• Sonuç bulunamadı

3. TÜKETİM, TÜKETİCİ VE PERAKENDE KAVRAMI, TÜKETİCİ SATIN

4.3 Elektronik Ticaretin Önemi, Amaçları ve Özellikleri

Elektronik ticaret ya da diğer adıyla e-ticaret, internet üzerinden ürün ve hizmet alış verişidir. Satın alma ve satma haricinde, birçok kişi internette ya da klasik bir mağazada alışveriş yapmadan önce ürünlerin fiyatlarını kıyaslamak ya da piyasaya çıkan güncel ürünlere bakmak amacıyla bilgi kaynağı olarak internetten faydalanır. E-Business ise bazı zamanlarda aynı süreç için bazı zamanlarda da farklı bir kavram olarak kullanılır. Fakat genellikle, internet firmalarının çalışma biçimini, müşterileri ve tedarikçileriyle bağlantılarını, pazarlama ve lojistik gibi fonksiyonlar hakkında düşünme şekillerinin nasıl dönüştürdüğüne ilişkin daha geniş bir süreç belirlemek adına kullanılır (Lindsay, 2002: 412).

Bilgi İletişim Teknolojilerinin, spesifik olarak İnternet'in gelişmesinin çoğalmasıyla beraber, uluslararası çalışma topluluğu, İşletmeler Arası (B2B) e- ticarete doğru süratle ilerlemektedir. İnternet, coğrafi alanlara göre fiyatları kıyaslayabilecekleri, fiyatların siparişin bölümlenmesine göre farklılaşıp farklılaşmadığını ve ikame mallara ilişkin farkındalık sağlayıp sağlamadıklarını içeren kavramdır. İnternet dünya pazarına erişen alıcılar mutlak üstünlük sağlarlar. Pazarın saydamlığı sebebiyle müşteri, farklı e-ticaret sitelerinin hizmetlerini basitçe kıyaslayabilir. E-ticaret halinde, rakipler müşteriden bir adım ileridedir. Müşteriler, bir elektronik ticaret portalının sağladığı mallardan , fiyatlardan ya da hizmetlerden hoşnut kalmazlarsa, fiziki maldan çok kolay bir biçimde vazgeçebilirler. (Khan, 2016: 127).

Elektronik ticaret, KOBİ'lerin gelişmesini desteklemek için kuvvetli bir alternatif şekinde görülmektedir. Kullanımı yalnızca internet üzerinde ticaret yapmakla kalmaz ayrıca müşteriler, dağıtıcılar, tedarikçiler ve öteki hissedarlarla yeni ilişkiler oluşturmasını temin eden etkinlik tutumunu da kolaylaştırır. Her yönde firmaların benimsemeleri için genellikle “iyi bir şey” olarak düşünülmektedir (Molla ve Heeks, 2007: 877-899).

Elektronik ticarete, bütün büyük ortaklar, devletler, kalkınma acentaları, öğretim kurumları, internet sağlayıcıları, telekomünikasyon ve genişbant servis sağlayıcıları tarafından teşvik edilmektedir. Bu firmaların bu beklenen gelişmenin öngörüsüyle altyapının temin edilmesi, eğitimde ve elektronik ticaretin KOBİ'lere olası yararlarının farkındalığının yükseltilmesinde senede

milyonlarca dolar harcanmaktadır. KOBİ'lerin elektronik ticareti

özümsemelerinde başarı yakaladıklarını görmek arzusunda olan pek çok ortak vardır. Bütün büyük devletlerin yönetimleri, elektronik ticaretin KOBİ'ler tarafından başarılı bir biçimde özümsenmesini temin etmek için girişimler yapmaktadır (Poon ve Swatman 1999: 145).

Elektronik ticaret alanı, gelecek senelerde e-ticaret pazarında üne sahip bir öncü olmaktadır. Elektronik ticaret reformu, yeni imkanlar vaad ederek ve sınırları rahat bir şekilde aşarak işlem faaliyetini kökten farklılaştırmıştır. Bütün dünyada, klasik çalışma düzenini ve insanların yaşamını basitleştirerek değişimde oldukça etkili olmuştur. Müşteriye ve satıcıya yararlı olurken, elektronik ticaret, klasik firmalara rekabet gücü için güçlükler oluşturmaktadır. Gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ülke ile karşılaştırıldığında elektronik ticaretin muvaffak bir biçimde tatbik edilmesini etkileyen pek çok engelle karşılaşmaktadır. İnternet giderleri az olduğunda, elektronik ticaret rahatça gelişme gösterecek ve pek çok klasik firmayı işlerinin bitmesine yol açabilecektir. Rahatlık, müşterinin elektronik ticaretten sağladığı ve bu sayede müşteri memnuniyetini çoğaltan üstünlüklerden biridir. Bunun sebebi satın alıcının internet bağlantısı olan her alandan sipariş verebilmesidir. Elektronik ticaret iş temin edicisi, problemsiz hizmet ve ödeme adına pek çok alternatif sunarak her müşteriye önem göstermeli ve çevrimiçi şekilde daha çok işleve sahip olmalıdır. Öteki yararlar genişletilmiş mal teklifleri ve bölgesel erişim şeklinde betimlenebilmektedir (Khan, 2016: 129).

