170 Horoz Mehmet Hikâye A.S.Kültiğin

66 35 175 Bayram Hediyesi Hikâye Tahsin

Demiray

67 35 178 Hikâye Hikâye Yaşar Hasan

68 36 185 Cehennemden Gelen Hikâye Ahmet Adil

69 36 188 Kırılmış Fincan Piyes Münevver

Bekir

70 37 202 Tehlikeli Orman Masal Tahsin

Demiray

71 38 216 Prenses Olga’nın Gururu Masal Tahsin

Demiray

72 38 218 Oburluğun Cezası Piyes Kemaleddin

Kaya

73 39 234 Eren Baba Hikâye Ahmed

Sabih

74 40 246 Acı Hatıra Hikâye H. Fikret

75 40 248 Cennetlik Yahudi Hikâye Hüseyin

Hüsnü

76 40 257 Korkunç Bir Gece Hikâye Ahmet

Ömer

77 41 291 Denizin Çocukları Masal __

78 41 270 Kaplan Avcıları Hikâye Orhan

79 41 274 Kırmızı Derililerin Esiri Hikâye __

80 42 278 Kırmızı Ceketli Cüce Masal Himmet

Baba

81 42 284 Memiş’in Korkunç Seyahati Hikâye Mahmud

Cahid

82 42 286 Rüyalar Memleketinde Hikâye Mübarek

Emin

83 43 299 Kadri Bey’in Bombası Hikâye Himmet

Baba 84 43 302 Nasıl Vahşilerin Hükümdarı Oldum Hikâye Necdet

Turgut

85 43 307 Seyyah Dede Masal Emin

86 44 310 Köpük Perisi Masal Himmet

Baba

88 44 328 İfritler ve Melekler Diyarı Masal __

89 45 326 Kırmızı Gül ile Beyaz Gül Masal Selâmi

Dede

90 45 334 Keçi Sakallı Adam Masal Himmet

Baba

91 46 342 Gece Kraliçesi Hikâye Cahit

92 46 345 En İyi İlaç Hikâye Ak Sungur

93 46 93 Zehra’nın Metaneti Hikâye Orhan

94 47 358 Devlerin Akıbeti Masal Himmet

Baba

95 48 374 Sinbad’ın İpi Masal __

96 48 378 Üç Kahraman Hikâye Faik Doğan

97 48 384 Ayı Yavrusu Hikâye Mehmet

Atıf

98 47 362 Üç Kardeşin Marifetleri Masal Selâmi

Dede

99 47 370 Ali Cengiz Oyunu Masal Hüseyin

İbrahim

100 49 390 Tunç Yüzük Masal Mustafa Ali

101 49 393 Ejderhalar Diyarında Masal Ali

102 49 398 Akılsız Yusuf’un Marifetleri Hikâye M.C.

