• Sonuç bulunamadı

II. BÖLÜM: SÜLEYMAN ÇOBANOĞLU

2.3. Eserleri

Süleyman Çobanoğlu’nun ilk şiir kitabı olan Şiirler Çağla’nın ilk baskısı Oğlak Yayınları tarafından 1995 yılında yapıldı. Eser yayınevinin ‚İlk Yapıtları‛ dizisinden neşrolundu. Eser 11,5 x 21,5 ebatlarında olup 68 sayfadır. Son sayfa boş olup ondan önceki iki sayfada da yayınevinin neşrettiği kitaplara dair reklamlar bulunmaktadır. Bu nedenledir ki eserin kendisi 65 sayfadan müteşekkil diyebiliriz. İlk beş sayfa kapak kısmını oluştururken, altıncı sayfada künyeye, yedinci sayfada ise içindekilere yer verilmiştir.

Şiirler Çağla, sırasıyla ‚Çitler İçinde‛, ‚Glosolali‛ ve ‚Şi’rin Sana Anlattığı‛ olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Eserde toplam 40 şiir bulunmaktadır. Birinci bölüm 20, ikinci bölüm 9 ve üçüncü bölüm ise 11 şiir içermektedir. Bu şiirlerin haricinde kitabın sekizinci sayfasında içindekiler kısmında yer almayan başlıksız, iki dörtlükten müteşekkil, tamamı büyük harflerle yazılmış ve daha önce hiçbir dergide yayınlamadığı bir şiir daha

bulunmaktadır.46

46 bkz. a.g.e., s. 8.

ÇIKAR ÖLGÜN BALIKLAR, CANSIZ PULLARI DONUK, EN ACILI DAMARDAN ÇEKTİĞİN ÇÜRÜK AĞLA: DEYİŞLER HASATINDA SÖZLERİN GÜLÜ KORUK, ŞİİRLER ÇAĞLA.

BİR SIRÇADIR HER ŞİİR, AĞIR GÜLLELER TAŞIR; KALIN KESİKLER BAĞLAR İNCE İBRİŞİM BAĞLA ÇÜNKÜ YÜREK YANGINI KİRLİ BUZLA DALAŞIR, ŞİİRLER ÇAĞ’LA!

Ön kapağın arka fonunda şairin kendisine ait olduğunu düşündüğümüz bir el yazısıyla ‚Elveda Çınar‛ isimli şiir yer almaktadır. Şiirin üzerine gelecek şekilde mavi bir daire içerisinde eserin ismi, altında kırmızı bir şerit üzerine ise şairin ismi yer almaktadır. Arka kapakta Oğlak Yayınlarının sahibi ve genel yöneticisi olan Senay Haznedaroğlu tarafından bizzat çekilmiş olan şairin bir fotoğrafına yer verilmiştir.

Kapak ve iç tasarımı Serdar Benli tarafından yapılan Şiirler Çağla’nın ön ve arka kapağı 6,5 cm’lik genişlikte olacak şekilde içe doğru kıvrımlıdır. Bu kıvrımlardan oluşan ön iç kapakta Süleyman Çobanoğlu’nun eseri hakkında yazmış olduğu kısa bir yazısı, arka iç kapakta ise şairin kısa bir biyografisi bulunmaktadır.

Şiirler Çağla, yayınlandığı ilk günden itibaren büyük bir ilgiyle karşılandı. Eser, yayınlandığı 1995 yılında TYB tarafından yılın şiir kitabı armağanına layık görüldü. Daha sonra, 1997 yılında Mavi Yayınları, 1999 yılında ise Şûle Yayınları tarafından neşrolunan Şiirler Çağla, 2011 yılından günümüze kadar Profil Yayınları tarafından yayınlanmaktadır.

2.3.2. Aşk ile Hain Kardeş

Süleyman Çobanoğlu’nun Millî Gazete’de yazmış olduğu yazılarını bir araya getiren Aşk ile Hain Kardeş, ilk kez, aynı yolla kitaplaştırılan Yobazlığa Övgü ile beraber 1997 yılında Mavi Yayınlarınca neşredilmiştir. Çobanoğlu, Millî Gazete’de yazmaya başlayıp bu yazıları kitaplaştırma serüvenini şöyle anlatmaktadır:

‚Ekrem Kızıltaş, sağ olsun, gazete de yazmamı da kitaplaştırmamı da o önerdi. Bir iki sanırım yazdım. Sonra bu yazıları kitaplaştıralım, diye hep söyleniyordu. Olur, yapalım, dedim. Onları tasnif edip ayırdım ve ortaya iki

kitap çıkmış oldu. Hepsini almadım. Kalanlardan bir kitap daha çıkar.‛ (Kişisel Görüşme, 27.08.2017)

Her iki kitabın da ilk baskılarına maalesef ulaşamadık. Bu nedenle kitap tanıtımlarını elimizde bulunan 1999 yılında Şûle Yayınları tarafından yapılan ikinci baskılar üzerinden gerçekleştirmenin daha doğru olacağını düşündük.