Son senelerde, dünya çapındaki firmalar işletme bilgi mekanizmalarında mühim farklılıklar deneyimlemişlerdir. Kurumsal kaynak planlama sistemi tatbiklerinde devasa yatırımlar gerçekleşmiş, fakat yine de verimli bir iş kararı almak ve firmaların devamlı gelişmesini temin etmek için zorunlu bilgileri zamanında elde etmekte güçlük çekilebilmektedir. Herhangi bir sürecin ya da işlevin önüne "e" koymak, başarı hikayesi ve firmalara süratli bir biçimde geri dönüşü olan neticelere sebep olmuştur.

Elektronik ticaret, elektronik tedarik, elektronik satış, elektronik ödeme, elektronik bankacılık yalnızca bunlardan birkaçıdır. Mesela internet, farklı verilerin transfer edilmesinde en bilinen araçlardan biri durumuna gelmektedir. Müşteriler, daha çok vakit harcayan klasik metotda göre daha az zamanda her çeşit bilgiyi bulabilirler. İnternet, e-ticaret mevcudiyetinin ön koşuludur. Elektronik ticaret ya da e-ticaret, elektronik gereç ve yöntemlerden yararlanarak iki veya daha çok taraf arasında ürün ya da hizmet alışverişini kapsayan faaliyetleri yapma kabiliyeti olarak açıklanmıştır. Elektronik ticaretin çok yaygınlaşması hayat tarzımızda bilhassa alışveriş etkinliklerinde yeni bir olgu meydana getirmiştir. Müşteriler, internet ortamından dergi ve uçak bileti gibi mal ya da hizmetleri basit bir şekilde satın alabilmektedirler (Laudon ve Traver, 2013: 265).

Eletronik ticaret, bölgesel engelleri ve çeşitli sahalarda saat farkını ortadan kaldırırarak iletişimi, geniş yerel ve küresel iktisadi sağlamlaştırır. Elektronik ticaret, ticaret şeklini farklılaştırmakta ve bu esnada da yeni pazarlara giren klasik bir form durumuna gelmektedir. Elektronik ticaret ve bilhassa internet, yarış şartlarında mühim farklılıklara yol açmışken (Örneğin, yeni rakiplerin süratli bir biçimde ortaya çıkması, rekabet, uluslararasılaşma, normlarda yoğun rekabet vb.), benzer işler için yeni iş imkânlar oluşturmuştur, Elektronik ticaret ile klasik ticaret arasındaki esas fark, bilgi alışverişi için bir kanaldır. Klasik ticarette, iletişim kanalıyla yüz yüze ya da telefon ve posta aracılığıyla veri transferi yapılabilir. Posta düzeniyle finansal faaliyetler bir banka ya da nakit aracılığıyla gerçekleştirilir. Elektronik ticaret faaliyeti bilgisayar ağı tarafından gerçekleştirilmekte, bütün çalışma süreçleri internet ağı üzerinden gerçekleştirilmektedir (Khodadadi vd., 2011: 19).

Elektronik ticaretin üstünlükleri arasında, elektronik ticaretin gelişmesi ve yayılması görülmektedir. Elekronik ticaret, internetin son dönemlerde meydana gelmiş en mühim taraflarındandır. Elektronik ticaret, bir ağ meydana getiren birbiriyle iletişim halinde olan bilgisayarların desteğiyle internet üzerinden iş gerçekleştirilmesini kapsar. Belirli bir elektronik ticaret, ürün ve hizmetlerin alım satımı ve dijital iletişim kanalıyla fonların aktarımı olacaktır. E-Ticaret, kişilerin vakit ve uzaklığın önünde engellerin bulunmadığı işleri gerçekleştirmelerini sağlamaktadır. Gece ya da gündüz, herhangi bir vakitte internete erişebilir ve bir tek tık ile istenilen herhangi bir ürün ya da hizmet satın alınabilir ya da kendisi satıcı konumunda olabilir. Bir internet sitesi üzerinden alınan bir sipariş için direkt satış gideri çevrimiçi elektronik satın alma siparişi sürecinde insan etkileşimi bulunmadığı için, klasik metotlardan (perakende, kâğıt temelli) daha azdır (Niranjanamurthy vd., 2013: 421).

Aynı zamanda e-satış, işlem yanlışlarının bütünüyle yok etmekte, potansiyel müşteri için daha çabuk ve daha işlevsel olmaktadır. Elektronik ticaret niş pazarlama için elverişlidir. Bu çeşit mallar için müşteriler çoğunlukla azdır. Fakat büyük pazar alanlarında, diğer bir deyişle internette niş mallar dahi uygulanabilir. Elektronik ticaretin bir diğer mühim faydası, iş yapmanın en masrafsız kanalıdır. Pazarın gündelik baskıları, firmaların yarışçı konumlarını sağlamlaştırmaya yatırım yapma imkanlarını düşürmede etkilidir. Uygun bir pazarda, çoğalan rekabetlerin tamamı yatırım gerçekleştirmek için yararlanılabilecek para miktarını düşürmüştür. Satış fiyatı çoğaltmaz ve ortaya çıkan gider düşürülmezse, fark işin yürütme biçimiyle gerçekleşebilir. Elektronik ticaret, meydana gelen masrafları düşürerek çözüm sunmuştur. Elektronik ticaretin, nakliye zamanını azaltması, küresel reklamcılık gideri azaltması, iletişim rahatlığı sağlaması, maliyet tasarrufunda rol oynaması, uluslararası pazarlara ulaşımı basitleştirmesi, tüketiciler için alternatifler çoğaltması ve müşteri hizmetlerinde etkinlik yükselişi gibi yararları bulunmaktadır (Khodadadi vd., 2011: 19).