103 49 399 İki Çocuğun Merih Yıldızı’na

Seyahati Hikâye __

104 51 422 Buzlar Üzerinde Hikâye Mehmet

Cevat

105 51 436 Çalınan Güller Hikâye __

106 52 438 Kızıl Kunduz Hikâye __

107 52 440 Genç Avcılar Hikâye Selahaddin

108 52 444 Çakıl Çorbası Hikâye Afyonlu

Himmet Baba

109 53 445 Hazine Adası Hikâye Cahit

110 53 459 Konuşan Mağara Masal __

111 55 465 Asım’ın Son Oyunu Hikâye H. Basri

112 57 519 Korkunç Ormanlarda Hikâye H. Basri

113 57 526 Otuz Sene Sonra Hikâye M. Cahit

114 60 570 Cesaret Hikâye Ahmet

Neşet

115 62 604 Turhan ile Doğan’ın Seyahati Hikâye __

116 66 688 Yeni Bir Usul-i Tedavi Hikâye __

117 67 690 Vazife Piyes Salih Zeki

118 67 697 45 Santim Boyunda Bir Adam Cüce Cefri

Hikâye

119 68 710 Çirkin Çocuk Masal Himmet

Baba

120 69 734 Fettah Efendi’nin Hilesi Piyes __

121 70 742 Alınmayan İntikam Hikâye Kanad

122 70 754 Dilek Yüzüğü Masal İhsan Melih

__

124 71 771 Korkunç Adada Masal __

125 72 775 Perili Ev Hikâye Himmet

Baba

126 72 780 Ecel Köprüsü Hikâye E.N

127 78 870 İşkenceli Ölüm Hikâye E.N

128 78 874 Serseri Kuş Hikâye A.M

129 Bobinin İntikamı Hikâye

__

130 Şehid Gülsüm Hikâye __

131 79 886 Çok Heyecanlı Bir Sergüzeşt Hikâye A. N.

132 79 891 Küçük Çamın Hikâyesi Masal A.M.

133 80 895 Cüceler ve Devler Memleketinde Masal Himmet Baba

134 80 901 Bir Kaplanın Hayatı Hikâye __

135 81 918 Heyecanlı Bir Macera Hikâye __

136 81 930 Tilkinin Kuyruğu Masal __

137 82 934 Kapıdan Dışarıdaki Ders Hikâye A.M.

138 83 915 Zahmetsiz Av Hikâye __

139 83 957 Bir Dilencinin Talihi Hikâye __

140 84 966 Mağdur Çoban Hikâye __

141 85 892 Girdap Hikâye __

142 86 998 Kar ve Ölüm İzlerinde Hikâye __

143 87 1015 Terzi ile Üç Hırsız Hikâye A.N

144 87 1019 Gelincik İle Ada Tavşanı Masal __

145 88 1030 Bir Günün İki Şehidi Hikâye Mehmet

Hazım

146 88 1035 Mantarlı Çörek Piyes __

147 89 1047 Heyecanlı Dakikalar Hikâye __

148 89 1054 Tatil Günleri İçin Hazırlık Hikâye __

149 89 1059 İki Küçük Avcının Korkunç

Sergüzeştleri Hikâye __

150 90 1062 Ölüm Dalgaları Hikâye N.

151 90 1072 Fikret’in Duası Hikâye Muallim M.

Haşim

152 91 1078 Korkular Arasında Hikâye __

153 92 1094 İhtiyar Avcının Bir Günlük Sergüzeşti

Hikâye __

154 94 1127 Oynayan El Hikâye __

155 95 1142 Altın Pınar Masal __

156 95 1148 Devler Arasında Hikâye __

157 96 1158 Lodos İle Karpa’nın Marifetleri Hikâye __

158 96 1168 On İki Kardeşler Masal __

159 96 1152 Kar Nene Masal H.

160 97 1175 Parmak Çocuk Masal __

161 98 1193 Bir Annenin Sergüzeşti Masal __

162 98 1198 Muallim Hikâye __

163 99 1237 Cüceler Âleminde Masal __

165 100 1245 Memiş, İbiş ve Durmuş Ağalar’ın Başlarına Gelenler

Hikâye __

166 101 1259 Şubat Ayı Niçin Yirmi Sekiz Gündür Masal __ 167 102 1674 Şimalin Bahr-i Muhiti Ortasında Hikâye __ 168 102 1276 İstiklâl Harbi Hatıralarından Hikâye __