Aşk ile Hain Kardeş’in ikinci baskısı Şûle Yayınları tarafından 1999 yılında ‚Merdiven Kitapları‛ serisinden yapıldı. Eser 12,5 x 21 ebatlarında olup 128 sayfadır. Son sayfa boştur. İlk sayfada şairin kısa bir biyografisi yer almaktadır. İkinci sayfa eserin künyesini oluştururken ondan sonraki iki sayfa kapağa ayrılmıştır. Beşinci ve altıncı sayfalarda içindekiler bulunmaktadır. Yedinci sayfada eserdeki diğer hiçbir yazıdan alıntı olmayan başlıksız ve italik yazılmış kısa bir yazı bulunmaktadır. Esere dair yazılmış bu yazı tanıtım amaçlı değildir.

Eserde toplam 38 deneme vardır. Bu yazılardan ilki olan ‚Bilgelik Üzerine Nutuk‛ başlıklı olanı hariç diğerlerinin tamamı Millî Gazete’de yayınlanmıştır. Söz konusu yazı Dergâh dergisinde çıkmıştır.

Ön kapakta kolu kopmuş bir oyuncak bebeği gösteren yarı flu yarı net bir fotoğraf bulunmaktadır. Fotoğrafın flu kısmının üzerine eserin ve yazarın ismi yer almaktadır. Arka kapakta ise ‚Bilgelik Üzerine Nutuk‛ başlıklı yazının ikinci paragrafı bulunmaktadır.

Kitabın editörlüğü A. Ali Ural, tashihi Sedat Demir ve kapak tasarımı Ramazan Erkut tarafından yapılmıştır.

2.3.3. Yobazlığa Övgü

Yobazlığa Övgü’nün ikinci baskısı Şûle Yayınları tarafından 1999 yılında ‚Merdiven Kitapları‛ serisinden yapıldı. Eser 12,5 x 21 ebatlarında olup 136 sayfadır. Son üç sayfa boştur. İlk sayfada şairin kısa bir biyografisi yer almaktadır. İkinci sayfa eserin künyesini oluştururken ondan sonraki iki sayfa kapağa ayrılmıştır. Beşinci ve altıncı sayfalarda içindekiler bulunmaktadır. Yedinci sayfada eserdeki diğer hiçbir yazıdan alıntı olmayan başlıksız ve italik yazılmış kısa bir yazı bulunmaktadır. Esere dair yazılmış bu yazı tanıtım amaçlı değildir.

Eserde toplam 40 deneme vardır. Bu yazılardan on birincisi olan ‚Cevher Paşa Forvette‛ başlıklı olanı hariç diğerlerinin tamamı Millî Gazete’de yayınlanmıştır. Söz konusu yazı Yeni Şafak gazetesinde çıkmıştır.

Ön kapakta duaya kalkmış elleri resmeden yarı flu yarı net bir fotoğraf bulunmaktadır. Fotoğrafın flu kısmının üzerine eserin ve yazarın ismi yer almaktadır. Arka kapakta ise yedinci sayfadaki başlıksız kısa yazı bulunmaktadır.

Kitabın editörlüğü A. Ali Ural, tashihi Sedat Demir ve kapak tasarımı Ramazan Erkut tarafından yapılmıştır.

2.3.4. Hudayinabit

Süleyman Çobanoğlu’nun ikinci şiir kitabı olan Hudayinabit, 2009 yılında Profil Yayınları tarafından neşredildi. Eser, 13,5 x 21 cm ebatlarında olup 112 sayfadır. Son iki sayfa boş olduğundan dolayı eserin kendisi 110 sayfa diyebiliriz. İlk üç sayfa kapak kısmını oluştururken, dördüncü sayfada künyeye, beş ve altıncı sayfalarda ise içindekilere yer verilmiştir.

Eserde 71 şiir bulunmaktadır. Ön kapağın üst kısmında eserin ismine uygun düşecek şekilde betonlar içerisinde kendiliğinden yeşeren (hudayinabit) küçük sarı bir çiçek bulunmaktadır. Hemen altında gri bir şerit üzerine eserin ve şairin isimleri yer almaktadır. Arka kapakta ‚Gelse de Trenden‛ isimli şiir başlıksız olarak yer almaktadır.

Kitabın editörlüğünü İbrahim Tenekeci, kapak tasarımını Yunus Karaaslan, iç tasarımını ise Adem Şenel yapmıştır.

2.4. Şiirlerinin İncelenmesi