• Sonuç bulunamadı

1.2. Elektronik Ticaret

1.2.4. Elektronik Ticaretin Avantajları

Günümüzün önemli pazarlama ve satış kanallarından olan elektronik ticaret, vizyon sahibi firmalara pek çok avantaj ve yeni iş olanakları sağlarken tüketicilere de mal ve hizmetlerin daha kolay ve daha ucuza elde edilmesi gibi yararlar sağlamaktadır. Elektronik ticaretin tarafları açısından faydaları sürekli olarak artmaktadır. Elektronik ticaretin avantajı temel olarak, ticari faaliyetlere ilişkin maliyetleri düşürmesinden, coğrafi sınırlamaları ortadan kaldırılmasından ve işlem hızını artırmasından kaynaklanmaktadır.

Elektronik ticaretinin ekonomik ve toplumsal hayatta giderek daha fazla bir yer edinmesi, ticarette elektronik ticaret ile ilgili bir çok teknolojik yenilik oluşturmuş ve toplumsal hayatta dolayısıyla geleneksel ticaret yöntemlerine göre bir çok avantajın ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Elektronik ticaret tüm iş çevreleri tarafından dikkate alınması gerekmektedir. Çünkü farklı elektronik ticaret yöntemleri yeni bilinmedik pazarlara ulaşmasına yardımcı olmaktadır. Coğrafi sınırın olmaması farklı etnik gruptaki insanların yeni ihtiyaçları belirlenmekte ve bu yeni pazarlara yeni ürünlerle girmek iş çevreleri için büyük bir zorunluluktur. Firmalar maliyetlerini düşürmekte kar oranlarını artırmaktadır. Diğer bir önemli nokta internet teknolojilerinin kullanılması ile tutundurma (reklam, kişisel satış, ürün tanıtımı, satış öncesi ve satış sonrası destek vb) kanallarının tüketiciye ulaşma maliyetinin düşük olması, hızlı ulaşabilmesi ve tüketicilerin zihninde kolay yer edinebilme elektronik ticaretin genel avantajları arasında sayılabilir. Bu avantajları şu başlıklar altında toplayabiliriz;

Geniş Pazar: Fiziksel mağazadaki satışların yanında, sanal bir mağazadan satış yapma imkanı ortaya çıkar. Firmalar ürün ve hizmetlerini pazar sınırı olmaksızın tüm dünyaya tanıtma ve satma imkanı bulurken, alıcılar ise bir çok alternatif ürün ve hizmet arasında farklı fiyat seçenenekleri ile ürün ve hizmet tercihlerini yapabilirler.

20

Rekabette Üstünlük-Hizmet Kalitesinde Artış: Fiziksel mağazaları kurmak için yüz binlerce TL maliyet söz konusu iken sanal mağaza maliyetleri fiziksel mağazaların en fazla yüzde biri kadardır. Bu da firmalar için rekabet avantajı sağlar. Pazar sınırlamasının olmaması ve alternatiflerin fazla olması tüketiciler açısından hizmet kalitesinin daha üst seviyelerde olmasına neden olacaktır.

Zaman-Mekan Sınırlaması Yoktur: 7 gün 24 saat satış yapılabilir, ürün eklenebilir, güncellemeler yapılabilir, teknik destek hizmeti verilebilir. Bu da alıcı ve satıcının aynı anda aynı mekanda bulunmasına gerek kalmadan ticaretin devam etmesini sağlayacaktır.

Aracıların Azalması-İhtiyaçlara Hızlı Erişim: Elektronik ticaret ürün ve hizmetleri, çoğu kez üreticiden tüketiciye aracısız olarak ulaştırır. Tüketici çarşı Pazar dolaşmadan alışveriş yapar, bu nedenle, maliyet ve zaman açısından hem satıcı hem de alıcı avantajlıdır (www.rozika.com). Yeni İş İmkanları/Yeni Ürünler: Elektronik ticaret, mevcut ürün ve hizmetler için Pazar yaratmanın ve ticaretin yapısını değiştirmesinin yanı sıra, bir çok yeni ürün ve hizmeti de beraberinde getirmiştir. Bunlara örnek olarak, sanal ortamda alıcı ve satıcıları buluşturan aracıları gösterebilir(www.mfa.gov.tr).