169 103 1294 Molla Recep’in Marifetleri Hikâye __

170 104 1305 Bahtiyar Oduncu Masal __

171 104 1309 Hain Kedi Hikâye __

172 105 1322 Türk Kahramanlığının Yüksek Misallerinden

Hikâye __

173 105 1323 İnsan Yiyen Yamyamlar Arasında Hikâye __

174 105 1331 Zavallı Gülün Ölümü Masal __

175 106 1339 Nejat Balık Yağı İçemez Piyes __

176 106 1341 Bahr-i Muhit Ortalarında Hikâye __

177 106 1342 Küçük Avcıların Akıbeti Hikâye __

178 107 1354 İstiklâl Yollarında Ölenler Hikâye __

179 107 1354 Guguktan Deliren Berber Hikâye __

180 108 1473 İskeletler Arasında Hikâye __

181 108 1376 Korkunç Ulaf Hikâye __

182 109 1386 Yedi Başlı Ejder Masal __

183 110 1389 Gece Yolcuları Hikâye __

184 110 1406 Çakır Ağanın Çocukları Nasıl Karların Altında Kalmıştı

Hikâye __

185 110 1410 Gözyaşları Hikâye __

186 111 1420 Eskimolu Mors Avında Hikâye K.Oğuz

187 111 1423 Türk Kızı Hikâye Ağabey

188 111 1427 Bir Çorabın Küçük Devr-i Âlemi Hikâye B.C.

189 112 1434 Küçük Sadi’nin Fedakârlığı Hikâye __

190 112 1448 Hımhım Ali Hikâye Şeref Baba

Yeni Yol dergisi bu dönem dergileri içerisinde yayın hayatı en uzun olan dergidir. Bu derginin incelemeye alınan 190 tahkiyeli metninde ağırlık hikâye türüne aittir. Yeni Yol dergisinin türlere göre dağılım tablosu aşağıda gösterilmiştir.

Tablo – 1.2. Yeni Yol Dergisindeki Tahkiyeli Metinlerin Türlerine Göre Dağılımı

Masal Hikâye Piyes

4.3.1 Kişilik Modeli

Tablo - 1.3. Yeni Yol Dergisindeki Kişilik Modellerini İşleyen Metinler

Metin Adı Kişilik Modeli

Cüceler ve Devler Memleketinde Cesur ve akıllı bir genç

Pamukçu Ali Bey Çalışkan ve vatanî görev için tahsilini bile yarım bırakacak kadar vatanperver ve cesur bir Türk genci

Ayşe Kadın Kocasını savaşta kaybeden, her türlü

güçlüğe karşı tek başına göğüs geren dayanıklı bir Anadolu kadını

Aslan Yürekli İki Türk Yavrusu Ana kadar sevilen vatanı canı pahasına savunan iki kardeş

Zulüm ve Azim Vatanı uğruna ölmeyi göze alan baba ve oğul

Genç Avcılar Çalışkan ve cesur bir Türk çocuğu

Hazine Adası Akıllı ve cesur bir Türk çocuğu

Korkunç Adada Cesur, dayanıklı bir gemici olan Türk çocuğu

Kırmızı Derililerin Esiri Cesur, dayanıklı ve Türklüğü temsil eden bir genç

Nasıl Vahşilerin Hükümdarı Oldum Akıllı ve cesur bir genç

Zehra’nın Metaneti Akıllı, cesur ve metanetiyle babasının düşmanın elinden kurtulmasını sağlayan bir Türk evladı

Sinbad’ın İpi Her türlü sıkıntıya göğüs geren, belli bir mevkie gelmek için sabırlı, azimli ve cesur olan bir genç

İstiklâl Harbi Hatıralarından Türk olduğu için Türklüğün zararına olabilecek her türlü hareketten sakınıp bu uğurda canını veren bir genç kız

Türk Kahramanlığının Yüksek Misallerinden

Vatan savunması için üzerine düşen görevi şanla şerefle yerine getiren bir Türk genci

Şehid Gülsüm Türk olduğu için Türklüğün zararına

olabilecek her türlü hareketten sakınıp bu uğurda canını veren bir genç kız

Türk Kızı Çocuk denilecek bir yaşta vatanın ve milletin bekası için Yunan cephaneliğini patlatmak amacıyla severek ölüme atlayan cesur bir genç kız

Bu bölümde yer alan 16 metinde üzerinde durulan örnek kişilik modelleri daha çok cesaretli olmak değerini işler. Cesaretli olmak 10 kez tekrar etmiştir. Ondan sonra, vatan sevgisi 7, akıllı olmak 3, dayanıklılık 4, çalışkan olmak 2 kez tekrar