Yapılan Ticaret Kayıt Altında: Elektronik ticarette alıcı ile satıcı arasında yapılan bütün işlemler kayıt altında gerçekleşmektedir. Bu da firma ortakları, yöneticilerin ve her türlü bilgi ihtiyacı duyanlar için büyük bir avantajdır.

İkinci El Satış İmkanları Sunar: Elinde hiç ürünü olmayan müteşebbisler, sanal ortamda ikinci el ürün mağazası kurarak ülkelerin en önemli alışveriş mağazaları haline gelebilmekte ve çok yüksek cirolara ulaşabilmektedir (Sugözü ve Demir, 2011:110).

Ürün Stoku Zorunlu Değildir: Firma eğer çok hızlı sevkiyat gerçekleştirmek istiyorsa stok tutabilir ancak böyle bir zorunluluk yok ise stok tutmasına gerek yoktur. Siparişten sonra tedarikçiden temin ederek müşteriye teslim edebilir. Bu durumda bile genellikle çok uzun süreler söz konusu olmamaktadır (Sugözü ve Demir, 2011:110).

Bu avantajları şekil yardımıyla açıklamaya çalışırsak;

Tedarikçi Üretici Dağıtıcı

(Distribütör) Perakende Satıcı Tüketici Bilgi Ürün/Hizmet Para Tedarikçi Üretici

Dağıtıcı Perakende Satıcı Tüketici

Tedarik Zinciri Değişiyor

Tedarikçi Üretici

Dağıtıcı Perakende Satıcı Tüketici

Şekil 3. Tedarik zinciri Değişikliği

Kaynak: ( http://www.dreammade.com).

Geleneksel pazarlama yöntemlerinde tedarikçiden üreticiye ürün ve hizmetler akışı sağlanırken birçok aracı kullanılmaktadır. Bu da ürün ve hizmetlerin maliyetlerini artırmaktadır. E- ticarette ise artık üreticiden nihai tüketiciye hiçbir aracı kullanmadan aktarılması ürün ve hizmet sektöründeki maliyetleri düşürmekte bu da fiyatlara yansımaktadır. Sektörlere göre değişkenlik gösterecek bu azalışlar ortalama %25 düzeylerinde gerçekleşecektir. Rekabetin her gecen gün hızlı bir şekilde arttığı günümüz ekonomilerinde bu azalış firmalar için çok büyük rekabet avantajları sağlamaktadır.

İstihdam ve İşgücüne Etkisi:Kısa dönemde firmalar, yeni ticaret biçimini uygularlarken net istihdam artışları da yaşarlar. Orta dönemde öncelikle bazı sektörlerden kaynaklanan istihdam düşüşleri olabilir. Uzun dönemde ise, yeni ürünlerin ortaya çıkması, Pazar payının genişlemesi, gelirin artması ve üretkenlik artışının sonucu olarak fiyatların düşmesi ile istihdam artar.

ABD Nüfus Bürosunun yaptığı araştırmaya göre, e-ticaretin insan kaynakları açısından gelecekte farklı bir işgücü potansiyeli oluşturacağı yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konulmuştur. Araştırma sonucunda oluşacak işgücü potansiyeli Şekil 4’de sunulmuştur.

22

Şekil 4. Gelecekte oluşacak işgücü potansiyeli

Şekil 4 de görüldüğü üzere günümüzün işgücü potansiyeli 25-65 yaş arası ve bilgisayar okuryazar oranı %40’lar düzeyinde, gelecek için tahmin edilen işgücü potansiyeli 8-20 yaş arası ve bilgisayar okuryazar oranı %75’ ler düzeyindedir.